Keuhkoputkentulehdus on yleislääkärin vastaanotolla tavallisimpia selvitettäviä ylähengitystieinfektioita, jotka ovat yleensä viruksen aiheuttamina levolla parannettavia sairauksia. Antibiooteista harvemmin on hyötyä niiden hoidossa.

Tulehduksen tavallisimpia oireita ovat yskä, keskellä rintaa tuntuva keuhkoputken kipu, kurkkukipu ja lievä kuumeilu. Keuhkoputkentulehduksen hoidossa voidaan tarvittaessa kokeilla limaneritystä parantavia ja yskänärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä.

Varsinkin kroonisilla tupakoitsijoilla sekä muilla keuhkosairailla on suurentunut riski bakteerin aiheuttamasta keuhkoputkentulehduksesta. Tällöin kroonisen ahtauttavan keuhkoputkentulehduksen pahenemisvaiheen hoidossa antibioottihoidosta saattaa joskus olla apua. Jollei sairaus pahene keuhkokuumeeksi voidaan sairautta useimmiten hoitaa muilla kroonisilla keuhkosairauden pahenemisvaiheen keinoilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät keuhkoputkentulehduksessa kokemat oireet ovat olleet hengenahdistus, yskä, kylkikipu, kuume sekä hartiakipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lepo, vuodelepo, liikunnan ja rasituksen välttäminen, kipulääkkeet, väsyttämättömät antihistamiinit, limaneritystä edistävät valmisteet, yskänärsytystä estävät valmisteet ja itsehoitokipulääkkeet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Peetu
27. tammikuuta

Minulla on ollut 2 kuukauden ajan yhtämittainen yskä ja painon tunnetta rintalastan alla. Välillä olen ollut oireeton, mutta ilmeisesti sain lapsilta pari virustartuntaa ja tulehdukset ovat jääneet ikäänkuin päälle. Onko muilla samanalaisia oireita? Tuntuu, että vastustuskykyni on laskenut, koska flunssaoireet vain jatkuvat. Yskiessä keuhkoni kumisevat. Ilmeisesti se liittyy keuhkoputkentulehdukseeni, sanoi lääkäri. Olen käynyt monta kertaa lääkärissä. Siellä otettiin tulehduskokeita ja toisella kerralla keuhkokuva, jotka olivat normaalit. Hän kertoi, ettei antibioottihoidosta ole hyötyä, koska aiheuttaja on virus. Ymmärrän, että näin varmaankin on, mutta millä sitten saisin oireeni hallintaan?

1_s

Anonyymi
29. tammikuuta

Jos saa flunssan ja on kuumetta, onko järkevämpää koettaa sietää pientä kuumetta vai alkaa heti laskea kuumetta lääkkeillä? Olen jostain lukenut, että alle 38,5 kuumetta ei kannata lääkitä, koska se auttaa paranemisessa. Sitten oli toinen neuvo, että heti kun tuntee sairauden oireita, tulee aloittaa tulehduskipulääkkeet 1 x 3/pv.
Mikä viisasta?

1_s

Anonyymi
29. tammikuuta

Ainakin itse olen pitänyt sellaisen säännön että vasta jossain 38,0 tienoilla tulehduskipulääkkeitä käyttämään... jotenkin sellainen fiilis ollut ettei kehtaa turhaan niitä käyttää... helpostihan sellaisen jälkeen kuume laskee ja sitten onkin sellainen terve olo eikä tule levättyä riittävästi. Itse paranemiseen en kyllä osaa sanoa että kumpiko on sitten lopulta parempi keino. Kai se lepo silti paras keino on?

1_s

Anonyymi
31. tammikuuta

Kuume on kehon oma puolustuskeino bakteereja vastaan eli määrättyyn asti kuumeen "sairastelu" on suotavaa. Tietenkin todella korkealle noussutta kuumetta; yli + 38,0 kannattaa oman järjen mukaan alentaa tulehduskipulääkkeillä. Tietenkin +42,0 kuumetta tulee lääkitä, sillä sen yli nouseva kuume on jo keholle vaarallinen. Oman järjen käyttö on tässä maailmassa sallittua!

13_s

TriDoc
9. helmikuuta

Hei! ovatko oireesi jo hellittäneet? Kerroit reilu 10 päivää sitten keuhkoputkentulehduksen oireista, jotka vaivasivat intensiivisesti. Toivottavasti voit jo paremmin. Valitettavasti viruksen aiheuttamiin tulehduksiin ei ole nopeaa parantavaa hoitoa, paitsi yrittää levolla ja muilla edullisilla olosuhteilla edesauttaa paranemista. Miten siunun on käynyt?

13_s

TriDoc
9. helmikuuta

Kuumeen avulla elimistö parantaa omaa puolustuskykyään. Edellä tulikin hyviä neuvoja kuumeen hallitsemiseksi. Kovassa kuumeesssa voi olla oireenmukaisesti helpottavaa ottaa välillä kuumetta alentavaa lääkettä, koska pahimman lämmön laskettua pystyy sitten muutaman tunnin aikana paremmin nauttimaan ravintoa ja nestettä, mikä on tärkeää hikoilun ja sairauden hallinnan vuoksi. Lievässä kuumeessa saattaisi olla edellisempaa antaa kuumeen tulla esiin, jos muuten ei koe oloaan ylivoimaisen hankalaksi. Kuumetta alentavalla lääkityksellä pystymme ehkä väliaikaisesti helpottamaan oloa, jotta pystymme suoriutumaan ja saamaan helpotusta oloomme. Onko muilla tästä vielä erityisesti tutkittua tietoa? Oma kommenttini perustuu lähinnä omakohtaisiin kokemuksiin.

1_s

Anonyymi
22. joulukuuta

Hei! Minulla on keuhkoputkentulehdus. Minulle määrättiin kuuden päivän kuuri antibiootteja ja nyt on menossa viimeinen päivä niiden syömisessä. Kuitenkin oloni on lääkityksestä huolimatta huonoksi eli yksin hirveästi ja nenä on tukossa ja limaa irtoaa. En käytä yskänlääkkeitä, koska uskon olevan niiden pelkkää rahastusta. Olo on voimaton ja väsyttää aivan hirveästi. Kuumetta minulla ei ole ja luulenkin, että tämä on pari viikkoa sitten sairastamani flunssan jälkitauti. Kipua minulla ei ole missään, eikä silloin kun minulla todettiin tauti. Minua kävi myös epäilyttämään lääkärissä, koska minulta ei otettu edes tulehdusarvoja, tämäkö normaalikäytäntö?

1_s

Anonyymi
22. joulukuuta

Ja tuoho äskeiseen haluan vielä sanoa, että en polta ja olen perusterve. :) Olen liikunnallinen ihminen ja tämä paikoillaan olo on jo erittäin vaikeaa, koska 8 päivää olen ollut jo sisällä. :(

13_s

TriDoc
24. joulukuuta

Keuhkoputkentulehdus on yli 90% tapauksista viruksen aiheuttama hengitystiesairaus. Viruksen aiheuttamissa taudeissa antibioottihoidosta ei yksinkertaisesti ole hyötyä paranemisessa, vaan tällaisessa tilanteessa paras taudin parantaja on riittävä lepo ja käytännön limakalvojen tulehdusoireita helpottavat konstit, kuuman juominen ja höyryhengittely.
Tyypillisesti keuhkoputkentulehdukseen voi liittyä kuumetta ja muita oireita, joita tavataan myös keuhkoputkentulehdusta vakavammassa sairaudessa, keuhkokuumeessa. Keuhkoputkentulehduksen yleisoireiden vaikeutuessa ylleensä määritetään tulehdusarvot tai sitten keuhkojen rtg-tutkimus, joiden avulla täsmällinen tulehduksen määritys on mahdollista. Keuhkokuumeen pelätty aiheuttaja on usein bakteeri, jonka aiheuttamaan tulehdukseen antibiootti tehooa.

Koska keuhkoputkentulehduksen toteaminen on järkevää ja tapahtuu käytännössä vastaanotolla ilman tulehdustutkimuksia ja keuhkojen rtg-tutkimusta, voidaan "varmuuden vakuudeksi" määrätä antibioottihoitoa, joka sinänsä voi aniharvoissa tapauksissa estää taudin kehittymisen keuhkokuumeeksi. Käytäntö ei ole kuitenkaan suositeltu, koska se johtaa vain virusperäisten sairauksien hoitamiseen antibiooteilla.
Syitä vinoutumaan on monia. Lääkärit ovat koulutettu hyväksymään ja kestämään potilaan hoidossa epävarmuutta, joka on aina läsnä potilaan hoidossa. Valituksen ja mahdollisten virheiden pelossa saatetaan ympäristön painostuksesta, lähinnä potilaan pyynnöstä tai kehoituksesta antibiootin määräykseen kuitenkin taipua. Tämä ei tietysti ole sen enempää lääkärin kuin potilaankaan etu. Antibioottihoidon määrääminen tulisi aina perustua todelliseen lääketieteelliseen tarpeeseen, ei esimerkiksi kaupalliseen tai potilaan määrittämään palveluperiaatteen piiriin, koska se ei hyödytä kumpaakaan osapuolta. Tämä on yhteinen lääkärien ja potilaan välinen asia, joka olisi hyvä saada kuntoon. Kaikissa sellaisissa vastaanottopaikoissa, joissa paleluperiaate muodostuu lääkärin ja potilaan kohdalla aitoa sairauden ja hoidonmääritystä tärkeämmäksi, syntyy myös suurentunut riski potilaan "palvelemiseen" väärällä tavalla.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset