Keuhkoahtaumatauti on ahtauttava keuhkokudoksen tulehdussairaus. Keuhkojen mahdollistaman kaasujenvaihdon avulla ihminen pystyy saamaan kudostensa käyttöön happea ja viemään pois elimistöstä hiilidioksidia. Keuhkoahtaumataudissa tätä kaasujenvaihtoa tekevät keuhkorakkulat tulehtuvat ja sen seurauksena keuhkorakkuloiden pinta paksunee, jonka jälkeen kaasujenvaihto ei entiseen tapaan enää onnistu. Keskeisin keuhkoputkia ja keuhkorakkuloiden tulehdusta aiheuttava tekijä on tupakka. Kansanomaisesti puhutaan ”tupakkataudista” ja ”tupakkayskästä”, joka liittyy tupakoinnista johtuvana oireena krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Arvioidaan, että noin puolet Keskussairaaloiden keuhko-osastojen potilaista on hoidossa tupakasta johtuvien sairauksien takia, mikä on kansanterveydellisesti merkittävä epäkohta.

Keuhkoahtaumataudissa voidaan erottaa ainakin kolme erilaista vaikeusastetta. Lieväasteisessa keuhkoahtaumataudissa tyypillisin oire on tupakkayskä. Sairaus ei vielä aiheuta merkittävää hapenpuutetta ja toimintakyvyn alenemista on havaittavissa vasta raskaassa kuormituksessa. Keskivaikeassa keuhkoahtaumataudissa hengästymistä syntyy jo keskiraskaassa kuormituksessa, esimerkiksi ylämäkeen kävellessä ja keuhkojen toimintakokeissa havaitaan merkittävää alenemista. Sairauden pahenemisvaiheita voidaan joutua hoitamaan sairaalassa ajoittain. Vaikea-asteisessa sairaudessa tarvitaan yleensä osa-aikaista tai pysyvää tehostettua happihoitoa ja sairaalahoidon tarve on säännöllistä.

Miltei kaikilla yli 25-30 vuotta säännöllisesti tupakoineilla on kehittynyt tai on kehittymässä merkittäväasteinen keuhkoahtaumatauti. On arvioitu, että tällä hetkellä Suomessa elää muutama sata tuhatta keuhkoahtaumatautipotilasta.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät keuhkoahtaumataudissa kokemat oireet ovat olleet yskä, hengenahdistus, vireystilan ja aloitekyvyn huononeminen, väsymys, raajojen hermostuneisuus, huonokuntoisuus, pidempiaikainen väsymys sekä uupumus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kuutta muuta oiretta.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

Olen 55v. keuhkoahtaumatautia sairastava työkyvyttömyyseläkkeellä oleva mies. Löysin tämän palstan Terve Aikuinen messuilta. Keuhkoahtauma-niminen tauti todettiin minulla 7 vuotta sitten. Viimeisen kahden vuoden aikana olen joutunut oireiden vuoksi toistuvasti sairaalaan oireiden pahenemisen vuoksi. Viimeksi pääsin pois 2 viikkoa sitten, jolloin Osaston lääkäri puhui tupakan jättämisestä pois. Olen yrittänyt lopettaa, mutta jälleen retkahtanut. Minulle kerrottiin, että minulle täytyy hankki happipullo kotiin, jos tupakointini jatkuu. Mitä se tarkoittaa? Voinko välttää sen muutoin kuin tupakoinnin lopettamalla?

13_s

TriDoc
29. maaliskuuta

Tupakoinnin lopettaminen on tunnetusti hyvin hankalaa siihen kehittyneen nikotiiniriippuvuuden vuoksi. On vain inhimillistä, että tupakoinnin lopettaminen ei onnistu kerralla eikä aina toisellakaan. Kuitenkaan siitä ei tulisi masentua vaan hankkia asiasta lisää tietoa, jotta pystyisi omassa mielessään punnitsemaan tupakoinnin lopettamisesta syntyvät hyödyt ja haitat. Pikkuhiljaa asialle annetaan tilaisuus lujittua mielessä selkeäksi motivaatioksi, joka parhaimmillaan purkautuu tarmokkaana päätöksenä! Tiedon saaminen on syntyvän motivaation parasta polttoainetta! Kohdallasi tupakoinnin lopettaminen olisi elintärkeätä, koska muutoin tupakkasairaus tulee vain pahenemaan ja johtaa toistuvaan ja mahdollisesti pysyvään happihoitoon. Käytännössä lisähappea joudutaan päivittäin annostelemaan kudosten hapenpuutteen vuoksi. Lopettamalla ajoissa tupakointi sairautesi tulee pysähtymään ja vältät mahdollisen happihoidon tarpeen kehittymisen, millä on merkittävä vaikutus elämänlaatuusi. Samalla Sinulla on mahdollisuus välttää tupakkkataudin toinen riesa, alaraajaamputaatiot, joihin voidaan joutua alaraajoihin tupakoinnin aiheuttamista verisuonivaurioista syntyvän hapenpuutteen takia. Uskon henkilökohtaisesti, että tupakoinnin lopettamiseen motivoituneita ihmisiä olisi enemmän, jos tupakoivilla potilailla olisi sama tieto ja ymmärrys tämän sairauden syistä ja kehittymisestä kuin lääkärillä. Myös lääkäristä tuntuu pahalta, kun osa potilaista alaraaja-amputaation jälkeen kertoo, että olisi toiminut toisin, kun olisi ajoissa tiennyt....

1_s

Anonyymi
29. lokakuuta

Kuinka monta potilasta amputoidaan kuukausittain , ja missä se suoritetaan pk seudulla ?

13_s

TriDoc
29. lokakuuta

Pitkäaikainen tupakointi altistaa keuhkosairauden lisäksi myös verisuonisairauden syntymiselle, joka vaikuttaa erityisesti raajoissa ja sen ääreisosissa huonontuneen verenkierron kautta hapettuksen riittämättömyytenä ja siitä aiheutuu usein toistuvia tulehduksia, kiputiloja sekä lopulta raajojen ääreisosiin paikantuvia kuolioita. Potilasryhmä on kohtalaisen yleinen kaikilla maamme Keskussairaaloiden ensiapupoliklinikoilla, jonne luonnollisesti ensiksi hakeudutaan alaraajojen ääreisosien oireiden vuoksi. Taustalla paljastuu yleensä vähintään 30vuotta jatkunut säännöllinen tupakointi ja sen aiheuttamat lisäsairaudet. Amputaatioiden määrä ei ole tiedossani, mutta vilkkaalla Keskussairaaln poliklinikalla tällaiset tapaukset valitettavasti toistuvat joskus päivittäin, mutta ainakin viikottain. Amputaatiot suoritetaan sitten polikliinisesti jatkohoidon ollessa keskussairaalan osastolla.

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Minkä niminen on uusin tupakasta vieroittumisreseptilääke ?
Yritin yhtä pari vuotta sitten, joka ei tehonnut, nyt tapasin tuttuni, jolla ei myöskään sama lääke ollut tehonnut, mutta saatuaan nyt uusinta markkinoille tullutta, sujuu hyvin. Hän ei muistanut sen nimeä, kun ohimennen tavattiin, mutta painotti "että se on uusin, pyydä sitä".
Oma motivaatio on tietenkin tärkein asia, mutta lääkkeissäkin on eroja, yksi tehoa yhteen, toinen toiseen.
Kiva, jos kertoisitte yleensäkin taisteluistanne tupakkaa vastaan !
Miten motivoitte itsenne ? On, sanosinko pirullisen vaikeaa päästä eroon, kun on 30 vuotta vetänyt 1,5 askia päivässä.
Kaljan kansssa 2 askia.
Pistäkää vinkkiä kokemuksista !

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Edellinen kysymys iski suoraan suoneen mulla.
Oon yrittänyt lopettaa tupakanpolttoa 100 kertaa.
Lisäkysymyksen teen: Kuinka kauan niitä lääkkeitä kuuluu syödä ja entäs kun lopettaa ??? Alkaako tupakki taas maistua ???
Kadun että koskaan rupesin polttamaan.
Haluan päästä irti mutta kun elämä on vähän sekavaa, sortuu niin helposti hermosauhuihin ja siitä se lähtee, huomaa polttavansa taas enemmän ja enemmän.
Elämä pitäis kai saada muuten kaikin puolin tasapainoon, että nikotiiniriippuvuudesta pääsis irti ?
Mulla on paniikkihäiriö joka tuppaa sotkee kaiken.
Neuvoja pliis !

1_s

Anonyymi
7. toukokuuta

Voin listata lääkkeet tupakoinnin lopettamista varten:1. elämä

2. kuolema

3. hidas kuolemaJos elämä kiinnostaa tarpeeksi, kyllä se tupakoinnin lopettaminen vaan onnistuu. Silloin ei tarvita edes apukeinoja siihen tilapäiseen parin kuukauden **skaan oloon. Kuolema tekee aivan samoin, eli kun esimerkiksi sydäntautikuoleman riski on suuri ja edessä, alkaa tupakointi kummasti vähentyä. Hidas kuolema on kolmosena sen vuoksi, että sen vaihtoehdon tupakoitsijat valitsevat useimmiten, eikä se ole välttämättä paras vaihtoehto lopettamiselle. Sen alkaessa tupakointi hiljalleen vähenee, mutta niin myös elämäkin.Älä sorru hermosauhuihin. Älä yritä lopettaa kertaakaan, tee se. Tai anna palaa - pidä hauskaa tupakan kanssa niin kauan kuin haluat.Allekirjoittanut on tupakoinut 17 vuotta, mutta lopetti kolme vuotta sitten. Nyt puhkesi astma, ehkä COPD:kin.

Aiheen terveysarvot

16_m

PEF

PEF-mittaus (peak expiratory flow) on hengitystien huippuvirtausta mittaava tutkimus, joka on jokaisen helppo suorittaa opetettuna tai vastaanoton yhteydessä. Se on varsinkin astmaa sairastavilla h...

Aiheen kysymykset