Lannerangan välilevytyrä eli iskias on yleisimpiä rappeuman ja kuluman aiheuttavia kroonisia selkäsairauksia maassamme. Iskiasoire perustuu lannerangan välilevytyrästä aiheutuneeseen pullistumaan, joka painaa iskiashermojuuria eri tasoilla. Kun pullistuman paine on riittävän suuri, syntyvät tyypilliset heijasteoireet. Tyypillisesti iskiaskipu säteilee reittä pitkin sääreen ja jalkaterän alueelle. Lisäoireina on alaraajan puutumista, ihon tunnottomuutta ja lihasvoimien alenemista.

Yleensä iskiasvaiva paranee kuukauden levolla hyvin, vaikkakin osalla ihmisistä oireet voivat kestää useamman kuukauden ajan. Kivun rajoissa normaali liikkuminen auttaa lihaskunnon ylläpidossa sairausjaksonkin aikana ja oireita voi lievittää kipulääkityksellä. Iskiaksen oireiden pahentuessa ja esiintyessä jalan pettämistä, virtsan ja ulosteen pidätyskyvyn puutosta tai sietämätöntä kipua, on hyvä hakeutua uudelleen lääkärin hoitoon.

Johtuen osin ristiriitaisista leikkaushoitohoitotuloksista on syytä muistaa että konservatiivinen hoitolinja, lepohoito on iskiasvaivan ensisijainen hoitomuoto ja vain kirurgi voi tehdä sen suhteen leikkauspäätöksen.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät iskiaksessa kokemat oireet ovat olleet selkäkipu, puutuminen, heijastekipu, pohkeen kipu sekä säärikipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, liikunta, lepo, vuodelepo ja liikunnan ja rasituksen välttäminen. Myös 15 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

f63-44
18. lokakuuta

Reilu puoli vuotta sitten kärsin kovasta ja tuskallisesta
selkäkivusta, välilevyn pullistumasta.
Särkylääkkeistä ei ollut suurempaa hyötyä, en voinut istua, seisoa ja kävellä, ainut paras asento oli vuoteessa oleminen.
Päivät täyttyivät kivusta ja sen olemassa olosta, puhuminenkin oli vaikeaa.Töissä käyminen oli mahdotonta.
Minut leikattiin parin kuukauden kuluttua siitä kun kivut alkoivat,
kipujen vuoksi. Leikkaus oli hoitomuotona viimeinen riskien vuoksi,
koska välilevyn pullistumassa leikkausta ei suositella.
Olen toipunut hyvin, paitsi että pitkään istuminen tuottaa vähän vaikeuksia, tulee jäykkyyttä lihaksiin.
Parissa muussakin välilevyssä on todettu muutoksia, toivon ettei tule samanlaisia kipuja niihin.
Suosittelen kävelemistä tähän vaivaan kivun sallimissa rajoissa.
Ja myöhemminkin kannattaa selkälihaksia vahvistaa.

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Hienoa, että olet hyötynyt leikkauksesta! Selän välilevytyrä syntyy usein välilevyrappeuman seurauksena,joka on yleinen fysiologinen ilmiö. Selän elastisuuden parantamisessa erityisesti uinnista ja säännöllisestä tangossa oman ruumiin painon varassa roikkumisesta saattaisi olla joskus hyötyä. Muita hyödyllisiä lajeja ovat mainitsemasi kävely, pyöräily, soutu sekä hiihto. Krooninen kipu on yleensä huonoa seuraa, mutta jossain määrin se on useimpien elämässä kuvassa mukana. Selän terveydessä hyvä lihaskunto ja erityisesti liikunnallinen, positiivinen elämänasenne ja auttaa kuntoutumisessa ja kivunhoidossa eteenpäin!

1_s

Anonyymi
21. marraskuuta

Iskiaksesta on kokemusta sukulaisen kautta, ja on kyllä harvinaisen viheliäinen tauti jos pääsee pitkittymään. Voi viedä kokonaan toimintakyvyn jos sille päälle sattuu. En toivo kenellekään!

11_s

n76-1469
30. marraskuuta

Minulla aiheuttaa iskiaskivun nikaman liukuma. Magneettikuva on otettu ja useita röntgenkuvia. Leikkausta suositeltu, mutta jonot ovat pitkät ja yksityisesti taas ko. leikkaus maksaa maltaita.
Tiedän hyvän kiirurgin, mutta katson miten kauan jaksan kipua sietää. Lääke auttaa jonkin verran. Mitä tästä sanoo tohtori.
Olen monta vuotta käynyt vesijumpassa, mutta nyt tuntuu siltä, että se pahentaa vaivaa.

13_s

TriDoc
30. marraskuuta

Näyttää siltä, että ongelmaasi on perusteellisesti tutkittu ja päädytty suosittamaan leikkushoitoa. Päätös on aina kirurgin ja potilaan välinen ja perustuu luottamukseen. Siinä tavoitteena on leikkausriskistä huolimatta saavutettava lisähyöty tilanteessasi. jos haluaa vielä varmentua leikkauksen tarpeellisuudesta, voi aina kysyä toisenkin kirurgin mielipidettä. Kerroitkin tuntevasi hyvän kirurgin, joka ei liene käynyt vielä läpi asiaasi?

8_s

f63-44
12. tammikuuta

Hei! Miten sinun iskias vaivasi? Onko helpottanut vai jatkuuko? t. n-53-44

10_s

f73-1944
9. helmikuuta

n63-1944 kirjoitti nimimerkille n53-44 hei!kuulutko itse meihin, jotka painimme kroonisen selkäkivun kanssa kaiket yöt? Vai oletko päässyt "kuiville? Onko sinulla kokemusta, tai muilla, eri lääkkeitten vaikutuksista.Hermosärky ajaa petistä kävelemään suuntana tietysti jääkaappi...

8_s

f63-44
10. helmikuuta

Hei! Olen päässyt niinsanotusti kuiville. Viime kesänä selkäni leikattiin.Särkylääkkeistä ei ollut minulle apua.Syksyllä aloitin vesijuoksun ja vesijumpan josta on ollut apua lihasten kireyteen ja rentoutukseen muutenkin.

10_s

f73-1944
11. helmikuuta

n63-1944 vastaa. Hei! Voit olla onnellinen, jos todella olet päässyt kivuista. Itse kävin taas kerran vast.otolla ja sain uudenlaista reseptiä ja fys.lähetteen. Olisiko akupunktio armelias? Hyvää kevättä!

8_s

f63-44
16. helmikuuta

Hei! Ei avittanut akupunktio, kävin siinä viisi kertaa, pikemminkin ehkä pahensi kipuja.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Hei. Voiko pitkä kävelylenkki (6-8 tuntia lähes jatkuvaa kävelyä) laukaista iskiaksen? Viimeksi sairastettuani sitä noin viikon kävelin lomamatkalla koko pitkän päivän kivusta huolimatta ja aamulla kipu oli poissa. Vai onko kyse sattumasta?

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Ei välttämättä sattumaa. Iskiaksen kuten muidenkin selkäsairausten kohdalla on huomattu kevyen liikunnan ja lihaskunnon ylläpidon tärkeä merkitys. En menisi kuitenkaan lupaamaan iskiaksen helpottumista päivän kävelyn perusteella, mutta on mahdollista, että pitkäkestoinen kevyt liikunta vaikuttaa myönteisesti ja kipua lievittävästi esimerkiksi lanneselän välilevyperäisessä vaivassa. Useinhan kyse on välilevyn rappeuman oireesta, jotka vanhemmalla iällä varsinkin voivat vaivata. Riittävällä ja säännöllisellä liikunnalla on varmasti myönteinen vaikutus lanneselän välilevyjen tilaan, kuntoon ja kipuherkkyyteen. Selkäkuntoutuksessa pyritään normalisoimaan liikkuminen mahdollisimman nopeasti, jotta lihakset ja tukirakenteet saisivat riittävää liikuntaa ja pysyisivät kunnossa. Liikkuminen kivun sallimissa järjellisissä rajoissa on suositeltavaa mahdollisimman nopeasti. Tietysti täytyy kuitenkin välillä levätä, jos kipu ja jäykkyys ovat ylivoimaisia ja hankalia.

1_s

Anonyymi
6. maaliskuuta

Minulla on ollut oikea lonkka kipeänä jo noin 1 1/2 vuotta.kipu on lisääntynyt. Kävellessä kipu tuntuu voimakkaammin oikealla sivussa ja vihloo oikean jalan syrjää nilkkaan saakka tai oikeassa pakarassa aivan istuin kyhmyn alla, on kipua. Viime päivinä oikean jalan kaksi varvasta, isovarvas ja seuraava, ovat puutuneet. Yöllä vihlova kipu pitää hereillä, varsinkin kun kääntää kylkeä, niin herää.Onkohan kysymyksessä nivelrikko, jonkinlainen lihasten kireys vai selästä johtuva vaiva.Mobic tulehdukipulääke vaimentaa hieman kipua.

13_s

TriDoc
6. maaliskuuta

Kuvauksesi perusteella kipu voi johtua monesta eri syystä Iskiaskipu on varpaisiin asti säteillessään ehkä todennäköisin vaihtoehto, mutta sen voi varmentaa ainoastaan kliinisessä tutkimuksessa vastaanotolla. Vastaanotolla tehty lääkärin ja potilaan välinen tutkimus on luotettava kokeneissa käsissä. Lannerangassa välilevytyrä syntyy tavallisesti kolmeen seuraavaan väliin: lannenikama 3-4, lannenikama 4-5 ja nikamaväli 5- S1. Iskiaksessa lannenikaman 4-5 välin välilevytyrä voi aiheuttaa jalkaterän etuosassa ja etummaisissa varpaissa kipua tai puutumista kuvauksesi mukaan. Epäilisin ensisijaisesti iskiasvaivaa kuvauksesi taustalla,mutta asiaa voisi selventää vielä omalääkärisi vastaanotolla. Usein kroonisissa iskiasoireissa ei ole tarjolla suoraan muuta parantavaa hoitoa kuin aika ja lisääntynyt lihaskunnon ylläpito ja liikunta. Radiologiset tutkimukset (ristiselän rtg, magneettitutkimus) parantavat diagnoosin tarkkuutta, mutta usein käsin tehtävä tutkimus antaa riittävästi tietoa diagnoosin tekoon ja erikoistutkimuksista syntyvää säderasitusta voi silloin olla järkevä välttää. Vasta Oireiston edetessä tulee harkittavaksi erilaiset tutkimukset, kuten magneettikuvaus, jolla voidaan todeta oireiden puolesta hyvin hankalat tapaukset ja miettiä leikkaushoitoa. Parempi kuitenkin yleensä olisi pyrkiä ei-leikkaukselliseen hoitovaihtoehtoon, koska leikkauksesta jää aina kudosarpi. Kroonisen iskiaskivun kanssa eläminen kysy usein sisua, koska kipu voi huomattavasti vaikeuttaa normaalia elämistä. Perustutkimukset (eli vastaanotolla tehtävä tilakuvaus) olisi nyt hyvä suorittaa omalääkärisi vastaanotolla, jossa saat luotettavan arvion tilanteestasi!

11_s

kapsukka
10. maaliskuuta

Minulta leikattiin välilevynpullistuma 2004 (L4-5). Ristiselkäkipuja oli parisen vuotta ja ne säteilivät vasempaan reiteen aiheuttaen puutumista jalassa ja tehden sinne hermovaurioita. Leikkaus oli kaiketi välttämätön, koska hermovaurioita oli jo ehtinyt hieman tulla ja koska pullistuma oli magneettikuvien perusteella iso.

Nyt reilun neljän vuoden jälkeen kipuja on taas. Sama puoli ja lähes samat oireet, paitsi ei puutumista. Voisiko kyseessä olla arpikudos, joka painaa nyt hermoa, tms? Paheneeko se koko ajan? Kun käyn hiihtämässä, kipua ei tunnu, mutta pari päivää sen jälkeen niitä on enemmän. Samoin on monesti lenkkeilyn jälkeen. Liikuntaa harrastan tosin liian vähän, joka sekin saattaa olla syy tämänhetkiseen tilanteeseen.

Auttaisiko roikkuminen ja liikunnan lisääminen, venyttely?

Vasemmassa pakarassa sivulla tuntuu olevan kuin "kuoppa", huomattavasti isompi kuin oikealla puolen; se oli jo silloin ennen leikkausta eli ilmeisesti hermovaurion aiheuttamaa? Samantapainen mutta pienempi "kuoppa" oli sääressäkin, mutta se on leikkauksen jälkeen hävinnyt. Pakarakipu tuntuu eniten just tuon "kuopan" kohdalla.

"Leikattu selkä on aina leikattu selkä", sanottiin sairaalassa. Tätäköhän se tarkoitti?

13_s

TriDoc
10. maaliskuuta

Hei! Kroonistuva hermon pinnetila ja siitä aiheutuva alaraajojen lihastoiminnan estyminen voi pakottaa leikkaushoidon valintaan kuten kohdallasi. Oireiden voimakkuus ja kesto ovat juuri niitä asioita, joita tulee seurata toistuvissa lääkärikontrolleissa. Joskus oireet voivat leikkauksen jälkeen uusiakin. Se vaatii tilan suhteen seuraamista ja tarvittaessa jatkotutkimuksia, jos alaraajojen oireet provosoituvat ja uhkaavat alaraajan liikuntakykyä. Tällävälin kaikki kohtuullinen liikunta on avuksi. Liikunta parantaa myös lihaskuntoa, joka vähentää tukirankaan kohdistuvaa rasitusta. Liikunta ei kuitenkaan suoraan paranna esimerkiksi tyräpullistumaa, mutta vaikuttaa yleista aineenvaihduntaa kiihdyttävästi. Kaikki omalla painolla tapahtuva venyttely ja roikkuminen eivät todennäköisesti pahenna oireita kipua kuunnellen.Hiihto on kohdallasi loistavaa liikuntaa, jonka keinoin kannattaa jatkaa ja käydä oireiden yltyessä kontrollissa keskustelemassa lääkärin kanssa. Hyödyllistä olisi, jos sinulla on hoitosuhde aiemman leikkauksen tiimoilta, koska silloin vaivasi tunnettaisiin jo vanhastaan paremmin. Jos käy uudella lääkärillä, olisi hyvä olla sitten mukana vanhat paperit aiemmasta toimenpiteestä.

1_s

Anonyymi
20. heinäkuuta

Hei, minulla on alaselkä vaivannut reilut kaksi kuukautta. Olen 24v ja viime vuoden aikana liikkunut todella paljon, nyt kesällä olen uimaopettajana, eli noin viisi tuntia päivässä vedessä. Vedessä joudun toimimaan kumarassa asennossa sillä vettä vain 70cm. Kävin kovenevien kipujen jälkeen yksityisellä ortopedilla ja sain viikon sairaslomaa plus panacodia, sirdaludia ja miranaxia. Lääkkeet ovat jonkin verran auttaneet, mutta tänään ollessani taas altaassa sormeni muuttuivat ihan valkoisiksi ja tunnottomiksi. Vielä kaksi tuntia uimisen jälkeenkin sormet ja hartiat tuntuivat puutuneilta, vaikka olin vedessä vain puolitoista tuntia. En tiedä mitä pitäisi tehdä...

13_s

TriDoc
20. heinäkuuta

Hyvin Karkeasti kaksi yleistä ristiselän alueella vaikuttavaa vaivaa ovat iskiasoireisto, jossa tyypillisesti syntyy toispuoleinen heijastekipu toiseen alaraajaan. Toinen on lanneselän kuluma/rasitusoireisto, joka saattaa olla pitkittyneen selkäkivun taustalla. Molemmissa tiloissa spontaani oireiden hellittäminen on onneksi mahdollista/ todennäköistä 1-3 kuukauden kuluessa oireiden alkamisesta. Osalla ihmisiä ristiselän oireet myös alkavat suhteellisen nuorella iällä. Onneksi selkärangalla on taipumus "korjata" itse vaurionsa ja seuraa yleensä oireettomia vaiheita. On kuitenkin totta, että osalla ihmisiä oireet toistuvat viitaten rakenteelliseen alttiuteen esimerkiksi välilevytyrien suhteen.
Ristiselkäoireet ovat usein myös voimakkaita niin, että usko tilanteen toipumiseen uhkaa usein mennä. Olet käynyt jo ortopedilla, joka on tutkinut tilanteesi ja määrännyt Sinulle lääkitystä tilanteen lievittämiseen. Pitkittyneen selkäkivun hoitona on usein seuranta ja harvemmin se johtaa selkäleikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen, koska niistä harvemmin on hyötyä selän paranemisessa.
Tilanteessasi olisi hyvä olla oman työpaikkalääkärin, omalääkärin tai muun tilanteesi tuntevan lääkärin seurannassa, jossa sairauden kehitystä voidaan seurata ja tarvittaessa reagoida sitten sen pahentuessa lisäselvityksin tilanteeseen. Käytännössä edullisinta toistuva seuranta olisi järjestää julkisessa terveydenhuollossa ja tietysti yksityiseltä ortopedilta saat asiaan sitten täsmävastaukset. Nykytilanteesta huolimatta malttia ja kärsivällisyyttä paranemisen hitaalla tiellä!

12_s

Ruutar
15. lokakuuta

Tänään sain hyvät joogaohjeet alan asiantuntijalta eli joogaopettajalta. Oikea hengitystekniikka ja hellävaraiset venytykset tuntuivat auttavan heti iskiasoireisiin.

11_s

Ft-Marko
28. lokakuuta

Hyvin monet asiakkaistani ovat kertoneet saaneensa apua selkävaivoihinsa. Pilateksesta, joogasta ja muista tunnetuista itämaisista terveyslajeista

Muutenkin itämaiset lajit sopivat selän kunnon ylläpitoon hyvin sillä tekeminen on näissä lajeissa pehmeää, kehon hallintaa parantavaa ja kuitenkin samalla yllättävän tehokasta harjoitusta keskivartalon lihaksille.

Mukava kuulla, että olet löytänyt apua. Suosittelen muitakin selkävaivaisia kokeilemaan näitä lajeja.

1_s

Anonyymi
2. maaliskuuta

On erittäin turhauttavaa odottaa vastauksia ja tulla pompotelluksi paikasta toiseen iskiasvaivan vuoksi.

Tautihistoriani on alkanut varmaan jo paljon aiemmin, koska selkäkipuuni ei enää auttanut Dolan, jota minulle oli määrätty, kun lihakseni jumittivat. Viime kesänä tuli iskiaskipu ja oikean jalan puutuminen. Töitä tein hammasta purren, kunnes kysyin selkävaivoistani yksityislääkäriltä. Hän määräsi lääkkeet, mutta ei antanut sen kummempia ohjeita tai kertonut tarkemmin taudin laadusta. Syksyllä aloitin parissa jumppa-ryhmässä, koska ajattelin jumpasta olevan hyötyä. Toisessa keskityttiin juuri vatsa- ja selkälihaksiin. Mutta silti jalkani saattoi puutua ja selän sekä oikean jalan liikuntarajoitteisuus pienen jäykkyyden vuoksi estivät liikkeiden täysipainoisen teon.
Lokakuussa hakeuduin terveyskeskuksen päivystykseen, koska pitkän ajomatkan aikana jalkani ja selkäni kipeytyivät todella paljon. Lääkäri selitti, mistä on kyse. Kävin verikokeissa ja röntgenkuvissa. Kuvien vuoksi minulla oli soittoaika lääkärille ja kerroin tuolloin, että minulta oli mennyt liikuntakyky muutamaksi päiväksi, koska kivut olivat niin kovat. Minua kehoitettiin vain odottamaan taudin paranemista ja soittamaan sitten, jos en parane.
Vuosi vaihtui ja iskiaskipu hävisi, mutta selkärangassa, luussa, oli sellainen tunto, ettei kaikki ole kunnossa. En kokenut sitä kivuksi. Yritinkin päästä terveyskeskukseen samaiselle lääkärille, mutta hänelle ei tahtonut saada aikoja. Koko joulukuun ja tammikuun pyrin omatoimisesti (lääkäri ei tätä kertonut) välttämään raskaita töitä, kuten pyykkikorin kantoa yms.
Sitten eräänä aamuna heräsin ankaraan kipuun selässä ja jalassa. En päässyt luin vaivoin vessaan, selinmakuu oli ainoa asento, jossa pystyin jotenkin olemaan, mutta silloinkin sattui. Seuraavana päivänä tilasin ambulanssin ja menin päivystykseen. Sain kolme eri lääkettä pistoksina, mutta niistä ei ollut apua. Jäin tk:n vuodeosastolle melkein viikoksi makaamaan. Oireet hellittivät hieman buranan ja Dolanin ansiosta, mutta en siltikään pystynyt istumaan ja vessassa käynti oli yksi pyrähdys. Sain lääkkeksi Oxycontinia ja se vei hermokivun siten, että pääsin kotiin. Kuitenkin vei viikon, ennnekuin pystyin taas istumaan minuutin verran.
Kävin magneettikuvauksessa ja löydöksenä oli iso välilevyn pullistuma. Lääkäri kehoitti käymään ortopedin vastaanotolla. Ortopedi (yksityisellä sektorilla) sanoi, että laittaa kiireellisenä lähetteen leikkaukseen keskussairaalaan ja antoi ohjeet, milloin on syytä mennä suoraan keskussairaalan päivystykseen. Odotin tietoa leikkausajasta puolitoista viikkoa, kunnes sitten soitin (perjantaina) ortopedin vastaanottoon. Sieltä todettiin, että konekirjoittajalla on ruuhkaa, ettei minun asiaani ole vielä käsitelty ja laitettu eteenpäin. Kehoitettiin soittamaan uudelleen maanantaina. Silloin lähetteeni oli mennyt keskussairaalaan. Nyt sitten odotan, että keskussairaalan konekirjoittaja käsittelee asian ja joku lääkäri siellä tutkii paperini ja minulle lähetetään kutsu lääkärin vasaanotolle, joka taas arvioi leikkaustarpeen.
Tuskallista tässä on se, että kun jo olin paremmassa olossa ja pystyin kevyisiin kotitöihin, niin tuli uudelleen ankara kipukohtaus. Päivystykseen en viitsi hakeutua, koska minulla ei ole niin vakavia oireita, että leikattaisiin päivystystapauksena.

Tämä odottelu masentaa ja on vienyt työintoni (gradua pitäisi kirjoittaa). Miksi Leikkaukseen ei pääse helpommin sellaisiaa tapauksissa, jotka ovat ihan selkeitä. Ja miksi jonkin konekirjoittajan vuoksi joutuu odottelemaan turhaan asiansa editymistä. Joulukuussa vielä minulla oli taistelutahto päällä, enkä halunnut luovuttaa, mutta nyt ei jaksaisi enää, vaikka tiedän, että leikkaus on edessä. Mutta koska, niin se onkin oma lukunsa...

4_s

Helena
2. maaliskuuta

Voimia sinulle ja älä hukkaa taistelutahtoasi..täältä kannustusta. Meistä taitaa olla melko moni kokenut tuon saman. Minulla tosin ei leikkauspäätöstä edes ole, vaan kipuilen "rauhassa"..kipulääkket eivät auta...oxicontia en ole kokeillut, enkä usko, että kokeilenkaan. Istun pienissä pätkissä, jos kävelen ja sitten seisahdan, kaikka katselemaan jotain, liikkeelle lähtö on hankalaa, mutta sitten selkä ja vasen jalka muistavat miten se kävely käy, kipu kyllä on kokoaikainen, kovinta se on, kun istun ja nousen seisomaan. Maanantaina olisi jatkettava työkokeilua...eli istumista, puhelin+ tietokonetyötä+ pikkunäppäryyttä vaativaa, pienessä etukumarassa tapahtuvaa työskentelyä. pinsettiote ei onnistu, vasemman käden vamman vuoksi...mutta yritettävä on, kun on niin määrätty. Soittelehan ahkerasti sitä leikkausaikaa...älä anna periksi. Saat ehkä, työvoittona ajan leikkaukseen...mutta muista, että toinen ortopedi voi olla leikkausesta erimieltä. Minun prolapsini oli parantunut 80-luvulla yksin. Kuulin siitä, kun 90-luvulla olin varjoainekuvauksessa. Terveisin Helena

11_s

caren
2. maaliskuuta

Tuttua on täälläkin tuo sama=/ Kokeilepa Helena, ja muutkin, että jos joudutte istumaan pitempiä aikoja, laittaa vaikka kylpypyyhe reisien alle tuolille aina välillä, sillä tavalla, että häntäluun kohta ei kosketa tuoliin. Korkeuden voi itse säätää pyyhkeillä tai tyynyllä itselleen parhaaksi. Mulla se vähensi tuota nousemisesta ja istahtamisesta aiheutuvaa todella inhottavaa kipua. Uh! Tuota Oxycontinia jouduin juuri tämän viimeisimmän leikkauksen jälkeen syömään, ja välillä tuntui että pää on ihan sekaisin. Siihen kun tarvitaan huumeresepti, ja huomasin, kyllä miksi=)

Koeta jaksella sisulla eteenpäin, ja muutkin, tsemppiä ja jaksamista kaikille!

4_s

Helena
2. maaliskuuta

Minulla tuota istumista helkottaa, kun oikaisen jalan tuolille tms, eli pidän jalkaa 90 asteen kulmassa. Siinä asennossa ei voi oikein työskennellä, varsinkin, kun joutuu välillä hyppäämään asioilla. Kotona se onnistuu ja voi välillä oikaista pitkälleen.

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Kiitos kannustuksista! =) Kävin tänään taasen hieman lääkärille valittamassa, kun oikean jalan puutumisoire tuntuu välillä ikävänä poltteena. Siihen ei oikein auta särkylääkkeet tms. Ainoastaan tietty asento helpottaa. Sain vain kehotuksen ottaa lääkkeet ja odotella keskussairaalan kutsua. Saa nähdä, miten pitkään sitä saa odotella ja jos vaikka saisin sen verran intoa itsestäni irti, että tekisin gradun tässä odotellessani loppuun.
Mutta on kiva kuulla, etten ole yksin tässä maassa näiden tuskien kanssa. Ja ne, jotka tämän ovat kokeneet, tietävät mistä on kyse, eivätkä voivottele ja hyssyttele, että "voivoi, kyllä se siitä ajan kanssa paranee..."
Mitä tulee istumiseen, tuli Carenin kirjoituksesta mieleen, kun aikoinaan synnytin esikoisemme, niin laitoksella oli sellaisia ilmatäytteisiä renkaita, joiden päällä oli helppo istua, kun oli hieman arat paikat. Pitääpä kokeilla!
Oxycontin ei ole vaikuttanut ihme kyllä päätä sekoittavasti. Sirdalud (jota sain kesällä) sitävastoin väsytti aivan hirveästi.

4_s

Helena
4. maaliskuuta

Niin. Se polttava kipu on merkki hermoärsytyksestä..kuulema. Reiden, pohkeen kipu menaa välillä mennä ylihilseen ja siihen ei tosiaankaan kipulääke auta, välillä hakkaan itseäni ja potkin kipua pois. Kuulostaa pahemmalta kuin on : )Paras keino on mennä pitkälleen ja yrittää löytää hyvä asento...mutta siinä ei voi oikein töitä tehdä, kun ei ainakaan minun työkokeilupaikalla ole ergonomisesti muotoiltua työsänkyä : )Jännittää huominen, mitä uusi tk-lääkäri on keksinyt. Minä menen huomenna anomaan erikoislääkärin vastaanotolle pääsyä.Toivottavasti saat pian sen vastaanotto/-leikkausajan. t. Helena

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Kirjautumaton käyttäjä kirjoitti
25.04.10 20:50
Miten saisin apua ja tietoa sairaudestani.Alaselkäni kipeytyi viikko sitten ja sen jälkeen vasen jalka ei ottanut kunnolla päälleen.Reisi oli kauhean kipeä ja sain ambulanssikyydin suoraan Töölöön. Oli pareesioireita.
Otettiin magneetit perusteelliset, likvor, ei löytynyt syytä selästä.Reisi oli niin kipeä että olin sairaalassa viikon. Sain lyrica nimistä lääkettä,joka auttaa joksikin aikaa,mutta reittä särkee kovasti yhä. Kipu oli niin kovaa että alkuun sain jopa oxynormnimistä lääkettä ja suoneen. Mikä voi olla kun ei syytä löydetty? Sairaslomaa vain 2.5, jalkaterä ei ota kunnolla päälleen ja reiteen sattuu yhä.Molemmat jalat ovat jäykät. Myöskin pissantuloongelmia oli, oli osastolla kestokatetri, sekä vatsa ei ole toiminut kunnolla viikkoon. Sentään sain fysterapialähetteen.Olen sairastanut vauvana polion ja ollut halvautuneena kaksi kuukautta.Jälkiseuraamuksiako? Diagnoosiksi sain issiassyndrooman,vaikka sekään ei kai näkynyt magneetissa ja ortopedit pesivät kätensä kun ei ollut leikattavaa.

1_s

Anonyymi
15. heinäkuuta

Samoilla oireilla maaliskuusta asti itsekin, ja hypännyt neurologin, fysiatrin, fysioterapeutin luona jo kuukausien ajan. Kahdesti myös keskussairaalan ea-polilla mielettömien kipujen vuoksi - passittivat kotiin kummallakin kertaa tuntien ihmettelyjen päätteeksi.

Kipulääkkeitä syönyt pahimmillaan neljää sorttia 8kpl / pv ssä. Ja hermosärky ei kadonnut tuollakaan coctaililla, pää sen sijaan oli kovin sekaisin, joten lopetin pikkuhiljaa itsekseni lääkkeet.

Fysioterapeutti ehdotti naprapaatti käyntiä. Olen nyt käynyt siellä kahdesti manipuloitavana. Käsittämättömät tulokset! Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen rankani suoristui kuukausien kipu-skolioosista, ja eilen naprapaatti oli sitä mieltä, että kolme kertaa hänen manipulointiaan auttaisi ongelmiini! Uskomatonta; ja miten kauan olen käynyt erikoislääkäreitten luona kipujeni kanssa ilman paranemistuloksia. Itse en olisi keksinyt mennä tällaiseen hoitoon.

Fysioterapiaa jatkan kahdesti viikossa. Pienen pientä nikamajumppaa kotona, ja normaalia liikkumista. Voipi olla, että voisin aloittaa työssä käymisenkin syksymmällä.

Suosittelen naprapaatilla käyntiä :))

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset