Jänisrutto eli toiselta nimeltään tularemia on laajalti Pohjoisella pallonpuoliskolla esiintyvä Francisella tularensis- bakteerin aiheuttama infektio, joka esiintyy enimmäkseen eläimillä ja jäniksillä, mutta tarttuu toisinaan myös ihmiseen hyttysen piston, punkin pureman, myyrän tai metsähiiren välityksellä tai kuolleen jäniksen huolimattoman käsittelyn johdosta.

Kysymyksessä on bakteeri, jonka kehittyminen elimistössä infektioksi vaihtelee muutamasta päiästä muutamaan viikkoon. Hyttysen piston jälkeen pistokohtaan jää kipeä tai kutiseva alue, johon kehittyy pieni vuotava haavauma. Puolella jänisruttoa sairastavilla ilmenee myös erilaisia iho-oireita. Kuumeilun lisäksi syntyvät suurentuneet imusolmukkeet sekä ylähengitystieoireet, joita saatetaan pitää tavallisena ylähengitystieinfektiona ja johtaa sairauden selvittelyssä aluksi harhaan. Diagnoosi varmistuu yleensä jänisrutolle ominaisten veren vasta-aineiden perusteella.

Jänisrutto ilmenee yleensä syyskesällä ja alkusyksystä ja se on helposti parannettavissa oikealla antibioottivalinnalla. Jänisruttoa esiintyy varsinkin keskisessä Suomessa sekä länsi-Suomessa. Parasta ennalta-ehkäisyä jänisruton suhteen on välttää hyttysenpistoja sekä käsitellä huolellisemmin kuolleita eläimiä. Jänisruton esiintyminen vaihtelee voimakkaasti eri vuosina riistakannan vaihtelun tahdissa ja siihen sairastuu ainakin virallisten tilastojen mukaan muutamasta kymmenestä aina tuhanteen ihmistä kesäisin.

Jänisrutto oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
34_rs Kurkkukipu 1
96_rs Kuume 1
Stub Ihon haavauma 1
13_rs Ihottuma 1

Jänisrutto hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
22. elokuuta

Suomen lääkärilehti uutisoi 21.8.09 lehdessään kuluvasta kesästä syntyvän keskivertovuosi jänisruton suhteen. Vuosivaihtelut ruton suhteen ovat kuitenkin suuria. Vuonna 2007 lähes neljänneksellä jäniksistä oli rutto,kun 2001 vain prosentti jäniskannasta sairasti sen. Toisin kuin ihmisille, jäniksille tauti on aina kohtalokas ja johtaa eläimen menehtymiseen.
Jänisruttoa tavataan eniten elo-syyskuussa. Kuluneen heinäkuun aikana kaikkiaan 52 tapausta on raportoitu maassamme ja elokuun alun aikana 18 uutta tapausta on löydetty. Keskivertovuotena sairastumisia on noin 100 kappaletta ihmisillä.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset