Japanin aivokuume on flaviviruksiin lukeutuva virussairaus, joka leviää Aasian alueella hyttysten välityksellä varsinkin sadekaudella huhti- syyskuun välisenä aikana. Sen esiintymisalue alkaa Intiasta itäänpäin ollen ympärivuotinen tropiikin alueella ja kesäaikaan yleinen aina Kiinaa myöten. Se tarttuu harvemmin turistikeskuksissa ja lähinnä maaseuduilla kesän sadeaikaan riisivainioilla. Vain 1 miljoonasta kaupunkialueelle matkustavasta turistista sairastuu, joten sairaus on enemmän paikallisten ihmisten sairaus. Suomalaisia turisteja on tähän mennessä sairastunut vain muutamia.

Vain yhdellä 250 infektoituneesta ihmisestä sairaus johtaa oireiseen sairauteen. Alkuoireet voivat olla lieviä ja alkavat noin 6-8 päivää hyttysen pistosta, mutta flunssankaltaiset oireet, päänsärky, heikotus ja sairauden tunne voivat pikkuhiljaa pahentua aiheuttaen aivotasolla infektiomuutoksia ja aivotulehdusta vastaavan tilan, jonka ennuste vaihtelee sairauden asteen mukaan. Esiintyy myös vaihtelevia neurologisia oireita lievistä tuntemuksista aina koomaan. Jopa 10-30 % sairastuneista ihmisistä saattaa menehtyä (n 10 000 ihmistä vuosittain).

Tartunta saadaan hyttysistä ja yleensä hämärän sekä öireen aikaan, joten suojautumalla voidaan sairauden riskiä tehokkaasti vähentää. Japanin aivokuumeeseen on olemassa kolmessa osassa viikon välein injisoitava rokote, joka yleensä antaa riittävän immunitettin sairautta vastaan. Tropiikin matkalta Suomeen kuumeisena palatessa on otettava huomioon malarian tai muu hoitoa vaativa trooppisen sairauden mahdollisuus, jolloin on syytä hakeutua heti sairaalapäivystykseen arvioitavaksi. Trooppisten tautien hoito on Suomessa keskitetty Auroran sairaalaan Helsingissä.

Japanin aivokuume oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kouristelu 1
96_rs Kuume 1
104_rs Pyörtyminen 1
182_rs Kognitio-oireet 1
1_rs Päänsärky 1

Japanin aivokuume hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
4_rs Riittävä nesteen nauttiminen 1
13_rs Vuodelepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Hiiren aivoissa kasvatettua kolmen piikin Japanin Enkefaliitti rokotetta ei enää valmisteta. Sen on korvannut Ixiaro niminen valmiste jota piikitetään kahdesti, Ixiaroa ei kasvateta missään eläimessä. Esimerkiksi Thaimaassa jokainen lapsi saa heti syntymän jälkeen JE rokotuksen eli ei ainakaan siellä ole paikallisten ihmisten sairaus. Kuolleisuus JE tartunnan saaneilla on 33%, eloonjäävistä puolet saa vakavia ja pysyviä hermosto-oireita kuten halvaantuminen.

1_s

Anonyymi
2. heinäkuuta

Tarvitsenko etelä-koreaan aivokuume rokotteen?. Oleskelen siellä 4 kuukautta ja kaupungissa soulin kupeessa.

13_s

TriDoc
2. heinäkuuta

Etelä- Koreassa esiintyy aivokuumetta maaseudulla sadeaikaan. Yleissääntönä yli kuukauden kestävä oleskelu maaseudulla sadekaudella riittää aiheeksi rokotteen hankkimiselle. Useimmin oleskelu tapahtuu Kaupunkiolosuhteissa, jossa pidän riskiä niin pienenä, ettei rokotteen ottaminen ole tarpeellista. Rokotteella on myös allergisia ja muita haittavaikutuksia, jonka vuoksi rokottamisen hyödyn olisi oltava mahdollisia olemassa olevia haittoja suurempi.

1_s

Anonyymi
2. elokuuta

Hei,

olen lähdössä vaihto-oppilaaksi Vietnamiin n. 3 kuukaudeksi (syyskuu-joulukuu). Koulua on 3 viikkoa Haiphongissa sekä 12 viikkoa Hanoissa. Tarvitsenko tällöin japanin aivokuume -rokotteen ?

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset