Kaularangan välilevytyrä on lanneselän välilevytyrää hieman harvinaisempi sairaus, mutta työikäisellä väestöllä se on osa selkärangan kulumasta ja rappeumasta johtuvaa oireistoa. Mekanismi sekä kaula- kuin lannerangan tyrämuodostuman suhteen on samankaltainen.

Kaularangan välilevyn kimmoisuus ja nestepitoisuus rappeutuessaan laskee, mikä osaltaan altistaa välilevyn pullistumalle selkäydinkanavaan. Ilmeisesti taustalla on myös rakenteellista heikkoutta, koska osalla ihmisistä oireet tahtovat toistua.

Kaularangan välilevytyrän oireet voivat olla jopa lannerangan tyrää voimakkaampia. Tyypillistä on niskojen jäykistyminen, kova niskasärky sekä kipusäteily molempiin käsiin. Sairauden varmaan diagnoosiin päästään vasta tietokonekuvauksella. Joskus tilanne on niin vaikea, että leikkaushoito on välttämätön, mutta useimmiten 2-3 kuukauden lepo riittää pienentämään pullistumaa ja helpottamaan oireita niin, että potilas voi palata päivittäisiin askareihinsa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät kaularangan välilevytyrässa kokemat oireet ovat olleet hartiakipu, käsien puutuminen, niskakipu, kaularankakipu, niskajäykkyys sekä päänsärky. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. elokuuta

Mitä kaikkea pitää välttää kaularangan ahtautumistapauksessa neurokirurgille aikaa odotellessa?

13_s

TriDoc
28. elokuuta

Kaularangan korkeudella oleva selkäydinkanava voi olla ahtautunut mm. välilevytyrän tai selkäydinkanavan muun ahtauman vuoksi. Usein syynä tai aiheuttajana ovat selkäydinkanavan läheisyydessä olevan kudoksen rappeutumismuutokset ja kuluma, joka erilaisilla mekanismeilla voi aiheuttaa tilanteen. Kaularangan välilevytyrän oireet aiheuttavat usein niskojen alueen jäykkyyttä niin, että normaali pään kääntäminenkin saattaa olla hankalaa ja aiheuttaa voimakkaita kipuoireita. Usein tilanteen synnyttyä lähiviikot kuluvat kotioloissa, joissa yritetään saada päivärytmi mahdollisimman siedettäväksi kivun suhteen kipulääkkeitä apuna käyttäen. Usein liikunta rajoittuu päiväkävelyihin kunnon ja kivun mukaan hankalammissa tapauksissa silmälläpitäen hyvää yleiskuntoa. Tyypillinen toipuminen normaalista kaularangan vöilevytyrästä kestänee 3-4 kuukautta eli hieman kauemmin kuin lannerangan vastavassa tilassa. Joskus tämäkään ei sitten riitä ja leikkaus saattaa olla aiheellinen.
Neurokirurgille aikaa odotellessa tulisi elää kipua kuunnellen pitäen yleiskuntoa kuitenkin mahdollisimman hyvänä kävelyllä ym säännöllisellä päivärytmillä. Usein tilanne on odottavan kannalta niin hankala, että se vaatii oikeaa asennoitumista, kärsivällisyyttä ja hurttia huumoriakin tueksi. Jaksamista!

12_s

Pirta
5. joulukuuta

minut on leikattu viikko sitten. Toipuminen alkoi hyvin, hyvän peruskunnon auttamana (olen aktiiviliikkuja). Nyt on molempien käsien sormet tunnottomina; en uskalla lähteä edes kävelemään. Soitin sairaalaan ja ehkä palaan sinne jos tunnottomuus ei ole helpottunut maanantaihin mennessä! Mikä aiheuttaa tunnottomuuden leikkauksen jälkeen, noin 4. päivänä?

1_s

Anonyymi
1. huhtikuuta

Minut leikattiin n. 3 viikkoa sitten ja alku oli ihan ok pois lukien että koko ajan olen joutunut harjoitelmaan nielemistä uudelleen. Minulla alkoi myös ilmenemään vasemman käden sormissa uudelleen tunnottomuutta, jossa sitä oli ennen leikkaustakin. Kun nukkuu kyljellä niin erityisesti tämä aiheuttaa tunnottomuutta, joka tosin ei ole hirveän pahaa ja heikkenee heti kun muuttaa asentoa selälle tai mahamakuuasentoon, mutta kuitenkin. Kädessä on myös alkanut tuntua yleisestikkin enemmän heikkoutta kuin ennen leikkausta oli. Mitenhän kauan kestää että leikauksesta toipuu kunnolla ja parannukset alkavat tuntua?

1_s

Anonyymi
28. kesäkuuta

Hei kaikille kipuilioille täällä myös yksi sellainen,minut leikattiin n.viikko sitten,kivut ei jäänyt sairaalaan pari päivää leikkauksen jälkeen oli oikea käsi parempi nyt en voi olla pystyasennossa kuin pari minuttia kun alkaa niin kova kipu että mentävä sänkyyn selälleen sitten helpottaa.Niskakin alkoi eilen kipuilla,tietääkö kukaan voiko käyttää kylmää tähän niskaan? Sairaalasta antoivat kotihoito ohjeita kuntoutumiseen niitä olen noudattanut vaikka nekin aiheuttavat kipua.Mutta tästä on vaan yksi suunta, ylöspäin.Vaikka kyrsii olla kotona kun ulkona on hellettä ja kaupoissa ale! Jaksamista kaikille!

4_s

Eva
15. maaliskuuta

Magneetissa todettiin mulla:
Kuudennen ja seitsemännen kaulanikaman välilevymassan pieni pullistuma ja samaa pullistumaa myös oikean juuriaukon suuntaan.
Taitaa olla kivun ja puutumisen syitä lisää löytynyt.
Jatkossa haen taas lisää särkylääkettä...

Aiheen kysymykset