Kantapäässä kantaluun luisen osan suojana toimii yleensä riittävä kantaluun iskuja vaimentava rasvapatja, joka voi vanhemmiten ohentua ja aiheuttaa kanta-astujalle rasvapatjan ärsytys-tai tulehdustilan. Rasvapatjan rakenne voi myös kovasta iskusta revetä ja samalla kipeytyä. Kantapään rasvapatjan tulehdus ja ärsytystilat ovat melko yleisiä.

Rasvapatjan tulehduksen oireet tuntuvat tasaisesti koko kantapään alueella toisin kuin plantaarifaskiitissa, jossa kipukohta on selvemmin paikallistettavissa kantapään takaosaan. Kantapäällä varaaminen tuottaa yleensä kipua ja potilas yrittää usein kävellä päkiän varassa. Rasvapatjan tulehduksen hoito on melko yksinkertainen. Yleensä siihen auttaa kantapään alle sijoitettava pehmuste esimerkiksi superlonista muotoiltuna. Tällä oireet helpottavat muutamassa viikossa eikä muuta hoitoa tarvita. Joskus rasvapatjan ja plantaarifaskiittitulehdusta on vaikea erotella toisistaan. Vaiva voi vaatia useita seurantakäyntejä lopullisesti selvitäkseen.

Kantapään rasvapatjan tulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Pitkittynyt kipu 1
Stub Kantapääkipu 1

Kantapään rasvapatjan tulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Liikunnan ja rasituksen välttäminen 1
Stub Kantapään pehmustehoito 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
16. kesäkuuta

Hei! Kolme viikkoa sitten hyppäsin korkealta sillä seurauksella että oikean jalan kantapään ulkosyrjään sattui tuskallisesti. Olen nyt hiihdellyt kolme viikkoa päkiän varassa, hieman on tilanne parantunut, mutta vieläkään ei voi painoa ottaa kunnolla kantapäälle. En usko että on luumurtumaa (koska on ulkosyrjässä). Mikä hoidoksi? Heti lekurille?

13_s

TriDoc
16. kesäkuuta

Hei!
Yleisesti korkealta (1-2m) hypätessä kantapäiden varaan syntyy vammamekanismi, jonka seurauksena on tavattu joskus jopa kantaluun murtumia, tosin useinmiten aiheutuu vain lihasvenähdys tai kantapään iskuvamma joka on pidempäänkin kipeä. Jos et ole kolmeen viikkon pystynyt kantapäällä kunnolla varaamaan, kannattaisiko harkintasi mukaan käydä näyttämässä varmuuden vuoksi lääkärille, joka varmentaisi vamman tasoa?

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Hei,

Olen tässä kärsinyt kantapää kivuista molemmissa jaloissa ja kipupiste on kantapään alkupäässä eli jalkakaaren päässä kantapäätä ja viellä sisäjalan puolella. Veri kokeissa ei näkynyt tulehdusta. Tämä vaiva minulla alkoi viime vuoden (2009) syksyllä jolloin lääkäri totesi rasvapatin "hävinneen", tällöin tämä ilmeni vasemmassa jalassa ja sain talven mittaa kivun häviämään kun hiihdin perinteisellä tyylillä. Tämän vuoden keväällä alkoi oikean jalan vaivat ja siihen annetiin kortisooni piikki juhannus viikolla jolloin kivut hävisivät mutta nyt elokuussa alkoi molempia kantapäitä vaivaamaan samat ongelma. Nyt muutama viikko sitten otettiin veri näyte ja tulehdus, kihti , reuma ym arvot olivat kunnossa. Nyt kuitenkin ei mitään keskustelua ole ollut tästä rasvapatista ja olisinkin kiinnostunut tietämään että olisiko tässä se varsinainen syy minun kipuihin. Kipulääkeillä saa kivut lievitettyä mutta ei täysin häviämään.

Aiheen kysymykset