Influenssa on vakava-asteinen, kovan kuumeen aiheuttava virussairaus, joka on tavallista nuhakuumetta paljon vakavampi. Vanha kansa muistaa hyvin Espanjan taudin, Honkongilaisen ja Aasialaisen, jotka kaikki kuvaavat samaa virussairautta ja sairauden syntyseutuja, josta ne levisivät ympäri maailmaa.

Influenssa aiheuttaa vakavat sairauden oireet, joista tyypillisiä ovat äkillisesti nouseva kova kuume, vilutus, jäsensärky sekä yleistilan aleneminen. Perusterveillä ihmisillä sairaus yleensä paranee lepäämällä, mutta vanhemmilla ihmisillä ja muuta kroonista sairautta omaavilla influenssan aiheuttama sairastuminen on yleensä vakava ja saattaa joskus vaatia tehostettua sairaalahoitoa. Influenssan jälkitautina tai komplikaationa syntyy joskus keuhkokuume, joka ennen antibioottihoidon aikakautta oli usein kohtalokas.

Influenssaviruksen suuren muuntelukyvyn vuoksi kerran sairastetusta influenssasta ei välttämättä synny pysyvää immuniteettia ja siksi maailmanlaajuisten influenssaepidemioiden syntyminen on yhä mahdollista ja todennäköistä tulevaisuudessa. Influenssaan on olemassa rokote, jolla on suojaava vaikutus osaan influenssaviruskannoista. Rokote on tarpeellinen varsinkin vanhemmilla ihmisillä, sekä niillä joilla on yleiskuntoa heikentävä perussairaus. Näillä ryhmillä on mahdollisuus saada influenssarokote omasta terveyskeskuksesta maksutta.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten influenssassa kokema oire on ollut kuume. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 13 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet vuodelepo, kipulääkkeet, limaneritystä edistävät valmisteet, väsyttämättömät antihistamiinit, yskänärsytystä estävät valmisteet, lepo, itsehoitokipulääkkeet ja limakalvoa supistavat lääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

akauden jälleen lähestyessa kansanterveystyön puolesta terveyskeskuksissa on mahdollisuus saada ilmaiseksi osalle influennssaviruksia suojaava rokote. On muistettava, että rokote on nimenomaan harvinaisempia influenssaviruksia vastaan, eikä ehkäise mitenkään tavallista flunssaa. Rokote on tarkoitettu vanhuksille sekä muille kroonisesti sairaille, joille influenssaviruksen tartunta voi aiheuttaa vakavan sairauden. Terveen työikäisen väestön rokottamisessa ei ole juuri hyötyä, vaan hyöty syntyy nimenomaan erityisryhmien rokottamisesta. Viime vuosina suoisota on lisänneet erilaiset influenssarokotekampanjat työpaikoilla, joiden todellinen hyöty on näinollen kyseenalaista.

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Influenssarokote sekoitetaan usein flunssarokotteeseen. Myös flunssa ja influenssasairaudet sekoitetaan tehokkaasti keskenään. Niiden tarkka diagnosointi vaatisi virustyypityksen, jota ei tavallisesti tehdä, koska se ei ole mahdollista suuria määriä sairastavien ihmisten takia eikä se ole tarpeenkaan hoidon kannalta. Lääketieteellistä hyötyä ei influenssarokotuksista ole saavutettavissa terveellä työikäiselä väestöllä. Rokotuksen suosio voi perustua lähinnä epävarmuuden tunteeseen tai puutteelliseen tietoon rokotuksen vaikutuksista.

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Hoitonetin lääkäreiden saamien tietojen mukaan ensimmäiset influenssatapaukset ovat rantautuneet Suomeen. Esiintymishuipun ennustetaan ajoittuvan kuitenkin joulu-tammikuulle. Tämänvuotisesta influenssasairastavuudesta epäillään tämänhetkisten arvioiden valossa tulevan normaalia lievempi. Verrattuna tavallisiin flunssasairauksiin influenssatartunnat tulevat jäämään selväksi vähemmistöksi.

