Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota normaalia määrää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Lääkityksenä sitä käyttäviä ihmisiä on Suomessa tällä hetkellä noin 100 000. Kilpirauhasen vajaatoiminta on suhteellisen yleinen sairaus omalääkärin vastaanotolla, jossa se usein paljastuu epämääräisten flunssanjälkeisten oireiden taustalta. 95 % kilpirauhasen vajaatoiminnasta syntyy kilpirauhasen kudoksen vajaatoiminnasta ja 5% aivolisäkeperäisestä syystä, jonka taustalla on usein aivolisäkekasvain. Tavallisin kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on autoimmuunityreoidiitti, jolla tarkoitetaan virustulehduksen tai elimistön oman tulehduksen seurauksena syntyvien vasta-aineiden aikaansaamaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Toinen mahdollisuus on ns. subakuutti tyreoidiitti tai synnytyksen jälkeinen kilpirauhasen tulehdus. Myös eräät lääkkeet kuten litium voivat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa on myös eri tasoista riippuen sairastamisajasta sekä oireiden voimakkuudesta. Pitkälle edistyneessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa kuvaavaa ovat hidastuneisuus ja jäykkyys, muistamattomuus ja kasvojen pöhöttyneisyys ja silmien ympärille kehittynyt turvotus. Myös ihonalainen turvotus ja kuiva kellertävänvärinen iho kuuluu oirekuvaan. Lieväasteisen kilpirauhasen oireet ovat usein ulospäin huomaamattomia. Sydämen tykyttelyä, ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta, ja punastelua, jonka perusteella syntyy ahdistuneen potilaan vaikutelma. Muina oireina voi esiintyä kaulakivun lisäksi väsymystä, vetämättömyyttä, palelua, lihaskipuja ja ummetusta. Vanhemmat ihmiset masentuvat helposti kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksesta.

Sairauden toteaminen tapahtuu potilaan kertomuksen ja kliinisen tutkimuksen perusteella, joka kuvaa edellä olevia oireita ja löydöksiä. Kilpirauhasperäisessä vajaatoiminnassa seerumin aivolisäkeperäinen tyreotropiini (TSH) on suurentunut ja kilpirauhasesta erittyvä seerumin tyroksiinipitoisuus (T4V) viitearvon alapuolella tai lähellä sitä. Autoimmuuni tyreoidiitti on kilpirauhasesta johtuvan vajaatoiminnan yleisimpiä syitä. Sen diagnoosi voidaan varmistaa tyreoideaperoksidaasivasta-aineiden (TPO-vasta-aineet) määrityksellä. Selkeästi koholla olevat arvot viittaavat autoimmuunityreoidiittiin. Joskus kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy myös liikatoiminnan tai struumaleikkauksen jälkitilana radiojodihoidon jälkeen. Kun on vakuuttauduttu, että kyseessä on pitkäaikainen kilpirauhasen vajaatoiminta, voidaan hoitona käyttää pysyvää tyroksiini -lääkitystä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät kilpirauhasen vajaatoiminnassa kokemat oireet ovat olleet pidempiaikainen väsymys, ylipaino, kuiva iho, väsymys, palelu, muistihäiriöt, liikaunisuus sekä hiustenlähtö. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 23 muuta oiretta. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut kilpirauhashormoni. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. marraskuuta

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireethan on aika moninaisia... onko teillä ollut muitakin oireita kuin mitä tällä sivulla nyt näkyy? Milloin aloitte epäilemään vajatoimintaa...? Kestikö pitkään diagnoosiin päätymisessä?

13_s

TriDoc
23. marraskuuta

Hei! Täysin kehittyneen kilpirauhasen vajaatoiminnan tyypilliset oireet ovat selkeä hidastuneisuus ja jäykkyys, muistamattomuus ja kasvojen pöhöttyneisyys. Myös ihonalainen turvotus ja kuiva kellertävänvärinen iho kuuluu oirekuvaan. Kokonaisuudessaan ihminen on ikään kuin unessa ja toimii konemaisesti. Sen sijaan lieväasteisen kilpirauhasen oireet ovat ulospäin huomaamattomia. Lievää sydämen tykyttelyä, hermostuneisuutta, ja punastelua. Kyseisillä oireilla potilas muistuttaa lähinnä ahdistunutta potilasta. Vanhemmat ihmiset masentuvat helposti kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksesta. Tilakuvaukset siis vaihtelevat, kuinka pitkään ja pitkälle kehittyneitä oireet ovat.

1_s

Anonyymi
5. joulukuuta

Moikka,
miten kun minulla on lähes kaikki nuo oireet ja työterveyslääkäri ilmoitti ettei tulokset aiheuta toimenpiteitä. Mitä nämä tarkoittavat, voisiko joku suomentaa tai kertoa onko syytä lisätutkimuksiin.
S-TSH 2.0 (0.4-45.)
B-Hb 151 (117-155)
B-HKR 0.45 (0.35-0.46)
B-Eryt4.95 (3.9-5.2)
E-MCV 90 (82-98)
E-MCH 31 (27-33)
fB-Leuk 11.9 (3.4-8.2)
S-T4-V 17 (11-23)
S-Korsol 546 (aamuarvo), (150-650)

5_s

m49-267
5. joulukuuta

Moikka, tietääkseni juuri S-TSH ja S-T4-V ovat arvot jotka liittyvät kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tuntuvat olevan viitearvo-alueella (S-TSH viitearvoalue lienee 0.4-4.5 eikä 45...?). Ei sinun oireesi voisi johtua masennuksesta, mikäli työterveyslääkäri sanoi ettei kilpirauhasen vajaatoimintaa ole? ... Arvoista joku viisaampi osannee selittää enemmän...

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Todellakin kilpirauhasarvot ovat normaalitasolla. Muista laboratoriokokeiden puolesta voi todeta ettei väsymyksen syynä ole anemiaa (hemoglobiini 151). Veren valkosolut ovat hieman normaalia korkeammalla, mutta niistä ei voi vetää suurempaa johtopäätöstä. Kokonaisuutena Kokeiden perusteella voi vain sanoa, etteivät ne selitä oireita ja ovat normaalit.Kokeilla pystytään varmentamaan kilpirauhasen normaalitoiminta, normaali hemoglobiinitaso ja normaalitasolla oleva kortisolieritys. Voit olla esittämäsi perusteella huojentunut. Jos tilanne ei asetu, voisit keskustella uudelleen lääkärisi kanssa. Yleensä hyvä järjestys on selvittää ensin elimellisten syiden mahdollisuus oireiden taustalla. Jos niissä ei mitään hälyyttävää todeta, voidaan hyvin jäädä oiretilannetta seurailemaan ja palata vastaanotolle tarvittaessa niiden jäädessä vaivaamaan.

1_s

Kilpparimies
4. tammikuuta

Missäs on Armour Thyroid? kyllähän sekin pitäisi mainita vajaatoiminnan hoidossa!

11_s

f48-1812
13. tammikuuta

Parin viikon päästä lääkärissä käynnin jälkeen asia selvisi. Palelusta ja turvotuksesta, piti ehtiä netistä tietoa. Jopa olo helpottui kun sain lääkityksen.

2_s

f43-1929
31. tammikuuta

Minulla todettiin autoimmuunityreodiitti 12/2008. Syön tällä hetkellä 3.5 lastentablettia. Annosta laskettiin marraskuussa 3.75 tabletista, koska arvoni olivat lääkärin mukaan viitealueiden ulkopuolella (TSH 0.2, T4-V 20). Laskusta seurasi nivelkipuja, palelua ja ihon kuivumista, ehkä myös väsyneisyyttä. Joulukuussa arvot olivat TSH 1.0, T4-V 18. Lääkäri olisi halunnut vieläkin laskea annosta, mutta itse en halunnut. Sovittiin, että pidetään annos entisellään. Tammikuussa arvot olivat TSH 1.16 ja T4-V 17.3. Palelua, väsymystä ja ihon kuivumista on ollut enemmän ja kova lihasjäykkyys on tullut takaisin. Tuntuu myös, että muistan huonommin ja putoan helposti omiin ajatuksiini. Elämäntilanne on kyllä myös ollut stressaava. Voikohan vajaatoiminta aiheuttaa sen, että stressi oireilee mm. sormien, käsivarsien lihasten jäykkyytenä (en ole paljon niitä lihaksia käyttänyt), vai pitäisikö annosta nostaa? Olen äärettömän herkkä tyroksiinitason muutoksille, ja silmissä on tukala olo silloin, kun annos on kohdallaan. Nyt silmät ovat olleet paremmat, vaikkakin kuivat, mutta sitten näitä muita oireita on ollut enemmän. Yleislääkärit eivät selvästikään tiedä kilpirauhassairauksista mitään, enkä viitsi edes yrittää kysyä tästä lääkäriltä. Jos näppituntumaa k.o sairauden hoitoon ei ole, eiväthän he tietenkään muuta osaa kuin katsoa labrakokeiden viitearvoja.

13_s

TriDoc
31. tammikuuta

Kyllä stressi voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle tyypillisiä oireita. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa on lääkärin kannalta hankalaa, että oireet ovat niin moninaiset ja yksilölliset. Lääkäreistä sisätautilääkärit osaavat ehkä parhaiten tulkita ja tunnistaa vajaatoiminnan moninaista oirekehitystä ja lisäksi osa sisätautilääkäreistä on erikoistunut endokrinologiaan, mikä pitää sisällään kilpirauhasen toiminnan häiriöt. Heidän vastaanotoilleen voi olla jonoa, koska itselläni on tuntuma, että kilpirauhasen sairauden syvätaitajia ei ole liian paljon lääkärikunnan joukossa. Sinänsä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito voi useinmiten olla täysin laadukasta ja hyvää yleislääkärin vastaanotolla, mutta joskus tilaan liittyy erityispiirteitä, joissa tarvittaisiin erityisperehtyneisyyttä. Tällöin vaihtoehtoina voi olla joko kunnallinen erikoislääkärin konsultatio tai käynti yksityisellä erikoislääkärillä.

1_s

Anonyymi
15. helmikuuta

Vajaatoimintaa lääkitty n.10v ja suhteellisen hyvin on mennyt, mutta nyt iski ennen joulua flunssa ja toispuoleinen kurkkukipu (kaulan ala osassa). Flunssaa hoidettiin mm. 2 antibiootti kuuria poskionteloihin, nieluviljely tehtiin kolmesti (aina neg.).Oireet eivät hävinneet ja lopulta otettiin kilpirauhasen vasta-aineet ja ne olivat koholla Tpo 665 (viite 35) ja joku toinen vasta-aine (puhelimitse saadut tulokset ja testin nimi meni ohi!) oli 100 (viite 40). Lääkäri kertoi kortisoonin olevan hoitona jos niin tahdon, mutten vielä ottanut sitä. Ensi viikolla olisi taas verikokeet. Kysyisin tuosta kortisoni hoidosta, onko sillä inhottavia haittavaikutuksia ja kuinka todennäköistä on, että tämä ei mene ilman sitä ohi eli pitäisikö se kortisoni kuuri kuitenkin aloittaa?! Kuuluuko tulehduksen oireisiin tämä aina vaan jatkuva nuha ja limainen olo, aamut menee kröhien limaa, iho kuivuu ja naamaan on tullut jo kuivia punaisia läiskiä, silmien ympärykset ovat turvonneet ja todella tummat, vai olenko jo mennyt niin vajaalle, että oireet johtuvat siitä?

13_s

TriDoc
15. helmikuuta

Ongelmanasi on talvinen pitkittynyt flunssasairaus sekä mahdollisesti kilpirauhasen vajaatoimintaoireiden korostuminen siihen liittyen. Vasta-aineet eivät välttämättä kuvasta sairauden oireiden aktiivisuutta, mutta kertovat perussairauden kuvasta. Kortikoidihoidolla pyritään vähentämään tulehdus-ja samalla vasta-aineiden muodostumista ja käytännössä rauhoittamaan aktivoitumassa olevaa tulehdustilannetta. kortikoidihoidosta johtuvat sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta yleensä hallittavissa. Kilpirauhasen sairaudet koostuvat monesta eri tasvalla syntyneestä sairauskokonaisuudesta, joiden yhteinen ilmeneminen voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoiminta. Sen vuoksi Sinun kannattaa vielä keskustella asiasta vastaanotolla oman lääkärisi kanssa, koska kortisonihoidon määrääminen tai suositteleminen vaatii yksityiskohtaisia tietoja perussairaudentilasta ja siitä, miten hoidon odotetaan vaikuttavan.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Minulla todettiin autoimmuunityreodiitti 10-vuotta sitten ja niin sanotuilla viitearvoilla en voi hyvin. Olen endogrinologin hoidossa ja hän ymmärtää tämän seikan. S-T4-V on 22.7, eli ihan yläkanttiin ja juuri ja juuri mahtuu rajoihin. S-TSH on 0.020 eli alle 0.4 joka on arvojen alaraja. Näillä arvoilla voin suhteellisen hyvin, eli jokainen tapaus on hoidettava erikseen eikä viitearvot ole kuin todella viitteellisiä. Miksi näihin arvoihin tuijotetaan liikaa! Tärkeintä on kai potilaan/asiakkaan hyvinvointi ja terveys.
Olen sairauteni alussa joutunut taistelemaan hoitoni puolesta, koska yleislääkärit eivät ainakaan minun kohdallani ymmärtäneet sairaudestani, joka on oireiden kirjossa moninainen ja vie hoitamattomana todella huonoon kuntoon. Siispä kehoitan teitä kaikkia hakeutumaan erikoislääkärille, nimenomaan endogrinologille, ellette saa asiantuntevaa apua yleispuolelta.

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Aivan, mutta sitä ei lääkäri katsonut tarpeelliseksi.Thyroksin ei auta vaan aiheuttaa runsaasti sydämen rytmihäiriöitä. Erikoislääkärille meno maksaa paljon ja myös kokeet jotka tehdään yksityispuolella.

1_s

Anonyymi
19. helmikuuta

Miksi TSH ja T4V molemmat ovat laskenet? 8.1.09 TSH oli 2.14 (0.4-4.5) ja T4V 12.4 (7.0-16.0) ja nyt ne olivat 17.2.09 TSH 1.81 ja T4V 11.1 Thyroxinin määrää ei ole muutettu, seurantaa oli näin tiheästi, koska epäiltiin kilpirauhasentulehdusta, vasta-aineet olivat koholla.

1_s

Anonyymi
24. helmikuuta

KAULARANGAN TUTKIMUKSEN SIVULÖYDÖKSENÄ MINULLA TODETTIIN KILPIRAUHASEN OIKEASSA LOHKOSSA PIENI KYHMY JOKA LÄÄKÄRIN MUKAAN EI KUITENKAAN NÄYTÄ KOVIN VAARALLISELTA. TUO EDELLINEN ILMOITETTIIN KIRJEITSE. PITÄISIKÖHÄN NYT KUITENKIN LÄHTEÄ SELVITTÄMÄÄN KYHMYN LAATUISUUTTA?

6_s

karkki
26. helmikuuta

kyllä,mun mielestä sun pitäis käydä näyttämässä sitä läälärille

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Hei! 6 v. tyttäremme verikokeista löytyi viitteitä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Saimme lähetteen tarkempiin tutkimuksiin, ja sitten katsotaan jatko lääkärin kanssa. Tyttäremme on käyttänyt vuoden ajan 60 mg (puolikas tbl) miniriniä vuorokaudessa yökastelun hoitoon. Onkohan minirin-lääkityksellä mitään tekemistä veriarvojen kanssa? Onko kokemusta vastaavasta? Lähisuvussa on vajaatoimintaa, joten voi hyvin olla, että näin on myös tyttäremme kohdalla.

1_s

Hoitonetti.fi
26. helmikuuta

Hei! Minirin on elimistön luonnollisen aivolisäkkeen takalohkon erittämä antidiureettihormonin analogi, desmopressiiini nimeltään. Sitä käytetään lasten yökastelun hoitoon, jossa virtsaneritys on muutoin normaalia. Pidän epätodennäköisenä, että tällä luonnollisella hormoonianalogille olisi yhteyttä poikkeavien kilpirauhasten veriarvojen kanssa. Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan kilpirauhasen sairauksiin liittyvät poikkeavat veriarvot liittynevät muiden sisäerityssairauksien tapaan geneettiseen perimään ja ympäristön vaikutusten yhteisvaikutuksiin (infektiot). Oman kokemuksen mukaan täsmävarmuutta sisäelinsairauksien laukaisevasta tekijästä voidaan harvemmin antaa, vaikka voidaankin olettaa yleisesti tietynlaista yhteismekanismia ympäristön ja perimän suhteen. Haluan rauhoittaa aiheellista vanhempien huolta oireeen aiheuttajasta. Harvoin syntyy tilanne, jossa omilla toimenpiteillä olisi voitu välttää jokin orastava sisäelintilanne esimerkiksi. Ainakaan toistaiseksi eivät esimerkiksi erilaiset ymnpäristötekijät tai muut elintavalliset seikat ole näihin kovin suuresti vaikuttamassa, vaan käsittääkseni kysymys on enemmän itsenäisesti elimistössä kehittyvistä oireista.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Osuin ihan vahingossa, sattumoisin tänne sivulle:) Minulla todettiin monien kiemuroiden kautta noin 4,5 vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoiminta. Ensimmäiset kaksi vuotta hoitona käytin tyroksiinia, annosteltuna 3 "lasten" tablettia vuorokaudessa. Kuulin kuitenkin viisailta ihmisiltä, että sairauden hoitoon on olemassa myös toinen valmiste, josta useat käyttäjät ovat kokeneet saaneensa oman terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta paremman hyödyn. Menin sitten lääkärin juttusille ja kerroin kuulleeni tästä toisesta tuotteesta, joka on kuulemani mukaan valmistettu sian kilpirauhasesta, ja jonka olen kuullut auttavan moniin sellaisiin oireisiin, joihin tyroksiinista ei ole koettu olevan apua. Kysehän on siis Armour Thyroidista. Lääkäri oli jokseenkin iloinen?, kun otin asian ITSE puheeksi. Nyt olen syönyt sekä tyroksiinia, että Armouria yli kahden vuoden ajan ja voin ilokseni kertoa, että oloni on nykyään huomattavasti parempi:) Armourin myötä minulta katosi mm. jalkojen turvotus ihan kokonaan, enkä ole enää juuri koskaan väsynyt. Suosittelen kaikille niille, jotka tyroksiini lääkityksestä huolimatta, kokevat edelleen vajaatoiminnan aiheuttamia ikäviä oireita. Oma elämänlaatuni on parantunut huomattavasti, kun "lääkitys on kohillaan".

1_s

Anonyymi
12. maaliskuuta

On se vaan kumma, että kookosöljyn(luomua) hyvistä hoitavista ominaisuuksista kilpirauhasen vajaa ja ylitoimintaan ei kerrota täällä..Ja jolla ei ole sivuvaikutuksia.Tutkailkaapa Mary Enigin tutkimustuloksia kookosöojyn hoitavista vaikutuksista ja käyttöohjeita kirjasta Syö rasvaa ja laihdu,Rasalas kustannus.

6_s

jellona33n
21. maaliskuuta

Tervehdys! Kävin sitten lääkärillä mahaongelmien takia. Lääkäri määräsi samalla kilpirauhaskokeet, joista tuo S-TSH olikin 6.15. Muut kilppariarvot kohillaan(jokin toaab koetulos vielä saamatta). Lääkäri epäilee mulla kilpirauhasen autoimmuunisairautta? Myös valkosoluarvo ja tulehdusarvot kohonneet. Olisinkin nyt sitten halunnut tiedustella teiltä keillä kyseinen sairaus että liittyykö tuo valk. ja tulehdusarvo tuohon jotenkin? Nyt en tiedä miten edetä. Kilppari ultra vasta 29.4 ja oireita on. Uskaltaisinko kysyä lääkitystä tähän?

1_s

Anonyymi
22. maaliskuuta

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta (autoimmuunityreodiitti). Iho ja hiukset ovat paljon huonommat kuin ennen sairauden alkamista. Hiukset eivät kestä ilmakihartimella kuivaamista, vaan alkavat haista palaneelle ja menevät jo yhdestä käsittelykerrasta huonomman näköisiksi. Iho on harmaa, elottoman näköinen ja vanhenee huimaavaa vauhtia. Ihoon jää aina voimakkaat painaumat lyhyestäkin "ruttuun" menemisestä. Silmät vuotavat ja myös nenä on rutikuiva. Pitäisikö hiusten ja ihon palautua normaaleiksi tyroksiinilla, jos annos on kohdallaan?

4_s

Birke
23. maaliskuuta

Hei, minullakin on autoimmuunityreodiitti, ollut jo 10 vuotta. Hiukset kyllä parani lääkityksen myötä, mutta ei tullut enää yhtä paksuiksi, kuin ennen sairautta. Ja ne alkoi harmaantua sitten tosi nopeasti (olen 49v.). Iho minulla on kyllä ihan normaalin värinen, mutta tuo vanheneminen tapahtuu kyllä nopeammin. Iho on erittäin kuiva ja varsinkin käsissä "ryppyinen", kuin silkkipaperia. Silmät minullakin vuotavat ja nenä on kuiva, käytänkin silmätippoja (Lomudal) ja sieraimiin A-vitamiiniöljyä, tarvittaessa.

4_s

Marita 27 v
25. maaliskuuta

Onko jollain muulla sitten kokemuksia armour thyroidista ? Ihmettelen kyllä ettei lääkärit ole siitä maininneet ja itse unohdin kysyä :(
Olisi kiva kuulla että minkälaisilla annoksilla armourin lääkkeen kanssa mennään ?

13_s

TriDoc
25. maaliskuuta

Hei Marita! Hyvä, että otit asian esille. Löysin mielenkiintoisen adressin netistä, jossa arvovaltainen joukko erilaisia yhteiskunnallisia lääkealan ja terveydenhuollon eturivin kliinikoita ja endokrinologeja haluaa edistää armour thyroidin saamista kelan korvattavaksi lääkkeeksi Thyroxin hormonin vaihtoehdoksi. Kysymyksessä on eläinperäinen tyroksiinihormonivalmiste. Tässä lainaus adressin ohessa olevasta vetoomuksesta, joka löytyy googlesta hakusanalla "armour thyroid": "Riittämättömästä hormonikorvaushoidosta johtuen suuri osa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista pysyy edelleen vajaatomintaisena altistaen heidät myös muille vakaville sairauksille. Esimerkiksi korkea verenpaine, rytmihäiriöt, masennus, allergiat, ihottumat, unihäiriöt, nivelvaivat, apatia, korkea kolesteroli ja diabetes ovat sairauksia, joiden on todettu olevan hyvin yleisiä Thyroxinia hormonikorvaushoitonaan käyttävillä henkilöillä. Kuitenkin henkilön hakeuduttua lääkärille vajaatoiminnasta johtuvien oireiden takia hänelle usein tarjotaan ensimmäisenä masennuslääkkeitä. Ennen 1970-lukua kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettiin yksinomaan eläinperäisellä hormonivalmisteella joka kehittettiin 1800-luvulla lampaan kilpirauhasesta kuivattamalla. Kuitenkin jo 1900-luvun alussa siirryttiin prosessissa käyttämään sian kilpirauhasta ja näin kehittyi kilpirauhashormonilääke nimeltään Armour Thyroid. Synteettisesti valmistettu Thyroxin sisältää vain yhtä hormonia (T4), kun taas Armour Thyroid sisältää lähes kaikkia terveen kilpirauhasen tuottamia hormoneja (T4, T3, T2, T1 sekä kalsitoniinia) Nämä kaikki hormonit ovat välttämättömiä terveydelle. Ihmisen kehossa ei ole yhtäkään hormonirauhasta, joka tuottaisi hormoneja turhaan. Normaalin kehon toiminnan ylläpitämiseksi ihminen tarvitsee KAIKKIA kilpirauhasen tuottamia hormoneja"

4_s

Marita 27 v
26. maaliskuuta

Kiitos ! Taidan tästä heti soittaa lääkärilleni lisää luetuani mm. muiden ihmisten kokemuksia kyseisestä lääkkeestä. Hinta on kuulemma kallis, mutta olen kyllä valmis maksamaan vaikka mitä kunhan vaan saan itseni kuntoon :) Silloinhan jaksaa nauttia elämästäkin ihan eri tavalla kuin oireet "häviää"
Nyt siis tuumasta toimeen ja vinkumaan tätä armouria itselleni. Toivottavasti lääke toimisi minullekkin, on tässä jo n. 5 v taisteltu tämän sairauden kanssa !

kilpirauhanen.comista löysin kokemuksia kyseisestä lääkkeestä :)

13_s

TriDoc
26. maaliskuuta

Olen käsittänyt että armour thyroid saattaisi helpottaa erityistilanteissa oireita tai sivuvaikutuksia, joita ei saada kuriin synteettistä tyroksiinia käyttämällä. Itse täytyy tunnustaa, etten hallitse tätä valintaa synteettisen tyroksiinihormonin ja eläinperäisen tyroksiinin välillä. Kehoittaisinkin kysymään asiasta sisätautilääkäreiltä ja varsinkin endokrinologiaan ja kilpirauhassairauksiin erikoistuneilta sisätautilääkäreiltä. Jos jaksatte vielä käydä esimerkiksi edellä kuvattua KELAN adressia läpi, löytyy sieltä suoraan näitä eturivin endokrinologeja tai paikkoja jakautuen pääkaupunkiseudulle ja muille paikkakunnille, joissa asiaan on perehdytty ja jonne voisi ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi jokaisen yksilölliseltä kannalta! Hyvä, että otit esille aika keskeisen ja paljon mietintää herättävän asian!

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

mulla on myös epämääräisiä tutemuksia ,palelua kuivaa ihoa turvotusta ym. ja 6 sisaruksellani on lääkitys .kokeet on otettu mutta ei vielä tulosta .ikä jo 67 v .

1_s

Anonyymi
31. maaliskuuta

Hei Jellona, minäkin kävin lääkärissä mahaongelmien takia viime syyskuussa. Minultakin otettiin mm.kilpirauhaskokeet. TSH oli 69 ja T4V 5,9. Diagnoosi oli määrittelemätön kilpirauhasen vajaatoiminta, joka myöhemmin ultran jälkeen luokiteltiin kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen aiheuttamaksi. Sittemmin otettiin vielä nuo vasta-ainekokeet, Toaab oli yli tuhat. Se varmisti diagnoosin lopullisesti.
Myös minulla on valkosoluarvo eli leukosyytit ovat olleet hieman kohollaan 11,6-12,2, samoin senkka ollut kohollaan (12-21). Sen sijaan CRP vain 2, eli ok. Myös laaja verenkuva otettu leukosyyttien kohollaan olon vuoksi, mutta sen mukan valkosolujen jakauma on ollut normaali.
Lääkärien mukaan senkka voi ikäiselläni miehellä (49) olla noissa lukemissa pysyvästikin. Leukkarien kohollaan olon syystä lääkärit eivät ole osanneet sanoa mitään varmaa, mutta arvelevat sen olevan yhteyksissä autoimmuunitulehdukseen.
Muitakin tutkimuksia on tehty kasapäin (mm. mahatähystys ja ylävatsan ultraääni), mutta mitään muuta kilpparin vajaatoiminnan lisäksi ei ole löytynyt.
Toi sun TSH on selvästi kohollaan, viitearvojen ylärajakin on 4,5, mutta maailmalla yleisesti todellisena ylärajana pidetään 2,5. Terveillä TSH on 1-2. Lääkitystä kannattaa pyytää, varsinkin jos oireita on. Millaisia oireita sinulla on ja millaisia sun mahavaivat ovat?
Minulla lääkityksen myötä arvot ovat hiljalleen parantuneet, nyt TSH oli viime labroissa "enää" 11 ja T4V 15. Ehkä kesään mennessä pääsen jo viitearvoihin..

6_s

jellona33n
1. huhtikuuta

Kirjautumattomalle:Mulla on siis vaan maha kipee. Aina ruoan jälkeen vatsaan sattuu. Mulla vastaaine taso on 65 eli lievästi koholla. Lääkäri oli sitä mieltä että ei vielä lääkitystä, odotetaan kuulemma kilpparin uä tutkimuksen tuloksia. Mulla myös otettu ylävatsan uä ja nyt odottelen toukokuussa tehtävää mahalaukun tähystystä(on kuulemmma kamala tutkimus). Muita oieita mulla on palan tunne kurkussa, turvotus, lihominen, masennus, tukka lähtee päästä.ym. Eli nyt vaan odotellaan. Mitä oireita sulla oli?

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

Hei Jellona33n, älä suotta pelkää mahalaukun tähystystä. Minulla se meni ainakin yllättävän näppärästi. Hörppäsin mahanesteen vaahtoamisen estävän lääkkeen, nielu puudutettiin, tähystin vietiin vatsalaukkuun ja ohutsuoleen. Mulla ainakaan ei edes yökkäyttänyt ollenkaan, tähystimen nieleminenkin meni ihan vaivattomasti. Ja toimenpide oli ohi reilussa viidessä minuutissa.
Onhan se vähän inhottava toimenpide, mutta mulla vain pari kertaa tuntui pieni tuntemus, ilmeisesti silloin kun kudosnäytteet otettiin. Tietysti jokainen ihminen kokee asiat eri tavalla, mutta mulle ei jäänyt todellakaan mitään traumoja.
Mulle tosiaan lisäksi tehty kaulan ja ylävatsan ultraääni, keuhkokuvaus sekä erikoislääkärin toimesta nielun, kielen ja suun limakalvojen tutkimus. Niissä ei mitään poikkeavaa.
Verikokeet otettu kuuden viikon välein, yleensä perusverenkuva, kerran laaja verenkuva. Leukkarit ja senkka olleet koko ajan hieman koholla. Muuten veriarvot olleet ihan hyvät, hemoglobiini itse asiassa parantunut koko ajan. Myös veren sokeri ja kolesteroliarvot ovat parantuneet selkeästi.
Mun oireita olivat lihominen (10 kg vuodessa ennen diagnoosia), tolkuton väsymys ja saamattomuus(jotka onneksi nyt ovat vähentyneet huomattavasti), palelu, sekä varsinkin mahavaivat.
Vatsaoireet eivät minulla niinkään ole liittyneet ruokailuun, enemmänkin ne ovat olleet pistoksen ja paineen tyyppisiä tuntemuksia eri puolilla vatsaa ja kyljissä.
Niin ja turvotusta sekä huomattavia ilmavaivoja on myös ollut. Kulmakarvat harventunet ulkosivustoilta huomattavasti, tukka hieman harmaantunut, mutta ei ole kuitenkaan lähtenyt päästä. Kyynärpäät ovat karseen karheat.
Myös sanat ovat tahtoneet olla hukassa, jopa kesken lauseen. Lihas- ja nivelkipujakin on ollut, mutta ne ovat olleet aika lieviä.
Myös ummetusta on ollut, mutta myös ripulia parina päivänä.
Nyt lääkityksen ja ruokavaliomuutoksen myötä tulleet lisäkilot ovat lähteneet talven aikana korkojen kera..
Eniten tässä korpeaa oireiden hidas poistuminen, onneksi ovat kuitenkin edes lieventyneet. Mutta ei tää todellakaan hauskaa ole. Mut eiköhän se siitä, kunhan saan kilppariarvot kondikseen, onhan ne jo nyt parantuneet huimasti (TSH 69-->11, t4V 5,9-->15).
Olen kyllä sitä mieltä että tuolla TSH-arvolla sun pitäs ilman muuta saada tyroksiinilääkitys. Tsemppiä..

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

hei Marita 27v. Olen käyttänyt armour thyroidia jo pari vuotta.
Minulla oli kaikki arvot "normaalin" rajoissa, mutta olin lopen väsynyt. Kaikki oli tosi tahmeaa ja muistini alkoi olla todella huono, en kestänyt enää ollenkaan esim. käydä saunassa, kuumuus teki pahaa. Elämä alkoi olla kaaosta.
Sain lääkäriltäni kyseistä lääkettä ja se oli minun pelastukseni.
Muistini on kuin uusi,voin viettää saunassa vaikka vartin, kaikki asiat pysyy hallinnassa ja jaksan nousta sängystä aivan eri lailla kuin aiemmin. Kyseisen lääkkeen saanti on hieman hankalaa...
Erikoislupa hakemus on ensin vietävä Yliopistolliseen apteekkiin
joka hyväksyy sen ja sitten samaisesta apteekista saa hakea kyseistä lääkettä....Kunne taas vuoden päästä sama ruljanssi uudelleen... kun on 100km lähimpään yliopistolliseen niin joskus vaan kututtaa... mutta tsemppiä sulle ja pyydä ihmeessä tätä "ihme" lääkettä itsellesi

4_s

Marita 27 v
2. huhtikuuta

Minun lääkäri totesi ettei tunnne kyseistä lääkettä ja muutkin hänen hoitamansa n. 2000 potilasta on pärjänny thyroksiinilla. Eli ei mitään apua ollut tästä lääkäristä eli joudun menemään yksityiselle.
Mun oireista hän vain totesi että ne voi johtua mistä vaan että tule vastaanotolle. Niin ja kyseli vielä että onko tämä joku luontaistuote kun ei todellakaan löydy mistään ( katsoi omalta koneelta missä on kaikki lääkkeet,joku haku juttu siellä heillä ? )
Että näin tosiaan tällä kertaa.
Nyt sitten vaan kerämään rahaa yksityiselle kun pikkasen on rahat tiukilla tämän "taantuman" takia :(
Kyllä tuli suru puseroon hetkeksi kun tämän lääkärin kanssa juttelin.

Mutta odottavan aika on pitkä :)

4_s

Helena
3. huhtikuuta

Nyt on, taas kerran, tämä foorumi tehnyt tehtävänsä. En itse edes tiennyt, että mahavaivani, saamaton olo ja tuo kummallinen lihominen voisivat johtua kilpirahasen vajaatoiminnasta, vaikka minulla on vajaatoiminta ja lääkitys. Minun lääkitykseni(thyroxia) ei meinaa millään pitää vajaatoimintaa aisoissa, jos otan enemmän, menen herkästi ylitoimintaan....todella vaikeaa, kaiken muun lisäksi. Rytmihäiriöt, verenpaineen heittely, nykyisin jo yli 200ehmm:n lukemat, kylläkin pistävät aiempaa herkemmin ottamaan yhteyttä lääkäriin. Viime kesä meni kamalissa peloissa, kuoleman pelkokin tuli, kun ei tiennyt mikä on. Sitten vihdoin kontrolloitiin tsh ja t4v ja sehän oli humpsahtanut taas vajaatoiminnaksi. Tsemppiä teille kaikille ja hyvää Pääsiäisen aikaa. t. Helena

6_s

jellona33n
3. huhtikuuta

Tervehdys taas!
Juu itse asiassa mulla on päällimmäisenä oireena tuo sanojen hukkaaminen.
Saatan vaik miten pitkään muistella lauseessa jotain sanaa.
Sitten yks kerta vein auton parkkihalliin ja en tullessani muistanut mihin sen jätin.
Meni N. tunti kun etsin autoa.
Aivan kamalaa. Mul tuli 1 vuoden sisällä n.20kg lisää.(Painoin 48kg ja olin urheiluhullu.)
Enpä ole päässyt kiloista eroon.
Eikä muuten lähde edes laihduttamalla.
Mua inhottaa se mahalaukun tähystys.
Kun tuntuu että en muutenkaan saa henkeä niin sit ne vielä laittaa jotain puuduttavaa ainetta kurkkuun, YÖK.!!!!!
MULLA EI OLE EDES KETÄÄN KETÄ PYYTÄISIN MUKAAN!No, ehkä se tästä!
Jaksamista sullekkin!

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Hei Marita ja muut! Otin tuossa aiemmin esille tällä keskustelupalstalla tämän Armour Thyroidin, jota itse tosiaan olen käyttänyt jo muutaman vuoden. Asun täällä Lahden seudulla ja yksityislääkäriltä sain reseptin kyseiseen lääkkeeseen, tosin minun itseni oli osattava sitä pyytää. Vesa Ilvesmäki on lääkäri nimeltään, ottaa vastaan täällä Lahdessa ainakin Terveystalo Lääkäriasemassa, entinen Hemo. Kerroin, että tämä lääkäri oli suorastaan iloinen, kun osasin ottaa Armour Thyroidin puheeksi. Hän mm. kertoi, että hänellä käy potilaita samaisesta aiheesta ihan ympäri Suomen maan. Olen saanut uusittua reseptin myöhemmin ihan tuolla terveyskeskuksessakin ja ainakin näillä seuduin voi lupahakemuksen toimittaa muihinkin kuin Yliopistolliseen apteekkiin. Lääke on kuitenkin varsin vieras ja tuntematon useille tahoille, niin lääkäreille kuin muillekin terveydenalan ammattilaisille??? Minua onkin pyydetty pitämään mukanani lääkepurkkia, josta esim. verenluovutus tilanteessa voivat lääkkeen "aitouden" selvittää. Ja kuten aiemmin jo kerroin, on elämäni todellakin muuttunut varsin oleellisesti aloitettuani näiden Armourien käytön. Ole sinnikäs ja VAADI itsellesi hoitoa, kyse on sinun elämästäsi, ihan jokapäiväisestä hyvinvoinnistasi.
-anne-

1_s

Anonyymi
9. huhtikuuta

Hei! Minulla oli vasta-aineet koholla (tammikuu 09) ja oireilu sen mukaista mutta tilanne rauhoittui kyllä lopulta, mutta nyt on sydämen tykytystä ja rytmihäiriöitä muuten olo on hyvä. Lääkityksenä on Thyroxin 0,1mg 1tabl./vrk, kävin verikokeissa ja tsh oli 0.21 ja t4v 12.5, nyt vähennetään lääkitys ½tabl./vrk. Kuinkahan pian voin odottaa, että tykytys rauhoittuu ja onko nyt taas edessä vajaatoiminnan oireiden mukaan tulo? Miksi tsh laskee vaan ja t4v pysyy ennallaan, eikö tuon t4v pitäisi nousta jos alkaa mennä liikatoiminnan puolelle?

4_s

Helena
9. huhtikuuta

Määrättiinkö sinulle heti 0.1mg Thyroxiniä? Itse aloitin ensin 25mikrogrammalla ja veriarvoja seuraten nostettiin määrää. Kaikille pitää olla yksilöllinen annos. Nyt olen taistellut kaksi vuotta vajaatoimita/normaalin välillä, jostain syystä vajaatoiminta syvenee. En voi nostaa lääkitystä kovin paljon, koska menen liikatoiminnan puolelle herkästi. Nyt on menossa 0.1mgx4 ja 0.075mgx3. Humahdin taas vajaatoimintaan, labrat otettiin vasta äsken, pitäisi odottaa 1.5vk ennen lääkärin soittoaikaa, mutta tunnen itseni, joten nostin lääkitystä 25 mikrogr./vk. Hienosäätöä, hienosäätöä...kaiken muun lisäksi. Toivottavasti saat olosi kohdalleen. Kilpirauhasliitosta saat tietoa mm.Thyroxinin ja ravintoaineiden sopivuudesta toisiinsa.

2_s

f72-2109
14. huhtikuuta

n62-2109 Sairauteni on kilpirauhasen vajaatoiminta.Lääkkeeni Thyroxin.Lääkäri määräsi minulle korkean kolesterolin takia Lipitor-nimistä lääkettä.Onko kokemusta näiden lääkkeiden yhteiskäytöstä?.Minulla palan tunne kurkussa muutaman päivän käytön jälkeen.

1_s

Anonyymi
15. huhtikuuta

Heissan! Kilpirauhasen vajaatoiminta on aineenvaihduntahäiriö. Niin kauan kun arvot ovat pielessä on myös kolesteroliarvosikin koholla!! Kun saat arvosi normaalille tasolle, niin palan tunne kurkussakin vähenee ja menee pois = kilpirauhanen pienenee

1_s

Anonyymi
15. huhtikuuta

Heissan ! Käy vilkaisemassa www.kutina.fi ja näiltä sivuilta aukeaa todella paljon tietoa Armour Thyreoidista!! Ainakin funktionaalisen medisiinan lääkärit tietävät tämän ikivanhan, siasta tehdyn thyroksiinin! Funktionaalisen lääkärin löydät , www.fms.fi sivuilta. Näitä lääkäreitä onneksi on jo useampia ympäri Suomen, antioksidanttiklinikoilta ainakin löytyy!!
Itse olen tyytyväinen kys. lääkkeen käyttäjä, tosin se on huomattavasti kalliimpi kuin synteettinen thyroxin. Väliäkös sillä, pääasia, että jaksaa ja voi hyvin!! Ihan tavallinenkin Apteekki pystyy lääkkeen tilaamaan ja toimittamaan asiakkaalle kyseisellä reseptillä + lääkeluvalla(lääkelupa maksaa 10 euroa vuodeksi ja on reseptikohtainen) Lääkkeellä useasti Tsh laskee mittaamattomiin, mutta jos T4V on alakantissa on silloin vielä vajaatoiminta. T3V on vielä herkempi mittari asialle!!
Www.terveydentukipilarit.fi ja sieltä sivulta oikeasta reunasta klikkaa lääärinpalsta, jossa joka kk:lle on oma juttunsa, esim. helmikuulta on hyvää tietoa KILPIRAUHASESTA, lukekaapa !!

1_s

Anonyymi
16. huhtikuuta

Minulla on myös Lipitor kolesteroli lääke, minulla meni ainakin toi kilpirauhaslääkitys ihan päin peetä aloitettuani tuon lääkkeen. Kaikki piti aloittaa jälleen alsuta ja nyt haetaan sitä sopivaa määrää tohon kilpirauhas lääkkeeseen

8_s

Fireballwoman
16. huhtikuuta

Minulle määräs lääkäri myös jonkun kolesterolilääkkeen, mutten ole sitä aloittanut, sen takia en muista mikä se oli edes nimeltään ;) Huomenna saan taas tulokset kokeista miten on thyroksin jeesannut.

1_s

Anonyymi
19. huhtikuuta

Voihan apua... Nyt on lääkäri pikkuisen hakoteillä.. Ensinnäkin, tuo annostuksen noin suuri muutos ei varmaankaan ole kovin hyväksi elimistölle ja kun katsoin arvojasi, ne on ihan ok, paitsi tuo t4v on aika alhainen, se saisi olla siellä ylärajoilla. Rytmihäiriöt on myös vajaatoiminnan oire. Tuon korvaushoidon voisi aloittaa sillä 25 mikrogrammaisella ja sitä pari viikkoa vähintään, siitä vasta aletaan pikkuhiljaa nostelemaan annostusta. Kuitenkin tsh voi tippua sinne ihan alarajoille ja t4v pitää olla ylärajoilla, että oireet vähenee. Olo on se paras mittari, ei niinkään labra-arvot. Ja tässä sairaudessa tärkeintä on mennä rauhallisesti ja todella varovasti tuon lääkityksen kanssa. Lääkärisi ei ole oikein osannut tätä hommaa, mikä on HYVIN yleistä Suomessa, ikävä kyllä. Itse olen myös armourin käyttäjä ja se on tuonut vasta oikean avun. Myös korkea kolesteroli ja sokerit voi olla vajaatoiminnan oire. Vastaan siis myös samalla näihin múihin kysymtyksiin. :))
Varmaankin tiedon etsintä on tärkeintä tässä saidaudessa, koska lääkäreiltä saatu apu on yleensä vajavaista ja oireet ei katoa millään.. Me, jotka osaamme olla jo omia lääkäreitämme, voimme auttaa näissä asioissa. Jostain syystä Suomessa ei ole kuin muutama lääkäri, jotka osaavat antaa OIKEAA hoitoa. Ikävä kyllä. Voi kuulostaa aika rajulta tekstiltä, mutta on vaan totta.

4_s

Helena
19. huhtikuuta

Hyvää tekstiä sinulle ja TOTTA! vajaatoiminnan oireet tulevat, ennenkuin labra-arvot ovat pielessä ja sitten, kun ne ovat pielessä onkin tapahtunut jo paljon pahempaa, eli kolesteroliarvot on korkealla ja sokerikin, huonossa lykyssä, sydäntuntemukset ym. aiheuttavat ylimääräistä huolta ja murhetta/ "turhia" lääkärissä käyntejä, vääriä diagnooseja. No voihan se paniikkihäiriö tulla ihan oikein, kun verenpaineet ovat yli 200, LDL 6.5...pumppu hakkaa 100..., ja kaikki vain kilpirauhasen vajaatoiminnan pahenemisesta. Tryroxinen kanssa on todella oltava varovainen, niinkuin kerroit se 25 mikrog. on paras aloitusannos ja siitä nostetaan vasteen mukaan, ei liian nopeasti.....Siinäpä olisi johonkin lääkärikoulutukseen oiva aihe ja ottaisivat muutaman potilaan kertomaan kokemuksiaan, niin homma tulisi mahdollissti selvemmäksi. Nyt hyvää sunnuntaipäivän jatkoa. t. Helena

4_s

Helena
19. huhtikuuta

Voihan olla, että korkeat olesteroliarvotsi johtuvat vajaatoiminnasta. Sain Kolesteroliarvot tasaantumaan, kun kilpirauhaslääkitys oli paremmalla mallilla, eikä kolesterolilääkettä ole tarvinnut taitaa olla harvat, jotka noihin kolesterolin viitearvoihin pääsevätkään, ilman lääkitystä, joten jotain rajaa lääkkeiden määräämiseenkin.

11_s

caren
19. huhtikuuta

Hei! Tuosta Armour Thyreoidista....onko sen hintaa luvallista täällä kertoa?, jos thyroksinin kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen, niin olisi sittenn joku vaihtoehto mitä miettiä?
Itselläni todettiin juuri pari viikkoa sitten lääkityksen tarve. olisi ollut jo 4kk siitä taapäin, mutta jostain ihmeen syystä (toinen) lääkäri ei sitä vielä kirjoittanut ja vasta tämä nykyinen sanoi, että arvothan ovat ihan päin peetä, ja ihmetteli vaan kovasti etten ollut JO lääkityksellä...
Että näin meillä:)
Nyt vaan nostattelen varoen tuota annostani, ja kohta sitten verikokeisiin.

4_s

Helena
19. huhtikuuta

"Www.terveydentukipilarit.fi ja sieltä sivulta oikeasta reunasta klikkaa lääärinpalsta" Huomasitko tämän jutun tuossa aiemmin. kannattaa lukea, minullekin avautui uutta tietoa aiheesta, en muista oliko siinä hintoja, mutta luulen lääkkeen maksavan huomattavati enemmän kuin Thyroxinin, sehän on erityiskorvattava ja 3 kk:n tbl annos maksaa 5€. Tuota luonnonmukaisempaa lääkettä ei Kela korvaa, joten se on itse maksettava. Lääke vaatii eritysreseptin lääkäriltä...kuka sitä sitten suostuu kirjoittamaan onkin eri juttu, mutta jos olisi joku tuttu...? Toivottavasti edes jollaikin on mahdollista ostaa ja käyttää tuota vaihtoehtista lääkettä, että saisimme sen joskus kaikkien käyttöön, siis Kelan korvauksen piiriin. Itse olen Suomen köyhälistöä, joten itse en pysty.

13_s

TriDoc
19. huhtikuuta

Eläinperäisen tyroksiinivalmisteen korvattavuuden puolesta on laadittu laajoja kansalais-ja asiantuntijapiirejä koskeva vetoomus saada Armour kelan korvattavaksi lääkkeeksi. Vetoomus löytyy osoitteesta: www.adressit.com/armour.

2_s

f72-2109
19. huhtikuuta

n62- 2109 Lääkäri oli sitä mieltä tässä minun tapauksessa,että tähystys on paikallaan.Nyt odottelen aikaa sinne tähystykseen ja pelkään tietenkin pahinta.

4_s

Helena
19. huhtikuuta

Kiitos siitä kaikille ja Sinulle vastauksesta.

6_s

jellona33n
20. huhtikuuta

Pakko turvautua teihin hyvät ystävät *plur* Eli ensimmäinen lääkärikäynti oli mahavaivojen takia, otettiin labrat jossa 10.3 S-TSH 6.15. No lääkäri halusi ottaa uusia kokeita ja tulokset oli 17.3 S-TSH 4.53 S-T4V 12 S-T3V 4.9 S-TPOAB 65 viite alle 60 No ei mitään edelleen kävin kokeissa *haaveil* 14.4 S-TSH 6.58 S-T4V 9.2 20.4 S-TSH 4.99 S-T4V 11 ja odottelen S-STPOAB:tta. Myös CRP ja LASKO ja valkosolut koholla, samoin nyt viimeisessä E-MCHC alle viiteajan. Mikä ihmeen tauti tämä on ? TK lekuri ei sano mitään muuta kun että sulla on kilpparitulehdus. Niin mikähän se mahtais niistä kaikista olla. Miten nämä arvot heittelee näin? Heitteleekö kaikilla terveilläkin näin? Kertokaa te viisaammat. *itku*

1_s

Anonyymi
21. huhtikuuta

Kertokaa mitä nämä arvot tarkoittavat TSH 1.46 viite 0.4-4.5 T4V 9.9 viite 7.0-16.0 S-TyglAb 117 viite alle 40

13_s

TriDoc
21. huhtikuuta

Yleisesti:Seerumin tyreotropiinin (TSH) määrittämistä käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan ja liikatoiminnan määrittämisessä. Tyreotropiinihormoni erittyy aivolisäkkeestä, josta se säätelee kilpirauhasesta erittyvän tyroksiinihormonin (S-T4V) eritystä ja pitoisuutta.Juuri kilpirauhasesta erittyvä tyroksiinihormoni (S-T4V) vastaa käytännössä pitkälti kilpirauhashormonin ruumiillisista vaikutuksista elimistössä. Jos tyroksiinihormonipitoisuus (S-T4V) on liian matala, koetaan elimistössä kilpirauhasen vajaatoimintaoireita ja arvojen ollessa yli normaalitason syntyy kilpirauhasen liikatoimintaa. Ylemmältä aivolisäketasolta erittyvä Tyreotropiini (TSH) toimii kilpirauhasesta erittyvän tyroksiinihormonin (S-T4V) vastavaikuttajana. Jos tyroksiinihormonipitoisuus (ST4V) laskee normaalia alemmaksi nousee tyreotropiini (TSH) ja päinvastoin. Suurin osa kilpirauhasen tulehduksista liittyy käytännössä virussairauksiin ja ns autoimmuunitulehduksiin eli elimistön omien vasta-aineiden synnyttämään tulehduksiin. Lisäksi on harvinaisempia aiheuttajia, mutta nämä kaksi ensimmäistä ovat vallitsevia aiheuttajia. Autoimmuunityreoidiittiin viittaa, jos mitattu S-TPOAB on selkeästi koholla eli kehittyy omia vasta-aineita kilpirauhaskudosta vastaan. Tulehduksen vaikutuksesta syntyy usein ensin kilpirauhasen liikatoimintaa, joka kääntyy vajaatoiminnaksi sairauden edetessä/parantuessa. Pelkistä edelläolevista laboratorioarvoista ei ehken täysin pysty päättelemään kilpirauhasen tulehduksen laatua, mihin varmuudella tilasi kuuluu, vaikka autoimmuunivasta-aineet ovat hieman koholla. Kohonneet tulehdusarvot varmentavat kuitenkin kilpirauhasen tulehduksen. Katsoisin, että tilanteessasi voisit keskustella oman lääkärisi kanssa vielä tulehduksen diagnoosista, tarvitseeko hoidon kannalta tarkennusta, jolloin ehkä hyötyisit sisäerityssairauksiin perehtyneen sisätautilääkärin selvityksestä, jonka konsultatio voisi onnistua joko kunnallista kautta tai sitten yksityisesti. Myös terveyskeskuksessa on kokeneita asiaan perehtyneitä lääkäreitä, jotka hallitsevat kilpirauhastulehduksen selvittelyt, mutta on tilanteita, jossa se voi vaatia vielä sisätautilääkärin selvittelyjä.

6_s

jellona33n
21. huhtikuuta

Kiitos vastauksesta! Mulla onkin huomiselle lääkäriaika, jossa sitten keskustellaan tuosta kortisonilääkityksestä. Arvot ei todellakaan ole pahat vielä ja toivottavasti eivät muutukkaan. Minulla on myös varattu kilpparin uä:hän aika ensi viikolle, joten sielä sitten varmasti näkyy mikä tulehdus on meneillään. Ehkä tämä tästä vielä jonain päivänä.

12_s

TUULA74
24. huhtikuuta

Uskomatonta miten moneen ihmetyksen aiheeseeni TE OLETTE VASTANNEET !!!!!! KIITOS !!! En todellakaan osannut yhdistää tätä sanojen katoamista kilpirauhasen vajaatoimintaan ! Mulle muuten Lääkäri puhui jo, että jos vajaatoiminta vahvistuu nyt tässä viimeisimmässä verikokeessa niin lääkitys olisi "eläinperäistä" eli ilmeisesti tuo Armour Thyreoid. Näin PHKS:ssa...

4_s

Helena
24. huhtikuuta

Hyvä. Olet osunut "oikealle" lääkärille. Hyvää, aurinkoista kevättä. t. Helena

8_s

Fireballwoman
25. huhtikuuta

Tietkö, kun luin sun aiemman viestin, löysin sieltä paljon samanlaisuutta, tosin kilppariarvot on alemmat varmaankin lääkityksen vuoksi, mutta kun kerroit laskon ja valkosolujen olevan koholla ja MCHC on alle viitearvon. Mulla on ollut jo pitkään niin eikä oma lääkärini ole tajunnut että voisi olla tulehduksesta kyse. Juoksuttaa vaan labrassa about kuukausittain. Sanoit myös meneväsi ultraan, kertoisitko "uteliaalle" mitä siellä sitten selviää :) Täytynee ryhtyä kovistelemaan lääkäriäni. Tsemppiä sulle tosi paljon.

6_s

jellona33n
25. huhtikuuta

Kiitos tsemppauksesta! nyt minulla tuo S-STOAB oli noussut tuonne 85.Siis sullako on jo lääkitys kilpparin vajaatoimintaan?Eli mullahan ei nyt lääkärit osaa päättää kumpi kilpparitulehdus subakuutti(kortisonilla hoidettava)vai autoimmuuni(thyroksiinilla hoidettava). ensi viikon keskiviikkona ultra ja sit kyl viim. haluan vastauksia.Laitan tänne viestiä kun pääsen sieltä.

8_s

Fireballwoman
26. huhtikuuta

Joo, on thyroksin-lääkitys, viime syksystä lähtien ollut. Toivottavasti saat vastauksia :)

1_s

Anonyymi
28. huhtikuuta

Sain tyroksiinilääkityksen autoimmuunityreodiittiin melkein puolitoista vuotta sitten. Kun annos alkoi olla kohdallaan (sitä nostettiin liian nopeasti, 1 lastentabletti kerrallaan, sain voimakkaita sivuoireita), silmät alkoivat olla kipeät, valonarat, ja kirkkaista valoista ja väreistä jäi jälkikuvia. Peilistä katsottuna silmät olivat jotenkin oudon näköiset. Näkö tuntui aluksi kuitenkin terävöityneen. Vähitellen jälkikuvat ja epämiellyttävä olo silmissä vähenivät. Ajattelin, että oireet johtuivat liian nopeasta annoksen nostosta. Että silmien aineenvaihdunnassa tapahtui lääkityksen johdosta muutoksia. Myöhemmin alkoi haitata silmien näöntarkkuuden hitaus. Jos vaikka istuin tietokoneella jonkun aikaa, silmät eivät vähään aikaan tarkentuneet kauas. Samoin esim. ostoksilla tai ihmisten joukossa kulkiessa huomasi, että silmät tarkensivat vasta, kun kohdetta jäi katsomaan vähän pidemmäksi aikaa. Silmät myös olivat todella kuivat ja välillä silmiin tuli verestys"kohtauksia", jolloin silmät olivat todella kamalan näköiset. Nyt olen neljän viikon ajan syönyt viikossa 2 * 0.25 lastentablettia enemmän, eli viikossa 7 * 3.5 + 2 * 0.25, koska minulla oli mm. jo aamusta alkaen jalkapohjat kipeät, elimistö tuntui hitaalta ja iho ja ne silmät kuivilta. Jo viikko lisäyksen jälkeen silmät tulivat samanlaisiksi kuin sairauden alkuvaiheessa: kipua, silmien tarkentaminen tuntuu välillä kipeältä, välillä tuntuu niin kuin näkökentässä olisi harsoa edessä tai jotain kuprua. Ja valot jäävät näkyviin jälkikuvina. Olen valittanut kaikenlaisia oireitani lääkäreille, eikä kukaan oikein tunnu ottavan vakavasti. Kun valitin ihon herkkyyttä ja kuivuutta, yksikin lääkäri ehdotti, että jos minulla on nokkosrokko ja voisin kokeilla antihistamiinia!!! Määräsi sitten vielä keliakiakokeeseenkin. Hänen mukaansa oireet eivät voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, koska arvot ovat viitealueella. En todellakaan mennyt sille lääkärille toiste! No, nyt meni vähän sivupoluille, kun olen niin turhautunut tähän tilanteeseen. En oikein kehtaa koko ajan juosta lääkärissä valittamassa, kun tulos on joka kerta iso pettymys. Monta kertaa olen suunnitellut, mitä sanon ja pyydän lähetettä endokrinologille, mutta keskustelu menee aina jotenkin outoon suuntaan. Kysymykseni on, voisiko oireet olla Basedowia (netistä katsoin, että sitä voi olla myös vajaatoimintapotilailla)? Pitäisikö mennä ensin silmälääkärille vai endokrinologille? Jos on Basedow, miten hoitoa saa julkisella puolella, saako esim lähetteen HYKS:iin vai pitääkö kärvistellä yleislääkärin hoidossa? Tai voiko vajaatoiminta vaan vaurioittaa silmiä niin, että ne eivät enää toimi kunnolla? Onko teillä muilla ollut silmäoireita, ja ovatko ne helpottaneet? Olen muutenkin miettinyt Armouria, kun iho ja silmät ovat niin kuivat. Jos lisään annosta edes sen 0.5 tablettia viikossa, tulee liikatoimintaoireita.

1_s

Anonyymi
28. huhtikuuta

Keneltä lääkäreiltä pääkaupunkiseudulla voi saada Armour-reseptin ja ASIANTUNTEVAA neuvontaa tyroksiini->Armour -vaihdossa?

13_s

TriDoc
28. huhtikuuta

Armour thyroidin puolesta kerätyssä adressissa esiintyviä nimekkäitä ja arvostettuja sisätautilääkäreitä löysin äkisti ainakin seuraavia, joilla vastaanotot ovat keskittyneet Mehiläisen asemille. Mehiläinen Kielotie Timo Helin, Mehiläinen Töölö Antti Virkamäki, Mehiläinen Forum Timo Sane, Vesa Ilvesmäki,

4_s

Helena
29. huhtikuuta

Voi hitto....VOIMIA ja pitkää pinnaa....Meitä kohtalotovereita on. Tuosta Basetowin taudista ei ole kokemusta, mutta Tyroxinin kanssa taistelusta on. Itse nostan vajaatoiminta tilanteessa lisäämällä lääkettä 25mikrogx 1/2 tbl-1 tbl/ VIIKKO. riippuen vajaatoiminnan asteesta. Viimeksi tunsin oireet, kävin lab.ja nostin sen 1/2 tbl viikossa heti. Kun labrat olivat reilusti normaaliarvojen keskellä, pidin tuon annoksen ja olo normalisoitui. Ihan "normaali" ei minusta enää tule, siis paluuta menneeseen oloon en saa millään, mutta en kuitenkaan joudu olemaan sängyssä puhelin ja 112 numero valmiina, kun on niin huono olo.

Kun saat sen Armour thyroidin laitathan tänne miten onnistui, kauanko kestää tasaantua ym. se on pitkä, kuukausien prosessi, mutta kuitenkin. Meitä on todellakin useita, jotka kamppailevat samoissa ongelmissa.

Mukavaa Vapun aikaa. t. Helena

6_s

jellona33n
29. huhtikuuta

No niin nyt on käyty tuolla ultrassa. Lääkäri sitä hetken katsoi ja sanoi että klassinen tapaus.Mun kilpirauhanen oli surkastunut alle 1 senttimetriseksi kun yleensä se on n.1,5cm. Eli kuulemma ollut tuo hashimoton tyreoidiitti jo muutaman vuoden. Lääkkeeksi thyroksin.Todella helpotus kun niin monta vuotta ollut oireita.Innolla odotan tulevaisuutta!Tosin alamäkiä tulee mutta periksi en anna. Nyt sitten sain uusia ihmetyksen aiheita! Siis onko asia niin että tässä tautimuodossa ensin kilppari suurenee ja sitten surkastuu?

4_s

Helena
29. huhtikuuta

Hauskaa Valpuria kaikille. Luin mielenkiinnolla http://www.kilpirauhanen.com/index.php Amour thyroidista, sinne on näköjään koottu kattava tietopankki tästä lääkkeestä, hinnoista, Thyroxinin muuttamisesta asteittain Amourinii , kaikenlaisia kysymyksiä ja vastauksia.

8_s

Fireballwoman
29. huhtikuuta

Mulla on tuo diagnoosi tehty arvauskeskuksessa vain TSH:n perusteella ja määrätty lääkitys. Olisi kiva kyllä itsekin tietää enemmän tästä sairaudestani, mutta mutta, hienoa että sait lääkityksen ja toivotaan että oireet rupeaa pikkuhiljaa helpottamaan! Tuohon kysymykseesi en osaa vastata, toivottavasti joku osaa...

1_s

Anonyymi
30. huhtikuuta

Hei, mitä tarkoittaa jos S-TyglAb ja S-tpo ovat yli viitearvon? TSH ja T4V viitearvojen sisällä.

13_s

TriDoc
30. huhtikuuta

Seerumin tyreoglobuliini (s-Tyglb) ja tyreoidenperoksidaasi (S-TPOAb) ovat keskeisiä vasta-aineita kroonisen kilpirauhastulehdyksen (autoimmuunitulehduksen,Hashimoton kilpirauhastulehdus) tulkinnassa, jossa vasta-aineet noudevat. Toisenkaltaisessa tulehduksen muodossa,ns subakuutissa kilpirauhastulehduksessa nämä kilpirauhasvata-aineet eivät yleensä nouse. Jos vasta-aineet ovat koholla huiimatta siitä että muut kilpirauhasarvot ovat normaalit, voi se viitata kuitenkin sairastettuun krooniseen kilpirauhastulehdukseen.

6_s

jellona33n
6. toukokuuta

Nyt sain tulokset tuosta kilpparin ultrasta. Oikea lohko 10mm, vasen lohko 8mm.ei kyhmyjä.arpeutunut.tyreoidiitin jälkitila. Osaisiko joku suomentaa mulle tuon? Tarkoittaako tuo sitä että tulehdusta ei enää ole?

4_s

Helena
6. toukokuuta

Siltä tuo vaikuttaisi. Sinulla on jossain vaiheessa ollut tulehdus, joka on saattanut johtaa kilpir.vajaatoimintaan, on kai sinulla vajaatoiminta? Hyvä, kun ei ole kyhmyjä ja muuta löydöstä.

6_s

jellona33n
6. toukokuuta

Lääkäreiden mielestä ei ole vajaatoimintaa viim.korkeat arvot oli S-TSH 6.58 ja S-T4V 9.2. Näin on onneksi ei kyhmyjä.

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Hei! Voiko kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivää asiakasta hieroa kaulan alueelta/ voiko hän itse hieroa kaulaansa esim. kasvorullalla? Onko muita kontraindikaatioita jotka pitäisi ottaa huomioon kun hoitaa vajaatoiminnasta kärsiviä? -kosmetologi

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Hei ! Kävin tänä aamuna laboratorio kokeissa, joissa minulta otettiin keliakia, kilpirauhasen toiminta, ym. verikokeita.. Olen kärsinyt viimeiset 5½ vuotta närästyksestä, väsymyksestä, hiusten lähdöstä, äänen käheydestä, kielen kipeytymisestä, nivelten eriasteisista kiputiloista, ylipainosta, osteopaniasta,ummetuksesta, lista on loputon.. Näitä oireita tulee ja menee , ylipaino säilyy =) Oireet on aina eriaikaan, mutta tuo väsymys jatkuvaa. Ajattelin jo että olen vain laiskistunut, kun ei mitään jaksa ja ainoa ilo olisi nukkuminen. Närästystä hoidin alkuun ihan samarinia juomalla ja alkuun maito auttoi ,mutta nyt jo vesikin aika ajoittain närästää... Sain lääkkeeksi somacia, joka ei sekään enää auttanut. Juttelin näistä ärsyttävistä oireistani työkaverilleni, (lähihoitajia vanhainkodilla) joka kehoitti pyytämään kilpirauhas kokeisiin .. Anemiaa hoidettiin siten, että sain hormoni kierukan, ja nyt viime viikolla hemoglobiini oli jo 121. Kierukan sain lokakuussa 2008. Epäiltiin, että väsymys johtuu liian suurista kuukautisvuodoista, ja siksi veren kuva muuttunut. Mutta edelleen väsyttää ja tilanne ei ole niin paljoa parantunut. Eilen tosiaan tuli mitta jo niin täyteen, että marssin terveyskeskukseen jossa kerroin huoleni. Vaikkakin äänenkäheyteen epäiltiin refluksitaudista johtuvaa äänenkäheyttä ym. Niin Nyt vasta yli viiden vuoden jälkeen sain kuulla tästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ja hitsi vie, kaikki oireet melkein passaa tähän, tosin tuo närästys on jotain muuta. Nyt otettiin myös keliakia testit ja helikobakteerit, ja näiden tulevien tulosten jälkeen katsotaan pääsenkö nielemään vielä letkua. Ei ainakaan hyvässä kunnossa sisuskalut voi olla kun on näin kauan jatkunut. Tosin olen lopettanut rasvaisten ruokien syömisen jo pari vuotta sitten, kun se auttoi silloin jonkun verran, mutta nyt tuntuu, että silti närästää, vaikken kahviakaan juo kuin kupin kaksi päivässä ja muutenkin muuttanut ruokavaliota. Painokin vain pysyy, vaikka olen aloittanut vuosi sitten salilla käymisen ja uimisen. Väen vängällä olen saanut itseni liikkumaan, kiitos ystävättäreni, joka raahaa minua mukanaan, etten ihan "laiskistu". Mutta on tämä elo ollut niin taistelutannerta itseni kanssa ja tuntuu, että oma perhe,sukulaiset ja ystävätkään, eivät ymmärrä että olen vaan niin loppu. Yleensä kuulen vain sanonnan, että ota nyt itteäs vaan niskasta kiinni. Näinhän olen tehnytkin, mutta rankkaa on ollut. Onko ketään kohtalon tovereita ? Toivon totta tosiaan, että saisin vihdoinkin vastauksen olotilaani ja saisin itseni normaaliksi, energiseksi itsekseni. Jota olen kaivannut, valovuoden, tuntuu siltä. Astmaakin epäiltiin jossain vaiheessa ja olikin alentunut puhalluskokeiden tulokset, ja sain astma piipunkin.. Mutta jos tosiaan onkin keliakia syynä, että suolisto voi huonosti ja saisin itseäni kuntoon jo gluteenittomalla ruokavaliolla niin olisin enemmän kuin onnellinen tai kilpirauhaset kuntoon, jotta voisin paremmin. Perussairautena itselläni on munuaisten vajaatoiminta, ja siitä syystä epäiltiin, että osteopania on saanut aikansa, kun ei kalkki imeydy... Mutta jos sekin on kilpirauhasista johtuvaa.. Pitäkää ystävät rakkaat peukkuja että saadaan tämä 34 vuotias, neljän lapsen äiti taas ruotuun. Ja kiitos tästä palstasta. Jonka googlettamalla löysin ! -Summerbug-

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Olen myös kuullut tuon sana laiska useampaan kertaan! Mä en voi itselleni mitään kun väsyttää, jopa minun 6.v poika kysyy minulta että äiti mikä sulla on kun olet niin väsynyt? Harmittaa ihan toden teolla.Mulla on kilpparissa vikaa mutta arvot ei tarpeeksi vinksallaan että edes koe lääkitys heltiäisi! Nyt olenkin päättänyt siirtyä yksityiselle lääkärille joka ei tuijota arvoihin vaan kuuntelee potilasta!Tsemppiä sulle!

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Kiitos kovasti, tuo helpottaa, etten ole ainoa "laiskimus" täällä... En millään malttaisi odottaa tuloksia, vaan tekisi mieli omin päin alkaa syömään kokeeksi gluteenitonta ruokavaliotakin... Vaan, täytynee hillitä itseni, jotta suolinukka on sitten siinä kunnossa kuin se vastaanotolla valitellessa on ollut...Hyvää yötä vain kaikille ja tsemppiä sairauksien kanssa. -Summerbug-

12_s

TUULA74
7. toukokuuta

Eipä täällä taida montaa ihmistä olla, jotka lääkäri on ottanut heti vakavati ja laittanut kaikki mahdolliset kokeet ja testit huonon olon selvittämiseksi. Johtuu kai varojen vähäisyydesta.... Hienoa, että nyt lääkärit ovat ottaneet sinut vihdoin tosissaan. Valitettava tosiasia on, että potilaan on nykyään vaadittava hoitoa ja ihan lyötävä nyrkkiä pöytään, että viesti menee perille. Kipeänä, mahdollisesti masentuneena, se ei tosiaankaan ole helppoa. Kurja kuulla, että sinua eivät ole läheisetkään tukeneet. Minulla on onneksi ollut ihania ihmisiä läheisinä, jotka ovat usuttaneet ottamaan selville, mistä nämä kaikki jutut johtuvat. Ja minulla on myös onni olla kunnassa, jossa on omalääkäri systeemi, ja omalääkärini on vielä oikeasti fiksu ja harkitseva lääkäri, joka välittää meistä. Toivoisin, että ihan kirjautuisit tänne. Meiltä saat tukea ja kannustusta. Me tiedetään, millaista elämä voi olla kipeänä. Eihän me tarkalleen tiedetä sinun tuntemuksia, mutta aika monella täällä on omakohtaisia kokemuksia näistä samoista jutuista, joten taidetaan ainakin jotain aavistaa... ISO HALI sinulle ja tiedä että et ole yksin ja et ole "vain laiska".

4_s

Birke
7. toukokuuta

Tsemppiä vaan. Itse aikoinaan 10 vuotta sitten kun sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan, jouduin käymään jopa psykologilla monesti, kun hoitava lääkäri luuli, että olen psyykkisesti sairas, koska olin todella väsynyt...kuin hidastetusta elokuvasta. Vaikka minulla tuli vajaatoiminta kasvainleikkauksen jälkitilana.

8_s

Fireballwoman
7. toukokuuta

Nyt tulee yksi tyhmä kysymys. Voiko olla että johtuisi kilpirauhasesta (mulla vajis) kun oon juossut verikokeissa nyt monta viikkoa ja kokoajan on senkka ja leukkarit yli viitearvojen. Tulehdukseenhan se viittaisi mutta oon ollut ihan terve, ei flunssaa tms. Lääkäriin taas huomenna soitan mutta eiköhän se taas määrää kokeisiin.

4_s

Helena
8. toukokuuta

Moi jälleen. En usko, että itse kilpparista tuo johtuu, mutta niistä kaikista mahollisista liitännäissairauksista tietenkin voisi (mulla esim. vajaatoiminta lamaa suolta ja mössö tulehduttaa sitten divertikkelit, kun mitään ei tapahdu ilman kovia ponnisteluja). Pyydähän selvittämään...onko nivelissä, selässä kipuja/ tuntemuksia? Mahan toiminnassa muutoksia? Toivottavasti syy löytyy.

8_s

Fireballwoman
8. toukokuuta

Kiitti vastauksesta. Mulla ei ole mitään kipuja ja mahakin toimii tosi hyvin. Niinhän siinä kävi kuten epäilin että uusiin kokeisiin oli laittanut, ja vasta puolen vuoden päästä :( Täytyy ottaa vielä uudestaan yhteyttä lääkäriin. Olisi tosiaan hyvä löytää syy mikä niitä arvoja nostaa.

11_s

caren
9. toukokuuta

Moikka!, ja oikein hyvää Äitienpäivää kaikille äideille=D

6_s

jellona33n
9. toukokuuta

Täältä myös lämmintä ja rauhallista Äitienpäivää kaikille!

1_s

Anonyymi
10. toukokuuta

Moikka ! Onko kellään tietoa miten sitä sentraalista vajaatoimintaa tutkitaan ? Jos oireet samat kuin kilpirauhasen vajaa toiminnassa . Mitä tutkimuksia otetaan, millainen hoito.. Onko kokemuksia ? -tiedoista kiitollinen-

4_s

lieppo
13. toukokuuta

Saat tietoa sentraalista vajaatoiminnasta sivulta poliklinikka.fi minun käsityksen mukaan tämä sairaus vaatii erikoislääkärin tukimuksia.

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

tietääkseni tyroxiini maksaa vain 3euroa,jos on todettu sen tarve lääkärinä ja luokiteltu sairaudeksi kilpirauhasen vajaatoimintoon tai ylitoimintaankin

4_s

Helena
15. toukokuuta

Thyroxin maksaa 5€, olen käyttänyt sitä jo 10 vuotta, mutta jos sen muuttaa Armour Thyroidksi purkin hinta on n. 40€ ja siitä ei Kela korvaa mitään, eikä se myöskään silloin kartuta maksukattoa.

4_s

Helena
15. toukokuuta

Siis, tuo Thyroxinin 3kk:n annos on tuo 5€, jonka saa reseptillä. Kertaostoksena voi olla 3€, mutta ei kai kukaan sitä osta purkki kerrallaan, jos on jatkuva lääkitys.

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

hei! kelan korttiin saa merkinnän -lääke on silloin halvinta-kysy lääkäriltä. minulla on ollut vuosikausia ja syön thyroxia päivittäin.verikoe ja oireita mitä on,kysellään.. itse palelin vuosia ja olin aina turvoksissa ja kun kerran sanoin lääkärille että on se kumma kun saunassakin palelee. ja kesällä ei tarkene kesä vaatteissa.niin silloin käynnistettiin tutkimukset ja todettiin vajaatoiminta-vaikka on lääkitys niin joitakin oireita ei ihan saa pois. esim.paleltaa edelleen.mutta kyllä nyt kuitenkin helteellä tarkenee.

4_s

Helena
18. toukokuuta

Tiedän, on Kelakortissa merkintä.Kolmen kuukauden lääkkeet maksavat 5€. Minua ei palele enää, jalatkin lämpenevät, kun menen pitkälleni, yölläkään ei tarvitse enää kokoajan sukkia. Tosin suonenvedot vaativat sukat jalkaan, mutta... se on taas toinen juttu.

6_s

jellona33n
20. toukokuuta

Tervehdys! Alotin tänään aamulla thyroxin 1/2 tabl. 25migrogrammaa. Kuitenkin melkein heti alkoi kamala sydämmen tykytys. Aivan pelästyin tuota. Onko tuo normaalia ja ohimenevää?

4_s

Helena
20. toukokuuta

Luulisin, että se on ohimenevä tykyttely. Kokeile muutama päivä. Tsemppiä !

9_s

reporanka
20. toukokuuta

Tuosta Thyroxinista; sitä saa todellakin 3 kk:n annoksen, mutta kun syö 1 tabl/vrk, se yksi 100 kpl:n purkki piisaa 3 kk:ksi ja maksaa sen reilun 3 €.

4_s

Helena
21. toukokuuta

Niin, mutta joillakin menee enemmän tai vähemmän. Määrä on yksilöllinen tuossakin lääkkeessä. Kaikille ei sovi Thyroxin 0.1mgx1, vaan esim. itselläni oli ensin 25 mikrogx1 (10v sitten) sitten sitä nostettiin ja nostettiin..nyt on kaksi viikkoa ollut annos 0.1mg viitenä päivänä ja 0.075mg kahtena päivänä. Pari vuotta on ollut tasapaino ongelmia, tuon lääkityksen kanssa, vielä 2v sitten oli lääkitys 75 mikrogrammaa, eli 3 x25mikrogramman tbl jokapäivä....semmoisia...

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

mulla jatkuva lääkitys ja saan 3kk annoksena hinta 3€ (kelakortissa merkintä oltava)

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

aikoinaan sain lääkkeen ilmaitteek, kunnes tuli tää maksu markka aikana 5mk ja ny 3 euroa

4_s

Birke
27. toukokuuta

Heipä hei! Sellainen kysymys, jotta onko muilla vajaatoimintaa sairastavalla kesäkuumalla vaikea olla? On tukala olo,joka paikkaa särkee, nivelet jäykistyy ja on armoton väsymys. Kymmenen vuotta olen sairastanut vajista, mutta vasta muutaman vuoden kesät on ollut kurjia. Vai onko tämä jotakin muuta.

4_s

Helena
27. toukokuuta

Valitettavasti minullakin, kesäkissalla, tahtoo hellepäivät mennä pilalle, kun on huono olo. Sormetkin turpoavat ja niveliä särkee, pää on raskas, ajatus ei kulje, henkeä ahdistaa.....ym. pikkuvaivaa. Olen sairastanut vajaatoimintaa reilun 10v. Kaikki kesät eivät ole olleet samanlaisia. Viime kesä oli kamala.... toivon, että voin nauttia edes vähän tästä kesästä. Lavatanssitkin on jätettävä, kun rytmit ja verenpaineet heitää, ei voi jivettää, saati mennä polkkaa, vaikka taitoa ja intoa olisikin : (

1_s

Anonyymi
30. toukokuuta

Hei. vuosi sitten sain tietää sairastavani kilpirauhasen vajaatoimintaa, tai netissä seikkaillessani itse tajusin, mistä kaikki johtuu.. eli miksi olin alle kolmikymppisenä jo kuudetta vuotta eläkkeellä. kävin kuudella lääkärillä, jotka nauroivat/haukkuivat minut pihalle vastaanotoltaan, vähätellen minun oireitani ja oivallusta, jonka olin saanut. minusta tämä oli pöyristyttävää, ja netti on täynnä samanlaisia tarinoita, joiden todenperäisyyttä minun ei enää tarvitse epäillä. on osoittautunut todeksi se asia, että kilpirauhassairauksia ei meillä osata (vai haluta?) diagnosoida eikä hoitaa, vaan jo hoidossa olevat potilaat jäävät alihoidetuiksi, elleivät osaa itse olla aktiivisia ja suoraan sanoen taistella riittävän lääkityksen puolesta. itse sain vuosien mittaan diagnoosit selkärankareumasta, fibromyalgiasta, masennuksesta, refluksitaudista, keliakiasta, korkeasta kolesterolista ym. ja niihin tarjottiin roppakaupalla erilaisia voimakkaita lääkkeitä, joita en kokeilun jälkeen suostunut syömään sivuvaikutusten vuoksi. nyt KAIKKI vaivat poistumassa/poistuneet Armour Thyroid lääkityksellä. miksi niin helposti määrätään muita lääkkeitä vaikkei diagnoosista olisi varmuutta, mutta tyroksiinin saaminen on kiven alla, vaikka oireita olisi ollut jo vuosia ja elämänlaatu kurjaa..???!!! Puhumattakaan tästä toisesta valmisteesta, joka on toki kalliimpi, mutta jonka suuri osa potilaista on valmis itse kustantamaan paremman elämänlaadun vuoksi. se on vanha, hyvä, toimiva lääke, jota kohtaan on uskomattoman jäykät asenteet ja mustamaalamishuhut liikkeellä lääkärikunnan piirissä, niin että harva sitä uskaltaa potilailleen määrätä. olen menettänyt uskoni suomen terveydenhuoltojärjestelmään ja lääketieteen ammattilaisten puolueettomuuteen- uskon, että lääketehtaat ovat saaneet läpi tämän nykyisen hoitolinjan, jonka vuoksi ihmisiä ylilääkitään eri vaivoihin, kun yksi nappi useimmissa tapauksissa riittäisi.

13_s

TriDoc
30. toukokuuta

Minulla on käsitys, että osalla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista (5-10%lla) saattaa syntyä vaikeita hoidollisia ongelmia ja ylimääräisiä sivuvaikutuksia synteettisestä tyroksiinista ja ainakin osa heistä on saanut avun Armour Thyroid- eläinperäisestä valmisteesta, joka sopii heille paremmin. Asiasta on käyty tällä palstalla paljon keskustelua tyroksiinilääkityksen vaihtoehdoista. Armous thyroid hoitovaihtoehtoa tullaan tällä palstalla vielä käsittelemään, kun siihen hankitaan syventävää tietoa ja kokemuksia endokrinologian erikoislääkäreiltä. Samaa analogiaa lääkekysymyksissä ainakin osittain oli synteettisten insuliinivalmisteiden tullessa markkinoille. Osa insuliinihoitoisista potilaista raportoi tuolloin, että uusi synteettinen insuliini ei antanut entisenkaltaista varoitusta verensokerin laskusta ja aiheutti monille insuliinihoitoa saavalle potilaalle ylimääräistä stressiä. Nämä kysymykset ovat myös askarruttaneet käytännön lääkäreitä, mutta sitä varten nämä palstat ovat, että yritetään asiaa vielä yhdessä selvittää. Kiitos arvokkaista kommenteistasi!

4_s

Helena
31. toukokuuta

Niinpä. Puhut ASIAA. Saisipa nuo lääkärit lukemaan näitä mielipiteitä, hankkimaan tietoa...mutta toisaalta, kun kaikki hoito pitää olla tieteellisesti todistettu ja kun suurin osa hoidetuista ei saa/ ei tajua asiayhtetyttä, me n.10-15% huonossa tasapainossa kamppailevista, saamme edelleen kärsiä erinäisistä oireista ja vaivoista.

11_s

caren
31. toukokuuta

heips te kaikki:)

Täällä se minäkin istun sisällä läpiveto päällä, kun ei voi olla pihalla, kun se paistaa täydet koko päivän terassille!! Tulee kans jollain lailla oksettava ja vetämätön huono olo.varjossa kyllä vois jotain tehdäkin, ellei selkä vihoittelis! (on tää kans, kun vaikka miten päin oot, aina tulee johonkin kipeetä:))

Nyt mulla on viikon päästä eka verikoe lääkkeen alotuksen jälkeen, sekä varaan ajan sinne kilppariultraan, vähä jännittää, et onko lukemat huiskin haiskin. Typerää, jos pitää alkaa hienosäätämään sitte koko ajan noita olemattomia pillerimääriä suuntaan tai toiseen.plääh!

Noh, oottelen edelleen 8. päivää,jolloin päätetään leikkauksestani, ja sitä ennen nautin kesästä sen minkä voin=) Tehkää perässä!
Heleää Helluntaita teille kaikille!!

1_s

Anonyymi
6. kesäkuuta

mulla on kamalat oltavat kesäkuumalla, enemmin tykkään viileästä samoin saunassa en jaksa kauaa olla.

2_s

f31-2477
6. kesäkuuta

millä tavalla löytäis sellasen lääkärin omalta paikkakunnalta joka kirjoittais armour thyroid reseptin?

1_s

Hoitonetti.fi
6. kesäkuuta

Hei! Voisitte yrittää tiedustella seuraavista allaolevista paikallisista yhdistyksistä, jos he tietäisivät kotipaikkakuntanne tilanteesta. Mukana on myös lista pääkaupunkiseudulla toimivista arvostetuista lääkäreistä, jotka ovat perehtyneet kilpirauhassairauksien hoitoon. Toivottavasti näistä on apua vaivanne selvittämisessä. Hyvää viikonloppua! Suomen Kilpirauhasliitto ry, Etelä-Karjalan Kilpirauhasyhdistys ry, Hankoniemen Kilpirauhasyhdistys ry, Hyvinkään Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Keski-Suomen Kilpirauhasyhdistys ry, Kymenlaakson Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Lahden Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Lounais-Suomen Kilpirauhasyhdistys ry, Oulun Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Perhonjokilaakson ja Lestijokilaakson Kilpirauhasyhdistys ry, Pirkanmaan Kilpirauhasyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Kilpirauhasyhdistys ry, Pääkaupunkiseudun Kilpirauhasyhdistys ry, Rovaniemen Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Satakunnan Kilpirauhasyhdistys, Seinäjoen Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Vaasan Seudun Kilpirauhasyhdistys ry, Mehiläinen Forum Timo Sane, Vesa Ilvesmäki, Seinäjoen lääkäritalo Ulla Slama, Pohjois-Karjalan keskussairaala Päivi Kekäläinen, Mehiläinen Kielotie Timo Helin, Mehiläinen Töölö Antti Virkamäki, Meilahden sairaala Heidi Luotolahti,

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Hei! Kävin endokrinologilla, ja hän sanoi, että kesäaikaan tyroksiinin tarve on jonkin verran pienempi kuin talviaikaan. Minulle, jolla annostus on tarkkaa, hän antoi ohjeeksi, että kesäaikaan voi leikata tabletin reunasta hieman pois kynsisaksilla. Tämä kannattaisi tehdä viikon annokselle kerrallaan, että annos pysyy mahdollisimman tasaisena. Pahat silmäoireet, joista kerroin jossain aikaisemmassa viestissäni täällä, olivat hänen mukaansa liian suuren annostuksen aiheuttamista toksisisia oireita. Kun muuten näin pienensin annosta ihan pikkuisen, muutuin ihan kalpeaksi 3-4 päivässä, jopa kielen runko oli ihan vaalea. Silmät ovat nyt muuten hyvät, paitsi kuivat. On se annoksen säätö vaan hankalaa! Kuulemma kuitenkin on parempi olla hieman vajaalla kuin liikatoiminnalla, koska liikatoiminta rasittaa elimistöä. Jatkoa seur. viestissä...

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Järjestelmä ei huomioi kappalejakoja, ja siksi kirjoitan useammassa pätkässä: Hän myös sanoi, että olisi hyvä käydä silmälääkärissä säännöllisesti. Kävin, ja silmälääkäri sanoi, että kaikki muu on erinomaisessa kunnossa, paitsi sarveiskalvoissa näkyy kuivasilmäisyyden aiheuttamia vaurioita. Suositteli, että käyttäisin kostustustippoja 4-5 krt/pvä. Olen kovasti yrittänyt, mutta en millään meinaa muistaa kuin 2-3 krt/pvä. ...

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Armourista endokrinologi piti saarnan minulle heti kun olin kertonut sairastavani kilpirauhasen vajaatoimintaa ja on silmäoireita. En edes ollut ehtinyt kysyä, että mites se Armour... Hän sanoi, että tyroksiini sopii 90%:lle potilaista, eikä ole syytä vaihtaa lääkitystä esim nyt kuivasilmäisyyden takia. Hän testasi minulta refleksin kyynärpäästä ja kokeili jänteitä tms. käsivarresta. Näiden tutkimusten perusteella hän sanoi, että en ole ainakaan vajaatoiminnalla. Tästä kaikesta päättelin itse, että ilmeisesti hän suosittelisi lääkityksen vaihtoa silloin, jos refleksi olisi hidas eikä tyroksiiniannoksen nosto auttaisi siihen. ...

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Vielä viimeinen viesti: Endokrinologi sanoi myös, että hän ei enää suosittele minulle TSH- ja T4V-verikokeiden ottoa kontrollina. Perusteluna oli, että verikokeet eivät oikeastaan enää anna lisäinformaatiota, kun oikea lääkityksen taso on löytynyt. Verikokeista vaan näkee, että joo, ollaan viitealueella, mutta vain omaa oloani kuulostelemalla pystyn tekemään viimeisen hienosäädön itselleni sopivasta annoksesta. Periaatteessa kai annoksen pitäisi pysyä nyt muuten samana, mutta kesällä voi vähentää ja/tai talvella lisätä. ps. Kiitos kaikille tsemppaamisesta! Tsemppiä teille muillekin kilpparisairastuneille!

4_s

Helena
7. kesäkuuta

Kiitos selosteesta, sitä oli mukava lukea. Yksin kun veivaa ja miettii noita asioita niin ei ole kiva. Pääsisimpä minäkin endokrinologille, semmoiselle "oikealle", joka tajuaisi meidän ihmisten erilaisuuden. Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle ja teille keikille.

8_s

007
8. kesäkuuta

Hei! Liittyen aiempaan viestiin, kappalejaossa oli Hoitonetin puolelta toimimattomuus.

Kappalejako toimi hyvin Internet Explorerilla, mutta Firefoxilla / muilla selaimilla ei toiminutkaan. asia on nyt korjattu.

1_s

Anonyymi
9. kesäkuuta

Talvella voi ottaa neljäsosa tabletin enemmän kuin keväällä ja kesällä. Apteekista voi ostaa kätevän tablettileikkurin( n. 7 e) jolla voi tehdä puolikkaita ja neljäsosia. Olen oppinut tämän hienosäädön tuttavan neuvojen perusteella, ja se toimii. Normaaliannokseni on kolmeneljäsosaa päivässä.

Terveisin: Maarit

8_s

Fireballwoman
11. kesäkuuta

Nyt on pakko kysäistä kun markkinoille on tullut reseptivapaaksi tuo laihdutuslääke Alli. Onko kellään tietoa/kokemuksia voiko sitä käyttää thyroksinin kanssa. Alkaa nyppimään pikkuhiljaa kun paino ei lähde putoamaan vaikka päällään seisois, ei vaineskaan, ruokavalio on ok, en mässäile makealla ym. Ainut, että liikuntaa pitäs lisätä mutta sitä hankaloittaa toi mun pannari.

13_s

TriDoc
11. kesäkuuta

Allia voi huoletta käyttää thyroksinin kanssa. Alli on käsikaupassa myytävä orlistaatti-valmiste, joka estää rasvojen imeytymistä suolesta elimistöön aiheuttaen 20-30% ruoan mukana tulevan rasvan poistumisesta ulosteen mukana imeytymättömänä. Jos ruokavalio on allin kanssa otettuna liian rasvainen, voi seurauksena olla rasvaripuli. laihdutuslääke otetaan pääruokien yhteydessä.

12_s

peltoska
17. kesäkuuta

Olen kirjoittamassa ensimmäistä kertaa tänne.Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa 12 vuotta.Sairaus alkoi ensin liikatoiminnan oireilla,joka siihen aikaan tuhottiin jodi-kapselilla(en tiedä tehdäänkö enää?)Parin kuukauden päästä,tapahtui ropassa muutos,nukuin melkein aina,paino nousi,ei huvittanut mikään jne. Thyroksiini-lääkettä käytän lopun elämäni.Jaksoja on hyviä ja huonoja.1-2 kertaan vuodessa käyn kokeissa.Paino-ongelma kiusaa alituisesti ja kovan työn takana,et kiloja saa tippumaan.Lääkäriltä sain reseptilääkkeenä xenical-laihdutuspillereitä ja ovat hiljalleen auttaneet.Tässä nyt aluksi tarinaa.....!

1_s

Anonyymi
26. kesäkuuta

Heippa vaan kaikille kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsineet. Minun tautini tuli esille 6-7 vuotta sitten ja aivan vahingossa. Olin hiljattain saanut antibioottikuurin kauan jatkuneisiin välikorvan ja poskiontelon tulehduksiin.

Kaikesta huolimatta hirvittävä väsymys ja riittämättömyyden tunne työssäni vaivasivat edelleen ja ajattelin, etteivät tulehdukset olleetkaan täysin parantuneet. Menin uudestaan lääkäriin ja minusta otettiin jos jonkinlaista verikoetta.

Tutkimuksen tuloksena selvisi, että minulla oli kilpirauhasen vajaatoiminta. Sain tyroxin-lääkityksen ja oloni alkoi pikkuhijaa parantua ja jo kadonnut elämänhaluni palautui.

Lääkitys on elinikäinen, mutta se ei minua haittaa, olenhan taas oma itseni.

6_s

Elisa
26. kesäkuuta

Hyvä, että väsymykseen löytyi syy ja oireet hävisivät, kaikille syy ei selviä valitettavasti ollenkaan.

2_s

f75-2510
26. kesäkuuta

heipä hei .olen syönyt thyroksiiniä muutaman vuoden jännää on se ettei minulla ole paino ongelmia lainkaan pyysin lääkäriä ottamaan kokeet kun meidä suvussa ilmenee vajaa toimintaa epäili ettei voi olla kun olin virkee eikä mitään tuntemuksia ollut painoin 50 kg mutta kokeet osoittivat tauti on ei lihavuus ole aina syy sairauksiin syön lääkkeet ja voin hyvin

8_s

Fireballwoman
30. kesäkuuta

Mitenkähän lääkäri toteaa subakuutin tyreodiitin? Tietääkö kukaan :)

13_s

TriDoc
30. kesäkuuta

Kilpirauhasen subakuutti tyreoidiitti on toinen kilpirauhasen tavallisimmista tulehdustyypeistä, toiselta nimeltään jättisolutyreoidiitti tai de Quervainin tyreoidiitti. (Tavallisin tulehdus on autoimmuunityreoidiitti). Subakuutin tyreoidiitin taustalla epäillään aiheuttajana virustulehdusta ja yleisoireisiin liittyy usein kuumetauti, joka pitkittyy muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Aluksi epäillään oireiden puolesta pitkittynytttä virusflunssaa, olo on väsynyt ja yleistila kuumeinen. Tilanteen pitkittyminen herättää tavallisimmin epäilyn kilpirauhasen tulehduksesta.

Subakuutille tyreoidiitille on tyypillistä pitkittyneet yleisoireet, kilpirauhasen arkuus, kuumeilu sekä suurentunut veren senkka eli lasko, joka synnyttää epäilyn kilpirauhasen tulehduksesta. Subakuutti tyreoidiitti hoidetaan suun kautta otettavalla kortikoiditableteilla alenevin annoksin, joka muutamassa päivässä voinnin kohentuessa varmentaa taudinmäärityksen.
Myös ohutneulabiopsialla kilpirauhaskudoksesta voidaan tauti todeta tilanteessa, jossa taudinmäärittely on epäselvä. Yleensä sairaudesta paranee hyvin ja vain muutamalle prosentille taudin sairastaneista kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta.

8_s

Fireballwoman
30. kesäkuuta

Kiitokset. Psykiatrini(entinen TK:lääkäri) epäili mulla subakuuttia tyreodiittia koska senkka ja leukkarit olleet koholla jo alkuvuodesta asti. Hän laittoi viestiä TK lekurilleni asiasta joka määräsi tsh:labraan. Epäselvähän tämä tilanteeni on koska kuumeilut ym puuttuvat. Sitä vain ajattelinkin että tuosta tsh:sta tuskin saa selvyyttä tähän, vajaatoiminta mulla jo on.

1_s

Anonyymi
3. heinäkuuta

Onko kukaan tietoinen voisiko vajaatoimintaan liittyä urtikariaa tai anafylaktisia kohtauksia?

1_s

Anonyymi
18. heinäkuuta

Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta 1.5 vuotta ja siihen on liittynyt koko ajan pientä vaihtelevaa oireilua, eli en ole tuntenut sen jälkeen itseäni ihan terveeksi. Välillä särkee lihaksia ja niveliä, välillä silmät ovat ärtyneet, välillä iho on hyvä ja välillä kimmoton ja elottoman näköinen.

Juhannuksen tienoilla menin ihan valkoiseksi ja turvotusta tuli kasvoihin, käsiin ja jalkoihin. Olin tosi järkyttnyt, kun istuin käteni päällä, ja sormista tuli aivan lituskat pitkäksi aikaa. Nostin annosta, kun ajattelin sen olevan vajaatoimintaa. No, siitä ei ole vielä kuukauttakaan, mutta edelleen iho ja esim silmien limakalvot ovat epänormaalin vaaleat. Kävin jo verikokeessakin, että olisiko tullut yllättävää raudanpuutetta, mutta ei. Lisäksi olen huomannut, että kämmenten ja jalkapohjien ulkonäkö on muuttunut. Minulla on ollut aina korkea jalkaholvi, mutta nyt jalkani näyttävät melkein lättäjaloilta. Kämmenetkin ovat epänormaalin latuskan näköiset.

Voi olla, että raajoissa on vielä turvotusta, mikä saa ne näyttämään lättäniltä, mutta olen myös huolestuneena miettinyt, että voiko se olla jotain muutakin. Niin nopea ja silminnähden erottuva muutos huolestuttaa. Liittyykö tämä kilpirauhasen vajaatoimintaan, vai pitäisikö asiaa tutkia tarkemmin? Huolestuttaa aina välillä, että saanko vielä jonkun toisen sairauden, kun elimistö tuntuu olevan ihan myllerryksissä.

Vajaatoimintaa minulla on todennäköisesti ollut koko 2000-luvun ajan. Ensimmäiset oireet tulivat silloin ison elämänmuutoksen yhteydessä. Diagnoosi tuli myös hieman alle vuosi erittäin raskaan elämänvaiheen jälkeen. Juhannuksen tienoilla, jolloin tuli esiin uusia oireita, oli taas tapahtunut vähän samantyyppistä ikävää. Ja vastaavasti olen yhtäkkiä joutunut pienentämään annosta, kun paine on hellittänyt. Olen jostain lukenut, että kilpirauhasen vajaatoiminta ei liity stressiin, mutta oman kokemukseni perusteella ei näyttäisi siltä.

4_s

Helena
19. heinäkuuta

Moi

Olen itsekin huomannut, että stressi, varsinkin pitkittynyt sellainen, aiheuttaa vajaatoimintaoireita. Noiden muiden oireiden kanssa hakeutuisin asiaan perehtyneen lkrin juttusille. Kaikki tk-läkrit esim. eivät tiedä kilpirauhasen vajaatoiminnasta riittävästi. Jos sinulla on mahdollisuus, niin hakeudu endkrinologian erikoislääkärille. t. Helena

4_s

Birke
29. heinäkuuta

Heipä hei...on tapahtunut jotain uskomatonta. Lääkärini lisäsi tyroksiini annostani neljä viikkoa sitten. Lisäys oli vain 0,25 mg kolmena päivänä. Tällähetkellä aivan uskomattoman hyvä olo, ei kipuja, energiaa piisaa,ajatus kulkee. Ainut huono puoli on se, että hikoilen aivan mielettömästi kokoajan. Mutta se ei mitään, kun jaksan taas touhuta ja nauttia. Vähän huolestuttavaa oli se, että Tpo-Ab arvoni oli noussut jo 1247:n. Toivottavasti tämä olo on pysyvää.

4_s

Helena
29. heinäkuuta

Onnittelut : ) Myös minulla tapahtui ihme kesän aikaan. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi (tai siitäkin johtuen) sairastuin vakavaan masennukseen. Olen ollut keskivaikealla dg ja syönyt Cipramilia....no n. kolme vuotta on ollut kokoajan huono olo, rytmihiriöitä, jotka on tulkittu paniikkihäiriöiksi ym. ym. Nyt, kun Cipramil lopetettiin ja vaihdettiin toiseen lääkkeeseen, ei ole rytmihäiriöitä, olen virkeä, iloinen omaitseni : ) Mukava mennä kohti syksyäkin, kun on saanut nauttia jo kuukauden hyvästä olosta : )

4_s

Helena
29. heinäkuuta

......Niin ja ei ole tarvinnut nostaa enää Thyroxiniakaan, jota piti rukata parin kuukauden valein. Toivottavasti olo kestää : )

4_s

Birke
30. heinäkuuta

Onnea sinullekin ja toivottavasti hyvä olosi jatkuu.
Minullakin vuosia ollut todella kurja olo ja kun olen monesti lääkärille sanonut, että muutetaan annostusta, jos se auttaisi. Mutta lääkäri on vain tuijottanut arvoihin, eikä ole uskonut selityksiäni. Nyt vaihtui terveyskeskuslääkäri, nuori uusi lääkäri, joka heti oli yhteistyöhaluinen ja kuunteli mitä minulla oli sanottavana. Ja ei ollut mitään ongelmaa nostaa anoostusta. Tuntuu vain niin kurjalta, kun on joutunut erilaisten vaivojensa takia kulkemaan eri lääkäreillä vuosikaudet (yli 10 v), jos kaikki onkin ollut tykroksinimäärästä kiinni. Nyt ollaan onnellisia tästä hetkestä ja otetaan kaikki irti tästä hyvästä olosta.

4_s

Helena
30. heinäkuuta

Niinpä. Minä tosin nostin 1/2 tbl ilman lupaa, kun tuli vajaatoimintaoireita, jos auttoi niin hyvä, jos ei niin pyysin verikokeen ja katsoin minkäverran viitearvojen sisällä arvot olivat ja sovin lääkärin kanssa nostosta. Verikokeet tosin laahaavat ainakin kolme viikkoa jäljessä tuntemuksista, joten jouduin joskus olemaan kauan oireiden kourissa, mutta nyt on , ainakin toistaiseksi, kaikki hyvin : ) Nautitaan!

9_s

reporanka
30. heinäkuuta

Itse pari vuotta sitten myös pyysin Thyroxin-annosken nostamista, kun tuntui, että olin todella väsynyt. Lääkäri kirjoitti lisäksi 2 x/viikko 0.25 mg:n tabun.

Sitten luin jostain, että on elimistölle kova rasitus, kun eri päiviniä otetaan eri määrä thyroxiniä ja pilkoinkin sitten nuo 2 tabua niin, että joka päivälle tuli samankokoinen annos.:)

N. 3 kk olin tuolla "koelääkityksellä" ja olo oli alkuun ihan hyvä, mutta totesin, että olen kuin Duracell-pupu; en saattanut olla hetkeäkään paikallani, kun kokoajan oli niin mahdoton vauhti päällä.

Kontorollikokeen jälkeen lopetin sitten nuo ylimääräiset lääkkeet, koska ths-arvo oli niin kauhean matala.

Mutta olin myös kokvin tyytyväinen, että lääkärini antoi minun kokeilla suurempaa annostusta.

Liika on kuitenkin liikaa ja liian suuri annos on sydämelle ja koko elimistölle kova rasitus.

Nyt taas voisi kyllä nostaa annostusta pikkuriikkisen, sillä olo tuntuu olevan melkoisen väsähtänyt; tulee semmoinen haluton olo. Ei okiein mikään kiinnosta eikä saa alettua oikein mitään isompaa.

Vaan josko tämä tästä tokenee, kunhan saan muutoin itseni parempaan kuntoon.

4_s

Birke
30. heinäkuuta

Voi ei....onko tämä vain hetkellistä hyvää oloa. Jo ehdin miehellinikin sanoa, ettei vain olisi pahempaa tulossa. Olen menossa kilpirauhasen ultraan ja sitten lääkärille. Saas nahdä mitä arvot sitten näyttävät. No nyt teen tekemättömät työt ja kaikkea kivaa, kun jaksan....jos tämä ilo pian loppuu.

4_s

Helena
30. heinäkuuta

Tuo lisätty annos oli liian iso...itse kokeilin 25mikrogx 1/2 lisäystä viikossa. Nyt otan 0.1mg viitenä pvnä ja 25mikrogrx3 kahtena päivänä. Siihen kun tuli vielä masennuslääkkeen vaihto, niin nyt menee hyvin. Pitäisi lääkäreiden tietää, että 50 mikrogramman nosto viikossa on liian nopeaa. Elimistö reagoi ihan varmaan kaikenlaisilla tärinöillä. Itselläni tulee rytmihäiriöt vajaatoimintavaiheessa, enkä jaksa kävellä edes pientä mäkeä, kun kuntuu, että pyörryn.

9_s

reporanka
30. heinäkuuta

TArkoitin siis 0,25 mikrogrammaa minäkin enkä suinkaan milligrammaa. Anteeksi väärä määrä.:(

Ja Birke; kyllä sen huomaa, jos alkaa ihan oikeasti ylikierroksila mennä.

1_s

Anonyymi
1. elokuuta

Moi...minä ihan noviisi näissä kilpirauhasvaivoissa vielä koska vasta pari viikkoa sitten aloitin Thyroxinin syönnin...vähän vielä arveluttaa onko näistä lääkkeistä tosiaan apua vaivoihini sillä nuo oireeni sopisivat paremminkin liikatoimintaan eli mieletön hikoileminen ja ajoittaiset heikotuskohtaukset ym.Eniten kylläkin vaivaa tämä tuskainen yhtäkkinen hikoilu jota ensin luulin menopaussi oireeksi...onkohan muilla samanlaista vaivaa liittyen vajaatoimintaan?...

1_s

Anonyymi
1. elokuuta

Moi...mä syön 0,1mg:n thyroxinia, 12,5 mg viikossa et siinä vasta annos, teillä on pienii vielä noi annokset.

4_s

Helena
2. elokuuta

No sinun ei 100kpl:n purkki sitten kauan vanhene. Miten sinä tuon annoksen jaat? Eikös se tee 25tbl viikko:7 ? Siitä tulee vähän epämääräinen pvä annos?

9_s

reporanka
2. elokuuta

No, onneksi tämä ei ole mikään lääkkeensyöntikisa.:)

4_s

Helena
2. elokuuta

Ei tosiaan. Voisikin olla ilman yhtäkään pilleriä. Kuopiossa tihkuttaa..mutta muuten ilma on ihanan kesäinen. Oli ihana kävellä metsässä : )

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Noista nostoista ja oireista: itse olen huomannut, että oireita tulee, vaikka nostaisin annosta kerrallaan vain 1/8*25 mikrogramman tabletin verran (oli erittäin traumaattista, kun lääkäri sairauteni alussa nostatti minulla annostusta yhden lastentabletin viiden viikon välein - oireet olivat niin pelottavia). Mm. hikoilu voi johtua liian suuresta annoksen nostosta. Kannattaa nostaa maltillisesti ja odottaa 5-6 viikkoa ennen kuin menee labrakokeisiin, koska arvot tasaantuvat hitaasti.

Tosiaan ei kannata ottaa eri päivinä eri suuruisia annoksia, koska silloin tyroksiinitasot muuttuvat jatkuvasti ja se kuormittaa elimistöä.

Itse syön tällä hetkellä 3.75 lastentablettia, ja siitä yhdestä neljänneksestä murustan hieman pois. Tasan 3.75 tabletista saan jo liikatoimintaoireita.

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Jatkan vielä toisesta aiheesta: olen käynyt vajaatoiminnan vuoksi usealla eri lääkärillä. Osa tietää paremmin sen hoidosta, osa taas hoitaa ihan väärin. Esim eräs lääkäri sanoi, että kun TSH on viitealueen keskellä (yli 2), niin annosta ei kannata muuttaa. Osa tietää, että lääkityksellä oleville TSH pitäisi laskea alle kahteen, osa ei. Kukaan yleislääkäri ei ole hoitanut oireiden perusteella vaan on katsonut vain labrakokeiden arvoja. Olisin paljon huonovointisempi, jos en olisi ollut itse aktiivinen ja kyseenalaistanut lääkäreiden ohjeita.

Diabetes-potilaita tunnutaan hoitavan melko hyvin (on diabetes-hoitajat ym), ja syy on varmaan se, että diabetes aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei kukaan kuole ja huono hoitotasapaino aiheuttaa pelkästään potilaan huonovointisuutta ja suorituskyvyn laskua. Mutta tarvetta parempaan hoitoon selvästi olisi, sillä tämänkin palvelun aktiivisin keskustelu käydään juuri kilpparisairauksista. Niinpä vetoan kaikkiin lääkäreihin ym. jotka ovat tekemisissä hoitosuositusten kanssa: tehkää nyt ihmeessä myös kilpirauhassairauksista Käypä hoito -suositus. Lääkäreillä täytyisi olla ajantasaista ja parasta tietoa käytettäessä kilpirauhassairauksien hoitoa varten. Onhan kilpirauhasen vajaatoiminta hyvin yleinen sairaus ja aiheuttaa paljon kärsimystä sitä sairastaville. Nykyaikana laadukkaan lääkärihoidon pitäisi sisältää myös potilaan tukemista oireidensa kanssa selviytymistä varten. Potilaita tulisi opettaa tunnistamaan, millainen oireilu liittyy mihinkin vaiheeseen (annoksen nosto, liian pieni annos, liian suuri annos, annoksen lasku) ja miten muuttuneeseen oloon pitää reagoida. Yksilöllisistä eroista täytyisi myös saada lisää tietoa ja opettaa lääkäreille, että kunnioittavat ja kuuntelevat potilaan kokemuksia. Jo pelkkä kuuntelu ja vakavasti ottaminen vähentävät oireisiin liittyvää huolestuneisuutta.

Jos nettiä ei olisi, työkykyni olisi selvästi heikompi ja elämänlaadun huononemisen kautta aiheuttaisin paljon enemmän kustannuksia yhteiskunnalle.

4_s

Helena
16. elokuuta

Moi

Olen erimieltä tuosta ettei kilpir.vajaatoiminta johtisi vakaviin fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin ja sairauksiin. Vajaatoimainen ihminen sa aika usein sydänoireita, kolesteroliarvot ovat pilvissä (jos lääkitys on ok, paranevat kol.arvotkin, masennus ja vetämättömyys vaivaa niin henkilöä itseäänkin kuin myös läheisiä ja työkavereita...ei vain jaksa. Monella on iho-oireta, näköhäiriöitä...ym. Me kaikki oirehdimme vielä eritavalla niin sairauden oireissa kuin lääkityksen suhteen. Kyllä olisi tarpeen lääkäreitä kouluttaa kilpirauhassairauden asioissa kuin myös omia sairaanhoitajia. Kaikkialla ei ole edes Kilpirauhasliiton toimipistettä, sekin olisi hyvä apu meille, ongelmien kanssa kamppaileville.

2_s

tara
16. elokuuta

Tsh oli vuosi sitten vähän koholla ja uudestaan otettuna normaali. 2kk sitten lääkitys tasolla ja nyt pitäisi testata uusiks. Kauhea vapina ollu puoli vuotta (ja erityinen vetämättömyys joka voi myös johtua masennuksesta(kestänyt10v.).Ilman vapinalääkettä (beettasalpaajaa) ei ole mihinkään menoa.Onko kellään kokemusta lääkitsemättömästä vajaatoiminnasta johon liittyisi kokopäiväinen koko kropan vapina?

4_s

Birke
20. elokuuta

Hei, olin kilpparin ultrassa, tutkittiin miltä jäljellä oleva oikeanpuoleinen kilppari näyttää..... liittyen Tpo-Ab:n jatkuvaan nousuun( nyt 1247). Oli suurentunut ja lääkäri löysi myös suurentuneita imusolmukkeita. Selitykseksi näihin imosulmukkeisiin sain, minulla jo olemassa olevan Hashimoton taudin. Onko kellään teillä ko. tautia tai tietääkö joku kuuluuko suurentuneet imusolmukkeet vajaatoimintaan. Meillä on suvussa kilpparin syöpää ja nyt vähän pelottaa.

12_s

TUULA74
26. elokuuta

Tässä näette minun labratuloksiani. Viimeisin ensimmäisenä. 2006 olin kunnossa ja luulisin, että ne olisivat ne minun normaali arvoni. Kellon ajatkin on tässä, koska luin juuri, että vuorokauden aika merkitsee paljon kilpirauhaskokeiden tuloksissa.
29.7-09 (klo 09:40) TSH 4,52 T4 ---- TPOAb 390
22.5-09 (klo 09:06) TSH ---- T4 ---- TPOAb 611
11.5-09 (klo 15:53) TSH 2,00 T4 ---- TPOAb ---
23.4-09 (klo 11:00) TSH 2,73 T4 09,9 TPOAb ---
16.3-09 (klo 09:50) TSH 5,67 T4 10,4 TPOAb ---
21.2-06 (klo 09:37) TSH 1,98 T4 13,0 TPOAb ---

Minua sekoittaa nämä eri labrojen erilaiset viitearvot esim. TSH-arvot: Phkslab 0,35-5 Tykslab 0,3-4,2 ja Huslab 0,4-4.
Ja T4 arvot: Phkslab 9-19 Tykslab 12-22 ja Huslab 9-19
Ja lisätään siihen vielä juuri lukemani tieto, että joillakin ihmisillä voi aamulla olla huomattavasti isommat kilpirauhasarvot, jotka saattavat laskea sitten nopeasti. Voisikohan tämä minun mieletön aamuväsymys johtuakin kilpirauhasen kerrassaan tempoilevasta toiminnasta ? Tällä hetkellä on aika iso epäilys siihen, että nämä minun kummalliset jalkojen lihassäryt ja -voimattomuudet joutuisivat tosiaankin kilpirauhasesta.

1_s

Anonyymi
1. syyskuuta

Vuoden 2006 labratuloksesi näyttävätkin ainoilta normaaleilta. Lääkityksellähän TSH pitäisi laskea alle kahteen. Ja sinulla myös T4 näytti olleen silloin normaali.
Kas kun sinulta on suostuttu ottamaan kilppariarvot iltapäivällä. Minulle on sanottu, että aikaisemman suosituksen mukaan ne pitäisi ottaa ennen klo 10 aamulla ja nykyisen, että ennen klo 12 aamupäivällä. Varmaan kannattaisi pyrkiä menemään labraan aina samaan kellonaikaan, jos haluaa vertailla eri labratuloksia keskenään.
Minullakin lihassärkyjä ja lihasten voimattomuutta on ollut sairastumisen jälkeen. Kun annos tai tyroksiinin tarve muuttuu, saattaa särkyjä tai lihasheikkoutta tulla, mutta ne menevät pois, kun muutan annosta. Oudosti minulla on aina joku vaiva "meneillään", mutta onneksi ne kaikki eivät ole yhtä aikaa. Esim. saattaa olla pitkään nivelkipuja ja sitten ne lakkaavat. Sitten vaivaksi saattaa tulla vaikka hiusongelmat, kuivat silmät ja yliherkkä iho. Välillä liian pieni annos näkyy turvotuksena ja pieni lisäys saa sitten juoksemaan vessassa pari päivää. Välillä lihakset tuntuvat voimattomilta. Jne, jne. Ehkä oireet riippuvat siitä, mikä on kehon kemiallinen tila muuten; ehkä myös ravinnosta, unen määrästä, stressistä, elämäntilanteesta.

1_s

Anonyymi
7. syyskuuta

Koko kropan vapinaa ei ole ollut. Sen sijaan lihakset väsyvät välillä helposti, ja lihasrasituksen jälkeen (esim painavien kassien kantamisen jälkeen) voi olla pientä vapinaa. Välillä lihakset tuntuvat olevan ok, välillä taas jo ihan juostessa tai bussissa tasapainoillessa huomaa, että lihakset eivät toimi ihan niin kuin pitäisi. Käsien ja jalkojen väsyminen voisi tietysti selittyä vähäisellä liikunnalla, mutta joskus sormien lihakset väsyvät tietokoneella kirjoittamisesta tai hiiren käyttämisestä.

1_s

Anonyymi
8. syyskuuta

Netistä löysin dokumentin "Endokriinisiin sairauksiin liittyvät reumaattiset taudinkuvat". Siinä oli oma kohtansa myös kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Itselläni esiintyy kyllä esim. myopatiaa(parhaillaankin) ja turvotusta aina välillä.Tässä kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä osuus:HYPOTYREOOSI

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvässä myksödemassa hyaluronihapon ja muiden mukoproteiinien mukana kudoksiin kertyy vettä aiheuttaen turvotusta. Primaariin hypotyreoosiin liittyvät reumaattiset oireet assosioituvat näihin kertymiin sidekudoksessa ja tyvikalvossa. Lisääntyneen hyaluronihapon synteesin stimuloijana voi olla TSH. Sekundaarisessa hypotyreoosissa esiintyy selkeästi vähemmän reumaattisia oireita (TSH matala).Neuropatia

Perifeerisen pääasiassa sensorisen neuropatian ajatellaan johtuvan hypotyreoosin aiheuttamasta hermosolun metabolisesta toimintahäiriöstä. Pintatunto ja kiputunto heikkenevät usein, värinätunto harvemmin. Parestesioita esiintyy. Jopa 80%:lla hypotyreoosipotilaista voidaan todeta karpaalikanaoireita. Toisaalta arviolta 10%:lla kaikista karpaalikanaoireisista potilaista on myksödema. Karpaalikanaoireita voi esiintyä jo ennen kliinistä hypotyreoosia. Tämä assosiaatio on merkittävä, koska neuropatiaoireet korjaantuvat täysin tyroksiinihoidon myötä.Artropatia

N 1/3 hypotyreoosipotilaista saa oireisen nivelnesteilyn, yleisimmin molemminpuoleisesti polviin. Inflammaatio on vähäistä: lievää kipua ja arkuutta, kuumotus ja punoitus vähäistä. Kliinisesti periartikulaariset kudokset vaikuttavat paksuuntuneilta ja lisääntynyt nivelen sisäinen neste tekee pullottavan vaikutelman. Nivelneste on hyperviskoosia johtuen hyaluronihapon korkeasta pitoisuudesta, leukosyyttimäärä nivelnesteessä on matala alle 1000/mm3. Radiologinen löydös on normaali. Joskus hypotyreoosipotilailla nähdään erosiivista sormien artropatiaa johtuen tyroksiinihoidosta.

Kondrokalsinoosia todetaan joskus. Eräässä tutkimuksessa 105 kondrokalsinoosipotilaasta 10,5%:lla todettiin hypotyreoosi. Sekä pyrofosfaatti että uraattikiteitä todettiin ilman tulehdusreaktiota. Selityksenä tälle ovat neutrofiilien heikentynyt toiminta hypotyreoosissa (korjaantuu tyroksiinilla) ja nivelnesteen lisääntyneen hyaluronihapon aiheuttama leukosyyttien kemotaktista liikettä estävä ja kiteiden endosytoosia vähentävä vaikutus. Kilpirauhashormonihoidon myötä useille potilaille kehittyy tyypillinen tulehduksellinen kideartriittikohtaus.

Oireetonta hyperurikemiaa esiintyy etenkin hypotyreoottisilla miehillä. Kihtipotilailla hypotyreoosin prevalenssi on kohonnut.

Hypotyreoosiin liittyvä ranteen fleksori tenosynoviitti ei reagoi tyroksiiniin, mutta rauhoittuu paikallisella kortikosteroidi-injektiolla. Jopa 1/3:lla myksödemapotilaista esiintyy ligamenttien löysyyttä.Myopatia

Hypotyreoosipotilaista puolet valittavat lihasheikkoutta ja -kramppeja, kipua ja jäykkyyttä. Liikkeet ovat hidastuneet. Lihashypertrofiaa esiintyy 12%:lla potilaista. Kipua ja jäykkyyttä esiintyy levossa ja oireet pahenevat kylmäaltistuksessa muistuttaen fibromyalgiaa. Joitakin rhabdomyolyysitapauksia on kuvattu. Lihasheikkoutta todetaan pääasiassa proksimaalisissa lihaksissa. Erotusdiagnostisina kyseeseen tulevat fibromyalgia ja polymyalgia rheumatica, joista jälkimmäiseen liittyy hypotyreoosille epätyypillinen pitkittynyt aamujäykkyys.

Viivästyneen lihaskontraktion ja -relaksaation merkkinä hypotyreoottisella potilaalla lihasten perkussiossa refleksivasaralla voi todeta useita sekunteja kestävän harjanne ilmiön. Lihasmassa on yleensä normaali, atrofia on harvinaista. Aikuisilla yleistynyt lihashypertrofia (Hoffmanin sdr) on epätavallinen löydös aiheuttaen atleettisen ulkomuodon, joka katoaa hoidon myötä.

Seerumin kreatiinikinaasi taso korreloi hyvin hypotyroosin vaikeusasteeseen. CK-taso normalisoituu kahdessa kuukaudessa eutyreoosin saavuttamisesta. EMG muutokset ovat epäspesifejä. Lihasbiopsia löydös voi olla normaali, mutta valomikroskopiassa monella potilaalla todetaan lihasdegeneraatiota. Tyypin II lihassäikeiden vähentynyt osuus korreloi taudin vaikeusasteeseen ja CK-tasoon. Kilpirauhashormonihoidon myötä myopatiaoireet ja löydökset korjaantuvat täysin.

1_s

Anonyymi
8. syyskuuta

Netistä vielä tällainenkin pätkä (sen mukaan siis psykiatriset oireet, kuten masennus kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä saattaisi johtua myös siitä, että tyroksiinin muunto trijodityroksiiniksi ei toimi. Tämä Helenalle tiedoksi, kannattaa kysyä lääkäriltä ja näyttää tämä teksti!):Yhdistelmähoito tyroksiinilla ja trijodityroniinilla

Joskus potilaan vointi ei kokonaan korjaannu asianmukaisesta tyroksiinikorvaushoidosta huolimatta. Tällaisten potilaiden lähinnä neuropsykiatriset oireet voivat luonnollisesti johtua myös muusta kuin hypotyreoosista. Toisaalta on esitetty, että oireet voisivat selittyä terveen kilpirauhasen tuottaman trijodityroniinin puuttumisesta, vaikka kudokset muuttavat paikallisesti tyroksiinia trijodityroniiniksi. Yhdessä hoitotutkimuksista, jossa tyroksiiniin liitettiin trijodityroniinia, todettiin oireiden merkitsevä kohentuminen (Bunevicius ym. 1999), kun taas kahdessa myöhemmässä tutkimuksessa tätä ei tullut esiin (Sawka ym. 2003, Walsh ym. 2003). Koska yhdistelmähoidon hyödystä ei ole selvää näyttöä, sitä ei suositella rutiinikäyttöön.

12_s

TUULA74
8. syyskuuta

Jos voisi lääkäri vielä suomentaa tätä tekstiä. Osan latinatekstistä pystyy helposti suomentamaan ja osa jää hämärän peittoon....
Parestesioita esiintyy : ?????
karpaalikanaoireita : ?????
Kondrokalsinoosia : ????
Lihashypertrofiaa : ???
rhabdomyolyysitapauksia : ???
Lihasbiopsia löydös voi olla normaali, mutta valomikroskopiassa monella potilaalla todetaan lihasdegeneraatiota. Tyypin II lihassäikeiden vähentynyt osuus korreloi taudin vaikeusasteeseen ja CK-tasoon. :??????
Tässä nyt osa mitä en tajua....

Ja kiitos Kirjautumaton käyttäjä !!!!!

12_s

TUULA74
8. syyskuuta

Ei kyllä tuollaisessa määrin, kun sinä kuvaat.. Minulla lähinnä rasituksen jälkeen ja juuri niissä lihaksissa mitä olen rasittanut ja monesti lisäksi kädet.
Olisi kiva kuulla millaiset nuo sun arvot oikeesti on, kun tuo normaalikin vaihtelee eri labroissa....

11_s

caren
8. syyskuuta

Mulla oli nyt lääkärin (kandin) tietämättömyyden takia katkolla Thyroxin, ja sen seurauksena aloin nyt sitten lopuksi ihmetellä, kun en jaksa MITÄÄN! Olin aivan vetämättömissä, ja äidin luo mennessä toiseen kerrokseen rappuja, oli jalat niin maitohapoilla jo puolessa välissä, ettei tosikaan! Samaten palelin jatkuvasti,villatakkia ja villasukkia pidän vielä nytkin jalassa. Mulla oli nyt juuri TSH peräti 54,2 ! Se lekurinplanttu oli kattonu vaan toista arvoa, joka SEN mielestä näytti, että oon ylitoiminnalla, eikä tajunnut koko kilpparista yhtään mitään! T4V oli 9. Nyt toivottavasti olo korjaantuu, kun alotettiin uudelleen lääkitys=) Ei näköjään lääkäritkään kaikkea tiedä, ja kun itse on noiden lukujen kanssa vähän out, niin ei osaa itsekään oikein kommentoida lääkärille=) (mulla ei nuo muut lukemat mee jakeluun, kun nää kaks=)))

13_s

TriDoc
8. syyskuuta

Hei Tuula! Toivottavasti esittämiesi latinakielisten nimien määrittäminen helpottaa tämän lääkärislangin tulkintaa.

Parestesia= kuvaa Lieväasteista tuntohäiriön tai tuntoaistimuksen häiriötiloja

Karppalikanavaoireet= rannekanavan hermonpuristusoireet (keskihermon jääminen puristuksiin rannekanavaan)

Kondrokalsinoosioireet= kalsiumpyrofosfaattikiteiden saostuminen nivelnesteestä nivelen pehmytosiin ja rustokudokseen (puhutaan joskus myös valekihdistä erotuksena tavallisesta kihdistä, jossa kyseessä on virtsahapon kertyminen nivelnesteestä nivelen pinnalle.

Lihashypertrofiaa =lihaskudoksen liikakasvua, paksuuntumista

Rhabdomyolyysitapauksia= Lihaskudoksen voimakasasteista hajoamista esimerkiksi ruhjevamman jälkeisen lihasvaurion käynnistämänä. Lihaskudoksen säätelymekanismit pettävät tällöin ja lihavaurion seurauksena lihashajoaminen saattaa kiihtyä. pelätty ja hyvin hankalahoitoinen tila, jota esiintyy onnettomuustilanteissa ym.

Lause" lihaksesta otettu lihasnäytepala voi olla normaali mikroskoopilla tutkittaessa , mutta valomikroskooppitutkimuksessa voidaan havaita lihaksen rappeutumista. Tyypin II lihassäikeiden osuus on yhteydessä taudin ilmenemisen vaikusasteeseen, samaten CK pitoisuuteen (= kreatiiniinikinaasipitoisuuteen= lihaksen hajoamisentsyymipitoisuuteen. ilmeisesti CK nousee sitä enemmän, mitä pidemmälle lihas on rappeutunut ja tapahtunut kudoksen hajoamista ja korvautumista sidekudoksella.

12_s

TUULA74
9. syyskuuta

Kiitos !!!!
Jos nämä minun jalkojen säryt/voimattomuus nyt siis johtuisivat vajaatoiminnasta niin CK-arvon pitäisi nousta, mutta se on normaali (29.7 se oli 72. Viitearvo 35-210) Ja viimeksi eli 26.8 klo 8:30 otettu TSH oli 4,5.
Voiko olla että tuo kilpirauhastulehdus, mikä mulla on jo todettu, olisi aiheuttanut tämän lihastulehduksen ???
Mullahan on nyt tuo kortisonilääkitys ja se on määrätty lihastulehdukseen, josta ei olla edes varmoja. Nyt annostus on 20 mg/vrk:ssa, kun sain melkoiset haittavaikutukset....

Ja mulla on nyt viimeiset pari viikkoa ollut kurkussa vähän väliä sellainen puristava tunne: ihan kuin olisi tulossa kurkku kipeäksi, mutta se on vaan sellainen inhottava olo. Tämähän on usein merkki kilpirauhasen ongelmista ?

11_s

caren
9. syyskuuta

Mulla meni kummallisesti ääni ihan erilaiseksi, kun mulla alkoi nää vajaatoiminnan ekat oireet! Mä itekin sen huomasin, eli semmonen kähee, "tupakoitsijan" ääni tuli kurkusta, ja nyt se on hävinny....Pidän ditä kyllä tuosta johtuvana, kun en parempaakaan keksi!Mistä, miten ja MIHIN sulla tuli tuo lihastulehdus? Jaksatko vielä kertoa?

12_s

TUULA74
9. syyskuuta

Siis jaloissa. Mulla on ollut nyt tämän vuoden aikana 3 kertaa niin, että ensin on sellainen, vähän kuin pikku flunssa, (kurkkukipua, yskää ja korkeintaan pientä lämpöä ) sitten alkaa polvien särky. Kipu alkaa polvissa (ekana huomaa autossa, tärinä tuntuu pahalta) siitä kipu leviää sitten sekä ylös- että alaspäin. Eniten särkee polvia ja reisiä (Etenkin reisien takaosat särkevät, kun istuu tavallisesti tuolilla)
Kipu on sellaista hiljaista jomotusta ja joskus tuntuu sellaisia vihlaisuja, lisäksi jalat väsyvät eli ovat kumman voimattomat. Tätä tautia kestää 3-4 viikkoa, ja sitten se pikkuhiljaa häviää. Olo palautuu varsin normaaliksi.

Mutta....
Nyt on menossa neljäs kerta tänä vuonna, mutta tämä alkoi ilman ensioireita (ehkä vähän oli tätä kurkku-tuntemusta) ja tämä nyt on kestänyt jo yli 7 vk.
Lääkärit eivät osaa vastata mun kysymyksiin (eli tohon mistä ja miten..)
No... olen menossa labraan 2 viikon päästä klo 9:38 (yritän vielä siirtää ainakin tuota kellonaikaa vähän aikaisemmaksi) ja lääkäri soittaa sitten parin päivän päästä. Katsotaan nyt mihin suuntaan nuo kilpirauhasarvot on menossa....

11_s

caren
9. syyskuuta

Kuulostaa ihan oudolta? Ei oikein tunnu liittyvän mihinkään, (tai sitten kaikkiin=DDD) nuo jalkapakotukset! Kato ensin labrat, ja jos siellä ei oo mitään, ala pyytämään suoraan magneettikuvaukseen, nimittäin mun ent. työkaverilla oli jaloissa sama juttu, ne ihan tärisi, kun ne oli niin heikot. Hän meni sitten kilpparikokeeseen, siellä ei näkyny MITÄÄN, mutta sitten magneettikuvissapa näkyi vajaatoiminta!!

Pakkohan tuollasesta on selvä saada, kun ei tuo heikkous ole ollenkaan tavallista eikä normaalia.

Ilmottele sitten, mitä tuloksissa oli! Tsemppiä=)

12_s

TUULA74
10. syyskuuta

Tänään kävin taas PHKS:ssa (Ihanalla fysioterapeutilla), ja hain samalla labravastauksiani. Eivät sitten olleetkaan ottaneet minulta tota TSH-arvoa 26.8 vaan lääkäri puhelimessa kertoi 29.7 otetun kokeen tuloksen.... Ck-arvo oli nyt laskenut 72 -->38, luultavasti johtuu tosta kortisonista.

Nyt sitten ihan kysyin mitä kokeita sitten kahden viikon päästä otetaan ja silloin on kaikki noi kilpparikokeet ja liuta muita. Katsotaan mitä selviää. Sain myös kuulla, että mulle on merkitty jo uusikin labra-aika 8.10, ja lääkärinaika 15.10. Lisäksi menen uudestaan fysioterapeutille tuolloin 15.10.
Eli kyllä mua tutkitaan, mutta kun nyt vain saataisiin jotain myös selville !!!!

11_s

caren
10. syyskuuta

sanon myös painokkaasti, että ONNEKSI TUTKITAAN, koska itte oon nyt sellasen härdellin läpikäynyt, ja soppa senkun sakenee:) Toivotaan että noista lisäkokeista löytyis se lopullinen syy=)

Eilen näin justiin tän työkaverin, mutta ei oo Thyroxin paljoa auttanut tuohon lihasheikkouteen, eli siinä mahtaa olla jotain muuta nyt takana??? Sanoin hällekin, että vaatii lisäkokeita!

12_s

TUULA74
10. syyskuuta

Mustahan on jo otettu jopa koepala tosta reidestä. Lisäksi teettävät jopa jotain tosi kallita dna-testejä sulkeakseen pois joitain perinnölllisiä lihassairauksia. Olen sellainen "hankala" potilas, joka koko ajan kyselee ja tarkistelee kaiken.
Onkohan ystävälläsi riittävä tuo thyroxin-lääkitys ? Olisikohan hänelle apua tuosta toisesta lääkkeestä, siitä "Armour thyroxinistä" ?

11_s

caren
10. syyskuuta

En tiedä, kun en huomannut ees kysyä onko sitä kokeiltu. JOS sun kokeista ei tuu mitään epänormaaleja tuloksia, niin seuraavaksi vois olla pään magneetti paikallaan. Saataisiin suljettua sillä tavoin nekin mahdollisuudet, että se olis aivoperäistä, kuten MS. jne...

12_s

TUULA74
11. syyskuuta

MS taudissa on kuulemma yleensä aina myös silmäoireita ja mulla ei ole mitään, joten on aika epätodennäköistä, että tää olis MS....
Ja täytyy myöntää, että se olisi kyllä aika kauhea diagnoosi.. omasta mielestä siis... Mutta katotaan, katotaan.

11_s

caren
11. syyskuuta

Se ON kamala diagnoosi, mä tiedän....mun siskolla on ollut 25v. MS, ja siinä on niin moninaiset oireet ja seuraukset, ettei osaa edes kuvitella!

Ethän vaan pahalla pelotteluna ottanu tätä viestiäni. En tarkoittanu todellakaan sua pelotella, mutta pakko nuo on jossain vaiheessa ottaa huomioon, ellei ruumiillista vikaa löydy....Siskolla alkoi niin, että saattoi yhtäkkiä kesken kaiken tipahdella käsistä tavarat, ja sitten tuo yleinen heikkous ja uupumus oli kans. MUTTA ----- ONNEKSI sua tutkitaan nyt ihan perinpohjin, päästä varpaisiin, ja toivotaan tietenkin että syy löytyisi=D

Lämmin Perjantaihalaus Tuula !

1_s

Anonyymi
12. syyskuuta

Olen vasta vaihtanut uuteen työpaikkaan, ja ehkä muutoksen tai sään kylmenemisen takia oireet ovat taas muuttuneet. Ihon väri ja turpeus vaihtelee ihan päivästä toiseen yleensäkin, ja nyt iho on mennyt ihan kalpeaksi ja turpeaksi. Viittaisi vajaatoimintaan.

Yhtenä päivänä myös huomasin bussille juostessani, että en hallinnut normaalisti lihaksiani, vaan juoksu tuntui ihan holtittomalta. Sen jälkeen on noin viikon ajan ollut särkyä lihaksissa. Lihaksissa on välillä pientä nykinää, eniten huomaan sitä pikkusormissa tilanteissa, joissa olen jännittänyt lihaksia pitääkseni sormet paikallaan. Näitä lihasoireita oli erittäin paljon silloin kun sairastuin ja lääkitystä lisättiin aivan liian nopeasti ja liian isoin annoksin. En ole sen jälkeen esim. uskaltanut ajaa pyörällä, kun pelkään lihasten totaalista väsähtämistä kesken kaiken. Kävin ennen jumpassa, mutta parin karmean holtittomuuskohtauksen jälkeen en ole uskaltanut enää. Ehkä sellaisia ei enää tulisi, mutta kun lihakset eivät ole ennallaan vieläkään, niin en ole uskaltanut koettaa...

Eilen ja tänään olen palellut tosi paljon. Hieman kohmeisia marjoja syödessäni huomasin oudon jutun: kylmät marjat saivat hien kihoamaan otsalle. Eli lämmönsäätelysysteemi jotenkin sekaisin?

No, olen nyt varovasti alkanut nostaa annosta - josko löytyisi taas parempi tasapaino. Ehkä nämä kaikki oireet ovat joko vajaatoimintaoireita tai reaktioita siihen, että tyroksiinin tarve on yllättäen muuttunut.

12_s

TUULA74
14. syyskuuta

En todellakaan kokenut viestiäsi mitenkään pelotteluna !
Kiitos halauksesta !!!!

4_s

Birke
23. syyskuuta

Kävin tänään tk:ssa lääkärillä kuulemassa kilpirauhasen ultran tuloksia. Lääkäri ei ollut sitten kiinnostunut laittamaan minua lisätutkimuksiin suurentuneiden imusomukkeiden takia. Hän ei silti kuitenkaan tiennyt miksi ne on suurentuneet..... epäili vain syyksi hashimoton taudin. Sanoin hänelle moneen kertaan, että haluan asiasta varmuuden, mutta hän ei katsonut tarpeelliseksi lähettää tutkimuksiin. Kun sanoin, että minun on sitten varmaan mentävä yksityiselle lääkärille, niin hän vain hymähti. Sain myös uuden tyroksiinireseptin, ilman lääkemääriä, vain merkintä....."erillisen ohjeen mukaisesti". Ohjeeksi sain että tyroksiini saa nostaa, mutta jos tulee sydänoireita, niin sitten lasket määrää. Ja kahden kuukauden välein pitää käydä labrakokeissa ja arvojen mukaan saa itse mulkata lääkemääriä. TSH saa mennä nollaan ja T4v s nousta 17 tai jopa 19. Vähän tässä nyt hirvittää kuinka tämä lähtee toimimaan.

1_s

Anonyymi
27. syyskuuta

Kuulin juuri, että keikkalääkäreitä haetaan 7000-10000 euron kuukausipalkalla eräisiin kuntiin, vastavalmistuneetkin kelpaavat. Vähänkö ottaa päähän! Tuollaisella kuukausipalkalla voisi olettaa saavansa asiantuntevaa hoitoa, mutta yleislääkäreiden tietämys kilpirauhassairauksien hoidosta on ihan liian vähäistä. Endokrinologiyhdistys on muuten julkaissut kirjan, jonka nimi on muistaakseni "Endokrinologia", ja siinä käsitellään myös kilpirauhassairauksia. En ole vielä hankkinut käsiini, mutta takuulla hyödyllinen opus!

9_s

reporanka
28. syyskuuta

No huh huh! Olipa lääkäri paikallaan!!!!! Että ihan vaan itte päätät, onko annos sopiva tai ei. En ole kyllä ennenmoista kuullut.

Onkos tuohon Hashimoton tautiin muuta hoitoa? Kai se nyt pitäisi varmuus saada tuommoisen tuloksen jälkeen.

12_s

TUULA74
28. syyskuuta

Olen nyt jo ihan sekaisin....
TSH-arvoni on ollut 24.9= 4,25,
29.7=4,52 ja
16.3 =5,67. PHks:sissä viitearvot 0,35-5....
Jos minua hoidettaisiin Tays:sissä (0,27-4,2) tai Tyks:sissä (0,3-4,2) tai Hus:sissa (0,4-4) niin minulle olisi jo aloitettu tyroksiini ????
Osaisitko sinä selittää, miksi nuo eri labrojen viitearvot niin hirveästi heittelevät ?
Ja miksi lääkärit eivät uskalla antaa tyroksiinia edes kokeeksi, jos sillä tämä minun oloni vihdoin helpottaisi ????
Alan olemaan TODELLA turhautunut: nyt on jo 10 viikkoa jatkunut tämä jalkojen särkeminen putkeen.....

6_s

karkki
28. syyskuuta

viitearvot pitäis olla kaikilla samat
TSH 0,3-4,2 ja T4V 12-22
noilla arvoilla sun pitää saada lääkitys, laita kova kovaa vastaan ja vaadi
lääkitystä

4_s

Birke
28. syyskuuta

Eipä tuo terveyskeskuslääkäri tuntunut paljoa välittävän siitä kuinka mun arvot jatkossa heittelee. Sanoin kyllä sille, että jos mun pitää tällaseen lähteä, niin itse en saa sitten olla vastuussa, jos jotakin sattuu, kun kerran lääkäri on niin määrännyt.... eipä hän ottanut mitään kantaa asiaan. Eikä mitään kontrollikäyntiä tarjonnut. No.....olen jo tilannut ajan yksityiselle lääkärille, joka tietää kilpirauhas sairauksista, mutta sain kuitenkin ajan vasta marraskuulle.
Kymmenen vuotta sitten, kun minulla alkoi tämä vajaatoiminta niin sain taistella siitä, että lääkäri ottaisi minut tosissaan.....enkä olisi ikinä uskonut, että tämä on tätä vielä nytkin.

12_s

TUULA74
16. lokakuuta

Niin PITÄISI ! Mutta kun ei ole... Phks:sissä raja-arvot on nuo (eli 0,35-5) ja lääkäri ei usko muuta.. antoi nyt tyroksiinia kokeeksi ("ettet tuntisi itseäsi kaltoin kohdelluksi" olivat läääkärin sanat) kahdeksi kuukaudeksi, mutta annostus on vain 25 mikrog. päivässä koko ajan. Entä jos tuo annostus on liian pieni ? = Ei tule mitään parannusta oloon ja lääkäri toteaa vain: "Olin oikeassa. Et tarvitse tyroksiinia." Seuraava labrakin on vasta kahden kuukauden päästä...

6_s

karkki
16. lokakuuta

mä ainaki ite aussa nostin lääkitystä puolella tabletilla, ja sitte kerroin lääkärille et paljon parempi olo, ja itse tunnen kroppani, siis ei viitearvoihin aina kannata katsoo vaan oireisiin.
mulla on nyt 25 mg/3,5 tab/päivä ja hyvä olo.

totta kai välil huonompia päiviä mut pääasiassa hyviä.

jos uskallat nostaa nii nosta puolikas

4_s

Helena
16. lokakuuta

Älä nosta annosta liian nopeasti edes sitä puolikasta. Katso ensin muutama viikko sillä 25 mikrogrammalla, ei se olo kovin nopeasti korjaannu, kun vie vuosia sairastumiseen, niin se on , melkein, toisinkin päin. Jos saat tärinöitä, rauhattomuutta, tykytyksiä ja olet kuin Duracil-pupu tiedät olevasi liikatoiminnassa. Olisi ollut parempi, jos olisit saanut myönteisemmän lääkärin.Itse kävin reilu viikko sitten sis.lääkärillä. Hän katsoi aika "hitaasti", kun kerroin nostaneeni annosta, vaikka verikoe ei näyttänyt vajaatoimintaa, mutta oireet oli semmoiset, että oli pakko. Verikokeet laahaa ainakin 6 viikkoa "jäljessä", eli saa kärsiä ainakin 8vk:a ennenkuin lääkäri nostaisi annosta, jos on selkeä vajaatoiminta. Sitä ei enää minun kroppani kestä. (=oireiden alettua pitäisi odottaa 6vk:a ennenkuin soittaa lääkärin ajan, saa lab.lähetteen, jos saa, sitten verikoe ja taas odotus, että lääkäri katsoo vastaukset, eli min. 8vk:a, noin normaalista)

4_s

Satte
22. lokakuuta

Moi! 25 mikroa on kyllä ihan liian vähän. Mulla aloitettiin syyskuun alussa 25 mikrolla ja nyt mennään jo 75 mikrossa ja tähtäys minimissään 100 mikroa. Nosteltu on pikku hiljaa ja ekat labrat muutaman viikon päästä eli noin 2 kk tyroksiinin aloituksesta.

1_s

Anonyymi
26. lokakuuta

Kuuluvatko kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat sikainfluenssan riskiryhmään?

1_s

Anonyymi
26. lokakuuta

Mistä johtuu kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä hengenahdistus? Itselläni sitä esiintyi, kun sain lääkityksen. Esiintyi samalla myös sydämen tykytystä. Nyt sekä hengenahdistus että rytmihäiriöt ovat tulleet takaisin. Pitäisikö annosta kasvattaa vai pienentää?

Netistä luin, että hengenahdistus voi olla myös stressioire. Jos syynä olisi stressi, esiintyisikö hengenahdistusta vain stressaavissa tilanteissa, vai milloin tahansa?

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Lainaus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokottamisryhmityssivulta:

"Kolmantena rokotettaisiin sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 6 kk - 64 vuoden ikäiset. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus tai keuhkosairaus, metabolinen sairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti tai hoito, krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti."
Tämän perusteella katson kilpirauhaspotilaan kuuluvan tähän ryhmään. Asiasta kannattaa vielä kysyä oman kuntansa terveysasemalta tulkinnasta kroonisen kilpirauhasen vajaatoiminnan asian suhteen

4_s

Helena
5. marraskuuta

Pikaista paranemista!

4_s

Eva
6. helmikuuta

Heippa teille joilla on thyroxin lääkitys vajaaatoimintaan.
Mikä oli TSH ja t4v kun lääkitys aloitettiin? Saitteko siitä nopeasti apua oireisiin ja auttoiko se myös siihen ettei paino enää nouse? samoin palelu ja vetämättömyys?Miten usein käytte kontrollissa?
Mun arvot kontrolloidaan kuukauden päästä ja sitten päätetään tuleeko lääkitys!

9_s

reporanka
7. helmikuuta

Hei!
En kyllä muista, paljonko TSH oli ekoissa testetissä, mutta T4V oli useaan otteeseen ihan alarajoilla (alle 10), ja siksi työterveyslääkäri laittoi sisätautipolille lähetteen. Siellä sitten otettiin kokeita.

Ennen verikokeita kävin vastaanotolla ja sain hoitajalta neuvot välttää jo koetta edeltävänä päivänä kahvia ja teetä, koska ne kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Niitä verikokeita otettiin monta kertaa peräkkäin silloin samana päivänä.

Palelu ja vetämättömyys ei hävinneet heti, vaan pikkuhiljaa, kun saatiin arvot paranemaan. Edelleenkään minulla ei tuo T4V ole kuin 13 - 14. Mutta kun sitten taas TSH on vain n. 0.2 - 0.4, pärjään kyllä

Painon kanssa nyt saa taistella ihan muutenkin, ei siihen tuo lääkitys ole vaikuttanut. Tai sitten pitäisi syödä liian isoa annosta. Sitä taas ei kroppa kestä eikä sydänkään, kuulemma.

Alkuun kontrollit oli 2 - 3 kk:n välein ja nyt sitten käyn kontrollissa kerran vuoteen ellei ole mitään erikoista.

4_s

Eva
7. helmikuuta

Kiitos vastauksesta. Katsotaan nyt miten tässä itselle käy!

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Pakko kertoa kokemus terveyskeskuksesta. Nuori lääkäri sanoi, että tunnustelen vielä kilpirauhasesi, kun nyt täällä olet. Minä sanoin, että sopii ja kerroin, että kilpirauhanen oli ennen lääkityksen aloitusta suurentunut, mutta nyt sitä ei oikeastaan enää ole. Lääkäri tunnusteli kurkunpäätä hartaasti ja mutisi, että joo tosiaan pieneltä tuntuu. Että se siitä lääkärikäynnistä!

11_s

caren
18. helmikuuta

"Lääkäri tunnusteli kurkunpäätä hartaasti ja mutisi, että joo tosiaan pieneltä tuntuu. Että se siitä lääkärikäynnistä!"

-Oli ihan pakko lainata tuota lausetta, kun se otti mua suoraan nauruhermoon=) Tuo hartaasti tutkiminen mua nauratti:) Mulla kävi nimittäin kerran, kun olin kohdunpoiston jälkeen tarkastuksessa, ja lääkäri ensin syynäsi kans hartaasti, ja totesi, että paikat on hyvin parantuneet, ja seuraavaksi kysyi: "mitenkäs ne kuukautiset on pelannu?"=DDDNo - asiaan, mulla menee noi kilppariarvot aina sekasin, mutta kun mulla oli sama vika, eli kädet ja varpaat ihan koppurajäässä, niin kolmas päivä, kun söin sitä pienintä, 0,25mg.tä, hävis palelu sen tien, eikä oo takasin tullu.

Oli tässä äskettäin vähän isompi leikkaus, jonka "jalkoihin" tuo kilppari meinas jäädä, mutta muistin sen pyytää otettavaksi, ja sain ohjeen lisätä niin, että 6pvää 0,1 ja yhtenä päivänä 2x0,1mg ja kuukauden päästä kokeisiin.

paino mulla on noussut kymmenisen kiloa, eikä kyllä aavistustakaan, kuinka paljon tuolla lääkevajeella on ollu sen kanssa tekemistä, mutta lujassa tuntuu kilot olevan:/ Joulusuklaat on yks pahimmista syistä kylläkin....Haa - löysin kolmisen viikkoa sitten otetun kokeen tulokset: P-TSH 6,81 (pitäis olla 0,3-4,2) ja P-T4V 11 (pitäis olla 9-20) Toinen siis ok.

Kun menin ihan ekaan verikokeeseen vuosi sitten, oli T4V mulla 23, eli suoraa lääkitykselle! Toista arvoa en muista.

Tulipas sekavaa selitystä, sori!

4_s

Eva
18. helmikuuta

Hyvinhän siitä sai selvää. Joo, mulla on tuota palelua ollut koko talven ja iho kuivaa päälle. Vaikka rasvaan käsiä 10 kertaa päivässä, niin peukalon pää halkeilee ja muutenkin vartalon iho on kuiva. No, kahden viikon päästä katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullesssaan, eli alkaako thyroxin .

9_s

reporanka
19. helmikuuta

"....sain ohjeen lisätä niin, että 6pvää 0,1 ja yhtenä päivänä 2x0,1mg "

Kirjoitit noin.

Ei kuulemma suositella, että eri päivinä syödään eri määriä lääkettä.

En muista, mistä asian sain tietää. Kuulemma rasittaa elimistöä melkoisesti.

11_s

caren
20. helmikuuta

Reporanka - Itekin tuota leväperäisyyttä vähän ihmettelin, mutta kun sen sanoi mut leikannut ylilääkäri, niin en uskaltanut sanoa mitään, ja kun en tiennyt....Tänään mulla siis olis se yhen tabletin lisäys(unohdin ottaa=))Mitenköhän tuon kanssa olis parempi toimia? Osaatko neuvoa?

9_s

reporanka
20. helmikuuta

No jos millään vaan viitsit, niin pilko se iso tabu pieniksi, jolloin saat jokapäivälle pienen lisän.

Parempi tietysti, jos saisit reseptin niile ihan pienille tabuille, jolloin olisi helppo lisätä vaikka puolikas 0,025 tabu joka päivä.

Tämä on siis vain minun ajatukseni.

4_s

Helena
20. helmikuuta

Minäkin syön eriannoksilla Thyroxinia, viitenä päivänä 0.1mgx1 ja 0.075mg kahtena päivänä. Itselläni on tullut tosella huono olo, jos nostan tuota annosta. Nyt on hyvä. Siis ainakin tuo kilpparivaiva on hallinnassa, jos muut vaivat ovatkin melkotavalla aktiivisia.

4_s

Helena
20. helmikuuta

Tuo 2x0.1mg on aikamoinen lisäys yhdelle päivälle. No, lääkäri katsoo sotä pitkällä aikavälillä, ei miten se vaikuttaa ihmisen oloon, Thyroxin-ryöpyn jälkeen. Minulla on 25 mikrogramman tabletteja , jota ota kahtena päivänä 3 tbl=0.075mg, to ja su... sitten 0.1mg:n tbl, joita otan yhden tabletin ma, ti, ke, pe ja la. Hyvin on onnistinut. Jospa sinäkin saisit noita 25mg:n tbl ja voisit ottaa niitä tuon yhden "ylimääräisen" tbl:n sijaan, eli vaikka ma, ke, pe, su=0.1mg. Mutta...jos sinulle ei tule oireita, tykytystä, ym. voit hyvin ottaa yhtenä päivänä 0.1mgx2 ja muina päivinä 0.1mg. Vasta viikkojen kuluttua näkyy verkokeissa, onko annos riittävä.

1_s

Anonyymi
21. helmikuuta

Caren! En kyllä suosittele tuota "6pvää 0,1 ja yhtenä päivänä 2x0,1mg" pumppausta sillä sydän joutuu tosi koville tuolla tavalla.

(ne negatiiviset oireet tulevat vasta kuukauden parin päästä)Aina sama ylläpito annos per päivä.Suosittelen kirjautumaan "http://www.kilpirauhas.info" foorumille,

sieltä saa hyviä vinkkejä ja tukea näissä asioissa.

Kokemusta on jo vuoden verran tämän taudin kanssa ja nyt alkaa vasta helpottaa pikku hiljaa :) Tsemppiä kaikille!

11_s

caren
21. helmikuuta

Auts!!! Nyt alko ihan pelottamaan....miten ei lääkäri eikä hoitsutkaan "tienny/viitsiny" ottaa tuohon kantaa??? Uskomatonta, ja niin tarkasti kun mua siellä sairaalassa hoidettiin...!!!

Mulla on vielä jäljellä niitä 0,025mg tabuja, eli siis Helenan mukaan ottaisin Tiistaina, Torstaina, ja Lauantaina sen ylimääräisen 0,025 siihen ison lisäksi? Käsitinkö oikein?=)

4_s

Helena
21. helmikuuta

Tarkennusta, siis ottaisit neljänä päivänä se 0.025mg:n tabletin, se tekee viikossa yhteensä 0.1mg. Siis 0.1mgx1+0.025mgx1 neljänä päivänä ja kolmena päivänä 0.1mgx1....on vähän vaikea selittää : /

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

Jep!,tuo helenan vinkki kuulostaa lupaavalta...Eli neljänä päivänä

125 mikroa + kolmena päivänä se 0.025mikron lisäys eli 150mikroa kolmenapäivänä.Tämä kuulostaa jo ihan loogiselta :)

Säätöä voidaan toki tehdä ,mutta ainoastaan 0.025mikron annoksilla

kerrallaan.(allekirjoittanut tunnustaa ,että mikrot ja milligrammat voivat mennä sekaisin välillä tämän taudin kanssa :D)

Esim itselläni nykyinen ylläpitoannos on 1x1.0mg+1x0.025mikroa+puolikas 0.025mikrosta = 0.137.5mikroa /per päivä.

9_s

reporanka
22. helmikuuta

Lisään tähän vielä, että noita 0,025 tabujakin voi puolittaa, jolloin saa melkoisen tasaisen annoksen jokaiselle päivälle.

11_s

caren
22. helmikuuta

Hih! ei noiden mikrogrammojen kanssa oikein meinaa aina älli riittää, kun se on niin pieni määrä, ja aina on totuttu puhumaan korkeintaan milligrammoista!

Kyllä mä nyt luultavasti tajusin?:) Otan siis näin:

Ma 0,1mg

Ti 0,1 + 25 mikrog.

Ke 0,1mg

To 0,1 + 25mikrog.

Pe 0,1mg

La 0,1mg +25 mikrog.

Su 0,1mg + 25mikrog.

Ajattelin tuon 25mikroa laittaa tuohon La ja Su, koska Maanantaina on sitten vain tuo 1mg.menikö sinne päinkään???? Lähen ettiin dosettia, ja laitan siihen, on paljon helpompaa niin...=)

Sanokaa vaan kylmästi, jos oon edelleen hakoteillä!!!Mites tuo reporangan ohje?

Olisiko sitten niin parempi, että puolittaisin sen 25mikrog. jokaiselle päivälle, tulisi ainakin tasaisesti, ja luultavasti ainakin menis oikeaan suuntaan...???ps. mulla on purkkeihin merkattu 0,1mg ja 25 mikrogrammaa, eli käytin niitä lukuja, mutta eiköhän nuo mahda samoja kaikilla tarkoittaa.

Älkää vielä menettäkö kanssani hermojanne, vaikka olenkin tällainen paukapää:)

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

Nyt näyttää hyvältä!

Toki jos jaksat puolittaa sen 0.025:n niin aina parempi,sillä se tasaisuus on avainjuttu tuossa hommassa.Palkintona siitä saa ainakin luotettavamman/tarkemman tuloksen verikokeissa+paremman olotilan joka on kuitenkin se tärkein mittari vajaatoiminnassa.

Niin,ja niihin verikokeisiin vasta sitten kun on vähintään 6vko syöty samaa annosta :) (mut ,tämän jo varmaa tiesitkin)Voimia sinulle :)

4_s

Helena
22. helmikuuta

Niin, voithan myös puolittaa niitä 25 mikrog (=0.025mg:n), muistaen kuitenkin, ettet vahingossa ota liian vähän etkä liikaa.

11_s

caren
22. helmikuuta

heippa!

taidettiin Helena tulla samaan aikaan foorumille=)Mä tein nyt niin, että laitoin joka päivälle 0,1mg + 25mikrog. olisko tuo noin hyvä, vai pitäiskö sun mielestä olla niitä välipäiviä tällä annostuksella?

4_s

Helena
22. helmikuuta

Ei ole hyvä, jos otat liikaa, eli jos otat jokapäivä 25mikrog. tulee niistä yhteensä liikaa. No laskeskelin vähän : / ... Jos otat sen 0.1 mg:n tbl lisäksi 25mikrog tbl ma ja ti, ja puolet siitä 25 mikrog:n tbl:sta=12.5mikrog. ke, to, pe ja la. Sunnuntaina et ottaisi ylimääräistä, vain sen 0.1mg:n tabletin.. (Siitä tulee tasan o.1mg). Lääkärin määräyshän oli kuutena pv:nä 0.1mgx1 ja yhtenä pv:nä 0.1mgx2. ( ...Laske 25mikrogx4=100mikrog= 0.1mg)

11_s

caren
22. helmikuuta

Okei! Mä teen niin,ja laitan varmuudeksi kahteen dosettiin, että alan muistaan nuo=)

Kiitos ihan hirvittävästi hyvistä neuvoista!!! oot ihana, kun väännät tällaselle kovapäiselle rautalangasta, miten toimia! Halit!

4_s

Helena
23. helmikuuta

Kiva, jos voin olla avuksi : )

12_s

TUULA74
24. helmikuuta

Sekoitetaan sun ajatukset ihan...
Eli mä ite otan joka päivä saman annostuksen, vaikka olen välillä joutunut oikein tosissaan pilkkomaan noita tabletteja. Yhdessä välissä pistin tuota 25 mikrogramman tablettia neljään osaan !
Mulla nosto on ollut niin että tuo 25 mikrogramman tabletin puolikas päivässä lisää eli siis 12,5 mikrogrammaa lisää päiväannokseen. Apteekista saa hyviä tabletin halkojia !
Ja sama annostus joka päivä ! Mulla siis nostot on nyt olleet 87,5 mikrogrammaa viikossa eli 0,0875 mg.
Tällä hetkellä otan 2 kokonaista ja yhden puolikkaan noita 25 mikrogramman tabletteja päivässä ja olo alkaa olemaan jo suht hyvä. Vielä on iltaisin palelemista, mutta jalat alkavat olemaan jo kunnossa.

1_s

Anonyymi
8. maaliskuuta

Hei. Voiko mulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta, kun olen nykyään jatkuvasti turvoksissa, siis se tuntu alkavan yhtäkkiä, vaikka liikun normaalisti ja toisen lapsen syntymän jälkeen laihduin ihan normaalisti. Jatkuvasti kylmä, vaikka normaalisti tässä lämpötilassa ei pitäis palella, mitä meil kotona on. Ja nyt jonkun aikaa on huimannu omituisesti, kun kävelen tai pyöräilen. Tulee ihan tyhmä olo. Ja väsymystä on. Liittyyks nää jotenki siihen kilpirauhasen vajaatoimintaan.?

12_s

TUULA74
9. maaliskuuta

Saattaa hyvinkin johtua... Neuvoisin hakeutumaan lääkäriin. Verikokeella noi kilpirauhas arvot on helppo määrittää. Niin ja sitten: ÄLÄ syö mitään ennen verikoetta, eikä edes kahvia tai teetä aamulla. Koe pitää EHDOTTOMASTI ottaa aamusta viimeistään ennen klo 9. Vain silloin se on oikean suuntainen. Alkoholi muuttaa tulosta myös jopa yli 48 tunnin ajan, joten ei kannata heti juhlinnan jälkeen mennä verikokeisiin...

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

Ok. Kiitos neuvosta. Tää olotila häiritsee tosi paljon elämää. Ja varsinkin kun väsyttää. Ja lasten kanssa pitäis kuitenki jaksaa ja olla energisempi.

4_s

Eva
10. maaliskuuta

Aloinpa katselemaan noita kilpirauhasarvoja:
25.8.09:tsh= 2.21 ja t4v=12 kol 6.7
27.1.10......... 4.85 ....... 12 ... 7.7> simvastatin lääkitys
3.3.10........... 2.58 ...... 13 ... 5.3
Miten se tsh voi olla yhtäkkiä taas normaalissa, vaikka on vain kolesterolilääkitys. Eikös se vajaatoiminta nosta kolesterolia eikä päinvastoin? Kontrolli on 1/2 vuoden päästä.

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisten uupumus olis tutkittava samalla kertaa ,että saatas kokonaisvaltainen hoito aikaseks?

11_s

caren
27. maaliskuuta

Oletan, että tuo Simvastatin on kolesterolilääke? Mä saan Maanantaina tietää mun arvot. Mulla ei oo ollu koskaan vielä kolesteroli koholla, mutta mies syö lääkettä siihen...

Aika kaukana on sun seuraava aika, jos noilla kahdella lääkkeellä on toisiinsa vaikutuksia! Saatko missään mittautettua kolesterolia vaikka jo aiemmin? Tietäisit missä mennään:)

4_s

Eva
27. maaliskuuta

Kyllä Simvastatin on kolesteroli lääke. Eipä mua se kolesteroli enää mietitytä, on jo kohdillaan. Se kilpirauhanen ihmetyttää enemmänkin. Miten se voi olla koholla ja sitten seuraavassa hetkessä viiterajoissa ilman lääkityksiä?Siis mulla ei ole thyroxin-lääkitystä! Saanhan mä varmaan työterveyslääkäriltä luvan käydä kokeissa jo aiemmin, jos olo on sitä vaativa.Toivottavasti sun kol-arvot on normaalit, ettei tartte lääkityksiä! Kaunista kevättä sulle. :)

11_s

caren
30. maaliskuuta

Nonnih! Nyt sain tulokset! TSH 2,93 ja T4V 11,7 eli hyvässä kuosissa mennään=) Puolen vuoden päästä kontrolli, ellei tuu mitään. Laitoin kahteen dosettiin silloin jo valmiiksi tablettini, kun rupesin Helenan avulla saamaan jotain tolkkua näihin lisäyksiin=)))

Kiitos vielä kerran avuista! Enköhän mä vielä joskus opi=)

4_s

Eva
30. maaliskuuta

Hyvä, että oli arvot kunnossa! Onko olo myös hyvä?Ja kyllä susta tulee vielä ammattilainen tuossa lääkeasiassa, kokemus opettaa ;)

11_s

caren
1. huhtikuuta

Olo on pientä särkyä lukuun ottamatta aika jees=) Mulla kyllä menee selkään vahva särkylääke, kun alaselässä on rappeuma aika paha, ja nyt sinne alueelle mentiin vielä poran kanssa, kun kiinnitettiin sitä verkkoa, eli ei kärsi ees paljoa koskea siihen kohtaan....hyvin menee muuten, kiitos välittämisestä Eva! Pääsiäishalaukset=)

4_s

Eva
1. huhtikuuta

Samoin, kiitos!

11_s

caren
4. toukokuuta

Tuli yksityiseltä asemalta kutsu labraan kilpparikokeeseen, en ollut tässä leikkaushässäkässä muistanut sitä ollenkaan. Menin piruuttani, ja aattelin kattoa, miten samalla lailla lukemat näyttää, mutta nyt otettiin vaan TSH, ja se oli 1,6. Laskussa on, mutta voikohan tässä nyt sitten odottaa puoli vuotta ihan muina miehinä??? Laskeekohan se vielä tuosta? Aina on jotain näiden sairauksien kans....

12_s

TUULA74
1. kesäkuuta

TSH-arvo voi huoletta tippua tyroksiini lääkityksellä ainakin 0,4:n.
Joillakin olo on hyvä vasta on TSH on mittaamaton.
TSH:n on aivolisäkkeen hormooni, jonka tehtävä olisi komentaa kilpirauhasta tuottamaan kilpirauhashormooneja, mutta jos kilpirauhanen on ns. poissa pelistä (eli ei ole enään ketään kotona ;) niin mihin sitä TSH:ta tarvitaan ?
Tyroksiini lääkityksellä pitäisi tarkkailla vain T4-V:tä ja T3-V:tä. Noiden pitää olla raja-arvoissa, mutta monesti mielellään siellä ylärajoilla.

11_s

caren
1. kesäkuuta

Ääh ja kääk!!! Mä kun olin siinä lääkärin vieressä kyselemässä, että miksi ei sitä T4 ja T3 oteta, sanoi, että TSH on se tärkein, ja että jos se on ok, ei tarvitse muista välittää!!!!!!!!! Voi hemmetti! Soitanko mä nyt sinne ja sanon tuosta vai...???

12_s

TUULA74
3. kesäkuuta

Lääkärin ammattitaitoa taas kerran näiden kilpparin asioiden suhteen ihmettelen....
Valitettavasti vajaatoiminta on suomessa erittäin vajavaisesti hoidettu ja tutkittu juttu ja tälläinen lääkäri on enempi sääntö kuin poikkeus.
Voit yrittää puhua järkeä, mutta saattaa olla toivotonta: suomessa viitteet on päin seiniä tällä hetkellä ja potilaan omia tuntemuksia ei oteta tarpeeksi huomioon tai pahimmassa tapauksessa niitä ei huomioida ollenkaan.
Mikä sulla on olo ?????? Onko oireita vielä tuosta vajaatoiminnasta ?

11_s

caren
3. kesäkuuta

Kun aina tietäiski, et mikä oire viittaa mihinki=/ Sormien palelua on, ja se viittaa mulla siihen, et on liian alhanen, ja sitte ihon kuivuus....siitä tiiän, että alhaalla on!

kaiken huipuks, kun kävin tänään apteekissa hekemassa just Thyroxinia, niin tuli tutun farmaseutin kans toi eilinen puheeks, niin sekin sanoi, että TSH.ta hälläkin mitataan ja sanotaan ettei noilla muilla oo niinkään merkitystä, kun tällä TSH.lla!!! Että ota nyt sitte näistä selvää prkl!!!

12_s

TUULA74
6. kesäkuuta

NIINPÄ !!!
En vain tosiaankaan tajua mitä merkitystä sillä on paljonko aivolisäke tuottaa jotain hormoonia, kun kyse on kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja sen tuottamien hormoonien vähyydestä ??
Jos ei "kukaan" enää ole siellä kilpirauhasessa "vastaamassa" niin mihin ihmeeseen sitä aivolisäkkeen hormoonia tarvitaan ?
Sen pitäisi "potkia" kilpirauhasta toimimaan, mutta jos siellä ei ole enään toimintaa niin mihin sitä oikeesti tarvitaan ?
Eikö tärkeimpiä ole nimenomaan NE kilpirauhasen hormoonit, mistä elimistössä on vajaus, kun niitä ei mikään enään tuota ? Siis T3 ja T4.
Suosittelen sullekin käymään tuolla kilpirauhanen.comissa siellä on tästäkin monta keskustelua...
Hyvää kesää !!!

11_s

caren
8. kesäkuuta

Täytyypä ehdottomasti tulla, jos vaikka sieltä löytyis se järjen hiven, mitä ei ainakaan täällä näy lääkäreillä olevan=/ Hyvää kesää myös sulle Tuula!!!

4_s

Eva
29. syyskuuta

Aloitin siis lauantai aamuna thyroxinin 25 mikrogr. annoksella aamuisin 8 viikkoa, sitten kontrolli labrat. Milloin lääke alkaa puremaan väsymykseen ja saamattomuuteen...oisko 2 viikkoa ?
No, tänään oli hieman virkeämpi päivä ,jaksoin tehdä vähän muutakin kuin pakolliset kuviot:)
Auttaako em.lääkitys hiusten kunnon palautumiseen? Siinäpä avausta taas tälle palstalle:)

11_s

caren
29. syyskuuta

Heipsan=)Mulla oli pahimpana oireena AINA jäiset kädet, ja muistan ikäni sen kolmannen lääkkeenottoannoksen jälkeen, kun netissä ollessani huomasin yhtäkkiä, että hallelujaa!!!.....mun käpälät on lämpöset=) Eikä oo sen koommin sormia palellut!

En mä ainakaan muuta oikein huomannutkaan. Mulla kun on noita oireita ihan muutenkin kaikenlaisia, niin en mä erota edes, mikä mistäkin johtuu, mutta tosiaan kolmas päivä se oli kun alkoi selvästi teho. Voi kun sulla tulis nyt joku ihan selkeä muutos! Kyllä sen pitäis kuulemma auttaa hiusten lähtöön, ja ihon kuivuuteen. Mä huomaan sen nyt sitten, kun alkaa kylmät, että onko käsien päälliset kuinka halkeilevat ja rokahtuneet=) Tää ois miun mielipide tähän, tulkaas muutkin!!!!

9_s

reporanka
29. syyskuuta

No tästä nyt on aikaa, kun aloitin Thyroxinin. Taisi pikkuhiljaa olo parantua. Joskus vaan sitten huomasi, että järkikin taas juoksee. Eikä ollut semmoinen vetämätön olo, johon olin tottunut pitkän aikaa.

Myös iho alkoi olla paremmassa kunnossa, ei siis ihan kokoaikaa tarvinnut rasvata. Ja muistikin parani siinä ohessa.

Mutten semmoista yhtäkkistä paranemista huomannut.

Tein tuossa joku vuosi sitten kokeilun, pyysin lääkäriltä reseptin lisäannokseen, kun tuntui, ettei virta piisannut. Söin sitten lisättyä annosta jonkun kuukauden. Sitä siis lisättiin vain 0,75 migrogrammaa viikossa. Tunsin olossani kyllä paranemista ja lopulta olin varmaan kuin sähköjänis; kokoajan kauhea puhti päällä eikä väsyä yhtään. Kontrollikokeen jälkeen kyllä lopetin sen kokeilun, kun oli niin matalalla se TSH (?), muistaakseni. Käypi kuulemma sydämen päälle, kun kokoajan on täpinöissään.

Toivottavasti saat avun lääkityksestä. Älä vaan itse lisäile annosta omin päin.

Minun muuten pitää kanssa tässä lähiaikoina käydä kontrollikokeissa; käyn vuosittain verikokeessa. Yksi lääkäri oli kyllä sitä mieltä, että jos on arvot olleet kunnossa, ihan turha vuosittain käydä testissä. Toiset on olleet sitä mieltä, että ehdottomasti on vuosittain kontrolloitava ja jos tarvetta on, useamminkin.

4_s

Eva
29. syyskuuta

Mullakin on ollut kuiva iho niin kauan kuin muistan ja talvella kädet täynnä haavaumia...ja sääret pölisee hilsettä. Aina paleltaa ja jalat on kylmät. Jospa siihen tulisi nyt apu.

9_s

reporanka
30. syyskuuta

Olettekos tätä koskaan kokeilleet?

http://www.cocovishop.com/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Spray/Categories/%22KOOKOS%C3%96LJY%20TIETOA%22/Terveysvaikutteet

4_s

Tara10
30. syyskuuta

Mullahan ei varsinaisesti ole vajaatoiminta,mutta basedowin tauti,joillakin se on sillä toisella nimellä,milloin on liikatoimintaa.. mulla enimmäkseen vajaatoimintaa..

Tauti saatiin selville 6v sitten,lapseni syntymän jälkeen.. kun yhtäkkiä laihduin ja olin hullumpi kun yleensä,tukka lähti etc.. sitten meni 2vkoa ja lihoin saman painoseksi kuin olisin ollut viimeisilläni.. ja silloin en meinannut sängystä päästä ylös, tein kuitenkin pakolliset asiat vauvan kanssa.. mutta muuten olin miltei "olematon"... se mun thyroksiini arvo oli 0.2 ja kun se vissiin pitäis olla joku 5 (?) korjatkaa,kun en muista enää.. mutta lääkäsri sanoi että verikokeitten mukaan minun pitäisi olla koomassa.. siihen sitten sanoinkin että kyllä siltä tuntuukin että ois koomassa..

minä syön ihan sen pienin määrä mikä on. ja nyt olen jättänyt pois vähäksi aikaa,kun meinaa olla uniongelmia.. otan joka toinen päivä..

Se on vähän tällaista tuon basedowin taudin kanssa.. kun se kilpirauhanen saattaa toimia tai ei toimi tai sitten sylkee täysillä... siinä pitää itse tuntea oma kehonsa aika hyvin..söin viime keväällä tuolta cocovista tilattua acaimarja jauhetta, ja se auttoi melkeen kaikkeen... harmi vaan kun on niin pahanmakuista, ja myös söin niitä goji-marjoja, en ollut muuten kipeä silloin!

se acai-marja jauhe vähensi mun kahvin käyttöä,kun silloin minulla oli pakko juoda 10kuppia kahvia ennen kuin mitään psytyin tekemään,kun rupesin acaita syömään niin mulle riitti 1 kuppi aamulla.

Nyt en syö mitään ylimääräistä,kun on niin hirveästi lääkkeitä,että en tiedä miten mikäkin vaikuttaa mihinki... niin mennään resepti lääkkeillä siihen asti kun kuvaavat päätäni.. jos ei ole fyysisiä ongelmia, niin nakkaan resepti lääkkeet pois ja aloitan taas luontaistuotteita.. koska jos ei ole fyysistä vikaa niin silloin se on psyykkistä. ja voin vaikka syyä paperinpalasia ja kuvitella että ne on särkylääkkeitä, niin se menee sitten ohi ;) (mulla on kova mielikuvitus :D )Ai ja kuivaan halkeilevaan ihon, mulle tepsi tuo bodyshopista ostettu hemprasva. se oli sellaisessa tuubissa, haisi tosi pahalle,mutta parani kädet viikossa. ja silloin kun maalasin paljon, niin tärpättiä tuli käytettyä ja sehän pahensi aina.. mutta tämä rasva hylki sen tärpätinkin käsistä.. ainakin minulla. En kyllä tiedä onko sitä enää,kun tosiaan 6v sitten ostin sitä...

11_s

caren
30. syyskuuta

No on sullakin kaikenlaista=/ Mä luulen, että mun siskollani on myös tuo basedowen tauti, kun sillä on ollu, ja ja on parastaikaa se kausi menossa, että 159cm pitkä nainen painaa 42 kg....paino ei nouse, vaikka se söis kilon voita päivässä. On sitä MUKAMAS tutkittu, mutta kun systerillä on kans MS, niin kaikkihan laitetaan sen piikkiin, niin päästään paljon vähemmällä.

Kyllä mä tuon vireystason nousun huomasin, kun olin jonkin aikaa syöny Thyroxinia, ja semmonen haluton olo tehdä mitään, katos, ja elämään tuli jotenkin ihan erilaiset "värit", tiedätte varmaan mitä tarkotan=)

Joo, ei niitä lääkkeitä saakaan tosiaan itse lisäillä, kun se on aluksi varsinkin semmostaki hienosäätöä, että oksat pois! (siis Thyroxin). Itse meinasin silloin alussa itse nostaa yhdessä vaiheessa, kun oli vielä kolme kk lääkäriaikaan, ja tuntui elämä ihan masentuneelta, ja kaikki oli sekasin. Lääkäri kyllä sen annostuksen nostikin, mutta vähemmän, kun luulin, ja nyt (koputtaa puuta) on aika lailla balanssissa tuo lääkitys.

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Voisiko lääkäri vastata? Mistä johtuu, että lääkitys ei tehoa kun muutaman kuukauden? Kilpirauhasen vajaatoimintani todettiin v.-98. Oireina sydäntuntemukset, verenpaineen suuret heilahtelut, paniikkihäiriötyyppiset oireet, iho, limakatvo-ja hiusoireet. Kokoajan olen joutunut hinaamaan lääkitystä ylöspäin. Nyt on 0.1mgx1 ollut vuoden alusta lähtien. Taas alkaa ongelmat nostaa päätään, mutta kova antibioottihoito on osaan syynä. Kolmas divertikuliitti menossa (2x on ollut kuukauden sisään) Kefexin+ Flaagyl siihen. Maha oireilee edelleen, kivulla, mutta ei ilmkivuilla, vaan se on jotenkin polttavaa niin selän kuin mahan puolella. Tähystys joskus 3-6kk kuluttua tulossa. Pelottaa!!

2_s

Hoitonetti
11. huhtikuuta

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat olla varsin epämääräisiä, yleensä hyvin yksilöllisiä. Iho on kuiva, karkea, kylmä tai kalpea. Hiukset voivat karheutua ja lähteä. Joskus voi esiintyä lihasheikkoutta, särkyä ja jäykkyyttä. Kuukautiskierto voi häiriintyä. Vanhuksilla taudinkuva on usein epätyypillinen, ja se voi ilmetä hitautena ja depressiivisyytenä matkien dementiaa. Nuorilla naisilla ensioire voi olla kuukautisten poisjääminen tai muut hormonihäiriöt.

Kyseessä on tavallisimmin ns. autoimmuunitauti, jossa elimistö alkaa epätarkoituksenmukaisesti tuhota omia kudoksiaan. Alussa saattaa riittää pienempi lääkitys, mutta tavallisesti tarvitaan lopulta Thyroxin 0,1 mg päivässä ylläpitoannoksena. Ylläpitoannos on yhteydessä kehon painoon ja jotkut samanaikaisesti käytetyt lääkkeet vaikuttavat siihen, mikä on lopullinen annos. Estrogeenikorvaushoidolla on sama vaikutus kuin raskaudella: tyroksiinin tarve lisääntyy jopa kolmasosan.

Et kertonut ikääsi, mutta nuoren ja keski-ikäisen vointi on hyvä, jos TSH-pitoisuus (kilpirauhasta aktivoiva hormoni) on n. 1–2 mU/l ja T4V-pitoisuus on viitealueen yläosassa. Iäkkäämmät henkilöt, joilla on esim. sydämen rytmihäiriöitä, ovat herkempiä Thyroxinin vaikutuksille. Heillä ylläpitoannosta pidetään hieman pienempänä ja TSH jää hieman korkeammalle tasolle.

Verenpaineen suuret heilahtelut ja paniikkihäiriötyyppiset oireet voivat johtua jostakin muusta somaattisesta sairaudesta esim. lisämunuaissairaudesta tai olla psyykkisiä oireita. Kipukin saattaa nostaa verenpainearvoja ja mittaushetki ja mitattavan asento vaikuttavat tulokseen.

Ummetuksen hyvä hoito on erittäin tärkeää divertikkelitaudissa. Tähystystutkimukset ovat kohtalaisen yksinkertaisia ja nopeita tutkimuksia ja niihin voi tarvittaessa pyytää rauhoittavaa lääkitystä. Kertomukset tutkimuksista saattavat olla pelottavia ja perustuvat jokaisen yksilölliseen kokemukseen.

4_s

Helena
11. huhtikuuta

Moi. Kyllähän siinä aikaa menee mutta se on yksilöllistä. Aloitus on pienellä annokselle, ettei elimistö rasitu liikaa. Annosta nostetaan lääkärin+verikokeiden mukaan 25mikrog. kerrallaan, kunnes veriarvot (+olo) suurinpiirtein normalisoituu. Hiukset, jotka ovat olleet vajaatoimintavaiheessa uusiutuvat vähän kerrassaan uusilla, mutta olen huomannut, että hyvässä vaiheessa hiukset jämäköityvät ja tulevat kimmoisammiksi. Toivottavasti sinulla vajaatoiminta poistuu ja pysyy poissa lääkityksellä. Toiset, niinkuin minä sahailen vajaatoiminta/ normaalitoiminta välillä, nostan annostusta, kun oireet tulevat ja n. 3-5kk kuluttua olen taas vajaatoiminnassa. No, näin on minulla, mutta sinulla se on toisin, koska kaikki olemme yksilöitä. Mukavaa kevään alkua sinulle.t. Helena

4_s

Helena
11. huhtikuuta

Kiitos vastauksesta. Olen 56v ja minulla on estrogeenikorvaus ollut jo 20v, koska kohtu ja munasarjat on poistettu. Hoitajana on kolonoscopia tuttu ja omaakin kokemusta on kahdesta tutkimuksesta. Gynekologisia leikkauksia on tehty 4 ja 2 tähystysleikkausta, joten ne ja vatsaontelossa jyrännyt endometrioosi on tehnyt tehtävänsä. Suolisto on pelkkää puuroa ja kiinnikettä, joten tuleva tutkimus on erittäin epämiellyttävä kokemus, mutta ei ole muutakaan mahdollisuutta. Kun kilpirauhasarvot ylittävät 2.7 alkaa rytmihäiriöt ja huimaus+ iho ym. ongelmat. Koska en pysty odottelemaan kontrolliverikoetta nostan Thyroxinia itse ja menen sovittuna aikana kontrolliin, kerron lääkärille lääkkeen nostosta ja hän antaa sille "siunauksen", näin tapahtuu 1-2x/vuosi.

9_s

reporanka
13. toukokuuta

Pakko hehkuttaa, että kilppariarvot on nyt huipussaan. Tsh on 0,15 ja t4v peräti 17. Ikunaan ei ole tuollaisia arvoja ollut lukuunottamatta sitä yhtä kokeilua, jolloin meni tsh jo miinukselle.

Lääkeannostusta ei ole muutettu, mutta vaikuttaako sitten muutaman kilon painopudotus arvoihin parantavasti, luultavasti.

Ja niinkuin oletin tämän saamattomuuden ja kuivumisen johtuvan huonoista arvoista.

Hyvä näin!

4_s

Eva
13. toukokuuta

Hyvä hyvä:)

4_s

Helena
16. toukokuuta

Hyvä juttu!!! Minulla on kuun lopussa kontrollit, niin kilpparista kun sokerit ja rasvat. Paino on pudonnut nyt 6 kg, kun tuli takapakkia, mutta nyt tiputus jatkuu.

9_s

reporanka
16. toukokuuta

No mulla on kans normaalikontrolli tossa syksyllä, kun muistan vaan mennä. Silloin otetaan kanssa ne kolesterolit ja sokeritkin.

11_s

caren
16. toukokuuta

Hienoja uutisia painonpudotuksesta Reporanka ja Helena, ja onnittelut hyvistä saavutuksista=)!!!!!!!!!!

Tuo colonoscopia on innnnhottavista inhottavin, esim, just sulla ja mulla, kun mullakin on kiinnikkeitä,arpikudosta ja suolet sikinsokin...toivottavasti mun ei tarvii mennä ainakaan pitkiin aikoihin moiseen tutkimukseen! En mene ainakaan enää ilman nukutusta!

Sitten kun mulla on kans niin kapeat ja jyrkät suolenmutkat, niin menepäs sinne nyt sitten "taipuisalla" letkulla...paskat sanon minä, kun tuntui viimeksikin, että ois rautakankea työnnetty ahteriin=/

Tsemppiä vaan laihikseen! Täällä ollaan kovasti samoilla linjoilla, mutta puntariin en vielä mee, kun ensin kokeilen vaatteilla=D

4_s

Helena
16. toukokuuta

Ihmeidenaika ei ole ohi. colonoscopiaan kuuluva tyhjennys sujui juoden ja haravoiden pihaa. 0,5 lasillista kerralla, hörpyllä raakaa mehua perään. Su 4l ja ma 2l, ennen tutkimusta. Tyhjeni just riittävästi. Tutkimuksen suoritti taitava nuori lääkäri...olisiko rallikuskin vikaa, kun mutkat otti niin nätist. Sanoi kyllä, että on haasteita...No, minä sanoin, että pitäähän nuorella miehellä haasteita olla ja tässä niitä riittää. Umpipusseja löytyi pitkin suolta, mutta ei mitään vaarallista. Uskallan samoilla jutuilla seuraavankin kerran, vaikka toivon ettei enää tarvitse tehdä.

11_s

caren
18. toukokuuta

Mahtavaa Helena=D Oon tosi iloinen puolestasi, ettei sun nyt tarvinnut kärsiä niitä %¤##""%¤# tuskia! Oli taitava ja varovainen lääkärikin, joka tajuaa, että tutkimus EI oo mikään kivuton toimenpide. Hienoa!!!

4_s

Eva
16. kesäkuuta

http://yle.fi/alueet/satakunta/2011/06/kilpirauhassairautta_hoidetaan_liian_usein_masennuksena_2664879.html?origin=rss
Lukekaas asiaa!
Voi voi Suomen lääkäreitä...
Jospa saatais asiaan parannusta:)

11_s

caren
17. kesäkuuta

Voi Elisa! Tuskinpa tuota kukaan lääkäreistä, varsinkaan "vanhan kansan" alkaa opettelemaan...onhan se nähty=/ Toivoa vaan täytyy, kun ei muutakaan voi....muuten - sain selittää melkein vartin lekurilleni kun sairaalassa silloin vipa leikkauksessa nostettiin Thyroxinia 1mg/vko.

Kasasin sen annoksen joka päivälle niistä 0,25 tabuista, ( ja ettenpä vaan sulta saanutkin sillon ne kullanarvoiset ohjeet niihin määrien laskemisiin! =DDDDDDDDD Oli tuttu lääkäri, ja sille pitää vähän välillä suutahtaa, muuten ei tapahdu mitään=) Toivotaan, että nuo nuoret kandit alkais ottaan tosissaan tänKIN asian!!!!! Hyvän linkin pistit!

9_s

reporanka
17. kesäkuuta

Paras tulkinta kohdalleni tuosta kilpparin vajaatoiminnasta on se, että se on psyykkinen juttu! Aikoinaan työterveyshoitaja sanoi näin. Ja samaisen hoitajan mies oli meillä silloin työterveyslääkärinä ja ellei hän olisi ottanut asiaani hoitoonsa silloin aikoinaan, en varmaan olisi lääkitystä saanut.

Muistelen jostain Antti Heikkilän jutuista lukeneeni, että myös ruokavalio vaikuttaa vajaatoimintaan. No, mikä ettei vaikuttaisi. Kaikkeenhan ravinto vaikuttaa.

Tuossa linkin jutussa oli maininta, että monet käyttää lisäksi luontaistuotteita. Pitää vaan muistaa, että likikään kaikki luontaistuotteet ei sovi thyroxinin kanssa. Tosin ne mitä olen itse käyttänyt, sopivat ainakin maahantuojan mukaan, sillä olen kaupan myyjää pyytänyt selvittämään asian.

4_s

Helena
22. kesäkuuta

Täällä jälleen. Ne kilpparikokeet+rasvat+sokeri otettiin 2vk sitten. Olen taas vajaatoiminnassa, joten nostin Tyroxinia, nyt annos 0.1mgx1 viitenä päivänä ja 0.1mgx1.5 kahtena päivänä. Kolesteroli oli odotetusti vähän koholla, mutta sokeri bueno : )

Tänään oli viimeinen psykoterapia ja nyt on hoidot, niin lääke-kun terapiahoido loppu. Musta kausi takana ja uusi elämä edessä...tai tätä samaa elämäähän minä jatkan, mutta yrittäen muistaa olla itsekäskin ja nauttia. Yskä on edelleen vaivana..nyt oli pakko aloittaa antibioottikuuri, kun lämpö alkoi nousta.Tuosta ravinnon merkityksestä kilpparilääkkeeseen. Radiosta kuulin, että soijaa ei suositella vajaatoimintaa (tyroxinia syöville)sairastaville, se tekee jotain...lieneekö sama kun kalciumin kanssa...Kalcium imaiseen lääkkeestä tehot, joten älä ota kalkkitabuja ja Tyroxinia yhtäaikaa!!! Ota kilpparilääke aamulla ja kalkit vaikka illalla.Tämmöisiä näin Juhannuksen lähestyessä. Hyvää Keskikesän juhlaa kaikille : )))

11_s

caren
22. kesäkuuta

heippa jälleen=)Täytyy sanoa kyllä nyt et: OHO!!! ja kiitos informaatiosta! meikäläinen syö femisoijaa melkein joka pvä, ja en tuota oo tienny! mulla menee Thyroxin aamulla 7 aikaan, ja ainakin kalkin kanssa on käsketty pitää min. neljän tunnin väli, jolloin saa ottaa kalkin...miten sulle on noista ajoista kerrottu???Niin, ja tottakai Oikein lämmintä ja mukavaa jussia myös sulle, ja tietysti kaikille palstailijoille=D

4_s

Helena
23. kesäkuuta

Radiossa, Iskelmän taajuudella on aina semmoinen "ylipirteä" naislääkäri keskustelemassa ja antaa vinkkejä tautii/vaivaan jos toiseenkin ja siinä yhteydessä kuulin tuosta soijasta...en valitettavasti kuullut muuta kuin ettei se sovi vajaatoimintaa poteville, mutta miksi...se jo unohtui. Kalkkitab. kanssa täytyy pitää se varoaika.

4_s

Helena
10. elokuuta

Voisiko lääkäri vastata semmoiseen kysymykseen kun...Miksi menen aina n.6kk lääkkeen noston jälkeen taas vajaatoimintaan? Oireista tiedän milloin on aika nostaa Thyroxinia, tosin odotan aina, että jos oireet häviäisivät. Tykyttely...vetämättömyys, kutina jne . Oireiden alettua n.6vk;n kuluttua veriarvot osoittavat vajaatoimintaa. Nyt lääkitys on; 0.1mgx1 5pv ja 0.1+0.050mg 2pv/ vk Thyroxinia.

11_s

caren
17. elokuuta

No pitipä tuonkin tietysti olla noin tuon soijan kanssa...=/ Käytän kalkkia päivittäin, ja lääkärin neuvosta pidän neljän tunnin sen ja Thyroxinin välillä, ja samaten hormonivalmisteen (estrogeeni) kansa pitää myös pitää neljän tunnin väli.

Surullista että sulla on tuon lääkkeen kanssa noin takkuista...itse en oikein erota selkeitä oireita, mutta aion ensi kuun alussa otattaa taas kokeet, onko pysynyt viitearvojen välissä. Vipasta kokeesta onkin jo sen verran aikaa.

Ai juu, mullehan tuli aika sappileikkaukseen 6.9. joten saan ne varmaan samalla reissulla otatettua=) Tsemppiä Helena!!

9_s

reporanka
17. elokuuta

Siinä lääkkeen mukana tulevassa lapussahan on noita lueteltu.

http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1193&i=ORION+PHARMA_THYROXIN

Jossain olen sellaista vältettävinen elintarvikkeiden listaakin katsellut.

Greippihän lisää lääkkeen vaikutusta ja sitä olisi hyvä välttää. Ei ainakaan kannata hetikohta lääkkeen jälkeen syödä.

4_s

Helena
18. joulukuuta

Hei jälleen pitkästä aikaa. Olen ollut rinotojen pienennysleikkauksessa 2kk sitten. Kuinka ollakaan, kilpirauhasen vajaatoiminta kääntyi liikatoiminnaksi ja nyt sydän oireilee. Lääkitystä lasken, mutta se vie aikaa. Mistä ihmeestä tämmöinen nyt tuli. Molemmilta puolilta kyllä lähti vajaa 500g ylimääräist, mutta voiko se tosiaan tehdä tämän liikatoiminnan. Saa nhdä kuinka käy. Olen nyt aikamoisessa tutinassa...ensiavussa aloitettiin sydänlääkitys mutta se oli niin vahva, ettei paineet kestä moista hevoskuuria...odottelen ja toivon tilanteen helpottuva.

9_s

reporanka
19. joulukuuta

Onnea uusista pienemmistä ryntäistä. Varmaan on mukavantuntuista, kun ei tarvitse kovin suurta rintavarustusta mukanaan roikottaa.

Painonlaeneminen kyllä mielestäni vaikuttaa kilpirauhaseenkin. Kun paino laskee, ei tarvitse sitä hormoonia niin paljon. Toivottavasti oikea annostus löytyy nopsaan, jotta olo normalisoituu.

4_s

Helena
20. joulukuuta

Kiitos. On tosiaan mukavampi, kun ei ole aina puskurit edessä...IHANAA :) No, paino ei ole pudonnut. Leikkauksessahan lähti vajaa kilo, joten se ei pitäisi tämmöistä tehdä. Muutenkinhan minulla paino vaihtelee 1-2kg/viikko. Nyt, kun en ole päässyt kunnolla liikkeelle on paino nossut. Lieneekö tuolla rintarauhaskudokselle jokin vaikutus, tai siis sen määrän uutoksella. Olen seurannut yhtä blogia ja kirjoittanutkin siihen. Siellä oli yksi vastaavanlainen tapaus. Meidät jopa leikattiin samana päivänä ja hänelläkin on kilpparin vajaatoimintaa ja samaan aikaan menimme liikatoimintaan....olisi kiva, jos jokin asiantuntija kertoisi tuosta ilmiöstä. Täällä Hoitonetissä ei taida enää olla lääkäriä, joka kommentoisi asiaa...Nyt on olo pikkuisen parempi, mutta vielä on tuota huimausta ja sen aikana alkaa kurkussa tykyttämään ja tulee huono olo. Yritän unohtaa koko olon...ja keskittyä johonkin muuhun, mutta olo on välillä todella kamala ja pitää hakeutua pitkälleen...siinä ei oikein voi tehdä muuta kun odotella olon paranemista....Laskin jo annosta, mutta siinä menee aikaa, kun ne lisät olivat su+to...No, näillä mennään ja toivon, että Jouluun mennessä olo hieman taas vakaantuu.

9_s

reporanka
20. joulukuuta

No minä en kyllä asiantuntija ole, mutta voisiko se vaikuttaa, että rinnastahan varmaan poistettiin pääosin rasvaa ellen ole väärin ymmärtänyt.

Kun on rasvaa kilokin vähemmän, se varmaan vaikuttaa tuohon kilpparin toimintaan.

Eikö oma lääkärisi osaa auttaa?

4_s

Helena
21. joulukuuta

Eipä osaa. Ja tämän hetken tilanne meillä on ettei mitään omalääkäriä ole. Pompotellaan sille, joka on halukas ottamaan ylimääräiset potilaat....No, kyllä tämä jotenkin selviää. Parasta olisi päästä endokrinologille, mutta eläke ei riitä mennä yksityiselle.

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
6_m

Mieliala

Ihmisen mieliala kuvastaa hänen senhetkisiä tunnetilojaan. Normaaliin mielialan vaihteluun kuuluvat iloisuus, hilpeys, aurinkoisuus, tyytyväisyys yhtä yleisesti kuin apeus, alakuloisuus, masentunei...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset