Kasvohalvaus on mahdollista syntyä karkeasti kahdella eri tavalla. Harvinaisempi muoto syntyy keskushermoston hapenpuutteeseen liittyen, jossa keskushermoston kasvohermoa ohjaava alue tuhoutuu tai vaurioituu. Vaurioituminen on yleisempää vanhuksilla muiden halvausten yhteydessä tai onnettomuuden seurauksena syntyvään aivovammaan littyen. Kerran tällä mekanismilla syntynyt halvaus on usein pysyvä. Keskushermoston alueen halvaukset syntyvät usein verisuoniperäisestä syystä, joko verisuonen tukkeumasta johtuvan hapenpuutteen seurauksena tai verisuonivuodon aiheuttaman hapenpuutteen seurauksena.

Yleisimmin kasvohalvauksen syy johtuu kasvohermon toiminnan häiriöstä. Keksijänsä mukaan Bellin pareesiksi nimetty kasvojen alueella kulkevan hermopunoksen halvaus on tärkein kasvohermon halvautumisen syy. Siinä vika tai oikosulku on siis kasvojen aluetta hermottavissa hermosäikeissä (hermojohdossa) eikä varsinaisesti aivokudoksessa. Bellin kasvohalvaus syntyy todennäköisesti hermosäikeiden jäädessä puristuksiin kallon luisesta kanavasta esiintullessaan ja puristusoireen hellittäessä hermokudoksella on hyvät mahdollisuudet toipua jälleen toimintakykyiseksi, mutta se vie yleensä aikaa kuukausia.

Bellin pareesista toipumisen ennuste on siis hyvä. Hermojohdon toipuminen yleensäkin lasketaan aina kuukausissa, koska se on hidasta. Toipumista edistää riittävä lepo ja stressin välttäminen. Noin vuoden kuluessa valtaosa on toipunut halvauksesta miltei normaalisti, kun kasvohermon "oikosulku" on helpottanut.

Kasvohalvaus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
148_rs Väsymys 1
Stub Kaksoiskuvat 1
8_rs Halvaus 1
11_rs Hermokipu 1
16_rs Korvakipu 1
Näytä kaikki

Kasvohalvaus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. lokakuuta

minulla oli kasvohalvaus vasemmalla puolella ollessani noin 23- vuotias.oikea silmä ei mennyt kiinni edes nukkuessa ja huulten oikea puoli roikkui.juostessa kaaduin vasemmalle puolelle.tila meni ohi noin kahdessa kuukaudessa.asiasta on aikaa 25 vuotta, enkä saanut tilanteelleni mitään lääketieteellistä selitystä.lääkäri kirjoitti reseptin b-vitamiineja joita en hakenut, koska hän sanoi ettei niistä varmaankaan ole mitään hyötyä. kiinnostaa tietää, onko lääketiede mennyt niistä ajoista eteenpäin, että osaisiko joku sanoa mistä tilani saattoi johtua ja oliko se ehkä oire jostain joka voi tulla eteen vielä jonain päivänä.

13_s

TriDoc
27. lokakuuta

Kertomuksesi perusteella syntyy käsitys todennäköisesti Bellin pareesista eli halvauksesta, jonka syy on kasvohermon toiminnan häiriöstä syntyvä toispuoleinen kasvojen yleensä hyvänlaatuinen ja kuukausissa paraneva halvaustila. Enemmän asiaa on käsitelty bellin pareesi-kohdassa. mainittakoon, että B-vitamiineista on hoidossa rajallinen hyöty ja pääosa toipumisesta syntyy levon ja toipumisen kautta.
Välttämättä noinkin kauan sitten käynyt hyvänlaatuinen halvaus tuskin uusii, mutta sellainen toki on mahdollista osalla potilaista.

1_s

Anonyymi
4. kesäkuuta

bells paresis joulukuu 2006, oireilee vielä nyt kesäkuu 2010 kipupisteinä kasvoilla, silmän/suun epäsymmetrisyys, kireys samalla alueella häiriten välillä puhetta, hymy voi näyttää virnistykseltä. Onko odotettavissa, että ikinä palaa ennalleen? Pitääkö ryhtyä toimenpiteisiin?

Aiheen kysymykset