Kaamosmasennukseksi kutsutaan talviseen vuodenaikaan kehittyvää masennustaipumusta, johon lisäksi liittyy ahdistuneisuutta ja alavireisyyttä. Varsinaista kaamosmasennusta potee muutama prosentti väestöstämme ja joka kymmenes kaamosmasennuksen kaltaisia oireita. Kaamosmasennus syntyy auringonvalon puutteesta, jonka seurauksena aivojen välittäjäaineiden määrä ja aktiivisuus vähenevät.

Oireet ovat yleisimmillään syys-talvikuukausien aikana. Pohjoisilla kansoilla on havaittu selvä yhteys vuodenaikojen vaihtelun ja ihmisen käyttäytymisen sekä elimistön aineenvaihdunnan välillä. Yleensä kaamosmasennusoireet alkavat syyskuussa ja päättyvät huhtikuussa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät kaamosmasennuksessa kokemat oireet ovat olleet masentuneisuus, väsymys, vireystilan ja aloitekyvyn huononeminen, ruokahalun kasvu sekä liikaunisuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, keskusteluterapia, henkisen hyvinvoinnin parantaminen, kirkasvalohoito, laihdutus, kaksikanavaiset masennuslääkkeet ja ssri-masennuslääkkeet. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

2_s

GOHJUT
5. marraskuuta

Oletteko kokeilleet kirkasvalolamppua?

1_s

Hoitonetti.fi
5. marraskuuta

Kirkasvalohoidon tehoa kaamosmasennuksen hoidossa on yritetty erilaisissa ulkomaissa tutkimuksissa arvioida useaan kertaan. Eri tutkimustuloksia yhdistelemällä (meta-analyysi) on päästy käsitykseen, että pientä tehoa kirkasvalohoidolla voi olla hoidossa, mutta ero hoitoa saamattomiin ihmisiin on pieni. Kirkasvalohoidon tehoa unettomuuden hoidossa ei ole osoitettu juuri ollenkaan. Täysin vailla perusteita ei kirkasvalohoito liene ,vaikkakin vaikutus on pieni. Onko muita keinoja hoitaa kaamosmasennusta ja unettomuutta?

5_s

m49-267
20. marraskuuta

taas alkaa olemaan pimeä. kirkasvalolampun lisäksi on olemassa herätevaloja jotka herättää aamulla silleen hitaasti kirkastuvalla valolla. tuttava kehui sitä kovasti

11_s

Vähänonnellinen
28. helmikuuta

Matkat etelään auttavat. Siellä olen kuin toinen ihminen. Tosin mukava joutenolo ilman minkäänlaisia suoritutumispaineita piristää sekin. Eräs tuttavani siellä sanoi, että tulen sinne aina väsyneenä Suomesta, mutta sitten heti muutaman päivän jälkeen näytän pirteämmältä. Näin on varmaan taas seuraavalla kerralla kun menen sinne. Jokaisen suomalaisen pitäisi voida vähentää veroistaan yksi etelänmatka vuodessa terveysnäkökulmiin viitaten.

1_s

Anonyymi
28. joulukuuta

Hei!

Minulla oli ennen kaamosmasennusta. Ei enää ole ollut vuosiin. Löysin itselleni sopivan hoitokeinon vahingossa. Aloitan aina loka-/marraskuussa qingseng-kuurin ja syön niitä maalis-/huhtikuulle asti. Minulla auttaa. Olen hyvin vireä vaikka ulkona piemeän ankea talvisää. Jotenkin huomaan kohdallani qinsengin nostavan vitaliteettia ja vastustuskykyä. Tää qinseng ei välttämättä sovi kaikille. Voi aiheuttaa toisille unettomuutta. Aloitin syömään myös kalaöljy-, EPA-valmisteita. Nekin tuntuvat piristävän. En ole mikään luontaistuotekonsulentti, mutta hehkutan kuitenkin. Suosittelen kokeilemaan auttaako. Parempi kokeilla luontaistuotteita kuin masennuslääkkeitä. Toisaalta jos on muuta masennusta niin silloin voi olla masennuslääkkeetkin paikallaan.

Aiheen terveysarvot

6_m

Mieliala

Ihmisen mieliala kuvastaa hänen senhetkisiä tunnetilojaan. Normaaliin mielialan vaihteluun kuuluvat iloisuus, hilpeys, aurinkoisuus, tyytyväisyys yhtä yleisesti kuin apeus, alakuloisuus, masentunei...

Aiheen kysymykset