Keliakia on ohutsuolen autoimmuunisairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni synnyttää ohutsuolen limakalvon pinnalle tulehdusreaktion joka arpeuttaa suolen pintaosaa. Suolen pinnan vaurioituminen lisää imeytymishäiriöitä ja hoitamattomana saattaa aiheuttaa vuosia myöhemmin pahanlaatuisen syöpäsairauden. Keliakia on perinnöllinen ja todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus, joten moni siis kantaa sitä edelleenkin tietämättään.

Keliakiaan liittyviä muutoksia esiintyy myös iholla, joskin vain neljäsosalla kaikista keliaakikoista. Keliakian varma diagnoosi saadaan ohutsuolesta tähystyksen yhteydessä otetulla koepalalla. Ainoa toimiva hoito keliakiassa on pysyvä gluteeniton ruokavalio, jolla suolen tulehdus saadaan sammumaan. Suomalaisessa ruokavaliossa tämä tarkoittaa rukiin, ohran ja vehnän korvaamista muilla tuotteilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät keliakiassa kokemat oireet ovat olleet vatsan turvotus, vatsakipu, ilmavaivat sekä ripuli. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut gluteeniton ruokavalio. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keliakia hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
3_rs Gluteeniton ruokavalio 11

Keskustelu

7_s

M2O
12. lokakuuta

Olen pitkään miettinyt, että minulla saattaa olla Keliakia. Olisikohan kenelläkään tietoa, miten monimutkainen testiprosessi on edessä jos haluaa käydä testeissä?

13_s

TriDoc
12. lokakuuta

Hei! Lääketieteen ammattilaisena neuvon Sinua kääntymään oman lääkärisi (terveyskeskuslääkärisi) puoleen, jos epäilet keliakiaa.Oman lääkärin tutkimuksissa olisi mahdollisuus lääkärin harkinnan mukaan miettiä laboratorioselvityksiä. Lopullinen varmuus sairauden olemassaolosta syntyy ainoastaan vatsan tähystystutkimuksella, jonka yhteydessä otetaan koepalat ohutsuolen limakalvolta. Niiden analysoinin kautta diagnoosi voidaan varmentaa. Sairauden selvittely on siis monitasoista riippuen oireiden intensiteetistä. Keskustele asiasta omalääkärisi kanssa, jonka kanssa voit asiaa työstää eteenpäin. t tri Doc

7_s

M2O
15. lokakuuta

Pitää siis käväistä vastaanotolla. Vahvasti epäilen, että omalla kohdallani kyse saattaa olla Keliakista, koska Aasian suunnalla asuessani oireet hävisivät lähes kokonaan.Syynä oli varmasti pitkälle riisipainotteinen ruokavalio.

8_s

007
22. lokakuuta

Kannattaahan ne tutkimukset tosiaan käydä ajoissa.

11_s

MaTaHaKu
29. lokakuuta

Itselläni testit meni näin, ensin verikokeet jotka antoivat viitteitä keliakiaan, sen jälkeen tähystykseen josta diagnoosi varmistui. Toukokuussa 2008 aloitin ruokavaliomuutoksen ja vatsan oireet melkein kokonaan hävinneet mutta nivelkivut vaivaavat välillä varsin voimakkaasti. Kävin jopa reumakokeissa koska epäilin ettei ne voi johtua keliakiasta.
Kannattaa tutkituttaa, opetteluahan tämä ruokavalio-homma on mutta kun siitä avun saa niin maksaa vaivan.
Tsemppiä.

7_s

M2O
30. lokakuuta

Kiitoksia paljon selventävästä kuvauksesta. Pitää varata aika tähystykseen. Ilmeisesti myös ravintoterapeutin puheilla kannattaisi käydä, jotta saisi suoraan ammattilaisten neuvot uuden ruokavalion laatimiseksi.

11_s

MaTaHaKu
30. lokakuuta

Kyllä, itselleni tuli kutsu ravintoterapeutille kun työtervyshoito laittoi tietoni keskussairaalalle, itse ei tarvinnut terapeutille aikaa varata. Sieltä sain todalla hyviä neuvoja ja esitteitä kuinka elää keliakian kanssa.

1_s

Hoitonetti.fi
1. marraskuuta

Ravitsemusterapiaa on todella nykyisin helpompi saada kuin ennen. Keliakin osalta se onkin tärkeää. Mitkä ovat teistä eniten jokapäiväisessä ruokailunavalinnassa eteen tulevat ongelmat, jotka kuorrmittavat tai vaativat keliakian vuoksi poikkeamista?

2_s

f65-178
8. marraskuuta

Hei.Minä kävin nyt verikokeessa,lääkäri aika on vasta helmikuulla.Minulla on ihottumaan jota epäillään ihokeliakiaksi..verikokeessa vastaaine arvo oli 0,8.?Onko tietoo mitä se tarkittaa... terv.Mummmeli54

7_s

M2O
9. marraskuuta

Itsekkin tarkkailin tuossa tarkemmin tuota Keliakian oire-listaa ja tulipa tuossa mieleen, että silloin tällöin on ollut pieinä rakkuloita iholla. Tuota rakkulointia en olisi kyllä onnistunut yhdistämään Keliakiaan ilman tätä sivustoa :)

7_s

M2O
14. marraskuuta

Hei, onkos kellään muuten tietoa miltä gluteeniton olut mahtaa maistua?

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

Kertokaapas hyvät immeiset onko kukkaan käyttännä Keliakian pikatestiä, jota saa apteekista? Paljon maksaa? Miten toimii? HELP

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Kyllä vaan tuli käytettyä, helppokäyttöinen ja maksoi muistaakseni muutaman kympin. Ohjeet mukana

13_s

TriDoc
23. marraskuuta

Hei! Keliakian esiintyvyys suomalaisessa väestössä on n 1:100. Edelleen se on diagnosoimaton sairaus monella ihmisellä. Sen seulontaan on perinteisesti käytettu retikuliinivasta-aineita, endomysium-vasta-aineita ja transglutaminaasi-vasta-aineita. Nämä kaikki syntyvät keliakin autoimmuunitulehduksen seurauksena 90% tapauksissa. Endomysium vasta-aineiden viitearvoalue on alle 5 (normaali.) Transglutaminaasivasta-aineissa alle 7 on normaali, 7-10 lievästi koholla ja yli 10 selvästi koholla. Näitä kokeita voidaan käyttää sekä keliakin seulontaan, että hoidon onnistumisen seurantaan. Varsinkin, jos laboratoriokokeissa on viitettä sairauden mahdollisuudesta olisi tehtävä mahalaukun ja ohutsuolen tähystys, josta otettavasta koepalasta sairauden diagnoosi voidaan varmentaa tai poissulkea 100% tarkkudella.

1_s

m49-220
26. marraskuuta

Huomautuksena TriDocin kirjoitukseen: Braly&Hoggan kirjassaan "Dangerous grains" väittävät, että keliakia voi olla myös piilevä tai latentti. Tosin klassistakaan keliakiaa ei voida poissulkea 100% tarkkuudella koepalan avulla, sillä yksinkertaisesti esim. näytteenottoa edeltänyt gluteeniton ruokavalio saattaa poistaa nopeastikin vasta lievän suolinukan tuhoutumisen niin, ettei koepalasta voida nähdä mitään, vaikka tauti onkin tosiasiassa olemassa. Uusien vaurioiden syntymiseen saattaa mennä jopa 5 vuotta, joten gluteenittomuuden aloittaminen ennen lopullista keliakian diagnosointia ei kannata ennen lääkärin lupaa. Mutta siis sen sijaan jos tulos keliakiatesteistä on kohdallasi negatiivinen ei kokeiden jälkeen ole mitään vaaraa koittaa gluteenitonta ruokavaliota muiden oireiden lieventämisessä, sillä on olemassa myös "non-celiac gluten sensitivity" eli gluteeniherkkyyttä kokonaan ilman keliakiaa.

13_s

TriDoc
27. marraskuuta

Hyvä välihuomautus! Varsinkin muistan terveyskeskuksessa törmänneeni ongelmaan, jossa ohutsuolen koepalavastaus oli keliakialle kielteinen, mutta potilas kertoi käyttäneensä gluteiinitonta dieettiä jo useita kuukausia. Sen ansiosta vastaus ei ollut luotettava. En enää muista miten asia eteni, mutta siinä tilanteessa luotettavaa hoitoa ei ilman asian käynnistämistä uudelleen voinut ajatella. Onko muilla omakohtaisia tai muita kokemuksia vastaavasta tai ongelmista diagnoosin saamisen suhteen?

1_s

m49-220
27. marraskuuta

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että vasta-ainetutkimukset perinteisesti antavat parhaimmillaankin vain noin 50-90% todennäköisyydellä "oikean tuloksen". Eli esimerkiksi kun mummeli54 n54-178 kuun alussa oli käynyt kokeissa ja kysyi ihokeliakiaepäilyyn liittyen tuloksistaan, niin viidesosalla tautia sairastavista potilaista ei voida verikokeessa lainkaan nähdä vasta-aineiden olevan koholla. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vain 4 viidestä tautia sairastavasta voidaan verinäytteen perusteella todeta ihokeliaakikoiksi, jolloin hyvä tulos kokeessa ei tuo vielä täyttä varmuuttta asiassa. Siksi lääkärin kokonaisvaltainen diagnoosi asiasta on tärkeä ja omin päin ei kannata lähteä arvailemaan tulosta, mutta yhtä lailla lääkärienkin antama "tuomio" tai hyväkin tulos kannattaa aina kyseenalaistaa jos omat oireet kertovat toista. Tämä hoitonetti on siinä suhteessa eri hieno juttu!

13_s

TriDoc
27. marraskuuta

Kuvasit hyvin keliakian nykyisen diagnostiikan keskeiset ongelmat! Vaikka diagnostiikka onkin vasta-ainetesteissä parantunut, on ohutsuolen sisäpinnalta otettu näyte edelleen ylivoimainen diagnostiikassa. Suomessa lienee tällä hetkellä n 26000 diagnosoitua keliaakikkoa ja esiintyvyys eri maissa vaihtelee 0.3-1.8 % välillä. Suomessa keliakian esiintyvyys arvellaan olevan 1% ja rohkeimmat lähtevät 2%:sta. Sen mukaisesti Suomessa olisi n 30000-75000 ei-diagnosoitua keliakikkoa!

1_s

SeppoLojo
1. joulukuuta

Minulla todettiin aikanaan mm. iho-oireiden perusteella vilja-allergia, jonka hoitomuotona on myös gluteeniton ruokavalio. Vilja-allergia poikkeaa keliakiasta siten, ettei vilja syövytä suoliston nukkaa. Vilja-allergia ilmeni minulla iho-oireina sekä rasituksessa (juoksulenkillä) allergisena shokkina. Tautini on todettu Allergiasairaalassa ihotestesteissä (altistustesteissä).

2_s

f65-178
3. joulukuuta

Kiitos viestistä.Mitä tarkoittaa alerginen shokki?...

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

On olemassa Kekiakia ja Ihokeiakia, niissä hoito sama eli kotimainen vilja pois mutta kummsakin oireet eri, Keliakiasta otetaan näyte suolinukasta ja Ihokeliakiass näyte iholta.
Kelakaan ei näiden eroja tuntenut, ei edes heidän joht lääkärinsä.

8_s

007
3. joulukuuta

Allerginen shokki eli äkillinen yliherkkyysreaktio on selitetty hoitonetissä: http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/äkillinen_yliherkkyysreaktio/

1_s

SeppoLojo
4. joulukuuta

Juoksulenkillä sain allergisen shokin, joka alkoi suun limakalvojen turpoamisella, viluoireina ja voimattomuutena. Olin tuupertua maahan, mutta viimeisillä voimillani pääsin lähimpään asuntoon. Sairaalassa todettiin, että vereni punasoluarvot olivat moninkertaistuneet (= merkki kehon shokkitilasta) että verenpaineeni oli laskenut (yläpaine oli alle 100. Myöhemmin Allergiasairaalassa todettiin, että minulla on vilja-allergia.

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Hei Arja! Ei vatsan turvotuksen välttämättä tarvitse vakavampaa merkitä, mutta kannattaisiko hakeutua vielä omalle lääkärille asiaa selvittelemään. Kertaalleen voisi olla hyvä asiaa vielä pohtia...

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

20 vuotta lääkärinä toimineena olen törmännyt allergiseen shokkiin 2 kertaa. Toisella kerralla potilas oli syönyt hernekeittoa ja toisella kerralla oli nauttinut kefalosporiini-antibioottia. Jälkimmäisessä tapauksessa potilas oli allerginen penisilliinille. Tarinan opetuksena on, että kaikkien penisilliiallergisten tulee välttää myös kefalosporiini-antibioottia, koska 5% penisilliinille allergisista reagoi myös kefalosporiinille. Antibiootteja tulee yleensäkin nauttia vain todelliseen tarpeeseen. Virustautiin ne eivät auta ja välillä voi altistua kaikelle tällaisellekin!

1_s

Anonyymi
11. joulukuuta

Hei!
Älä itse ala hoitaa vaivaasi gluteenittomalla ruokavaliolla,sillä silloin ei saada oikeaa kuvaa suolistosi tilasta. Pakaroissasi esiintyvä ihottuma on aivan tyypillinen ihokeliakia ja muut oireesi viittaavat vahvasti keliakiaan. Hakeudu hoitoon sisätautilääkärille tai lähetteellä työterveyshuollon kautta labrakokeisiin ja sieltä pääset sisätautilääkärin tutkimuksiin. Itselläni tämä rumba tehtiin 6½ vuotta sitten, mutta kannatti, sillä elämänlaatu parani muutamassa kuukaudessa lähes normaaliksi. Keliakian kanssa pärjää Suomessa ja kyllä ulkomaillakin, oikein hyvin, kunhan itse hyväksyt, että kaikkea ei voi syödä, ja suostut olemaan tarkka ja luet tuoteselostukset. Se kannattaa!

13_s

TriDoc
13. joulukuuta

Olet saanut todella hyviä vertaistukineuvoja vaivassasi! Tärkeätä tilanteessasi on todeta, että vaivat ovat kestäneet vuosia ja pahentuneet. Myös laktoosi-intoleransssin olet jo huomioinut ruokavaliossasi. Tällaisissa tilanteissa ei varmuudella päästä eteenpäin muuten kuin suorittamalla kertaalleen riittävät tutkimukset, jotka varmentavat tai poissulkevat keliakia-sairauden. Riittävään varmuuteen päästään ainoastaan vatsan tähystystutkimuksella ja sen yhteydessä otettavalla koepalalla. Kun vielä tiedämme, että keliakia on alidiagnosoitu sairaus, näkisin tutkimuksen teon aiheelliseksi. Vaihtoehtoina ovat julkinen ja yksityinen puoli. Julkisen puolen ongelmana on useamman kuukauden jonotus, mutta jos lääkärisi on samaa mieltä tutkimuksen tarpeellisuudesta, voit odottaa muutaman kuukauden tutkimuksiin pääsyä. Nopeampi vaihtoehto on luonnollisesti yksityinen puoli, jossa tutkimukseen yleensä pääsee muutamassa viikossa mutta se on monta kertaa kalliimpi. Etukäteen ei voi oikeastaan koskaan olla täysin varma onko sairautta vai ei, ja siksi tapana on suorittaa välillä tutkimuksia "poissulkemalla eri sairausvaihtoehtoja" silloin, kun sairauden mahdollisuus on ilmeinen. Jos päädyt suorittamaan selvitykset, olisi mukava kuulla asiasi edistymisestä!

1_s

Anonyymi
14. joulukuuta

Pakaravaiva on ilmeisesti uusiutuva herpes-rokahtuma!

1_s

Anonyymi
14. joulukuuta

.kun ehkä et heti usko, katsele vaikka tuota kuvaa.. http://www.ihotauti.net/herpesrspic.htm

1_s

Anonyymi
31. joulukuuta

Itse olisin joutunut odottamaan puoli vuotta KIIREELLISENÄ tuota tähystystä, koska lääkäritilanne on täällä niin surkea. Olin aikani jonossa, sen jälkeen sain lääkäriltä luvan olla menemättä tähystykseen. Kahdessa viikossa kaikki ihorakkulat poistui ja olo hieman helpottui...nyt olenkin ollut jo vuoden gluteenittomalla ja olo ihan hyvä.

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Kaikki ylläolevat ovat olleet arvokkaita keliakian toteamisen ongelmakohtia kuvaavia puheenvuoroja. Koska keliakia on vieläkin alidiagnosoitu sairaus, tulisi suoliston tähystyksiä lisätä sairauden paremman toteamisen suhteen. Ilmeisesti käytännössä keliakian paremman toteamisen suhteen yksityisiä palveluntarjoajia voisi käyttää runsaammin tilanteessa , jossa julkisen puolen resurssit eivät aina riitä kattavaan seulontaan myöskin vähäoireisilla ihmisillä.

1_s

Anonyymi
14. tammikuuta

Minullakaan veritesti ei näytä mitään, mutta oireet tulevat heti jos ruuassa on vähänkään vehnää, kauraa, ruista,ohraa. Kyynärpäähän tulee kutisevia näppylöitä, joista tulee rakkuloita. Ja huonovointisuutta, ripulia yms. Kokenut sisätautilääkärini sanoi, että labratestit ovat rajallisia, viljassa voi olla proteiineja, joita testi ei osaa tsekata. Siis luontaisesti gluteeniton ruokavalio. Lisäksi olen erittäin allerginen maitoproteiinille, sen saa selville veritestillä. Olen ollut täysin vailla maitotuotteita ja välttänyt noita viljoja noin 8 vuotta ja kokeiden diabetesarvot ovat normalisoituneet. Voin hyvin, kun vältän noita tuotteita, muuta ruokaa saa aivan riittävästi ja roskaruuan syönti on vähentynyt siinä sivussa.

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

minulla todettin juuri keliakia koepalan avulla..kymmenen kiloa ehti painoa pudota,taju meinaa lähteä tämän tästä, ruoka alkoi masentaa kun tuntui että kaikki mitä suuhun laittoi aiheutti pahan olon...nyt alkaa sitten totuttautuminen että on jälleen yksi uusi rajoitin elämässä...miten muut on kokenut keliakiaan sopeutumisen?

1_s

Anonyymi
24. helmikuuta

Voiko keliakia esiintyä oireettomana? Tai ainoina oireina minulla on aftat suussa ja olen lukenut, että niillä voi olla yhteyttä keliakiaan. Niitä on esiintynyt suun limakalvoilla ja kielessä jatkuvasti jo lähes kymmenen vuoden ajan. Olen testannut kaikkia apteekista saatavia hoitotuotteita ja vaihtanut hammastahnan sellaiseen, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Lääkärissäkin olen käynyt jo useamman kerran, mutta sieltä en ole saanut apua.
Onko kellään keliakiaa sairastavalla ollut samanlaisia oireita ja onko ruokavalion muutos auttanut asiaan?
Antti

1_s

Anonyymi
12. maaliskuuta

Itselläni todettiin keliakia vahingossa 3 vuotta sitten.Menin tähystykseen närästysvaivojen takia,jotka johtuivat refluksitaudista ja palleatyrästä.Lisänä löytyi tämä keliakia..Jo viisi vuotta olin ollut väsynyt,alakuloinen,alipainoinen,huonoruokainen ja hiukset ohenivat vauhdilla.Hammaslääkäri kehoitti minua monesti menemään lääkäriin jatkuvasti suussa esiintyvien aftojen takia.Meninkin,vaan kaikkea muuta tutkittiin,muttei keliakiaa.Vatsavaivat astuivat kuvaan vasta hieman ennen diagnoosia.Gluteenittomaan dieettiin sopeuduin aika äkkiä,KOSKA OLO OLI JO MUUTAMAN VIIKON PÄÄSTÄ MAHTAVA!Ja minä,joka rakastan leipää,pullaa ja keksejä tajuttomasti,ammatiltanikin OLIN leipuri..Parempi tämä keliakia,kuin esim. monet muut suolistosairaudet.Kun paranee ruokavaliolla!Tajuttoman tarkkana vain saa olla,ettei missään ole ees pienen pientä hitustakaan kiellettyjä viljoja..

1_s

Anonyymi
17. maaliskuuta

Olen jo jossain muualla forumilla huomannut ja kirjoitellut että närästys näyttäisi olevan yksi keliakian oire. Kuten edellisellä kirjoittajalla, myös minulla keliakia todettiin närästyksestä takia aloitetuissa tutkimuksissa. Muita keliakian oireita ei ollut. Toteamisesta on muuten nyt vuosi ja verikokeissa keliakian vasta-aineet eivät ole vieläkään palautuneet ennalleen :( Onkohan tämä normaalia?

6_s

ape
18. maaliskuuta

minulla on todettu keliakia noin 7 vuotta sitten. Aluksi tuntui ettei saa syödä mitään...mutta pian siihen tottui ja nykyään se ei ole enää rajoittava..kaikkea löytyy meillekin..

1_s

Anonyymi
26. huhtikuuta

Minulla oli keliakia mielestäni oireeton, Aftoja oli suussa ja nielussa tosi usein... suu pielet halkeilivat, mutta muuten ei mitään oireita... ja minulta löydettiin keliakia.

1_s

Anonyymi
5. toukokuuta

Onko joku joskus kuullut että vatsa ym. vaivojen sijasta voisi olla esim. Migreeni, huimaus, muistihäiriöt, anemia ja hiustenlähtö?

1_s

Anonyymi
10. toukokuuta

Jo vain, keliakian oireet voivat olla moninaiset ja vatsaoireet puuttua. Meillä ainoa oire oli ruokahaluttomuus, migreenin taustalta löytyi keliakia : tai siis migreenikohtukset vähenivät. Vaikuttaahan ruuan imeytymishäiriö niin moneen asiaan. Keliakaitestejä saa myös apteekista -vasta-ainetestejä 15 egee muistaakseni. Se EI ANNA DIAGNOOSIA mutta jos vasta-aineita on niin kipin kapin lääkäriin. Ruokavaliota ei saa sen testin perusteella muuttaa.

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Pojallani tuli aftoja suuhun , keliakiatestit olivat Ok. Lopulta eräs kokenut lääkäri teetätti testit ja hänen todettiin olevan allerginen viljalle, joten ei edes gluteiinittomat viljat käy. Kokeileppa täysin viljatonta dieettiä.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Olen nyt sairastanut keliakiaa melkein 15 vuotta. Eli melkeimpä koko elämäni, kaksi vuotiaana siihen sairastuin. Itse en tietenkään muista mitään keliakian löytämisestä, mutta äitini on kertonut minun sopeutuvan uuteen ruokavaliooni nopeasti iästäni huolimatta. Kävin joka vuosi testeissä ja aina oli kaikki arvot hyvät. Lääkärit varoittelivat aina äitiäni, että "sitten kun tyttö menee yläasteelle ja tulee teini ikään, niin sitten se dietin rikkominen alkaa". Siitä huolimatta noudatin ruokavaliotani moitteettomasti, vaikka oli niitäkin hetkiä, kun todella ärsytti koko keliakia ja tuntui, että olisin ollut ainoa ikäiseni, jonka piti lukea jokaikinen tuoteseloste. Niistäkin tunnetiloista pääsin aina yli ja osasin elää "sairauteni" kanssa. Kuitenkin vasta viimeaikoina mielenkiintoni gluteenia sisältäviin ruokiin on herännyt. Olen alkanut maistelemaan ties mitä milloinkin, koska en oikeastaan koskaan ole syönyt mitään muuta, kuin gluteenittomia pöperöitä. Maistelin ensin ystäviltäni karkkeja ja leivoksia pieniä määriä. Kerran ollessani ystäväni luona ja todella nälkäinen alennuin syömään melkein pussillisen kananuudeleita ja sen jälkeen maistelu on jatkunut ja pahentunut päivä päivältä; kokonainen ruisleipäkin tuli oppilaitoksen kahviosta ostettua, koska olen todellakin ihastunut ruisleipään. Maistelemista kai helpotti sekin, että minkäänlaisia oireita minulla ei ilmeisesti enää ole. En sitten tiedä, että johtuuko siitä, että ohutsuoleni on saanut parantua niin pitkään ja suolinukka on hyvässä kunnossa. Aikaisemin ajattelin, että oli onni kun sairastuin niin nuorena, mutta nyt sitä on alkanut ajattelemaan, että jos olisin sairastunut vähän myöhemmin, olisi jäänyt jonkinlainen muistikuva siitä, millaista ruokaa ns. terveet ihmiset syövät. Nyt olen kuitenkin onnistunut taas rajoittamaan tätä maistelua ja toivon pystyväni siihen tulevaisuudessakin, vaikka mielestäni on vieläkin todella epäreilua, että sairastan keliakiaa. Pitäisi vaan osata ajatella, että asiat voisivat olla pahemminkin. Eniten asiassa kaivertaa ilmiömäisen huono tuurini, koska kenelläkään suvussani ei keliakiaa aikaisemmin ole todettu ja se on vielä kaikenlisäksi aikuisiän sairaus.

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

Mulla on aika usein noita oireita mutta en oo niistä juurikaan piitannut ku se on niin jännä että se tulee välillä maidosta tai suklaasta tai jostaki maitotuotteesta ja välillä taas vaikkapa paahtoleivastä ja joskus tulee niin että syön vaikka leivän sitte tulee maha kipeäksi ihan hetkeksi niinku vaikka 2 sekunnin ajaksi sitte se loppuu eikä enää tuu... pitäisi kai käydä lääkärissä tekemäs testit