1_s

Hoitonetti.fi
27. huhtikuuta

Hoitonetin lääkäritiimin saamien tietojen mukaan H1N1-sikainfluenssa on jo saapunut Eurooppaan ja lähimpiä tapauksia epäillään Ruotsissa ja Norjassa. Nimi sikainfluenssa on siinä mielessä harhauttava, ettei se vaivaa sikoja eikä se tartu sianlihaa syömällä. Tauti on alkanut Meksikosta. Virus ei sisällä normaalin influenssaviruksen kausivaihtelun eri komponentteja vaan osia lintuinfluenssasta, sikainfluenssasta sekä ihmisinfluenssasta. Virus tarttuu myös ihmisestä toiseen, mutta ei vielä täysin tiedetä, kuinka herkkä virus on yleensä tarttumaan. Ihmisillä ei kuitenkaan ole syntynyt immunitettia kyseistä virusta vastaan. Sairaustapauksia on varmuudella todettu Meksikon lisäksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jossa varmistetut tautitapaukset ovat olleet lieviä. Lisäksi sairautta on ilmennyt ainakin Israelissa sekä Uudessa-Seelannissa. Mailmanlaajuisia Influenssasairauksia on viime vuosisadalla esiintynyt kolmasti. 1918 Syntyi ensimmäinen maailmanlaajuinen influenssa-aalto, joka sai nimekseen Espanjan tauti. 1957-1958 Aasialainen sekä 1968 vielä lievempi Hongkongilainen. Viimeksimainitun influenssaepidemian kuolleisuus jäi aiempia alhaisemmaksi kehittyneen antibioottihoidon ansiosta. Influenssasairaudella on taipumus aiheuttaa heikentyneeseen elimistöön keuhkokuumeen tai muun vakavan bakteeri-infektion, joka ennen antibioottihoidon aikakautta oli kohtalokas. Nykyaikana maailmanlaajuisen vastaavan influenssa-aallon hoitomahdollisuudet ovat siten aivan toisenlaiset menneeseen aikaan verrattuna. On lisäksi hyvä tietää, että virukseen on tällä hetkellä olemassa lääkitys. Valtio on hankkinut Tamiflu-nimistä lääkettä 1.3 miljoonaa hoitokuuria sekä Relenzaa 100 000 hoitokuuria. Ihmiset voivat olla lääkkeiden suhteen täysin rauhallisia, koska sairaus tulee infektoimaan korkeintaan 1/3 väestöstä, joten kaikille sairastuneille on tarjolla jo nyt valtion varmuusvarastoista.

13_s

TriDoc
7. toukokuuta

Hoitonetin saaman tiedon mukaan Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Yhdysvaltain viranomaiset varoittavat netissä kaupattavista lintu-ja sikainfluenssalääkkeistä (tamiflu ja relenza), jotka voivat olla väärennöksiä ja osoittautua jopa vaaralliseksi terveydelle. Viranomaiset suosittavat, että ihmiset eivät ostaisi näitä lääkkeitä netistä vaan normaaliin tapaan kansallisista apteekkilaitoksista, koska takeita niiden vaikuttavuudesta ja vaarattomuudesta netistä myytäessä ei ole. Vaikka sikainfluenssa osoittautui lievemmäksi, saattaa olla, että väärennöksiä on valmistettu "harmaille markkinoille" tarkoituksena hyötyä taloudellisesti ihmisten lisääntyneestä halusta hamstrata kyseisiä lääkevalmisteita "epidemian puhjetessa". Tätä tarvetta ei muutenkaan tällä hetkellä ole. Yritys osoittaa osaltaan ,kuinka tärkeää ihmisille on luottaa viranomaisohjeisiin ja välttää poikkeustilanteessa ilmenevää ihmisten hädällä "keinottelua".

1_s

Hoitonetti.fi
24. kesäkuuta

Hoitonetin saamien tietojen mukaan Suomen sairaanhoitopiirit pohtivat varautumista sikainfluenssaa vastaan rokottamalla koko väestö marraskuussa 2009. Rokotus olisi toki vapaaehtoinen, mutta riittävän immunitettin takaamiseksi tarvitsisi noin 85% väestöstä saada ennaltaehkäisevä immuniteetti riittävän rokotuspeiton takaamiseksi väestössä. Kahdelta lääkevalmistajalta on tilattu yhteensä 5 miljoonaa annosta rokotetta. Suomessa on tällä hetkllä todettu 25 sikainfluenssatartuntaa ja sairastuneiden määrän odotetaan lisääntyvän varsinkin syksyllä, jolloin normaali influenssakausi lähenee muutoinkin.

1_s

Hoitonetti.fi
29. kesäkuuta

Suomessa on todettu ensimmäinen H1N1-sikainfluenssaan sairastunut henkilö, joka on saanut sairauden yhdysvalloista saapuneelta sairaalta sukulaiseltaan. Tapaus ei anna aihetta lisätoimiin vaan on odotettu tapahtuma. Viime viikonloppuna todettiin muutoinkin jo 9 uutta tartuntaa, ja maassamme on nyt todennettu 36 tautitapausta. maailmalla on tähän mennessä todettu yli 70 000 tartuntaa.

1_s

Anonyymi
3. heinäkuuta

Ihmettelen, miksei sikainfluenssan ulkomailta tuottavia kansalaisia laiteta karanteeniin, jotta voitaisiin estää taudin leviäminen ja enemmät uhrit. Onko mitään järkee vai ei tässä ajatuksessa. Miksei viranomaiset toimi vai onko matkailu niin tärkeä bisnes, ettei ihmisten terveys paljon paina?

13_s

TriDoc
4. heinäkuuta

Tämä on tärkeä aihe! H1N1-influenssa on jo pidemmän aikaa ollut niin pitkälle maailmanlaajuisesti levinnyt, etteivät mitkään matkailua ja vapaata liikkumista rajoittavat toimet tule estämään sen leviämistä myös Suomessa. Tämänhetkisen tiedon mukaan me suomalaiset tulemme sairastamaan sikainfluenssan loppukesästä/syksyllä 2009 aikana. Taudinkuvaltaan sairaus on tavallisen influenssan kaltainen, joten tältä kannalta ajatellen meille ei ole kohdistumassa toistaiseksi vakavia terveydellisiä uhkia lähikuukausina.
Todennäköistä on, että tulemme saamaan lähikuukausina luonnollisen sairastamisen myötä vastustuskykyä (immunisaatio) sikainfluenssaa vastaan. Valmistumassa on myös rokote, joka on toinen mahdollisuus immunisoida väestö sairautta vastaan. Lähikuukaudet eivät näytä terveysuhkan kannalta siis erityisen synkiltä, joskaan viruksen kehittymistä ja muuntumista ei voi täysin ennustaa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttäisi että sairauden leviäminen, mikäli mahdollista näin sanoa, leviää toistaiseksi ihmisten terveyden kannalta hallitusti!

1_s

Hoitonetti.fi
7. heinäkuuta

Suomalaiset johtavat terveysasiantuntijat arvioivat Yleisradion ja MTV3 -uutisten välityksellä, että noin miljoona Suomalaista tulee sairastumaan H1N1-sikainfluenssaan lähikuukausien aikana. Onneksi sairaudenkuva on suurimmalla osalla luonteeltaan normaalin flunssan kaltainen ja perusterveet henkilöt voivat sairastaa sen ilman normaalia enempiä lisätutkimuksia. Niistä on päätetty luopua, koska sairautta ei kyetä enää rajoittamaan, eikä terveydenhuollon resurssien kohdentamisesta tautitapausten varmentamisessa ole enää juuri lisähyötyä potilaalle. Syytä huolestuneisuuteen ei ole. Loppusyksystä on varmistumassa uusi rokote, joka tullaan todennäköisesti antamaan kaikille kansalaisille.

1_s

Anonyymi
28. heinäkuuta

Auttaako tamiflu-niminen lääke sikainfluenssaan, jos sairastun siihen? Olen terve 24-vuotias nainen eikä minulla ole muita altistavia sairauksia.

13_s

TriDoc
28. heinäkuuta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut hoito-ohjeistusta koskien tamiflu ja Relenza-nimisten lääkkeiden käytöstä (H1N1)-sikainfluenssan hoidossa. On luonnollista, ettei lääkitystä tarvitse harkita, jos osoittautuu, että kysymys on muusta flunssasairaudesta kuin sikainfluenssasta. Lääkityksen katsotaan olevan tarpeellinen H1N1-virusinfektioon sairastuneilla lähinnä erityisryhmille eli niillä, joilla on jokin terveydentilaan vaikuttava pitkäaikainen sairaus.
Perusterveiden ihmisten katsotaan selviävän sairaudesta ilman lääkitystä, eikä laajamittaista lääkemääräämistä tämän influenssa-aallon aikana ohjeistuksen mukaan tarvita. Kuitenkin potilaan sairauden kehittyminen ja vakavuus arvioidaan aina yksilöllisesti ja lääkäri käyttää sairauden hoidon suhteen yksilöllistä harkintaansa hyvän lääketieteellisen kokemuksen mukaisesti. Suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa H1N1-influenssaviruksiin sairastuneiden tai sen epäily keskitettäneen yhteen hoitopisteeseen hoitoresurssien optimoimiseksi. Esimerkiksi Helsingin seudulla keskitetyksi hoitopaikaksi on valittu Laakson sairaala.
Onko lukijoilla tiedossa oman kaupunkinsa tilanne, miten H1N1-viruksen hoito järjestetään?
Voisitte ilmoittaa oman kaupungin osalta hoidon järjestelyistä ja mahdollisesta keskityksestä paikkakuntanne osalta, mikäli se on jo tiedossa.

1_s

Anonyymi
12. elokuuta

Helsingissä laakson terveysasema on muuttunut influenssaterveysasemaksi 29.7.09 alkaen,eikä siellä hoideta muita kuin influenssapotilaita. Influenssaasema on auki joka päivä klo 08-16. Puhelin terveysasemalle on 09-31047936 ja puhelinpäivystys ma-su 08-16. Muina aikoina vastaa terveyspalvelujen neuvonta 09-10023.

1_s

Anonyymi
13. elokuuta

Meiän Oulussa pyyettiin ottamaan virka-aikana yhteyttä Oulun terveyskeskuksen infonumeroon 08-55844558 ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen 08-3152655.Puhelun perusteella kuulema pystytään sanomaan, täyttyvätkä sairauden kriteerit. Jos eivät täyty, ohjataan "tavalliseen terveyskeskukseen". Jos kriteerit täyttyy,saamma kuulema "toimintaohojeita". Agenttitarinoita alkaa vähän muistuttaan kuin näin yömyöhällä asiaa miettii.

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Hyvää matskua kärsäflunssasta vaikka myrsky lieneekin laantumassa. tyyntä myrskyn eellä? Mistä tietää enää mitä uskoo, kun kaikenlaista saa lehestä lukee. Pitäskö lopettaa lehen lukeminen? Tääsä ainakin jutut uskottavia ja järkeviä.

1_s

Hoitonetti.fi
21. lokakuuta

Suomessa käyttöön otettava H1N1-rokote aloitetaan jakamaan 26.10.2009 lähtien jokaisen kunnan terveyskeskuksesta käsin, ja siitä ilmoitetaan myös paikallisissa tiedotusvälineissä, jossa selviää myös rokotusjärjestys. Ensimmäisinä rokotetaan terveydenhoitohenkilökunta ja sitten yksilökohtaisessa järjestyksessä muita vajaakuntoisia ihmisiä, joilla on pittkäaikainen sairauus. Täysin terveiden ihmisten kohdalla lopullista päätöstä rokotusten antamisesta ei ole vielä täysin tehty, joten asiasta informoidaan vielä rokotusten edistyessä.
Raskaana olevat naiset ovat olleet huolissaan rokotteen mahdollisista sivuvaikutuksista raskauteen. Tällä hetkellä käytössä olevan tiedon perusteella mikään ei viittaa siihen, että rokotuksella olisi raskaana oleville koituisi muita rokotettavia enemmän riskiä rokotuksesta ja voidaan siten antaa kaikille halukkaille raskaana oleville.

13_s

TriDoc
23. lokakuuta

Lisäisin vielä tuohon edelliseen, että H1N1- rokote antaa raskaana olevan äidin lisäksi myös suojan syntyvälle lapselle. Rokotteen ansiosta syntyy influenssa-vasta-aineita, joita on siis siirtyy myös syntyvälle lapselle ja ne suojaavat lasta usean kuukauden ajan syntymän jälkeen. Asiaan on ottanut kantaa mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Petri Ruutu tämän päivän Helsingin Sanomissa.

1_s

Anonyymi
9. marraskuuta

Tänää klo 19.00 TV1 PRISMA-ohjelmassa lääkärit ja tutkijat kertovat uusinta tietoa H1N1-influenssasta.

1_s

Anonyymi
16. marraskuuta

Suomen punaisen ristin työntekijät vastaavat sekä suomeksi (p.0800 02277), että ruotsiksi (p.0800 02278) H1N1-influenssaa koskeviin kysymyksiin, myös viikonloppuisin klo 12-18 välisenä aikana.

1_s

Hoitonetti.fi
29. marraskuuta

H1N1-influenssan huippu alkaa olla Suomessa ohitettu, vaikka sairastumisia on vielä runsaasti ja jälkitaudit kuormittavat perusterveydenhuoltoa. Päälle tulevat vielä vuodenvaihteen jälkeen alkava kausi-influenssa-aalto, jonka tämänvuotista vaikutusta sairastavuuteen on vielä liian aikaista ennakoida.

Sika-influenssan rokotukset ja tiedotus ovat saaneet melko runsaasti kritiikkiä. Rokotustoiminnassa ei krituiikin mukaan ole hyödynnettty mm Puolustusvoimien asiantuntemusta joukkorokotusten järjestämisessä. Vuodenvaihteessa alkavat joukkorokotukset terveille aikuisille on kaavailtu tehtävän edelleen kuntien toimesta.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset