Keuhkokuume on keuhkokudokseen päässeiden mikrobien aiheuttama tulehdussairaus. Keuhkokuumeen aiheuttajana on yleensä bakteeri, mutta myös virus voi aiheuttaa sen. Keuhkokuumeen esiintyminen painottuu enemmän pieniin lapsiin sekä vanhempiin ihmisiin johtuen kehittyvästä tai heikkenevästä vastustuskyvystä.

Bakteerikeuhkokuumeen aiheuttama tulehduspesäke on todennettavissa rintakehän rtg-kuvauksessa yhdessä kohonneen tulehdusarvojen kanssa. Sen hoitovaihtoehdot määrittää yleensä yleistila sekä tulehdusarvot. Parhaimmillaan hoito voidaan toteuttaa avohoidossa antibiooteilla ja vakavammin sairaat sairaalahoidossa yleensä suonensisäisin antibioottihoidoin. Viruksen aiheuttama keuhkokuume on yleensä lievempiasteisempi mutta hoitopaikan valintaa sanelee siinäkin yleiskunto.

Keuhkokuume on vanhuksilla tavallinen kuolinsyy. Nuorilla ja keski-ikäisillä ihmisillä sairaus kyetään hoitamaan yleensä, jos hoitoon hakeutumisessa ei ole suurta viivyttelyä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät keuhkokuumeessa kokemat oireet ovat olleet kuume, hengenahdistus, palelu, yskä, pitkittynyt kuumeilu sekä hartiakipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet vuodelepo ja bakteerilääkkeet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keuhkokuume oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
96_rs Kuume 4
Stub Palelu 3
2_rs Yskä 3
Stub Hengenahdistus 3
Stub Hartiakipu 2
Näytä kaikki

Keuhkokuume hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 4
Stub Bakteerilääkkeet 2
Stub Kipulääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset