Ihmiskehon imutiet ovat verisuonia huonommin tunnetut. Ne muodostavat monimutkaisen imutieverkoston imusolmukkeiden välillä toimien immuunisysteemin nestekierron ylläpitäjinä.

Imunestekierron häiriöt yleistyvät varsinkin vanhemmilla ihmisillä ja syöpäleikatuilla potilailla, joilla on poistettu tietyn alueen imusolmukkeet kirurgisesti osana syövän kirurgista hoitoa. Samalla luonnollinen imunestekierto on voinut häiriintyä imunesteiden vuotaessa katkenneista imutieputkista kudoksiin. Ongelmien laajuus on usein verrannollinen kyseisen alueen imusolmukkeiden poiston laajuuteen. Seurauksena saattaa aiheutua varsinkin raajoissa lisääntynyttä turvotusta joka altistaa alaraajoissa jopa säärihaavojen syntymiselle. Samalla riski infektiosairauksiin, kuten ruusuinfektioihin voi kasvaa. On myös tapauksia, jossa imusuonet puuttuvat ihmiseltä kokonaan tai ovat alikehittyneet.

Oireina imuteiden toimintahäiriössä on lisääntynyt turvotus, ihon punoitus, haavaumat sekä kivut. Jatkuva turvotus saattaa vaurioittaa myös säilyneiden imuteiden läppätoimintaa ja siten pahentaa tilannetta. Lymfahoidoista tieteellisten tutkimusten perusteella paras apu on saatu erilaisista kompressiosidoksista ja painepuristushoidoista. Lymfahoitojen yhteydessä annetaan myös manuaalista lymfaterapiaa. Suomessa on n. 500 hoitajaa antamassa lymfahoitoja, joihin on mahdollista saada myös Kelan korvaus.

Imunestekierron häiriö oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Alaraajojen turvotus 1
Stub Ihon turvotus 1

Imunestekierron häiriö hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Painepussipuristushoito 1
Stub Lymfaterapia 1

Keskustelu

11_s

abuela
22. joulukuuta

Hei vaan.Onko sallittua mennä hierojalle tai lymfahoitoon rinnanpoiston jälkeen ?

Myös kainalo on tyhjennetty imusolmukkeista.

Nyt mulla turpoilee leikatun puolen jalka usein,on vähän kuin ilmatyynyt päkiän alla.

6_s

Elisa
17. joulukuuta

Minulla kaula on pahasti turvonnut ilmusolmukekyhmyjen poiston jälkeen. Sairastan folikulaarista lymfoomaa jossa imusolmukkeet ympäri kehoa ovat kehittäneet erisuuruisia kyhmyjä.