Silsasieniä on olemassa erityyppisiä ja ne viihtyvät kosteilla ihoalueilla, kuten varpaiden väleissä. Jalkasilsa on tavallisin sieni-infektio ja sen aiheuttajista trichobhyton rubrum- niminen silsasieni on yleisin. Jalkasilsa on keski-ikäisten ja ikääntyvien miesten vaiva, josta naiset kärsivät hieman harvemmin.

Jalkasilsa tarttuu helposti yleisiltä paikoilta, kuten uimahalleista, kuntosaleilta, yleisistä saunoista, voimistelutiloista ja suihkutiloista, joissa kuljetaan paljain jaloin. Silsaa esiintyy jalkapohjassa kovettumina, hilseilynä ja halkeiluna leviten jalkapöydän päälle, varpaan väliin ja kynteen aiheuttaen sen paksuuntumista.

Nykyään jalkasilsaan on olemassa tehokkaita paikallisvoiteita sekä suun kautta olevia tablettihoitoja. Parasta jalkasilsan ennaltaehkäisyä on käyttää tartunta-alttiissa julkisissa tiloissa omia avosandaaleja ja välttää muiden ihmisten jalkineita. Jalkasilsaa voi ennaltaehkäistä välttäen jalkahikoilua ilmastoiden jalkoja sekä vaihtamalla vanhemmat kengät ja sukat uudempiin säännöllisin väliajoin.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset