Kihomatoa sanotaan myös sukkulamadoksi ja ne ovat varsinkin lapsilla melko yleisiä. Aikaisemmin tehdyissä kotimaisissa selvityksillä kihomatojen esiintyminen suomalaisilla lapsilla on arvioitu olebvan 3-5% tasoa. Maailman väestöstä puolestaan lähes miljardi ihmistä on kihomadon tartuttama, joten kyse on yleisestä loiskantajuudesta. Suuri osa kantajista on oireettomia. Kihomatojen esiintyminen ei liity varsinaisesti huonontuneeseen hygieniaan, mutta kihomadon toteamisen jälkeen tulee hävittämisessä olla tarkkana, koska häätö voi muuten olla vaikeaa kihomadon lisääntymismunien vuoksi. Kihomadon munat säilyvät pitkiäkin aikoja vuodevaatteissa.

Kihomato on keskimäärin muutamasta millimetristä reilun sentin mittainen ohuen läpikuultava, vaalea sukkulamato ja se elää paksunsuolen alueella siirtyen yöaikaan munimaan peräaukon suulle. Tahmeat munat voivat ärsyttää ihoa, jonka raapimisesta ne kulkeutuvat kynnen alle ja edelleen muihin lapsiin lelujen, koskettelun ym. välityksellä. Kihomatojen toteaminen voidaan selvittää peräaukon suulta otettavalla näytteellä tarvittaessa, mutta yleensä lapsen ilmaisemat kutinaoireet ja raapimajäljet peräaukon suulla ja pakarassa johdattavat oikeille jäljille.On hyvä tietää, etteivät kihomadot voi tarttua kotieläinten välityksellä.

Hoitona käytetään apteekista ilman reseptiäkin saatavia pyrviini tabletteja, joilla tulisi kerralla hoitaa koko perhe häädön varmistamiseksi. Samalla vaihdetaan vuodevaatteet sekä huolehditaan riittävästä käsihygieniasta. Pyrviini-hoito uusitaan vielä koko perheelle 2 viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta tuloksen varmistamiseksi.

Kihomato oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Peräaukon kipu 2
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1

Kihomato hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Matolääkkeet 2

Keskustelu

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

Entäpä suolinkainen? Kissani ulosteesta löytyi suolinkaiseksi tunnistettu mato, joka kuulemma voi tarttua myös ihmiseen. Suolinkainen ei kuulemma ihmisessä kasva täysikasvuiseksi yksilöksi, mutta toukat voivat vaeltaa elimistössä. Miten nämä toukat aiheuttavat oireita? Tulisiko ihmisen varotoimenpiteenä ottaa matolääkekuuri kun kissan kanssa on esim.nukuttu samassa sängyssä ja kun kissa on saattanut istua ruokapöydällä, ja tehoaako tämä kuuri siis myös elimistössä oleviin toukkiin? Miten nämä sitten poistuvat elimistöstä?

13_s

TriDoc
2. huhtikuuta

Suolinkainen on noin 15 cm pitkä mato, joka elää ihmisellä ohutsuolessa. Ihminen voi saada tartunnan mm koiralta ja kissalta, mutta oloissamme tartunta on epätodennäköinen, vaikka suolinkaista on sinänsä kotieläimilläkin runsaasti. Ne saavt sen ilmeisesti muiden eläinten ulosteista. oireena suolinkainen voi aiheutta vähäisiä oireita aina vatsaoireista laihtumiseen. Epäilemälläsi tavalla tartunta on epätodennäköinen. Jos oireita kuitenkin esiintyy, kannattaa määrittää ulosteen parasiitit, joissa suolinkaisen munat voidaan tunnistaa. Muuten kannattaa hoidattaa eläimet eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Kysyisin seuraavaa: minulla on ollut paljon kihomatoja lapsena n. 10-11 vuotiaana, enkä ole hoidattanut niitä lääkkeillä pois. Madot kutisivat peräaukossa ja näkyivät runsaina määrinä ulosteessa. 12-vuotiaana oireet katosivat täysin eikä sen jälkeen mitään ole tuntunut tai näkynyt. Onko minulla silti kihomatoja vielä? Nyt olen 21-vuotias nainen. Onko madoista haittavaikutuksia terveyteni kannalta?

6_s

Kata
1. heinäkuuta

On melko yleistä, että lapsena on ollut kihomatoja. Kuten varmaan muistatkin, ne kyllä ilmoittelevat itsestään ja jos sinulla ei ole näitä oireita, niin sinulla ei ole kihomatoja. Lapsena olleista kihomadoista ei ole terveydellistä vaaraa aikuisena.

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

Olen 15 vuotias tyttö, ja minulla on kutinaa peräaukon luona, sekä välillä myös sukupuolielimen luona. Olen löytänyt pieniä valkoisia matoja peräaukosta, ovatko ne kihomatoja? Onko muuta hoitokeinoa kuin lääkekuuri? Lapsena minulla esiintyi kutinaa peräaukossa, ja luulen että silloinkin oli kyse kihomadoista

6_s

Kata
8. heinäkuuta

Suosittelisin sinulle, että varaat ajan lääkäriin, jotta saat varmasti oikean hoidon!! Varsinkin kun olet vasta 15v. ja kutinaa on myös sukupuolielinten seudulla.

1_s

Anonyymi
8. heinäkuuta

Mutta luin myös, että madot saattavat yöllä harhautua peräaukonseudulta välilihaan ja siitä eteenpäin emättimeen ja virsaputken suulle. Asiasta kertominen vanhemmille tuntuu nololta ja vaikealta. Kutinaa esiintyy myös lievempänä päiväsaikaan, illalla ennen nukahtamista kutittaa taas hyvin paljon! Nyt muutaman päivän aikana kutinaa on ollut joka päivä, mutta ennen sitä esiitnyi vain satunaisesti iltaisin, yleensä vain menkkojen aikana, enkä silloin kiinnittänyt siihen huomiota. (sama 15 vee tyttö kuin yllä)

1_s

Anonyymi
9. heinäkuuta

Mitä matoja peräaukon läiheisyydessä voi elää, muita kuin kihomatoja? Itse olen löytänyt pieniä valkoisia matoja peräaukosta, mitä ne voivat olla? Olen kuullut että kihomadot ovat enemmän lasten tauti. Kutina lähes sietämätöntä öisin, kutinaa myös päivisin. Mikä avuksi? Saako apteekista lääkkeitä ilman reseptiä, jos vain menee kysymään?

13_s

TriDoc
12. heinäkuuta

Suomen oloissa kysymys on useimmiten juuri kihomadosta, joiden aiheuttamia tartuntoja tavataan maassamme 5000-6000 vuosittain. On totta, että kihomadot leviävät lasten välityksellä helpommin. Kihomatoa ei voi saada esimerkiksi kotieläimeltä tai saastuneesta maasta (hiekkalaatikko), vaan lapset raapivat kihomatojen ärsyttämää peräaukon suuta ja saavat madon munia kynsien alle tartuttaen siten tautia eteenpäin muille ihmisille. Pyrvin nimistä kihomatolääkettä saa apteekista ilman reseptiä, tosin voimakkaampiakin reseptilääkkeitä on saatavilla, jos pyrvin ei auta.
Toinen Suomessa takavuosina yleinen matotauti oli pitkä lapamato, joka levisi aikanaan raan kalan syönnin välityksellä.

Suomessakin todetaan joitakin tartuntoja muiden matojen kuten suolinkaisen, koukkumadon ja piiskamadon aiheuttamana, mutta ne ovat vain muutamia kymmeniä tapauksia vuosittain. Niiden aiheuttamat oireet ovat kuitenkin erilaisia kuin Suomessa ylivoimaisesti yleisimmällä kihomadolla. Suolinkainen on puolestaan maapallon yleisin matotauti ja noin miljardi ihmistä sairastaa/on sairastanut sitä. Suomessa suolinkaisen aiheuttamia infektioita on vain muutamia kymmeniä vuosittain ja se aiheuttaa mm. sappitietukoksen.Koukkumato ja piiskato puolestaaan ovat lämpimimmissä maissa esiintyviä matotauteja. Koukkumato aiheuttaa lähinnä anemian ja piiskamato jopa peräsuolen esiinluiskahduksen.
Kuvaamillasi oireilla kannattaa kokeilla kihomatolääkettä huolellisesti ohjeiden mukaan.

1_s

Anonyymi
19. heinäkuuta

Pojallani huomasin yöllä kovan kutinan seurauksena kihomatoja 2 kpl, ainoat mitä olen nähnyt. Sen jälkeen hoidettiin koko perhe Pyrvinillä (4 pvää sitten) ja seuraavana päivänä siivosin koko huushollin. Nytkin vielä joka aamu vaihdan pojan sänkyyn lakanat ja muiden lakanat tuuletan. Peittoja en sänkyihin laittanut. Aamuisin olen ensimmäisenä pessyt lasten peput ja vaihtanut heille puhtaat alusvaatteet, samoin päivävaatteet vaihdettu joka päivä.

Kysymykseni: Kuinka kauan kutinaa esiintyy Pyrvinin oton jälkeen? Voiko kutinaa esiintyä päivällä, vaikka pesut on suoritettu ja alusvaatteet vaihdettu?

13_s

TriDoc
20. heinäkuuta

Hei! Uskoisin kerta-annoksena otettavan Pyrvinin vaikuttavan muutamassa (2-5pv) päivässä myös oireisiin. Lääke värjää myös ulosteen punertavaksi, joka on täysin vaaratonta ja osoittaa lääkkeen levinneen onnistuneesti. On kuitenkin huomattava, ettei pyrvin tehoa toukan muniin, joten hoito on siksi uusittava toiseen kertaan kuoriutuneiden toukkien hävittämiseksi, useimmiten kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annostelusta. On myös järkevää hoitaa koko perhe samalla kertaa, niin kuin olette jo tehneetkin. Jos uusintahoidon jälkeenkin oireita vielä esiintyy useamman viikon jälkeen on olemassa reseptilääke (vermox), jolla vaikutus on vieläkin voimakkaampi. Sitäkin otetaan samaan tapaan kuin Pyrviniä. Onneksi kihomato kuitenkin useimmin talttuu tällä pyrvin käsikauppalääkkeellä.

13_s

TriDoc
20. heinäkuuta

Vielä lisäyksenä: Vaikka kihomatojen toiminta painottuu öiseen aikaan, voi niiden aiheuttama ärsytys aiheuttaa oireita myös päiväaikaan, kun peräaukon limakalvo on ärtynyt ja mahdollisesti peräaukon suuta on raavittu. Jos peräaukon ulkopuolinen iho on kovin ärtynyt, helpottaa ihan tavallinen pepun säännöllinen suihkuttelu ja sen jälkeen kuivaus sekä kutinaan että kirvelyoireisiin.

1_s

Anonyymi
1. elokuuta

Minulla on ollut kihomatoja jo pitkän aikaa, en ole uskaltanut kertoa siitä kenellekkään, koska se tuntuu nololta. Onko kihomadoilla mitään pitkäaikais vaikutuksia? Onko minun pakko kertoa muille perheen jäsenille, koska kihomadot eivät tähänkään asti ole levinneet ?

1_s

Anonyymi
4. elokuuta

Hei! Olen 12-vuotias tyttö. Totesin 2 - 7 vrk sitten, että minulla on aika varmasti kihomatoja. En kyllä huomaa ulosteessani ollenkaan matoja, miksi? Minua vain kutittaa alapäätäni, mutta en kuitenkaan raavi. Otin lääkkeeni eilen ja ei ole tehonnut vieläkään, miksi? Minua pelottaa ja olen yliherkkä, jos kuulen että minulla on jonkilainen "sairaus". Voi kuullostaa höpsöltä kylläkin.

4_s

Eva
5. elokuuta

Aina pitää kertoa, vaiva on tullut ilman omaa syytä ja lähtee lääkkeellä ja hyvällä hygienialla.Käsien pesu ja kynnet lyhyeksi ja vuodevatteiden ,alusvaatteiden ja pyyhkeitten vaihto ja pesu koko perheelle! Lääke uusiks kahden viikon kuluttua.

4_s

Eva
5. elokuuta

Kyllä se lääke tehoaa parin päivän aikana normaalisti. katso ed. vastaukseni.Kutina voi johtua monesta muustakin syystä. Kerropa vanhemmillesi/huoltajallesi ja jos vaiva jatkuu, mene lääkäriin. Siellä selviää kutinan aiheuttja.

1_s

Anonyymi
6. elokuuta

Hei!

Olen 21-vuotias tyttö, ja ala-asteaikana olen pyrvin-kuurin syönyt. Reilu vuosi sitten huomasin, että olin saanut kihomatotartunnan ja hoidimme miehen kanssa sen lääkkeellä kahteen kertaan(2viikkoa väliä), siivosin normaalin siivouksen lisäksi kaikki paikat, tuuletin ja imuroin petivaatteet ja huolehdimme kyllä käsien pesusta. Vaan nyt tuntuu taas siltä että vaiva minulla jatkuisi.. Mitä kannattaisi tehdä?

13_s

TriDoc
6. elokuuta

Ymmärrettävästi 2viikon välein otettava kuuri on jo sinänsä aika työteliäs. Kun kuitenkin olet jo vauhtiin päässyt, kokeilisin vielä toisen apteekin käsikaupasta otettavan samanlaisen kuurin (2vk välein). Jos sen jälkeen tilanne ei tunnu rauhoittuvan, tilaisin lääkärinajan jatkoselvittelyä varten. Oma työnsähän on lääkärinajankin hoitamisella, jos tuntee, että kysymys on sitkeästä kihomatotaudista, johon ei jokaisella ensimmäinen hoitosatsi tunnu riittävän. Vaikuttava aine kuitenkin on ihan tehokas ja käyttökelpoinen ja vaatii joskus enemmän aikaa. Vaihtoehtoja tosin on mennä suoraan lääkärille, mutta helpommalta tuntuisi uusia kuuri?

1_s

Anonyymi
26. syyskuuta

Ei tehoa Pyrivin eikä Vermox kihomatoihin, molempia syöty useita kuureja. Lakanat, vaihdetan muutaman päivän välein, pestään 60-asteessa, pyyhket vaihdetaan joka käyttökerralla, myös vaatteet. Mikähän auttaisi

13_s

TriDoc
26. syyskuuta

Tuollaisessa tilanteessa tulisi varmaankin ottaa tuumaustauko, keskustella lääkärin kanssa vastaanotolla asia uudelleen läpi. Keskinäisessä keskustelussa voidaan poistaa vielä epävarmuustekijöitä, joita saattaa olla piilevänä hoidon ja diagnoosin suhteen. Ei siis kannata kokeilla enää uusia hoitoja, ennenkuin on käynyt asiaa vielä läpi hoitavan tahon kanssa. Tämäntyyppiset tilanteet ovat hermoja koettelevia, mutta eivät välttämättä harvinaisia. sairauksilla on joskus ikävä taipumus jatkua hoidosta huolimatta, mutta kannattaa vielä uskoa myönteiseen lopputulokseen. Kärsivällisyyttä.

1_s

Anonyymi
27. syyskuuta

Totesimme viikolla miehelläni kihomatoja. Tämän jälkeen teimme havainnon madoista eskari-ikäisellä lapsellamme, jolla ilmeisesti matoja runsaasti ja joka luultavasti matojen tartunta lähde. Itselläni on oireita (kutinaa), mutta matoja en ole onnistunut "bongaamaan" ja myöskään kahdelta muulta lapseltamme ei ole tietoa tartunnasta.

Otimme perjantaina ohjeen mukaisesti pyrviniä ja olemme käyttäneet viikonlopun siivoukseen. Vaihdettiin lakanat, pestiin peitot ja tyynyt (60c), tuuletettiin patjat, matot imuroitiin, tampattiin ja tuuletettiin, lattiat pestiin ja pyyhittiin tasot.

Nyt - sunnuntaina ja maanantain välisenä yönä, jolloin lääkkeen otosta kulunut siis reilu 2 vuorokautta, kurkkasin eskarilaisen peppua ja kyllähän siellä näitä matoja liikkui vilkkaasti yhä. Tarkoittaako tämä sitä, että lääke ei ole tehonnut? Pikkuisen paniikilla kaiken tämän siivoamisen jälkeen, että oliko tämä nyt sitten turhaa.

13_s

TriDoc
3. lokakuuta

Ei hoito turhaa ole ollut, ja ensimmäisestä käsittelystä pyrviinihoito tulee toistaa kahden viikon kuluttua. On totta, että pyrviinin pitäisi vaikuttaa suoraan matoihin, aiheuttaa niiden veltostumista ja poistumista "puolikuolleina" ruoansulatuskanavasta. Valmisteilla oleviin muniin pyrviini ei selosteen mukaan vaikuta ja sen vuoksi hoito tuleekin uusia 2 viikon kuluttua uusiin munista kuoriutuneisiin matoihin. Jos matoja edelleen on runsaasti, voisi harkita ensihoidon uusimista vielä. Muuten ohjetta kannattaa noudattaa ja tilanteen edelleen jatkuessa epäedullisena ottaa yhteyttä lääkäriin harkiten vielä voimakkaampia hoitoja.

1_s

Anonyymi
16. lokakuuta

Hei, minulla on ollut jonkin aikaa kutinaa silloin tällöin peräaukon suulla tai emättimessä. En tajunnut kihomato mahdollisuutta gynellä käydessäni, eikä hänkään tätä ehdottanut. Totesi emättimeni tulehdusarvojen olevan koholla jälkeenpäin ja lähetti reseptin tähän. En vielä ole hakenut kyseistä reseptiä, sillä nyt mietin kihomato mahdollisuutta..? Onko ne sen verran isoja että ne erottaa paljaalla silmällä helposti? Pyyhkiessäni minulta tulee 1-3mm mittaisia värittömiä suiperoita paperiin (kuin ohut pieni pala paperia olisi kääriytynyt), mutta mietin onko nämä kihomatoja vai sitten kyseinen emätintulehdus?

13_s

TriDoc
16. lokakuuta

Kun kerroit saaneesi jo vastaanottokäynnin perusteella reseptin emätintulehdukseen, kannattanee tämä käyttää ensin. Kihomadot ovat vaaleankuultavia 3mm-12 mm mittaisia kapeita matoja, joiden häätämiseen saa 2 viikon välein toistettavan reseptivapaan lääkityksen apteekista, mikäli pystyt itse madon toteamaan. Toinen vaihtoehto on viedä näyte terveyskeskukseen.

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

hei!minulla 4v poika jolla huomasin 11päivää sitten kihomatoja. seuraavana päivänä koko perhe vermox kuurille ja kämppä siivoukseen,,nyt eilen uusittiin hoito ja nyt mietin että pitääkö myös nyt pitää kunnon siivous niinkuin ekan lääkkeen jälkeen...?????

13_s

TriDoc
22. marraskuuta

En pitäisi siivousta huonona ideana. Pyrviini käsittääkseni hoitaa kuoriutuneet madot kertaalleen , mutta ei vaikuta kihomatojen muniin. MM. lasten kynsien alla munat voivat kulkeutua edelleen huone- ympäristöön. Ilmeisesti siivouksen toistamisella voidaan lisätä varmuutta kihomatojen häätöhoidossa, joten näkisin sen järkevänä toimenpiteenä osana hoitoa.

1_s

Anonyymi
9. joulukuuta

Terve,

minulla on nyt kihomatotartunta, on havainto. Otin Pyrvin kuurin, ja otan uuden 2 viikon päästä. Mietin tälläistä: jos otan Pyrvin kuurin viikon välein 6 viikon ajan, niin minun ei tarvitse siivota & pelätä uutta tartuntaa? Koska munien hengissäsäilymisaika on 6 viikkoa, ja viikon välein otettu kuuri tappaa kuorituneet munat. Onko tässä ajatuksessa perää? Kiitos vastauksesta.

13_s

TriDoc
9. joulukuuta

Uskoisin, että tuollakin tavalla tulokseen voi päästä. Kuureja joutuisi tuolla tavoin nauttimaan kuitenkin 4 ylimääräistä annosta, joten se on mutkikkaampi ja pidempiaikaisempi hoitotapa. En haluaisi olla tiukkapipo, mutta kannattaisiko sittenkin yrittää noudattaa yleistä lääkkeen mukana seuraavaa ohjelinjaa. Siivoukselle ja paikkojen putsaamiselle ei ole juuri parempaa tilaisuutta kuin tällainen. uskon, että kohtuullisella siistimisellä päästään jo hyvään tulokseen!

1_s

Anonyymi
18. joulukuuta

kihomatotartunnan hoito-ohjeissa törmäsin kylmäkäsittelyyn.missään ei kuitenkaan sanota että kuinka pitkään leluja,petauspatjoja,peittoja ym. täytyy pitää pakkasessa (14-20astetta)? riittääkö 8-9 tuntia vai mikä?

13_s

TriDoc
18. joulukuuta

Nyt kovien pakkasten aikaan kylmäkäsittely on helppo toteuttaa. Tuulettamisen teho riippuu luonnollisesti ulkoilman kylmyydestä. Yli 20 asteessa 5-6 tuntia on riittävä tappamaan pölypunkit, mutta miedommassa säässä jopa vuorokausi voidaan tarvita munien ym eliminoimiseksi. kannattaa siis tuulettaa huolella. Jotain hyötyä siis pakkasestakin.

1_s

Anonyymi
20. joulukuuta

petivaatteet,lelut,matot,sohvatyynyt ym, ovat nyt olleet pakkasessa 1.5-2vrk.lelut joita ei voinut viedä ulos on pyyhitty kostealla rätillä.lattiat on imuroitu ja pesty pyrvin kuurin ottamisesta seuraavana päivänä.kahta satoja kirjoja sisältäviä kirjahyllyjä en ole pyyhkinyt.olisiko pitänyt? onko vielä muuta mitä voin tehdä estääkseni kihomatotartunnan uusimista?

1_s

Anonyymi
20. joulukuuta

tulipa vielä mieleeni että palapelejä,kirjoja ja pelikortteja ym. on muuten ihan mahdoton puhdistaa ja niitä en tajunnut pakkaseen viedä. saammeko niistä nyt uuden matotartunnan? nimimerkillä lähes hysteerinen...

13_s

TriDoc
20. joulukuuta

Uskon, että olette tehneet erittäin perusteellista työtä ja viimeistään ajan kanssa tämäntyyppinen "saneeraus" tuottaa tulosta.
Vaikka me ihmiset täällä pohjolassa olemekin joskus tympääntyneitä ainaiseen pimeyteen ja kylmyyteen, loskaan ja räntään haaveillen ikuisesta kesästä on tässä kylmyydessä sitten hyviäkin puolia ajatellen erilaisia alkueläinten tartuntoja, varsinkin suolistosairauksia ym.
Suomessa mm. ripulitaudin voi olettaa menevän ohi kotihoidon turvin ja lääkäriä tarvitaan aniharvoin pitkittyneiden tapausten selvittelyssä. Toisin on varsinkin tropiikissa, jossa erilaiset loissairaudet ovat ihmisten jatkuvana riesana, jopa siinä määrin, ettei niitä enää edes lueta riesaksi vaan ovat olennainen osa elämän kiertokulkua.
Tässäkin mielessä haluan rauhoittaa epävarmuutta kihomatojen suhteen, joka tropiikissa olisi vain ilon aihe, ettei vakavemmasta kysymys.

1_s

Anonyymi
21. joulukuuta

Hei!Voiko apteekista siis mennä ostamaan ilman reseptiä tuon pyrvin kuurin?.. sillä kammoan lääkäriin menoa enkä kehtaa kertoa kenellekään että minulla on kihomatoja, vaikka ne ovatkin nähtävästi aika yleisiä mutta silti.. kiitos vastauksesta!

1_s

Anonyymi
23. joulukuuta

Kyllä pyrviniä saa ilman reseptiä apteekista.

1_s

Anonyymi
24. joulukuuta

Hei! Olen 16v. poika ja epäilen, että minulla on kihomatotartunta, mutta en halua kertoa siitä kenellekkään. Meneekö se pois itsestään tai ilman lääkkeitä, tekemällä jotain kotona?

13_s

TriDoc
24. joulukuuta

Kuten edellä on neuvottu, kannattaa harkita ongelman hoitamiseksi apteekista saatavaa reseptivapaata Pyrvin-kuuria. Ilman hoitoa kihomadot, eivät kovin helpolla välttämättä katoa.

1_s

Anonyymi
31. tammikuuta

voiko kihomadot tulla itsestään ??

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

No ei kyllä voi, vaikka välillä välillä ihmettelen että mistä niitä matoja taas on jollekkin lapsista tullut. Onneksi viime tartunnasta jo pari vuotta.

1_s

Anonyymi
18. heinäkuuta

Meillä kihomatoja esiintyi ensi kerran keväällä 2010. Syötiin koko perhe pyrvin kuuri ja pestiin kaikki mitä vain voitiin. Taas matoja heinäkuussa, lääkäriin ja reseptillä uutta lääkettä; toivottavasti nyt tehoaa. Jos tämäkään ei tehoa mikä on seuraava konsti, suolihuuhteluko?

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Tieteellistä apua tarvitaan!Tyttärelläni on yli kolmen vuoden ajan puolen vuoden välein ilmaantunut kihomatoja, eli siis aina lääkehoidon ja kodin desinfioinnin jälkeen madot on saatu häädettyä. Mutta miten voi jatkuvasti näinkin usein nyt jo 8 vuotiaalle tytölleni, jonka jatkuvasta käsienpesusta ja kodin puhtaudesta huolehditaan, tulla näitä ärsyttäviä matoja!!!???? Voiko toinen olla alttiimpi madoille kuin toinen? Onko tyttäreni suolisto jotenkin erilainen? Koskaan kellään muulla perheenjäsenellä ei ole ollut oireita tai havaittu matoja, vaikka olemme joka kerta hoitaneet meidät kaikki. Mitä tehdään? Miten estetään koululaisen kierre?

1_s

Anonyymi
30. syyskuuta

Vuosi sitten monen kk:den rumba! Kihomatoja (koko)perheellä. Oireita oli siis vain yhdellä lapsella ja äidillä. Lääkkeet tepsi...paitsi ei äitiin! Kaikki paikat siivottiin, desinfioitiin, tehtii kakki mahdollinen, koirakin ajettiin kaljuksi, äiti söi Vermoxia kuin karkkia! Muilla ei mitään oireita, auttoi heti eka kerralla, mutta äidillä vaiva vain jatkui.

Tehtiin vatsavaivojen takia colonskopia, madot hävisi! Oliko kenties paasto paikallaan ja sisäinen puhdistus?

Nyt vuosi kulunut, syksy tuli....ja madot! Otin Vermoxia kolmena peräkkäisenä pvnä 2x2x2, kaksi vka rauha, sitten alkoi taas kutina, pahaolo, vatsavaivat...oli siivottu ja pesty pyykkiä!

Tänään taas uusi kuuri äidille ja muillekin, muilla ei mitään oireita, vain "emolla".

Nyt alkaa mennä "korvien väliin", ei jaksa, mikä neuvoksi??

Kaikki pikkuvinkitkin otetaan vastaan, olisiko pihkatulppa yöksi takapuoleen vai suolihuuhtelu molemmista päistä? ;)

Voiko olla mahdollista että nämä matoset ovat resistenssejä jo Vermoxille? Olen ollut ilman hiilareitakin nyt 3 vka, sekin pitäisi olla hyväksi.

....Naurut pian vähissä.....

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Aiheuttaja on 8–13 mm pitkä, vajaan millimetrin levyinen valkea sukkulamato Enterobius vermicularis, joka elää paksusuolessa. Se on vain ihmisen loinen ja tarttuu suoraan ihmisestä toiseen. Koira ei sitä siis tartuta.Tartunta saadaan suun kautta madonmunien välityksellä. Naarasmadot ryömivät paksusuolesta peräaukon seutuun munimaan etenkin öisin. Munat pysyvät elossa viikkokausia esim. vuodevaatteissa.

Tartunnasta on oireiluvaiheeseen 1–2 kuukautta. Kihomadot ovat tavallisimpia 3–10-vuotiailla lapsilla, mutta vanhempien lasten ja aikuistenkaan tartunnat eivät ole harvinaisia. Resistenssiä ei ole tavattu, mutta Vermoxin ohella on toki muitakin lääkkeitä olemassa. Mielestäni kannattaa ensin ottaa näytteet oireisen yön jälkeen peräaukon suulta ja aina 1,5 cm syvyydeltä peräaukosta keittosuolalla kostutetulla vanupuikolla munien löytämiseksi. Sitten lääkitys jos munia tai mato löytyy.