Jännetuppi on rakenteeltaan ontto ja sylinterimäinen putki, jonka sisällä jänne kulkee. Jännetupentulehdus on jännetupen sisällä kulkevan jänteen pintaosan tulehdus. Tulehtunut jänne turpoaa ja aiheuttaa ahtauman jännetupessa.

Turvotuksen asettuessa ja tulehduksen lievittyessä jännetupen sisäpinnan ja jänteen välille voi syntyä kiinnikkeitä, jolloin puhutaan ns. krepitoivasta jännetupentulehduksesta. Jännetupen alainen rahina on tällöin ihon päältä tunnettavissa.

Jännetupentulehdus on yleensä yhteydessä toistuvaan yksitoikkoiseen rasitukseen, jossa toistuvan hankauksen, venytyksen seurauksena jänteen ja jännetupen väliselle pinnalle syntyy ärsytystä. Ahtauttavassa jännetulehduksessa jännetuppi ahtautuu niin, että normaali liike ei ole jänteelle enää mahdollinen jännetupen sisällä vaan se jää jumiin.

Jännetupentulehdusta esiintyy muuallakin raajoissa, mm olkapäissä, ranteissa sekä kyynärvarressa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät jännetupentulehduksessa kokemat oireet ovat olleet nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus, nivelen ympärillä oleva kipu, rannekipu sekä jalkapöydän kipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kuutta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet ja kylmähoidot. Myös kuutta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
15. lokakuuta

Muistakaahan oikeanlainen hiirimatto ettei pääse jännetupentulehdus yllättämään, varsinkin jos tietokonetta paljon käytätte.

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Kyynärpääntuki vähentää myös kyynärvarren staattista jännitystä ja siten ehkäisee kättä ympäröivien jänteiden ärsytystä ja tulehdusta.

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Odotan..odotan...Olkapää ja koko käsi on kipeä. Jännetupentulehdustakin on, nestettä uä:ssä näkyviää, sain olkapäähän kortisonipiikin. Varsinkin injektion puudutua-aine oli ihana kokemus, puoleen tuntiin en ollut kipeä : ) mutta sitten taas...: ( Kaularanka kuvattiin, vain nat.rtg, siinä oli välilevyn madaltumaa, mutta juuriaukot kuulema näkyivät hyvin, eivätkä ole ahtautuneet. Päänsärky, niskasärky vaivaa, tuon olkapään ja jopa sormien kivun lisäksi. Nimetön, mutta varsinkin keskisormi on kieät. Ottaa jo päästä...Keksin itse, että roikun sängyltä pää alaspäin, se helpottaa hetkeksi, tukikaulus painaa liikaa (oma idea sekin, ei lääkärin), joten sitä on hankala pitää. Täällä ei pääse kaupungin fys.hoitoon niinkuin Helsingissä. Olen kyllä jonossa, mutta saa nähdä...Toisaalta oireet ovat sitä luokkaa, että haluaisin mri:n. Tk:n puolelta sitä ei anneta, joten olen ja odotan...: ( Rahaa ei ole mennä yksityiseen ja työpaikkaa ei ole enää....että semmoinen tapaus. Pelottaa vähän..joa onkin välilevyn pullistuma ja sitten aletaan jumpata ja oireet hankaloituvat, käsi halvaantuu...(joskus se tipahtaa voimattomana, mutta ei onneksi usein) Kevät tulee ja verhojen vaihto olisi kiva, mutta käsi ei nouse kuin 90 asteen kulmaan, loppu ei nouse, ei vaikka itkien nostan....Ei oo kiva.

11_s

Ft-Marko
13. lokakuuta

Toivottavasti olet jo nyt päässyt asialliseen hoitoputkeen. Mikä on tilanteesi tänä päivänä?

4_s

Helena
13. lokakuuta

Kiitos viestistäsi. Olkapää/käsivarsi/ vasen kylki ovat alkaneet rauhoittua. Luin tuo keväisen viestini ja muistin sen kamalan kivun, joka ei antanut yö-eikä päivän rauhaa. Pääsin vihdoin fysiatrin vastaanotolle, toukokuussa ja sain oikein maksettua sairauspäivärahaa 14.5-30.9 väliajan. Sain ajan myös fys.hoitoon, mutta olkapäälle ei voinut tehdä mitään, muutamia vinkkejä vai mitä voisin varovasti kokeilla. No, olen liikutellut/ käyttänyt kättä niinpaljon kuin olen voinut, nyt on alkanut "sulaa", mutta vielä on paljon tehtävää. Kävin taas fysiatrilla, kun Kela hylkäsi taas sairausloman jatkon, fysikaalinen hoito jatkui, fysiatri kirjoitti taas sair.lomaa. Jouduin vakavan masennuksen vuoksi toukokuussa psyk.päiväosastolle tutkimuksiin ja hoitoon...sekin sairauspäiväraha-anomus hylättiin. Nyt on valitus vetämässä Somlassa, taas kerran. Ne asiat harmittaa, mutta, nyt olen ihanan jumpparin hoidossa...parin viikon kuluttua alkaa vesijumppa kaupungin sairaalassa, vuoden vaihteessa arvioidaan, tarvitseeko narkoosimanipulaatiota. Työkokeilunkin pitäisi alkaa tammi-helmikuussa, vaikka käsi ei olisikaan kunnossa. Varma ei päästä kokotyökyvyttömyyseläkkeelle, eikä Kela suostu maksamaan sairauspäivärahaa. Tämmöistä täällä. Hyvää alkutalvea t. Helena

Aiheen kysymykset