Ihmisellä on kaksitoista aivohermoa, joista minkä tahansa niiden kipua aistiva hermosäie saattaa aiheuttaa sähköiskumaisia kipukohtauksia, jotka tyypillisimmin sijoittuvat kasvojen alueelle. Kasvojen neuralgioiden tärkein muoto käytännön kannalta on kolmoishermon neuralgia (trigeminusneuralgia). Muut neuralgiat ovat käytännössä hyvin harvinaisia.

Ihmiselle on kehittynyt tarkka tuntohermosto, jonka avulla se voi viestiä kivun avulla ja hahmottaa kehon hyvinvoinnin kannalta haitallisia tekijöitä. Neuralgialla eli hermokivulla tarkoitetaan tilannetta, jossa kehoa uhkaava vaara puuttuu tai ei ole selitettävissä johdonmukaisella tavalla. Hermokipu voi liittyä erilaisiin tuki- ja liikuntaelinten sairaustiloihin, aineenvaihdunnallisiin sairauksiin, infektioihin sekä vammojen jälkitiloihin.

Tyypillistä kasvojen alueen neuralgioille ovat kyseisellä hermotusalueella syntyvät tuikkivat kroonisluonteiset kivut, polttelu, viiltely ja pistely. Oireiston syntytapa on osittain epäselvä. Kasvojen neuralgia diagnoosiin päästään useassa tapauksessa kokeneen neurologin johdolla kun ensin muut oireita aiheuttavat sairaudet on suljettu pois.

Kasvojen hermokivut oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
11_rs Hermokipu 2
193_rs Niskakipu 2
1_rs Päänsärky 1
Stub Pitkittynyt kipu 1
Stub Poskipääsärky 1
Näytä kaikki

Kasvojen hermokivut hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Epilepsialääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset