Jäätyneellä olkapäällä tarkoitetaan olkaniveltä ympäröivän kapselin kurovaa ja kutistavaa tulehdusta, jonka seurauksena olkanivelen kapseli toistuvien tulehduksellisten vaiheiden seurauksena pikkuhiljaa paksuuntuu, kutistuu ja kapseliin kertyy kiristävää sidekudosta sekä kiinnikkeitä. Kudosmuutosten takia nivelen vapaa liikkumatila vähenee kapselinsisäisen hankauksen, kapselin paksunemisen, jäykistymisen, kiristyksen ja kutistumisen takia, mikä tulee esille olkavarren liikelaajuuden kaventumisena ja liikkeet tuntuvat kivuliailta ja hankaavilta.

Jäätyneen olkapään perimmäinen syntytapa on tuntematon. Se voi seurata traumaa tai muuta olkapäähän syntynyttä leikkauksenjälkeistä tilaa, mutta sen syntytapa on periaatteessa kuitenkin itsenäinen. Kuitenkaan kaikki onnettomuudessa olkapään loukanneet tai olkapäänleikkauksessa olleet eivät saa automaattisesti jäätyneen olkapään oireita. Sairauden laukaiseva tekijä on siten tuntematon.

Sairauden oireet ovat usein intensiivisiä ja invalidisoivia, mikä ei helpota kuntoutusohjelman laatimisessa. Jäätyneen olkapään liikkuvuuden parantaminen vaatii pitkähermoisuutta, asennoitumista pitkäjänteiseen kuntoutukseen ja kykyä sietää kuntoutuksen alkuvaiheessa paranemisvasteen ailahtelevuutta. Pitkäjänteisellä, säännöllisellä nivelen liikelaajuuden harjoittamisella miltei kaikki jäätyneen olkapään liikevajaukset saadaan poistettua. On myös mahdollista, että alttius nivelkapselin kutistustaipumukseen palaa, jos voimistelussa ja harjoittelussa on pidemmän aikaa taukoa. Näin ollen näyttäisi että kyseessä on jossain määrin krooninen nivelkapselin ongelma. Olkanivelkapselin kuntoutusta voi helpottaa fysioterapeuttinen ohjaus oikeiden kuntoutusliikkeiden varmistamiseksi. Hankalissa tapauksissa voidaan harkita olkanivelen nukutuksessa tai "humautuksessa" tehtävän manipulaation suorittamista.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät jäätyneessä olkapäässä kokemat oireet ovat olleet kipeä olkapää, hartiakipu, pitkittynyt kipu, unettomuus sekä nivelen liikearkuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin viittä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, liikunta, kylmähoidot, vahvat kipulääkkeet ja omatoiminen vetohoito. Myös kymmentä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

11_s

n106
25. marraskuuta

Kuinka yleistä on acromioplastia-leikkauksen jälkeinen jäätynyt olkapää? Olkani on leikattu kolme kuukautta sitten ja sain tämän uuden, kivuliaan vaivan tilalle. Miten voin kuntouttaa olkapäätäni itse? Onko kuntosaliharjoittelu (kivun rajoissa) järkevää? Mitä ei missään tapauksessa saa tehdä?

Frozen shoulder

13_s

TriDoc
26. marraskuuta

Jäätynyt olkapää on itsenäinen sairaus, jonka perimmäinen syntytapa on tuntematon. Se seuraa kuitenkin usein olkapään erilaisia vammoja ja leikkauksia, jonka jälkeisen olkapään liikkumattomuuden tai muun syyn otaksutaan laukaisevan nivelkapselin poikkeavan reagointitavan, jossa nivelkapseli ikäänkuin muuttuu kumimaiseksi ja menettää kimmoisuuttaan ja nestepitoisuuttaan aiheuttaen hankalaksi koetun tilanteen. Jäätyneen nivelen nivelkapseli on pitkään kumimainen, mutta ahkeralla harjoittelulla eli liikelaajuuden harjoittelulla myös se antaa lopulta periksi ja alkaa venyä totutulla tavalla. Tämä vaatii kuitenkin liikelaajuuksien puolesta jokapäiväistä harjoittelua ja mielellään passiivista venyttelyä. Jos esimerkiksi ei saa kättä ylös, olisi hyvä väkisin yrittää laajentaa olkapään liikkuvuutta roikkumalla painovoiman avulla tangosta. Kun jäätynyt olkapää on diagnosoitu oikein, pitäisi kipua vastaan nimenomaan pyrkiä liikelaajuutta lisäämään. Tämä vaatii myös hyvää kivunhoitoa (särkylääke) ja säännöllisyyttä. Vaikeissa tapauksissa voidaan harkita nukutuksessa tehtävää liikelaajuuksien palauttamista. Olet hankalan oireiston kanssa tekemisissä. Ennuste on kuitenkin hyvä, joskin vaatii sitkeyttä! Olisiko ketään muita kanssaihmisiä, jotka voisivat kertoa omasta kokemuksestaan ja onnistuneesti suoritetusta harjoittelusta!

4_s

Helena
19. helmikuuta

Moikka
Sain viimein tiedon ja dg:n olkapää/-varsikipuun. Lieneekö sama vaiva syynä myös rintaa, kylkeen , kaulaan ja sormiin säteilevään kipuun ja pistelyyn. Ääriasennossa käsi ikäänkuin halvaantuu, sitä ei voi heti nostaa ylös, siis esim. vaakatasoon ja sormiin asti johtuva kova kipu ja käsi vapiseen mutta ei nouse, vaikka yritän kovasti. Uä-lääkärin mukaan vaiva on "jäätynyt olkapää", jostain syystä nivelkapseliin on kertynyt nestettä. Käsiä olen käyttänyt kokoikäni. Nostellut raskaita taakkoja, olen ollut siivoojana, tehdastyössä, viimeajat hoitotyössä sisätautiklinikassa, jossa on ollut paljon kääntämistä ja vääntämistä. Ranne vammautui jo 2001 ja siitä jäi käteen toimintavajaus+ kipu ranteeseen ja kyynärpäähän. Teen itse kaikki kotityöt, siivoukset, kannan kauppaostokset, toki käytän reppua. En omista ajokorttia, joten "hyötyliikuntaa" tulee päivittäin, jumppaan myös kotona. Nivelet ärsyyntyvät kyllä herkästi. Harrastan tanssimista ja nyt harmittaa, kun vasen käsi ei nouse enää, kipu on kova. Tanssin paljon "kädenali"tansseja, joten olen kyllä liikeradoista pitänyt huolen. Joulun aikaan tuli jumi, toki oireilua on ollut pitkin syksyä, mutta sitten en yllättäen en enää pystynyt nostamaan kättä vaakatasoa ylemmäksi.Meinasin jäädä t-paita päälle lopun ikääni : ) Niin pukeutuminen kuin riisuuntuminen on taidelaji : ) Taljalla saan passiivisesti käden hinattua ylös, mutta lihaksia käyttäen en. Kipulääkkeenä on Ketorin+Para-Tabs, ne poistavat pahimman kipuhuipun. Lämpö tuntuu hyvälle, kylmä saa kivun sietämättömäksi. Siinäpä vähän muiden ongelmien lisäksi purtavaa.

4_s

Helena
19. helmikuuta

Niin ja tuohon edelliseen kirjoitukseeni lisäksi. Rtg:ssä yllättäen tuli esille kulumia, esim. solisluun liittymäkohdassa ym. pientä. Jatain virheasentoakin oli kuvatussa olkapäässä, siis vasemmssa. Oikeaa ei ole tutkittu, kun siinä ei ole mitään vaivaa.

13_s

TriDoc
19. helmikuuta

Jäätynyt olkapää voi tosiaan syntyä itsenäisesti ilman selkeää ulkoista syytäkin niin kuin Sinulla on käynyt. Yläasennossa käsi "halvaantuu" ja vapisee, kun jäykistynyt, kumimainen olkanivelkapseli ei anna periksi aiempaan tapaan vaan haraa vastaan kättä kohotettaessa. Kerroit, että saat käden ylös taljalla. Suosittelisin, että ottaisit särkylääkkeen 30 minuuuttia aiemmin ja tekisit taljalla venytysliikkeitä, jolla kapseli pakotetaan myötäämään liikettä. Olkavartta voi myös nostaa "seinää vasten" "kiilaamalla" sitä ruumiillaan ylöspäin. Jotkut ottavat kädellä kiinni tangosta ja alkavat roikkua käden varassa, jolloin painovoima nostaa käden väkisin yläasentoon. Pikkuhiljaa toistetuilla harjoitteilla liikelaajuuden pitäisi palautua. (Huh huh! Lämmin tulee tätä kirjoittaessa.). Korostan kuitenkin, että sairaus pitää olla hyvin selvillä ja todettuna ettei voimisteluliikkeitä sovelleta muuhun sairauteen. Sitten kun se selviää, tulee harjoitteluun panostaa täysillä! Se vain vaatii hurjan paljon treenaamista ja työntöä kipua vastaan. Tulokset tulevat yleensä hitaasti, jaksamista harjoittelussasi!

2_s

Eero
19. helmikuuta

Minulla on myös leikattu olkapää ja ainoa, joka tepsii liikkuvuuteen ja palautumiseen on oma aktiivisuus. Itse pyörittelin olkapäätäni joka päivä vaikka kipu oli aika kova. Ota vaikka särkylääkettä ja pöyritä sitten. Paras kuntoutusväline oli seinällä oleva pyörivä rengas, jossa oli kahva. Pyörittelin sitä aika paljon vaikka alussa se oli vaikeaa mutta siten sain olkapääni liikkumaan ja voimistumaan. Tsemppiä!

4_s

Helena
19. helmikuuta

Kiitos vastauksesta. sitä sinnikkyyttä ja pinnistelyä, pitkää pinnaa on saanut jo harjoituttaa tuon alaselän pikkunivelartroosin, nivel-ja välilevyn kulumien kanssa, joten eiköhän tuo samalla hoidu käsikin. Silmäjumppa tahtoo jäädä vähemmälle : ) Minulla on piilokarsastus,johon on hoitona jumppaa. Leikkauksilla ei enää saatu parannusta aikaan, kun leikattiin liian vanhana (14 vuotiaana, molemmat). Nyt 55v alkaa ongelmat kasaantua, myös silmien osalta, huh huh...hommaa riittää.

4_s

Helena
19. helmikuuta

Vielä lisäys. Minulla on pitkin selkärankaa ja nikamien ympäri hemangiooma-kasvustoa. Olen ihan 100% varma, että se vaikuttaa myös tuon selän kipuiluun. Pitää liikkua ja liikuttaa, mutta kohtuudella.Rintarangan fasettilukkoa ovat joskus avanneet ihan urakalla, mutta ei aukene, joten sekin pistää selän välillä juntturaan. Hommasin kotiin hierontatuolin ja jyryytän sillä välillä pahempia paikkoja ja sitten kipulääkepurkille....

11_s

n106
20. helmikuuta

Kiitos Eero vastauksesta ja kaannustuksesta! Olen myös huomannut, että vaikka kipu on kova, paikoilleen ei kannata jäädä. Kuminauhajumppa on osoittautunut yllättävän toimivaksi. Se antaa sopivasti vastusta ja on helppo käyttää. Tsemppiä sinullekin!

2_s

Eero
20. helmikuuta

Kiitos, kiitos! Minulla olikin aika pahat viat olkapäässäni: Nivelkupin etulaita revennyt, kiertäjäkalvosin myös sekä hauislihaksen jänne osittain poikki. Alkutähystyksessä kirurgi huomasi myös, että olkanivel ei ollut edes paikoillaan. Jäätynyt olkapää on kyllä aika yleistä. Näin sairaalassa miten leikattuja olkapäitä yritettiin saada väkisin liikkumaan nukutuksessa ja ilman. Silloin päätin, että minun olkapäätäni ei väkisin väännetä, joten kuntoutin sen omatoimisesti. Ostin jopa omat kuntoilu välineet, puntit ja penkkipunnerrustelineet. Kannatti satsata! Hyvää jatkoa!

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Odotan..odotan...Olkapää ja koko käsi on kipeä. Kaularanka kuvattiin, vain nat.rtg, siinä oli välilevyn madaltumaa, mutta juuriaukot kuulema näkyivät hyvin, eivätkä ole ahtautuneet. Päänsärky, niskasärky vaivaa, tuon olkapään ja jopa sormien kivun lisäksi. Nimetön, mutta varsinkin keskisormi on kieät. Ottaa jo päästä...Keksin itse, että roikun sängyltä pää alaspäin, se helpottaa hetkeksi, tukikaulus painaa liikaa (oma idea sekin, ei lääkärin), joten sitä on hankala pitää. Täällä ei pääse kaupungin fys.hoitoon niinkuin Helsingissä. Olen kyllä jonossa, mutta saa nähdä...Toisaalta oireet ovat sitä luokkaa, että haluaisin mri:n. Tk:n puolelta sitä ei anneta, joten olen ja odotan...: ( Rahaa ei ole mennä yksityiseen ja työpaikkaa ei ole enää....että semmoinen tapaus. Kevät tulee ja verhojen vaihto olisi kiva, mutta käsi ei nouse kuin 90 asteen kulmaan, loppu ei nouse, ei vaikka itkien nostan....Ei oo kiva.

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Hei Eero,ehkä sinun kuitenkin olisi viisainta mennä leikkaukseen : ( Vai paraneeko repeämät ilman ompelua?? Miten on kuntoilu auttanut?? Itse roikun pää alaspäin sängyltä, kun en voi roikkua narusta kaulakiikussakaan, ainakaan vielä : ) Se vähän helpottaa kaulaoireita. Kaikkinainen käden treenaus tulehduttaa kyynä-ja olkapään ja sitten olen vieläkin kipeämpi. Toivon sinulle pitkää pinnaa : )

2_s

Eero
25. maaliskuuta

Hei, hei Helena! Aikaisemmasta kirjoituksestani ei ehkä tarpeeksi hyvin tullut ilmaistua, että olen jo ollut leikkauksessa/leikkauksissa. Minuahan on leikelty niin paljon joka puolelta, että Parnussakin hieroja kysyi minulta: "Oletko ollut sotassa kun sinulla on noin paljon arpia". Nilkka, polvi, molemmat olkapäät ja kaularanka ovat operoitu sekä lonkassa on leikkausarpi. Kuntoilu on auttanut hyvin, ainoa vika on enää vasemmassa käsivarressa, joka tahtoo oireilla voimattomuutena ja lihasten nykimisenä. Em. viat ovat tulleet v.1997 kaularangan leikkauksessa,jossa lonkkaluusta otettu luupala laitettiin kaulan etupuolelta niskanikamien väliin ja näin luudutettiin yhteen. Niskakipuja ei ole sen jälkeen ollut, ainoastaan niskat ovat jäykät. Leikkauksessa tuli vasempaan käsivarteen kolmen hermon vaurio. Nykyään kuntoilen talvisin kävellen, hiihtäen ja lumitöitä tehden. Kesällä olen armoton golffari, pelaan yli 80 kierrosta kaudessa, josta kertyy kävelyä pallon perässä yli 800 km. Lisäksi teen mökillä muuta ruumiillista työtä päivittäin, puiden pilkkomista, metsän raivausta yms. Odotan innolla kesän saapumista, ja että pääsen saareen pystyttämään tilaamaani aittaa sekä pilkkomaan kaatamiani puita. Pärjään kyllä vielä näiden vaivojeni kanssa kun ei enää tarvitse olla työelämässä, jota kesti yhtäjaksoisesti 43 v. valtion virassa. Hyvää kevättä sinulle ja koeta jaksaa ja kuntoilla. Eläkkeellä olo on kivaa....

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Hei Eero...niinpä huomesin, nyt kun luin tarkemmin...:) Olit käynyt leikkauksessa(-sissa). Olisihan se kiva, kun elämä selkeytyisi ja pääsisi kokoaikaeläkkeelle. Voisin alkaa suunnitella elämääni. Nyt odotan...Kelalta vastausta, olenko sairaslomalla vai en, 10kk mennyt valituksesta, vielä ehkä 8kk ennenkuin selviää....mitä sitten?? Odotan kesää minäkin. Muutin viime kesänä pieneen asuntoon, jossa on oma piha, omenapuu, kukkasia...se antaa voimia jaksaa. Jos vielä pääsisin soutelemaan järvelle, onkimaan..mitäpä sitä elämältä muuta kaipaisi. Ensi kesänä opetan pikkuisille lapselapsilleni onkimisen saloja. edes hetkeksi unohtuu kivut ja säryt ja sitten taas jaksaa pyöriä kivuissa... että tämmöistä.

2_s

Eero
25. maaliskuuta

Hei taas! Minun tapauksessani eläkkeelle pääsy kävi helposti: Olin ensin vuoden osa-aikaeläkkeellä (vapaaehtoisesta), jonka aikana menin lääkäriin vasemman käden oireiden takia. Tutkimuksissa selvisi, että kaularanka pitäisi leikata toiseen kertaan mutta Kuopion sairaalasta, jossa se on aikaisemmin leikattu tuli vastaus, että ei leikata toista kertaa samaa paikkaa, ei muuta kuin sairaseläkkeelle vaan, lääkäri kirjoitti samantien vuoden sairasloman, jonka jälkeen eläkkeelle. Vielähän nuo niskat oireilevat siten, että kun päätä kallistaa taakse päin alkaa huimata, pitää kuulema katsella vaan omia varpaita. Eli olet vuoden ensin yhtäjaksoisesti sairaslomalla, jonka jälkeen sinulla on vasta mahdollisuus päästä eläkkeelle. Hyviä eläkepäiviä!

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Niiiin, kun olisikin niin helppoa. Vuosi sitten hoitava lääräri kirjoitti minut (tk-lääk.)ensin kolmeksi kuukaudeksi sair.lomalle. Kela hylkäsi sen, sitten Kuntoutustutkimus pkl:n lääkäri kirjoitti B-lausunnon, ei pysty enää kuntouttamaa, vaan eläkkeelle, se hylättiin. Valitin kyllä, Kelan käsittely kestää 1,5v, joten sitä odotellessa...kipuilen ja aina joku uusi paikka krakaa...

2_s

Eero
25. maaliskuuta

No jo on vaekeeta, kyllähän minä olen kuullut, että hyvin suurelta osin Kelan lääkärit ovat tietävinään paljon paremmin kunkin ihmisen työkyvyn kuin hoitava lääkäri. Kuulostaa ainakin siltä, että jos et kerran ole työkykyinen niin eläkkeelle pitäisi päästä. Tulee mieleen sinun ikäsi, lienetkö lääkärien mielestä liian nuori eläkkeelle vaikka työkykyä ei ole. Minä olin n.60 vuoden ikäinen kun määräsivät vuoden sairaslomalle. Olin kuulema tehnyt oman osani työrintamalla. Älä anna periksi, jatka taistelua. Tsemppiä sinulle!

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Kiitos kannustuksesta. Jos pystyisin niin tekisin mielelläni vielä 10 vuotta töitä, mutta kun ei edes ammatinvalinta psykologi löytänyt oikein mitään mitä voisin tehdä. Uudelleen koulutus ei oikein onnistu, kun vasemmalla kädellä en voi kirjoittaa, enkä istua kun hetken. Omaa ammattia hoitoalalla en enää voi tehdä. En edes reilu vuosi sitten olisi uskonut joutuvani tämmöiseen liemeen. Enkä ole ainut.

2_s

Eero
25. maaliskuuta

Joo kukapa ei tekisi työuraansa loppuun asti jos terveys antaa myöten mutta kun ei, niin silloin on päästävä pois työelämästä. Eihän ne vaivat parane eläkkeelle päästyä mutta niiden kanssa tulee paremmin toimeen kun ei tarvitse mennä työaikojen mukaan. Minäkin olin jo vuosia tosi väsynyt kun tein 12 tunnin vuoroa öin ja päivin ja välissä olisi pitänyt vielä nukkuakin kivuista huolimatta, ei tullut mitään. Nyt saa nukkua silloin kun nukuttaa ja hoitaa kuntoaan silloin kun huvittaa. Vaimon puheista päätellen olen kuin eri mies päästyäni työelämästä pois. Onkohan tuolla eläkeiän nostamisaikeilla mitään osuutta tapaukseesi, tuntuu siltä, että puolikuolleidenkin pitäisi pysyä työelämässä vielä 68-vuotiaaksi, ettei tarvitsi maksaa eläkettä niin kauan. Taistele!

2_s

Eero
25. maaliskuuta

Nii, sitähä pit vielä kysyvä, että onkos siellä vieläe niitä Partase kalakukkoja? Miinäe oon savosta kotosi ja tykkeen aeka kovasti kalakukosta, aenae äiji tekemistä.

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Olen jo siinä kunnossa, että minulle on sama, milloin vanhuuseläkkeelle pääsee, en kuitenkaan pysty tekemään raskasta hoitotyötä. Kyllä Partasella kalakukkoja on, vaikkakin itsetehden tuleekin maukkaampia : ) Meijän äiti teki karjalanpiirakoita ja möikin niitä pitkin kyliä. Eipä ole tullut äidin tekemien veroisia vastaan : )

4_s

Helena
25. maaliskuuta

Niin ja vielä. Kyllä se henkisesti helpottaisi todella paljon, kun ei tarvitsisi enää pähkäillä miten elämänsä taas järjestelee...Ei oikein osaa mitään edes haaveilla, kun ei tiedä mihin vielä joutuu. Olen elämässäni tehnyt töitä 15 vuotiaasta lähtien, kouluttanut itse itseni, tehnyt ja hakeutunut erilaisiin töihin, jokapuolella Suomea ja vähän Ruotsissakin, muuttanut 26 kertaa..jne, nyt en enää jaksaisi.

4_s

Helena
3. huhtikuuta

Haluaisin tietää, kuinka moni henkilö käy työssä jäätyneen olkapään kanssa, jos joutuu käyttämään molempia käsiä. "Sairaushan" kestää 1.5-2 vuotta...miten on? Minkäalan lääkäri voi dg:n antaa? Minua tutkinut rtg_lääräri kertoi minulla olevan ns. jäätynyt olkapää, myös lääkintävoimistelija testasi ja kertoi vaivan olevan ns. jäätynyt olkapää. Mutta missään "virallisessa" todistuksessa sitä ei ole.Tk-lääkäri, vaikka laittoi fys.lähetteen ei dg-antanut, ei kyllä tutkinutkaan kovin tarkasti. On kyllä laittanyt jännetupentulehdysalueelle 2x kortisoni injektion. " Taistelen" Kelan kanssa oikeudesta sairauslomaan, nyt on valituksesta kulunut 8 kk joten n. vuoden kuluttua tiedän olenko Kelan mielestä sairasloman tarpeessa vai en. Muiden lääkäreiden mielestä kyllä. Mitähän sitten tapahtuu???Jos Kelakin myöntää, että olen sairas??? Niin, olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä selkäongelmien/ vasemman jalan ja vasemman käden hermosäryn ym. juttujen vuoksi. Tämä on " uusi asia" tämä jäätynyt olkapää, mutta eipähän koske niinpaljon lonkkaan eikä selkään, jos jotain positiivista on keksittävä. En vain yksinäisenä ihmisenä oikein enää jaksaisi.... : (

11_s

n106
17. huhtikuuta

Hei Helena! Onpa ikävää, ettei jäätynyttä olkapäävaivaasi ole otettu vakavasti. Oletko kysynyt tk-lääkäriltäsi lähetettä ortopedille tai fysiatrille? He ovat tällaisiin vaivoihin erikoistuneita lääkäreitä. Itselleni ortopedi kirjoitti b-lausunnon ja sairausloman jäätyneestä olkapäästä, jonka Kela on hyväksynyt. Älä jätä taistelua kesken!:)

4_s

Helena
17. huhtikuuta

Kiitos. Sain lähetteen fys.hoitoon (tk.n,kun ei ole enää rahaa yksityiseen), luulin pääseväni myös fysiatrin vo:lle, mutta ei. Jumppari määritteli jäätyneen olkapään, se on jäätymässä, eikä kestä rasitusta kovinkaan paljon. Fysiatrille tarvitsen taas eri lähetteen. soittoajan lääkärille vasta kahden viikon päähän, sitten taas odotusta, jonotusta..vaikka olen jo Fys.polin asiakas.Pyysin myös psyk.konsultaatiota, kun voimat ovat loppu, sen sainkin ja nyt odotan mitä sitä kautta saavat selville. Kaikkeen menee niin kamalasti aikaa. on ollut hirveä työ saada itsensä hyväksymään, ettei voi enää vaikuttaa asioiden sujumiseen, vaikka olenkin vielä oikea maanvaiva, kun kyselen ja pyytelen/ vaadin että joku taho tutkisi tilanteeni, testaisi mitä voin tehdä, vai voinko mitään... Semmoista. Ja lunta sataa, kevät antaa odottaa. Olen kevät- ja kesäihminen, enkä enempää lunta enää kaipaisi.

4_s

Helena
17. huhtikuuta

Vielä kysyisin, minkäpituisen sairausloman lääkäri kirjoitti?

11_s

n106
17. huhtikuuta

Alkuperäisen sairauslomani syy oli olkapääleikkaus viime kesänä, jonka "jälkitautina" sain jäätyneen olkapään syksymmällä. Ortopedi on kirjoittanut n. kahden kuukauden sairauslomia, joita hän sitten jatkaa. Nyt katsotaan kesän alkuun saakka, mutta paraneminen on hidasta.

4_s

Helena
17. huhtikuuta

Niin...arvioitu paranemisaika on minullakin 1.5-2 vuotta.

2_s

f61-2397
12. toukokuuta

minulla todettiin tänään jäätynyt olkapää,sain 2kk sairaslomaa.Kuukauden päästä menen narkoosi manpulointi hoitoon,toivon totisesti sen auttavan,koska tunnen muuten vielä oolevani työkykyinen ikänikin puolesta,olen 50v nainen.Kärsin kovista kivuista yli puoli vuotta,nyt leposärky pikkasen helpompaa,mutta liikuttaminen tiettyihin suuntiin teke tuskaa,eikä käsi toimi vaan jämähtää paikalleen.Ajan ammatikseni takxia,joudun nostelemaan rolleja,matkalaukkuja,pyörätuoleja,ym,mikä tällä hetkellä täysin mahdotonta.Kaikesta huolimatta olen taistelija luonne,en anna periksi,jääjöön vaikka vajaatoimiseksi,kunhan ton käden kanssa vaan muuten tulee toimeen

4_s

Helena
12. toukokuuta

Tsemppiä sinulle. Minulle ei ole edes ehdotettu manipulaatiota. Onneksi pääsen, vihdoin fysiatrin juttusille, ylihuomenna. Jumppari kertoi ettei olkapäälle voi mitään tehdä, se paranee itsekseen 1.5-2 vuoden kuluttua. Kun olkapää alkaa antaa periksi alkaa fysikaalinen hoito ja jumppa. Itse olen ollut hoitotyössä, mutta joutunut luopumaan työstä. Lääkärit ovat kirjoittaneet sairaslomia ja suositelleet kokoaikatyökyvyttömyyseläkettä, Kela evännyt sairasloman ja Varma kokoaikaisen eläkkeen. En ole työkykyinen, selän kulumat, jotka vaikuttavat vasemman jalan toimintaan, vasemman käden toimintavajaus ja hermokipu, ja nyt tuo jäätynyt olkapää vievät voimat. Sen lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa ei saada hallintaan, tykyttelyt, huimaukset, masennus mielialanvaihtelut ja muut lisäksi. Olisipa kiva olla vain töissä : )Reilun vuoden olen taistellut sairauspäivärahasta, eläkkeestä....kipuillen. Jäätynyt olkapää, käsivarsi nousee 100 astetta eteen, taakse kai 15 astetta, sivulle 45 astetta, joten edes alushousuja ei saa kunnolla nostettua, vasemmasta taskusta on turha hamuta avaimia, jos ne joskus epähuomiossa sinne saan ujutettua...ym. mukavaa.

4_s

Helena
12. toukokuuta

Kerrohan miten hoito onnistuu : )

2_s

f61-2397
14. toukokuuta

moikkis!!!mulla käsi nousee sivulle30 astettaa,eteen 70 astetta,taakse juuri ja juuri pakaran päälle.Mulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta,syönyt tyroksiiniayli 10v,joskus tuntuu ettei lääkitys kohillaan,käyn kyllä kerran vuodessa kontrollissa.Kohtalaisen pahat kulumat molemmissa olkapäissä,polissa,eilen juuri otettiin oikeasta polvesta nestettä 15ml.Minähän kerron kyllä mitä tuleman piti.Ps.eeikoislääkäri sanoi että mulla on sama vaara vasempaankin olkapäähän,mut katotaan nyt miten kehittyy....

4_s

Helena
14. toukokuuta

No, nyt minulle on diagnosoitu ihan virallisesti jäätynyt olkapää. Syyskuuhun asti sairaslomaa (olen jo muutenkin sairaslomalla, mutta on mielenkiintoista olla sairaslomalla, sairaslomalla : ), syyskuuhun asti, sitten ehkä manipulaatiohoito, jos ei ala muuten sulaa. Yritetään pärjätä : )

2_s

f61-2397
16. toukokuuta

emmeköhän me pärjää,olemmehan me naisia.Aurinkoista viikonloppua sinulle,katse tulevaisuutta kohti.

1_s

Anonyymi
23. toukokuuta

Oon kärsinyt jäätyneestä olkapäästä n. 8 kk. Reilu kuukausi sitten menin ystävieni neuvosta osteopaatille ja hoito on auttanut todella paljon. Käden liikerata on laajentunut huomattavasti ja kivut ovat vähäisemmät. Osteopaatti arvioi, että vaivani paranee noin 10 käynnillä (kerran viikossa), jos vain itse jaksan venytellä hoidon lisäksi.

13_s

TriDoc
23. toukokuuta

Hienoa! Usein jäätyneen olkapään hoidossa säännöllinen ulkopuolinen käsittely oman harjoittelun ohella auttaa edistämään kuntoutumista ja pysyvämpien liikelaajuuksien saavuttamista olkapäässä, koska toipuminen usein on hidasta ja kivuliastakin. Olisi mukava kuulla, millä tavalla osteopaatti käsitteli olkapäätäsi. Saitko itsehoidollisia neuvoja, jotka olisivat hyödyksi myös muille samassa tilanteessa oleville?

1_s

Anonyymi
23. toukokuuta

Osteopaatin mukaan jäätynyt olkapääni johtuu selän/ lantion/ niskan virheasennosta ja kroonisista lihasjännityksistä. En ole virheasentoa itse noteerannut, mutta nyt kun tiedän asian, näen sen ihan peilistäkin. Toinen hartiani on pikkuisen ylempänä kuin toinen.
Hoitoon kuuluu täsmähierontaa (selkä, hartiat, kädet) sekä raajojen kääntelyä ja vääntelyä. Hoito ei ole kivuliasta. Ostin osteopaatilta jalkapallon kokoisen pallon, jonka päällä maaten lepuutan ja venytän selkääni. Venyttelyohjeet ovat ymmärtääkseni ihan tapauskohtaisia, sen mukaan, missä lihaskireyttä on. Olkapäätä tai kättä ei venytellä ainakaan tässä vaiheessa. Pääasia on, että yleinen lihaskireys hellittää.

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Tarkemmin ajatellen pakaralihaksen venytys, mikä tapahtuu selin maaten, laittamalla (vuorotellen) oikea tai vasen jalka koukkuun ja toinen jalka koukussa sen yli ja venyttämällä alempaa jalkaa molemmin käsin, toimii myös käden venytyksenä. (Liikettä on vaikea selittää sanallisesti...) Venytyksissä otetaan huomioon se, että vaivan alku ja juuri voi olla ihan muualla kuin itse olkapäässä.

11_s

n106
12. kesäkuuta

Hei!

Oletko jo ollut narkoosimanipulaatiohoidossa? Jos olet, miten auttoi? Oma ortopedini oli skeptinen, eikä ollut valmis tekemään em. operaatiota minulle. Olen kärsinyt jäätyneestä olkapäästä viime syksystä lähtien ja hitaasti pahimmat kivut ovat hellittäneet. Sinnikkyyttä ja pitkää pinnaa tässä vaaditaan. Aurinkoista kesää ja toipumista:))

11_s

caren
12. kesäkuuta

Heips!

Mulla leikattiin n. 8v sitten jäätynyt olkapää ja tenniskyynärpää.

Olin sitten pitkään kuntoutuksessa, mutta ei siellä ainakaan puhuttu, että se manipulaatiohoito olis mahdollista tehdä narkoosissa!!Ei sillon varmaan ollu sit vielä tietoa tarpeeksi.

Mulla käsin runtattiin sängyn reunaputken päällä olkaa aina vaan alemmas, ja saatiin lopulta liikerata aika hyväksi....en pystynyt alussa nostamaan kättä edes ottamaan kahvikuppia - se ei noussut, kun oli niin kipeä.Roikotin sitä vaan "mukana=)kaikille oikein ihanaa lämpöistä kesää ja paranemisia toivottelee caren=D

4_s

Helena
12. kesäkuuta

Hei Caren. Narkoosimanipulaatiohoito on ollut käytössä "kymmeniä vuosia", joten se on vanha hoitomuoto. Tosin nyt, kun on saatu erilaisia kokemuksia, jäätyneestä olkapäästä on huomattu, että jotkin paranevat myös ilman narkoosimanipulaatiota. Jos olkapäässä on selkeä vamma, on asia taas toinen...oikein kohdistettu, avustettu fys.hoito voi antaa toivotun tuloksen, eikä tarvitse vääntää nukutuksessa liikeratoja "auki". Odotan jännityksellä, minkä suunnan lääkäri ottaa syksyllä kantaa jäätyneeseen olkapäähäni. Onko hän manipulaation vai suoran fysioterapian kannattaja. Sitten...minkä suunnan kannattaja fysioterapeutti taas on...onkin taas eriasia : ) Toivottavasti, hoidosta huolimatta, selviämme hengissä.

11_s

caren
12. kesäkuuta

Niin, silloinhan se sitten selviää, miten aletaan hoitamaan:) Omatoiminen hoitaminen jälkeenpäin on tosi tärkeää, jonka varmasti tiedätkin...se kyllä käy jo työstä, kun yrittää saada käden liikkeet normaaliksi, tai lähes. Eihän leikatusta koskaan uutta saa:( Ai se olikin noin vanha juttu tuo narkoosi:) Mä oon näköjään pudonnu kelkasta!

Selvitään me kuule läpi harmaan kivenkin =)

4_s

Helena
12. kesäkuuta

Niinpä : )

2_s

f61-2395
14. kesäkuuta

Moikka!!!En ole vielä saanut kutsua siihen manipulaatioon,luvattiin tän kuun loppuun mennessä,mutta hyvin on hiljaista ainakin vielä.Kerron kyllä sitten miten onnistui,töitähän tuo käden hoito vaatii,mutta pakkohan se on saada liikkumaan normisti,tai ainakin melkein.Kaikki sen jälkeen itsestä kiinni.Tsemppiä kesään kaikille!

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Kerroin toukokuun loppupuolella osteopaatilla aloittamastani hoidosta. Nyt se on käyty läpi, ja jäätynyt olkapää on parantunut 90 %:sesti. Liikerajoitusta on aavistuksen verran, ja joskus vähäistä kolotusta. Tämän vaivan takia en enää heräile öisin ja buranat olen jo ajat sitten jättänyt pois.Koko ajan olen venytellyt omatoimisesti, ja jatkossa on venyteltävä entistä enemmän. Sain kovat ukaasit, että vaiva tulee ilman muuta takaisin, jos venyttelystä ei tule päivittäinen tapa. - Ja venyttelyn kohteena siis kaikki lihakset pohkeista lapaluihin asti.Olen todella iloinen, sillä hoito pelasti kesäni!

1_s

Anonyymi
8. heinäkuuta

Minulla olkapään jäätyminen ja kolotukset alkoivat tammikuussa 2009. Olen saanut särkylääkereseptejä pitkin kevättä, vaivan hiljalleen vain pahetessa. Kesäkuussa olin jo aivan epätoivoinen, kun joka pieni tärähdys tuntui leikkaavan käden irti. Aivan sattumalta tapasin pari viikkoa sitten hierojan joka osasi avata olkapään jumittumia. Kolme hierontaa on tänään takanapäin ja noin toiset kolme kuulemma vielä tarvitaan. Muutos parin viikon takaiseen tilanteeseen on huikea ja epätoivo on vaihtunut toivoksi.

4_s

Helena
8. heinäkuuta

Olipa hyvä, kun muistutit. Nyt, kun vihdoin sain vähän Kelalta rahaa, voisin minäkin kokeilla yhdistettyä hieroja-naprapaatti-kansanparantajaa, joka on lisäksi edullinen ja hyvä kotihoitaja. Minun olkapää jumittui "jäähän" vuodenvaihteessa, piikitys+ kipulääke on vähän auttaneet, mutta vielä on kivuliasta matkaa...

Toivotaan...toivotaan...

1_s

Anonyymi
10. heinäkuuta

Jäätynyt olkapää on tosiaan kivulias "tauti".
Mulla oli liikerajoitusta useita vuosia eikä vieläkään ole aivan priima mutta ei se haittaa kun tuota ikääkin on jo kertynyt 60 vee.
Ei siihen auta muu kuin aika; tai sitten jos haluaa mennä siihen manipulaatioon mutta siitäkään ei välttämättä ole kovin suurta apua kun se voi jumiutua uudestaan.
Sanoisin että kannattaa vaan odotella rauhassa ja tehdä pientä liikeharjoitusta voinnin mukaan varsinkin jos ei ole työelämässä.
Eihän sillä akuuttivaiheessa voi tehdäkkään töitä kun ei tosiaan käsi liiku kunnolla kymmentä senttiä ;)
Se on varmaa että tämä tauti menee ohi itsestäänkin, mutta voi mennä muutama vuosi pisimmillään; ei kannata hätääntyä jos vaan diagnoosi on oikea ettei ole muuta vielä vakavampaa joka aiheuttaa olkapään liikerajoituksen.

11_s

Ft-Marko
30. syyskuuta

Jäätynyt olkapää on tosiaan vaiva, mikä ei täysin parane nopealla aikataululla, mutta oikeanlaisella kuntoutuksella oireita voidaan huomattavasti helpottaa.On myös todella tärkeää huolehtia, että olkapään liikerajoitukset eivät aiheuta saman kehonpuolen kokonaisvaltaista heikentymistä ja jäykistymistä. Kuten esimerkiksi rintarangan toispuoleisuutta ja lukittumista. Samaten vaarana on lannerangan liikkumisen ja voiman yksipuolistuminen, mikä aiheuttaa omat vaivansa.Oman kokemukseni mukaan fysioterapeuttinen kuntoutus, tehokas kotitreeni ja lääkärin määräämä tehokas kipulääkitys on hyvä yhdistelmä, mikä tuo pitkässä juoksussa parhaan lopputuloksen.Tärkeintä on mennä vaivansa kanssa osaavan fysioterapeutin tai lääkärin puheille, mitä kautta vaivaasi aletaan moni ammatillisesti hoitamaan, ennen kuin se pahenee ja laajenee.

4_s

Helena
30. syyskuuta

Huomenna pääsen fysikaaliseen hoitoon, mikä meillä Savossa tarkoittaa omien jumppaliikkeiden tekemistä, joita olen tehnytkin. Käsi on alkanut hyvää vauhtia sulamaan ja yritän käyttää sitä mahdollisimman paljon. Voima on siitä kuitenkin huvennut melkein 50% aikaisempaan+ toiseen puoleen verrattuna. Kelahan hylkäsi taas sairausloman, se ei katso tämän vaivan aiheuttavan enää työkyvyttömyyttä, vaikka fysiatri kirjoitti loman 30.01.10 ja sitten lisää, jos tarvevaatiin. No tämähän on jo tuttua.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

Hei.
Olen käynyt läpi kummankin olkapään osalta jäätymiset.
Toinen manipuloitiin narkoosissa ja toisen manipuloi jumppari.
Narkoosimanipuloinnin jälkeen jumppasin ja jumppasin ja sain fysikaalista hoitoa, tuloksia ei juuri tullut. Löysin lopulta jumpparin, joka oli ensin koulutukseltaan hieroja, nyt jumppari ja kouluttautui edelleen lääkäriksi. Hän sai sitkeällä työllä kivut pois. Liikeradat jäivät hieman vajaiksi. Viimeisellä hoitokerralla, totesimme toisen olkapään alkaneen jäätyä.
Noin puolen vuoden kuluttua hakeudin lähetteellä hoitoihin. Hain lääkäriltä kortisonipiikin ja siitä olkapään manipulointiin jumpparille.
Vähitellen hoidot tuottivat tuloksen, kivut laantuivat ja sitkeä, rauhallinen jumppa palautti liikeradat.(hyvät ja laajat)
Kun nyt molemman olkapään jäätymiset on podettu, alkoi vasen olkapää oirehtia, kuin jäätyisi. Onko tämä enää mahdollista? Onko kukaan kokonut kolmatta jäätymista????
Mamma08
En mitenkään jaksaisi samaa kipurumpaa. Olisiko kysy jostain muusta?

11_s

caren
10. lokakuuta

heips! Mulla jäätyi aikoinaan oikea olka, joka sitten saatiin kans jumppareitten manipuloinnilla aika hyvään kuntoon...(alussa se ei noussut kun n. 30 asteen kulmaan!) Silloin mulle sanottiin, että kättä on hyvä pitää "liikkeessä" toistuvasti, eli jumpata, koska nehän tavallaan REPII sieltä olasta kiinnikkeet irti siinä manipuloinnissa, ja kiinnikkeet herkästi kasvavat takaisin, ellei olkaa jumppauta ja liikuta säännöllisesti.

Sama vaiva siirtyi mulla myös sitten vasempaankin olkaan, mutta oon säästyny pahemmalta, kipua kättä käyttäessä jonkin verran on, eli en kyllä pidä ihmeenä, että voisi kolmannenkin kerran jäätyä.......!? tsemppiä ja voimia mamma!!!!!!!! Ymmärrän tuskasi:(

13_s

TriDoc
10. lokakuuta

Tämä jäätyneen olkapään oireiden siirtyminen toisellekin puolelle herättää luonnollisesti epäilyn sairauden "sisäsyntyisyysprosessista", eli tekijästä, joka elimistössä syntyisi iskien vuorotellen eri niveliin. Pelkkä rasitusvamma tai sitten olkapäähän kohdistunut vamma, leikkaus tai muu liikuttamattomuus ei itsenäisesti voine koko asiaa selittää, vaikka usein ne liittyvätkin ajallisesti sairastumiseen. Jäätynyt olkapää on edelleen eräänlainen mysteeri iskien joskus äkisti ja agressiivisesti aiheuttaen monenlaista hankaluutta. Rauhallisesti asiaan suhtautumalla, säännöllisellä harjoittelulla ja tarvittaessa fysioterapeuttia apuna käyttäen tulokset ovat miltei aina hyviä, joskin voivat vaatia pidempiaikaista kuntoutusta. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, ettei kuntoutus mene tässä asiassa hukkaan!

1_s

Anonyymi
8. helmikuuta

Tervehdys!
Lieneekö epätavallinen minun tapaukseni: vuoden kuluttua 1. olkapään jäätymisestä lähti myös toinen jäätymään. Nyt on taudin alusta aikaa 1v 7 kk eikä liikettä ole kunnolla siinä ensin sairastuneessakaan. Molempia särkee edelleen. Olen käynyt 3 jumpparilla, hetkellisesti helpottaa mutta oireet tulevat takaisin vaikka teen päivittäin jumppaa. Olen alkanut epäillä, etten tule enää työkuntoon.

13_s

TriDoc
8. helmikuuta

Monet jäätyneestä olkapäästä kärsivät ovat kertoneet samasta ilmiöstä. Kun toinen olkapää jäykistyy, syntyy myös toiselle puolelle samoja oireita. Jäätyneen olkapään perimmäinen syntytapa on edelleen arvoitus, vaikka tiedetään tilan seuraavan usein traumaa tai muuta olkapäähän kohdistunuttta poikkeavaa tilaa.
Olkanivelen nivelkapseli jäykistyy ja ilmeisesti myös osittain "kuivuu" rusinan tavoin. Sen vuoksi voimistelu on varsinkin aluksi hyvin kivuliasta ja tuottaa vain hitaasti tulosta. Nivelkapselin elastisuus ja nestepitoisuus kuitenkin palautuu, jos vain jaksaa toistaa liikkeet säännöllisesti. Ongelmana on löytää riittävästi motivaatiota rehellistä kipua aiheuttavaan voimisteluun. Käsittääkseni pitkälle ehtineessä tilanteessa on kysymys jopa vuosia vaativasta harjoittelusta. Koska oireisto voi olla molemminpuolista, viittaa se jäätyneen nivelen syntytavan suhteen elimistön systeemisesti syntyvään prosessiin.

1_s

Anonyymi
30. maaliskuuta

Hei,
minulla on ollut jäätynyt olkapää oikeassa olassa ja siihen auttoi pari kortisonipiikkiä. Nyt vajaan kahden vuoden kuluttua vasen olkani on jäätynyt, mutta kortisoini ei auta.
Ongelma on se, että en tahdo löytää mitään särkylääkettä, mikä auttaisi jatkuvaan särkyyn. Olen kokeillut vaikka mitä tulehduskipulääkkeitä sekä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, mutta apua niistä ei ole.
Olen nyt saanut lähetteen mobilaatioon ja odottelen kutsua sinne. Pelottaa kuitenkin toimenpiteen jälkeinen kipu ja se, että tähän asti saamani lääkkeet eivät ole kipua vieneet pois.
Ihmettelen myös, ettei nykylääketiede ole tästä taudita enempää selvillä. Empiirinen tutkimus viittaisi johonkin geneettiseen: äidilläni sekä kahdella naispuoleisella serkullani on ollut sama vaiva. En usko, että tämä sattumalta iskee lähipiiriin näin vahvasti.

11_s

caren
1. huhtikuuta

Mulla saatiin käsi pelaamaan mobilisaation avulla, kun olin kuntoutuksessa. Joka päivä sitä käsiteltiin himpun rankemmin, mutta kipurajan yli EI menty, eli ihan hyvä fiilis jäi siitä kokemuksesta. Aluksi mulla oli nostokulma jotain 30 astetta, mutta niin vaan meni käsi suorana ylös, kun kaks viikkoa oli ahkerasti työstetty. Kipukin jäi suurimmaksi osaksi sinne, kun osas ottaa jälkeenpäin rauhallisemmin, eikä yrittänytkään nostella liikaa. Hienoa, että pääset hoitoon, ja toivon että sulle osuu yhtä ihanat ihmiset, kun mulla oli;) Siellä saat kyllä varmasti lääkeapuakin, kun siellä on lääkäri. TSEMPPIÄ! .....ja oikein mukavaa Pääsiäistä=)

1_s

Anonyymi
15. kesäkuuta

Hei!
Minulla jäätyi n. neljä vuotta sitten oikea olkapää enkä ensin ymmärtänyt että mistä se kipu johtuu varsinkin yöllä jos olin erehtynyt nukkumaan käden päällä. Kävin hierojalla monta kertaa eikä hänkään osannut sanoa mikä kivun aiheuttaa. Lääkäri vahvisti epäilyni ja totesi että on hyvin mahdollista että vaiva tulee toiseenkin olkapäähän. Puoli vuotta sitten tunsin että vasen olkapää alkaa oireilla ja on nyt pahimmassa vaiheessa. Pienikin äkillinen liike kädellä väärään suuntaan saa tuskanhien nousemaan pintaan. Ensimäinen käsi parantui ns. itsekseen ja toivon että toinenkin paranee. Ihmettelen vaan suuresti että mikä moisen vaivan aiheuttaa. En ole loukannut kumpaakaan olkapäätä tai rasittanut liikaa. Joku kirjoitti että potee vaivaa jo kolmatta kertaa. Toivottavasti minusta ei tule kohtalotoveria. Voimia kaikille vaivansa kanssa kamppaileville.

1_s

Anonyymi
6. elokuuta

Voi kun joku kertoisi minkälaisia ne jumppaliikkeet pitäisi olla, joita päivittäin voisi kotona harjoitella nyt kun pahin kipuvaihe, eli jatkuva särky, on ohi, mutta vielä ääriliikkeissä heti kipu tuntuu ja öisin ei voi nukkua kuin tietyissä asennoissa. Haluaisin kuitenkin aloittaa kotijumpan kättä varten. Onko kuntosalilla tiettyjä laitteita jotka olisivat hyväksi olkanivelen liikkeelle ihan vain 0-5 kg painoilla.

11_s

caren
14. elokuuta

hei!

Muistan ainakin että sain paria eri "vahvuutta" olevaa jumppanauhaa kotiin mukaan, ja niitä varten laitoin seinään koukun, ja siinä jumppautin kättä. venytysliikkeet on ihan hyviä, mutta lopeta heti jos alkaa sattumaan liikaa, ja jumpat pitäisi tehdä joka päivä, vähintään joka toinen, ettei revenneet kohdat ala tehdä kiinnikkeitä....sitten joudutaan taas repimään=/ tsemppiä!!!edelliselle kysyjälle en osaa kun sanoa samoin, kun lääkäri mulle, että USEIN, kun on toisen käden, siis olka- tai kyynärpään kanssa ongelmia, se kipu ikäänkuin siirtyy sinne terveellekin puolelle, mutta eipä siihen, miksi, osannut lääkärikään mitään oikein sanoa. rasituksen pitäis vaan olla kuitenkin molemmissa käsissä suurinpiirtein samansuuruiset, ja esim. olkapään eteen-taakse-kiertoliikkeet kannattaisi ottaa ohjelmaan, ihan hissukseen, vaikka koskeekin, ja jos kipu alkaa olla paha, niin ehdottomasti uudelleen lääkäriin!!!!! Voimia sinnekin=)

Aiheen kysymykset