Kihti on nivelsairaus, joka johtuu liiallisen uraatin eli virtsahapon kertymisestä elimistöön ja kiteytymisestä niveliin. Taustalla on joko virtsahapon aineenvaihduntahäiriö tai munuaisten toiminnanvajaus. Kertyessään nivelen sisälle virtsahappo muodostaa kiteytyessään pisteliäitä partikkeleja, jotka ärsyttävät nivelkapselia sisältäpäin. Riittävän pitkän hankauksen seurauksena voi olla kivulias nivelpussin tulehdus.

Kihti on kulinaristien, hyvän ruoan ystävien sairaus johtuen näiden ruokavalioiden sisältämästä runsaasta puriiniemäspitoisuudesta. Runsaasti puriiniemästä sisältävät mm. sisävesien pienet kalat ja katkarapu, olut, viini ja juustot. Kihti, ruokavalio ja ruokailutottumkset liittyvät siis kiinteästi toisiinsa. 1940-luvulla säännöstelytalouden aikana kihti oli harvinainen, mutta yleistyi pian elintason nousun myötä.

Klassisesti kihti iskee ensimmäisen kerran isonvarpaan tyviniveleen, mikä tapahtuu noin puolella kihtioireita saavilla. Tulehdus voi syntyä myös muissa nivelissä, yleensä kuitenkin raajojen nivelissä (esim. nilkka tai polvi). Oireet alkavat usein kylmäaltistuksen jälkeen tai yöllä. Kipeä alue on turvonnut, kuumottava ja usein hieman punoittelevakin. Kihtiä voidaan hoitaa elimistön virtsahappopitoisuutta vähentävällä lääkityksellä. Kihti ja sen hoito ovat asioita, joista kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa, joka tuntee parhaimmin sairauden taustat.

Keskustelu

5_s

m49-267
21. marraskuuta

Miksi kihti iskee ensimmäisenä isovarpaan niveleen? Missä muualla kihtiä voi esiintyä ensimmäisellä kerralla?

2_s

eve7liina
10. joulukuuta

Eipä se kihti juuri muualla esiinny,pyydä lääkäriltä lähete labraan ja uriitti arvo jos se on korkea saat lääkityksen,niin vaivasi häviää.Tiedän että kipu on todella kova,voimia kaikesta huolimatta.

13_s

TriDoc
10. joulukuuta

Kihtioire on tosiaan tyypillinen isonvarpaan tyvinivelessä, johon virtsahappo kiteytyy hiuksenhienoiksi teräviksi kihtikiteiksi ("neulasiksi"), kun pitoisuus nivelessä nousee riittävän korkealle. Olisiko isonvarpaan tyvinivelessä kävelyn aiheuttama nivelkapseliin kohdistuva paine, jonka vaihdellessa kävelyn tahtiin pumppaa kihtikiteitä nivelen sisällä ja aiheuttaa ärsytyksen ja tulehtumisen isonvarpaan tyvinivelkapselin sisäpinnalla?? Kihtioire voi olla myös muissa nivelissä, kuten nilkassa tai harvemmin polvessa, mutta ylivoimaisesti yleisin paikka on isovarpaan tyvinivel. Mielenkiintoista on, ettei seerumin uraattiarvo noudata tulehduksen suhteen yksinkertaista logiikkaa, eli seerumin uraattiarvoon ei voi luottaa kihtitulehduksen osoittajana. Kihdin diagnoosin perusta on tyypillinen sairaudenkuva ja kokonaisvaltainen haastattelu, jolla diagnoosi selviää. Ainut varma kihdin osoittaja on nivelnestenäyte, josta kihtikiteet ovat laboratoriotutkimuksin eroteltavissa. Tämä on kuitenkin usein hankala toteuttaa. Suurella osalla oireet asettuvat särkylääkkeillä sekä oikeilla dieettiohjeilla, joita on runsaasti saatavilla tänä päivänä. Kroonisissa tai uusiutuvissa tapauksissa kannattaa keskustella esimerkiksi oman lääkärin kanssa kihtilääkityksen aloituksesta!

2_s

f28-1480
9. tammikuuta

Hei, olisiko kellään tietoa minkä ikäisenä kihti tyypillisesti iskee ja miten pitkään kihtilääkettä pitää syödä että parantuisi?

1_s

Anonyymi
4. helmikuuta

Hei! Minuakin kiinnostaisi tietää minkä ikäisenä kihti voi iskeä... mitenkä sinulla, onko kihtiä todettu? Minulla on ollut nyt isovarpaan tyvi kipeänä jonkin aikaa..

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

auttaako runsas veden juonti laimentamaan haitallista uraattipitoisuutta ja pitäisikö yleensä juoda riittävästi jotta kihtiriski alenisi ?

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Iskipa taas paha kihtikohtaus uudenvuoden juhlinnan seurauksena. Olutta tuli juotua ja muutenkin alkoholia. Lisäksi muikkuja. Ei voi syyttää kuin itseään.

Mulla on tullut kihtikohtaus noin 20 kertaa, aluksi en tajunnut edes sitä. Luulin aina esim. kännissä potkaisseeni johonkin. Noin viidennellä kerralla hakeuduin lekuriin kivun takia ja minulle määrättiin jotain tulehduskipulääkkeitä. Oireet lähti alle päivässä. Kävin myös labrassa ja kihtiarvo oli jotain 430, eli niukasti yli yläarvon. Lääkettä ei siis aloitettu.

Tämän jälkeiset kihitkohtaukseni olen hoitanut ibusalilla. Aluksi pitää ottaa ainakin kolme 400mg:sta ja sen jälkeen tilanteen mukaan. Töihin ei ole mitään asiaa vaikka on lääkitys, esim kengän jalkaan laittaminen on tuskallista. Lisäksi turhaa nivelen päälle astumista tulee välttää. Olen huomannut, että kohtaus menee ohi noin 4 päivässä jos malttaa olla rauhassa. Mutta jos säntäilee ympäriinsä särkylääkkeiden voimin, niin kohtaus kestää poikkeuksetta yli viikon.

Minulla alkoi kihtikohtaukset tulemalla aina oikean "ukkovarpaan" tyveen. Sen huomaa katseella ihan, että turvonnut ja punoittaa. Nyttemmin kohtaukset iskee kovempana vaasemman ukkovarpaan tyveen. En tiedä miksi varvas vaihtui, mutta kipu on identtinen:) Joskus kohtaukset iskevät kumpaankuin yhtäaikaa, kuten nytten.

Eli ibusalilla ja levolla menee ohi. Ja särkylääkkeiden syönti pitää aloittaa heti kun havaitsee oireita, tälloin voi jopa selvitä ilman kohtausta. Itsellä pääsi nyt pahaksi, koska eilen en krapulan takia päässyt apteekkin ja oli ibusalit loppu. Tänään oli sit pakko könkätä.

Kaljaa en juo hetkeen, sen verran sattuu:)

Hyvät vuoden jatkot kaikille

10_s

haimaus
4. tammikuuta

Kirjoitin tuon edellisen ja jäin tutkimaan sivuja. Päätin samantien kirjautua. ihan asialliset sivut, mutta tosi hiljaista... vai enkö vain osaa.

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Kihdin hyvää ja ensisijaista perushoitoa on ruokavalion ja elintapojen kuntoonlaittaminen. Kohtauksen saaminen ei välttämättä tarkoita, että elintavoissa olisi vikaa vaan kihtikohtaustaipumus on usein yksilöllinen. Osalla ihmisiä korkea puriinipitoisuus johtaa monen tekijän summana nivelen tulehtumiseen. Kihti on vanhastaan ollut ruhtinaiden ja herkuttelijoiden sairaus johtuen erilaisten korkealaatuisten, hyvälle maistuvien herkkujen runsaasta puriinipitoisuudesta. Näistä on löydettävissä netistä täydellisiä listoja, mitä ruokalajeja tulisi kihdissä välttää.
Muutama kihtikohtaus saattaa mennä vielä ohi onnellisesti särkylääkkeillä ja kinnittämällä huomiota elintapoihin (ruokavalio, alkoholin välttäminen ym.). Tärkeintä kihdin hoidossa on toisaalta tulehtuneen nivelen hoito (särkylääkkeet) sekä seerumin uraatipitoisuutta laskevan lääkityksen käyttöönotto pitkittyneissä tapauksissa.
Jos sitten kihtikohtaus uusiutuu useamman kerran huolimatta elintapojen korjauksesta ja muista korjaavista toimista, on harkittavissa seerumin uraattipitoisuutta laskevan lääkityksen käyttöönotto. Valitettavasti kihtitaipumuksen kerran saaneen tullee sitoutua enemmän tai vähemmän loppuelämän kestävään itse hoitoon ja seurantaan, mm ruokavalion suhteen. Asiallisella suhtautumisella ja taipumuksen hyväksymisellä kihdin kanssa kuitenkin pärjää. Itseäni on kiehtonut, kuinka kauan keskimäärin kihtipotilaan kannattaisi käyttää uraattipitoisuutta alentavaa lääkitystä, jos se päädytään aloittamaan. Itse olen kokenut esimerkiksi 2 vuoden kihtilääkityksen käytön mielekkäänä potilaan kannalta, jonka jälkeen lääkitys voidaan laittaa tauolle ja koko ajan tehostettua ruokavaliota noudatettuaan voidaan seurata, tuleeko taipumus takaisin. Kihtilääkkeiden käytössä on kuitenkin useita variaatioita ja ne kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa, joka tuntee parhaiten sairauden taustat.

10_s

haimaus
5. tammikuuta

Kiitti vastauksesta. Itse en ole edes lääkärilleni enää valittanut koko taudista, mutta pitääpä joku kerta ottaa puheeksi. Jos tuolla pitkällä lääkityksellä pääsisikin irti koko sairaudesta.

Minusta tuntuu, että kihti uusiutuu minulle tällä hetkellä useammin kuin aikaisemmin. Syy on mitä ilmeisimmin se, että olen laihduttanut vähentämällä hiilareiden syöntiä. Eli samalla lisännyt lihan syöntiä joka ei todellakaan ole kihdille eduksi. Kun taas kaikki paljon hiilareita sisältävät ruoka-aineet näyttäisivät olevan "sallittujen" ruokien listalla.

Minulle pahimmat kihdin aiheuttajat on 1. Hernekeitto, 2 Olut 3. Pikkukalat nahkoineen. Näitä välttelemällä ei kohtauksia tule. En tiedä sitten onko minun kihtiarvot niin tapissa koko ajan (hiilareiden välttämisen takia), että jos ottaa muutamankin oluen, niin kohtaus iskee.

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

No niin, minullakin lienee sitten kihti kun varpaantyvi kipeä, kuuma ja turvoksissa hieman rankemman vkl:n jälkeen. Kihtiarvo 421 ja crp 16 eilen.

Ruokavalio-ohjeet ja Arcoxiakuuri saatu jne mutta tulipahan mieleen että jos kerran olut on pahin kaikista alkoholijuomista niin mikä sitten on "paras" kihdiin kannalta l. missä on vähiten puriinia ja mikä / mikä a-juoma lisää vähiten veren uraattipitoisuutta?? Voiko esim samaan aikaan vettä juomalla ehkäistä uraatin lisääntymistä??Eihän viinanjuominen tietenkään mikään itsetarkoitus ole mutta kyllähän se joskus tekisi mieli vähän naukkailla.

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

74-vuotiaan, kihtiä sairastavan isäni mielestä kihtipotilaalle sopii parhaiten vodka, Koskenkorva yms. kirkas alkoholi (ei gini).

2_s

Muikkunen
10. marraskuuta

Olen ihmeissäni; lääkäri vuosia sitten (ilmeisesti labrakokeiden takia) määräsi minulle Apurinia ja puhui kihdistä, muttei ohjeistanut lääkkeen käytössä (en ole toista reseptiä saanut enkä lääkettä syönyt) eikä minulta tietääkseni ole arvoja seurattu eikä ainakaan kommentoitu. Nyt eilenaamuna heräsin ja ylösnoustessa vasemman jalan pikkuvarpaan tyvessä/jalanselän alue oli aivan kamalan kipeä. Hädintuskin pystyn astumaan jalalla. Viime yönä en juurikaan saanut nukuttua ja jalka edelleen hirveän kipeä, en kyllä millään menisi lääkäriin. Olen ottanut Burana 600 eikä tunnu missään. Varsinaista turvotusta tai edes kummoista kuumotusta ei tunnu. En tajua, voisiko olla kihti kyseessä? Reumaa löytyy ja ylipainoa ja jos vaikka mitä sairautta. Alkoa en käytä ollenkaan ja lihaakin maltillisesti. SItten rupesin miettimään syömisiäni ja mitään muuta en hoksaa kuin joka-aamuisen (muutama viikko nyt) vehnänalkioöljyannokseni. Voiko se olla tähän syynä?

2_s

Muikkunen
10. marraskuuta

Niin ja jopa iho on niin arka ettei edes lakanaa kärsisi pitää...

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Uraattiarvon perusteella ei tehdä kihtidiagnoosia. Ei siis aloiteta oireettomalle kihtilääkitystäkään. Tavallisesti kihdissä oireilee isonvarpaan tyvinivel, joskus nilkka tai polvi. Oireet alkavat usein kylmäaltistuksen jälkeen tai yöllä. Kipeä alue on turvonnut, kuumottava ja usein hieman punoittelevakin. Joskus voi olla jopa kuumetta. Olisikohan muut sairautesi nyt kivun takana? En usko vehnänalkioöljyn aiheuttavan kihtioireita. Toisaalta pikkuvarpaan tyvinivelen kipu ei sovi kihtikivuksi. Jos kipusi jatkuu, kannattaa toki lääkärille käydä jalkaa näyttämässä.

2_s

Muikkunen
2. joulukuuta

Kiitos vastauksesta. Kipu vaimeni sitten vähitellen lepuuttamalla ja ottamalla kuurina burana 600. Koitin myös lisätä vedenjuontia ja jätin sen vehnänalkioöljyn pois. Sitä öljyä ajattelin siksi että vehnänalkioissahan on aika lailla puriineja? Noh, kyllä ilmeisesti pitää epäillä siis myös muutakin kuin kihtiä. Sama kohta on oireillut sittemminkin uudelleen muttei yhtä rajusti.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset