Kilpirauhasesta erittyvä tyroksiinihormoni säätelee keskeisesti elimistön aineenvaihduntaa. Niin vajaa -kuin liikatoiminnassakin yleisimpiä syntytekijöitä ovat kilpirauhasen ns. autoimmuunivasta-aineet, joiden muodostamaa yleisintä kilpirauhasen vajaatoimintatilannetta kutsutaan myös Basedowin taudiksi.

Autovasta-aineet synnyttävät aineenvaihduntaa kiihdyttävän tyroksiinin liikaerityksen eli kilpirauhasen liikatoiminnan, jota esiintyy yleisemmin nuorilla aikuisilla. Harvemmin liikatuotannon aiheuttaa aivolisäkkeen kilpirauhasta kiihdyttävä hormoni (TSH).

Oireet kilpirauhasen liikatoiminnassa ovat moninaiset. Usein laihtumisen ja erilaisten elintoimintojen kiihtymisen kuten lämpöilyn ja rytmihäiriöiden myötä herää epäily kilpirauhasen liikatoiminnan suhteen. Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito kuuluu sisätautilääkärille.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät kilpirauhasen liikatoiminnassa kokemat oireet ovat olleet uupumus, hikoilu, tykyttely, vapina (lepovapina), väsymys, ahdistuneisuus, epäsäännölliset kuukautiset sekä hermostuminen, agressiivisuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kymmentä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kilpirauhasen toimintaa tasaavat ja kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Miten kilpirauhasen liikatoiminta diagnosoidaan? Mitä ovat ohjearvot?

13_s

TriDoc
17. kesäkuuta

Kilpirauhasen toiminnan tavallisimmat seulontatutkimukset ovat aivolisäkkeestä erittyvä TSH (thyroideaa eli kilpirauhasta stimuloiva hormoni) sekä T4V eli varsinaisesta kilpirauhaskudoksesta erittyvä hormoni, tyroksiini. Tyroksiinihormoni on keskeisin elimistön vaikuttajahormoni kehon toimintojen ja mm. lämmönsäätelyn kannalta.
Kilpirauhasen liikatoiminnassa S-t4V on tavallisesti suurentunut (normaali 10-21) ja TSH pienentynyt (normaalisti 0.5-4.5). Tällainen on klassisin tilanne, jossa muita kokeita liikatoiminnan osoittamiseksi ei tarvita.

Kilpirauhasen liikatoiminta on vakavampi sairaus kuin kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on hyvin yleislääkärin diagnosoitavissa ja hoidettavissa. Kilpirauhasen liikatoiminnan tutkimus ja hoito vaatii erikoislääkärin (sisätautilääkäri, endokrinologi) arviota syyn ja parhaan hoidon määrittämiseksi. Hoitoina ovat radiojodihoito ja leikkaus liikatoiminnan rauhoittamiseksi.

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Kiitos tiedoista. Oireet sopivat myös masennukseen, johon itse asiassa sopivat kaikki oireet - nykyään. Miten erottaa kyseiset sairaudet - onhan väärällä diagnoosilla ikävät seuraukset? Ja lisäänpä tähän vielä ongelmat lisämunuaisissa. Miten nuo ongelmat ovat diagnosoitavissa?

1_s

Hoitonetti.fi
17. kesäkuuta

Kiitos hyvästä kysymyksestä!
Tässä yhteydessä hoitonetin kehitystiimi voi selventää, miten sivustosta on mahdollisuus saada irti mahdollisimman suuri hyöty.
Jos sinulla on mieltä askarruttava oire, voit suunnistaa ennnen lääkärikäyntiä oiresivulle ja etsiä oireeseesi liittyen lisätietoa omaa päätöksentekoa varten, jatkaako oireen selvittelyssä lääkärille vai jäädä asiaa seuraamaan.

Mahdollisen lääkärikäynnin jälkeen Sinulla voi olla sairausdiagnoosi, josta sairaussivulla on saatavissa tietoa ja vertaistukea hoitoon liittyvissä keskeisissä kysymyksissä. Liittymällä oireiden ja sairauksien kautta omaan yhteisöön ja kertomalla anonyymisti omat tietosi pääset osalliseksi koko yhteisön kokemuksista.

Sairaudet diagnosoi aina lääkäri fyysisesti järjestetyn vastaanoton yhteydessä. Hoitonetin tarkoitus on tarjota tässä yhteydessä ennen ja jälkeen lääkärikäynnin tukea käyttäjää oireen tai sairauden hahmottamisessa ja jäsentämisessä mm. suhteessa muihin yhteisön jäseniin. Hoitonetissä voi myös tallentaa omia terveystietojaan omaseurantaa varten. Samalla on mahdollisuus saada tietoa ja tukea muilta käyttäjiltä, mitä ei voi kokea terveydenhuollon vastaanotolla lukuunottamatta ryhmäkeskusteluja terveydenhuollon eri pisteissä.
Vertaistuki ja yhteisöllisyys terveydellisissä asioissa ovat aina olleet keskeisiä ja yhteisesti jaettuja asioita varsinkin vanhoissa elinyhteisöissä, joissa sairauksien hoito ja hoitoon pääsy ovat olleet koko yhteisön harteilla. Periaatteessa tämä ei ole muuttunut. Hoidamme asian nykyisin yhdessä veroja maksamalla järjestäessämme itsellemme perus-ja erikoistason terveyspalveluita. Ponnistamalla yhdessä yksilöllä on mahdollisuus saada lisätietoa päätöksensä tueksi!

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Hevosellani epäillään kilpirauhasen liikatoimintaa - onko kellään kokemusta asian suhteen? Oireet nopea 'kuivuminen', apaattisuus, syke koholla, ripuli -ruokahalu ja muut perustoiminnot kohdillaan. Rauhanen selkeästi turvoksissa.

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Äitini ehdotti, että minulla saattaisi olla kilpirauhasen liikatoimintaa, koska olen ollut viime aikoina ahdistunut, uupunut ja hermostunut. Tämä ei ole normaalin luonteeni mukaista, sillä olen aina ulospäinsuuntaunut, elämänmyönteinen ihminen. Lisäksi olen laihtunut viime syksystä muutaman kilon, ilman laihduttamista - ja vaikka syön mielestäni aika paljon kaikenlaisia herkkuja ja paljon kunnon ruokaakin. Luettuani netistä oireita tähän sairauteen liittyen, huomasin, että minulla on ollut hieman epäsäännöllisemmät kuukautiset kuin yleensä ja vuotoa on kestänyt tosi pitkään, joskus jopa 3 vk putkeen. Lisäksi silmäluomeni ovat kuivuneet (yläluomi), ja toinen silmäni vuoti solkenaan kyynelnestettä parisen viikkoa jokin aika sitten. Minulla on myös jonkinlaista hengenahdistusta, tavallaan hengästymisen tunnetta vaikka istun paikallani.

Olen muuten perusterve pian 35-vuotias nainen, kahden pienen lapsen äiti. Toinen lapseni on melko vakavasti sairas ja muutakin huolenaihetta elämässäni on ollut, joten stressiä on viime vuosina riittänyt. Se ilmeisesti voi tällaisen taudin laukaista ?

Pitäisikö minun ottaa yhteyttä lääkäriin jotta asia tarkistettaisiin ? En tunne mitään muutosta tai kipua kilpirauhasen alueella. En aiemmin ollut miettinyt tällaisia ollenkaan ja nyt kun luin tästä tarkemmin, alkoi tosissaan vaivaamaan voisiko minulla olla tällainen sairaus ?

Vastaisitteko ystävällisesti pikimmiten.

4_s

Eva
25. huhtikuuta

Asia selviää labrakokeilla. Pyydä lääkäriltä lähet kilpirauhaskokeisiin,työterveyslääkäri tai tk-lääkäri voi sen tehdä. Siitä saat sitten tietää. Kilpirauhasinfo.fi on myös hyvä sivusto, josta saat hyvää tietoa.

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
6_m

Mieliala

Ihmisen mieliala kuvastaa hänen senhetkisiä tunnetilojaan. Normaaliin mielialan vaihteluun kuuluvat iloisuus, hilpeys, aurinkoisuus, tyytyväisyys yhtä yleisesti kuin apeus, alakuloisuus, masentunei...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset