Suun terveyden perusta ovat terveet hampaat ja ienpinnat. Hoitamattomassa suussa tulehtuneet ientaskut venyvät ja syntyy ikään kuin ”avonainen haava”, joka tarjoaa suoran reitin bakteereille aiheuttamaan erilaisia tulehdustiloja. Ientulehdus syntyy jo muutaman päivän aikana, jos hampaanpinnalle alkaa keräytyä bakteeripeitteitä eli plakkia.

Ientulehduksen tunnistaa pahasta suun hajusta ja mausta, ikenien arkuudesta ja turvotuksesta. Mitä kauemmin ientulehdus kestää, sitä varmemmin se tunkeutuu syvemmälle hammasta tukevaan kudokseen aiheuttaen hampaiden löystymistä ja kroonisen tulehdustilan.

Hoitamaton ientulehdus on elimistön vakavimpia terveysriskejä. Se voi ylläpitää korkeaa veren tulehdusarvoa ja alentaa perusterveyttä ratkaisevasti.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät ientulehduksessa kokemat oireet ovat olleet hammassärky, pahanhajuinen hengitys sekä poskipääsärky. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet hampaiden harjaus, hammaslangan käyttö, hammaskiven poisto, tupakoinnin lopettaminen, perussairauden hyvä hoitotasapaino ja tupakoinnin välttäminen. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

5_s

m49-267
26. marraskuuta

Hammaslääkäri sanoi että pientä ientulehdusta oli. Poisti hammaskiven, jota tuleekin aika paljon itselleni. Sanoi että kannattaisi käyttää hammaslankaa useammin (lähes päivittäin).

13_s

TriDoc
26. marraskuuta

Krooninen ientulehdus on aina hankala seuralainen. Sitä voi jossain määrin verrata iholla olevaan avohaavaan, jota kautta suuhun työntyvät bakteerit ovat yhteydessä suoraan verenkiertoon. Lievät tulehdukset hoituvat yleensä tehostetulla hoidolla. Pehmeä hammasharja sekä hammaslangan säännöllinen käyttö ovat ientulehdusta tehokkaasti estäviä!

11_s

Empaty
26. marraskuuta

Olen suuhengittäjä ja ikeneni ovat aina olleet vuotoherkät. Vaikka pesisin kuinka varovasti, aina ikenet vuotavat eikä kukaan ole keksinyt, miten tämän ominaisuuden saisi hallintaan. Syödessä voi jopa kovempaan leipäviipaleeseen tms. tulla ikenistä hiukan verta. Huolestuttaa, että jos joskus tulevaisuudessa joutuu pitempiaikaiseen sairaalahoitoon eikä itse ole kykenevä huolehtimaan hampaiden pesusta, päättyykö elämä ikenien verenvuodon kautta aiheutuvaan bakteeritulehdukseen sydämessä.

5_s

m49-267
26. marraskuuta

Tämä voi olla tyhmäkin viesti kun aiemmin oli puhetta juuri hammaslangasta... mutta oletko käyttänyt sitä? Itse olen huomannut että ensimmäisillä kerroilla käyttäessäni hammaslankaa ikenet verestivät mutta säännöllisesti käyttäessä siihen "tottuivat" eivätkä enää siis verestä.

13_s

TriDoc
26. marraskuuta

Hei! Ikenen vuotoherkkyys on onneksi hieman eri asia kuin krooninen ientulehdus. Tapauksessasi varmasti auttaa terveet elintavat mukaanlukien pehmeä ja säännöllinen hampaiden hyvä hoito ja säännöllinen hammaslääkärin tarkastus. Enempää et voi etkä tarvitse tehdä!

11_s

Empaty
27. marraskuuta

Kiitos vastauksesta, yritän muistaa hammaslangan käytön. Löysin eräästä ns. rautakaupasta valkoisia,kumisia hammastikkuja, joissa toinen pää terävä ja toisessa muutama "harjas". Ovat hyviä ja tehokkaita, paljon parempia kuin puiset, koska eivät katkeile eivätkä lohkea. Pyöreässä purkissa 300 kpl, muutaman euron maksoivat.Suosittelen!

11_s

Empaty
27. marraskuuta

Kiitos tiedoista, hyvä ettei vuotoherkkyys ole sama kuin krooninen ientulehdus.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

auttaakaa mua! eilen illalla alko särkeen vasemmalle puolelle alaleukaan ja -hampaisiin. särky säteilee myös päähän, takaraivoon ja korvaan. mitkään särkylääkkeet ei auta. oon pitäny vähän väliä kylmäpakkausta poskella, mutta se auttaa vain pariksi minuutiksi. on viikonloppu joten hoitoon ei pääse. Ja tottakai kun huomenna soitan hammaslääkärin ajanvaraukseen, niin saan kahden viikon päähän ajan, kun ei ole muuten vapaita aikoja. Miten saan lievitettyä kipua??

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Luulisi että noinkin kovassa säryssä saa akuuttiajan, jolla pääsee hoitoon välittömästi? Yksityisethän on tietysti myös olemassa, mutta hinnakasta.

1_s

Anonyymi
28. heinäkuuta

Mulla alkoi kaksipäivää sitten vasemman puolen ylähampaat särkeä. Ne vuotaa ainakun pesen hampaat ja se ei lopu!!! Olen hyvin huolissani, koska mahdollisuus päästä hammaslääkäriin on vasta ensi viikon torstaina.... Huoltani lisää myös se, että kahden hampaan välissä oleva ien on joko turvonnut TODELLA oudosti tai siinä on vain möykky, enkä oikein tiedä mitä ajatella.... olen pessyt hampaani ennen vaivaa säännöllisesti, mutta ehkä hieman hutaisten... Nyt olen pessyt hampaat aamuin ja illoin ja pessyt niitä kauan... vaiva ei silti näytä katoavan... Aiemmin minulla olleet ientulehdukset ovat hoituneet yhdellä pesukerralla ( voi olla että se myös lisää huoltani ) Olkaa kilttejä ja auttakaa !!!!!

1_s

Anonyymi
28. heinäkuuta

Mulla myös siis särkeeikenet ja sen ei pitäisi kuulua ientulehdukseen vai?