Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisimpiä kohtauksellista kiertohuimausta aiheuttavia tiloja. Se syntyy yleensä keski-iässsä, mutta on mahdollista oirehtia myös nuoremmilla ihmisillä. Taustalla voi joskus olla sairastettu infektiotauti tai pään vamma. Tyypillinen oire on tietyssä pään asennossa alkava äkillinen kiertohuimauksen tunne, joka saattaa muistuttaa "karusellissa pyörimistä". Kohtaus menee yleensä pian ohi minuuteissa.Usein potilaat kertovat kohtauksen alkavan sängyssä pään ollessa tietyssä asennossa.

Oire syntyy tietyssä pään asennossa toistuen harvakseltaan. Taustalla on korvalokeroston kaarikäytävissä oleva nestekierron häiriö. Kaarikäytävät muistuttavat nesteen täyttämää suljettua "vatupassia", jossa neste liikkuu pään asennon mukaan. Kaarikäytävien seinistä irtoavat ja "hilseilevät" ns. otoliittikiteet vaikuttavat kaarikäytävien sisällä liikkuvaan nesteen liikkeisiin muuttaen sen kulkusuuntaa. Poikkeava nesteen liike aistitaan siten huimauksen tunteena.

Yleensä hyvänlaatuisen huimauksen hoidoksi riittää oireen hyvänlaatuisen alkuperän tunnistaminen. Oireet yleensä katoavat 1-2 kuukauden kuluessa. Hankalimmissa tapauksissa ohjatuilla pään jumppaliikkeillä voidaan otoliittikiteitä poistaa kaarikäytävistä, jonka jälkeen oireet yleensä helpottavat. Hoidolle reagoimaton tai pitkittynyt hyvänlaatuinen asentohuimaus on syytä selvittää vielä korvalääkärin vastaanotolla, vaikkakin oireilun alkuvaiheessa se on yleinen ja helposti omalääkärin vastaanotolla tunnistettava sairaustila. Nimenomaan tietyssä asennossa alkava kiertohuimaus on vahva viite kiertohuimauksesta. Epäselvissä tai pitkittyneissä tapauksissa asia saattaa vaatia jatkoselvittelyjä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa kokemat oireet ovat olleet huimaus sekä väsymys.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
5_rs Huimaus 7
148_rs Väsymys 5

Hyvänlaatuinen asentohuimaus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Akupunktio 1

Keskustelu

1_s

m89-2289
5. huhtikuuta

Hyvänlaatuinen asentohuimaus jatkunut yli vuoden pään kiertoliikeistä huolimatta.
Mitä olisi tehtävä seuraavaksi?

Pään magneettikavaus tehty
Korvalääkärillä käyty, ei Menierintautia.
Fysikaalista hierontaa otetaan.

13_s

TriDoc
5. huhtikuuta

Hei! Olet käynyt korvalääkärillä, joka on ilmeisesti todennut oireesi liittyvän hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen. Yleensä huimailu asettuu manöövereillä sekä ajan kanssa 1-2 kuukauden kuluessa. Kohdallasi ei ole näin käynyt. Muitakin poissulkevia tutkimuksia on tehty (pään magneettikuvaus) ja ne ovat olleet normaalit. On mahdollista, että mukana on useampiakin oiretiloja päällekkäin hyvänlaatuisen huimauksen lisäksi, esimerkiksi niska-hartiaseudun lihasten jännitystilat, kaularangan kulumasta aiheutuvat oireet yleisimpinä. Tärkeätä oireistosi hoidossa on tässä vaiheessa poissulkea muita vakavampia huimauksia aiheuttavia tiloja pois (niin kuin on tehtykin) ja pyrkiä esimerkiksi oman lääkärisi kanssa tarkentamaan diagnoosia tarvittaessa. Tässä tilanteessa hyvän omalääkärisuhteen turvin pystyisi nivomaan jo otetut tutkimustulokset yhteen ja arvioimalla tilaasi pystyisi antamaan ehdotuksia, kuinka jatkotutkimukset/jatkoseuranta tulisi ohjelmoida. Jatkotutkimusten tarpeellisuus riippuu paljon oireittesi intensiivisyydestä ja niiden haitoista normaalielämällesi. Tässä hyvä hoitosuhde toimii etujesi mukaan, koska omalääkäri yleensä parhaimmillaan on kokonaisvaltaisen tilasi paras asiantuntija. Omalääkärillä on nyt myös kasvot. Tietynlaisena esikuvana tarkoitan televisiosarjaa "maalaislääkäri Kiminkisestä", joka liikkuu ihmisten parissa ja toimii ikäänkuin "konsulttina" sairaalan erikoislääkäreiden ja ihmisten välillä. Sellaista suhdetta eritoten tarvitaan, jossa lääkäri tuntisi potilaan ihmisenä ja silloin pystyy paremmin arvioimaan esimerkiksi vaivan haitallisuuden sekä jatkoselvittelyn tarpeen.

1_s

m89-2289
6. huhtikuuta

Kiitos hyvästä vastauksesta

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Mahtavaa, mulla on kohtalontoveri!

Oli ihan pakko kirjoittaa kun luin ton viestin. Mulla on ollu hyvänlaatusta asentohuimausta nyt 7 kk. Mahtavaa kuulla että jollain muullakin on pitkittynyt, etkä ole vielä menettänyt toivoasi... Vaikka varmasti sullakin on paikoin ollut heikkoja hetkiä? Pahinta on kun tuntuu, ettei pysty keksittymään mihinkään lukemaansa tai kuulemaansa ja joskus tuntuu ettei yksinkertaisesti muista mitä edellispäivänä on tehnyt, koska on vaan niin sekasin, päässä humisee, maailma pyörii, asiat näkyvät kahtena... Niin kuin ois koko ajan humalassa/ krapulassa. Mulla on vielä lisäksi CP-vamma, eli tasapainon ja liikkumisen kanssa muutenkin ongelmia. Multakin on otettu magneettikuva ja suljettu Meniere pois. Aluksi tein 5 kk itse harjoituksia, mutta eivät oikeastaan auttaneet. Nyt olen käynyt viisi kertaa Epleyn manöveerissä (3 oikealle, 2 vasemmalle). Auttavat hetkellisesti hiukan (2 päivää) mutta sitten oireet palaavat. Hoitohenkilökunta kyllä on erittäin sitoutunutta hoitooni, mutta silti on välillä epätoivoinen olo.

Toivottavasti sun oireet on helpottanu, jos ei niin toivottavasti löydät asiantuntevan lääkärin!

-Kohtalontoverisi

4_s

f31-3039
9. marraskuuta

Hei
No, nyt kun olen kirjautunut tänne voin kai tunnustaa, että olen tuo edellisen viestin kirjoittanut kohtalontoveri:)
Tavallaan nyt on huojentunut olo, kun selkäydinnesteetkin on tutkittu huolella eikä mitään vakavampaa ole löytynyt, mutta kyllä tässä miettii että mitähän sitä keksisi seuraavaksi. Akupunktiota oon miettiny, mut haluaisin ensin kuulla korvalääkärini mielipiteen. Hän on valitettavasti sairauslomalla ja soittoaika vasta 19.11. ... En sit tiiä mitä tässä välillä pitäis tehdä, vähän kyl alkaa keinot loppua kun on kokeiltu Epleytä (6 kertaa), Lempertiä (5 kertaa, ilman suurempaa vaikutusta) ja Semontiakin (4 kertaa). Epleyssä kyllä paras lyhytaikainen teho.

10_s

Pertti
18. helmikuuta

Minulla alkoi 1-2 vuotta sitten olla selvästi asentohuimaukseksi tunnistettavaa huimausta. Alussa en ymmärtänyt, miten sen kanssa pitäisi käyttäytyä, ja nousin aamuisin reippaasti sängystä, vaikka huimaus oli melkoista. Kaikkina aamuina en mm. uskaltanut lähteä postilaatikolta sanomalehteä hakemaan. Noiden reippaiden ylösnousujen takia kärsin aina tuntikausia huimauksesta, ja olo oli sen mukainen eli sairas. Sitten opin, että jos aamulla sängystä istumaan noustua ympäristö ei oikein tahdo pysyä paikallaan, niin pitää istua muutama sekunti hiljaa ja katsella rauhassa mahdollisimman kaukana olevia paikkoja (huoneen nurkkia, jos kauemmaksi ei näe), kunnes ympäristö pysyy paikallaan. Tämän jälkeen kaikki onkin siltä päivältä ”kärsitty”, ja voi koko päivän ihan normaalisti. Rauhallisin mielin voi odottaa seuraavaa vastaavanlaista aamua tai seuraavaa huimausjaksoa. Jos sattuu päivän mittaan makuuasennossa olemaan, niin voi tietysti taas joutua toistamaan aamuheräämistä vastaavan muutaman sekunnin rituaalin. Taipumus toistua asentohuimauksella tuntuu olevan. Edellä oleva ”hoito-ohje” ei varmaankaan ole yleispätevä, mutta sen avulla olen välttänyt monia sairaita päiviä.

1_s

Anonyymi
14. maaliskuuta

Olen tutustunut henkilökohtaisesti myöskin kiertohuimaukseen jto ole potenut 1-2 kertaa vuodessa. välillä pitempäänkin poissa. Hoitona olen selvitellyt eri vaihtoehtoja. Yksi on osoittautunut hyväksi kohdallani. (kiertohuimaus päätä oikealle käännettäessä ollessani seljälläni)

Menen pitkälleen, kierrän koko kroppaani hitaasti vasemalle kyljelle. odotan tilanteeni rauhoittuvan, jatkan siitä mahalleni jne. jatkan niin että koko kierros on tehty. Aikaa siihen käytän lähes puolituntia joskus enemmänkin , riippuu miten sen sillä hetkellä koen.

tautia olen potenut jo 15 vuotta. Olen 54 v. mies

Kiertohuimausta poteva Kiiminkiläinen

2_s

f68-3304
5. huhtikuuta

Tässä parasta-aikaa huimauskohtaus eilisestä aamusta alkaen .Elikkä minun kohtaukset alkavat aina yön aikana .Pahoinvointia on mutta ei tälläkertaa oksennukseen nasti. Jossainvaiheessa oli saunanlauteilla tunne kuin korvassa olisi vettä. Edellisestä kohtauksesta ei ole kuin 3viikkoa. Siinä meni koko viikonloppu. Olen aloittanut työhönvalmennuksen 08.03.2010 ja kokoajan tehdään käsillä töitä .Edellisiä kohtauksia on edeltänyt esim. ristipistotyö tai neulominen illalla .Olisiko kyse hartiseudun liikarasituksesta?Kulumista? Olen työskennellyt ravintola-alalla yli 30v.(viim.10v tarjoilijana). Olen vuonna 1951 syntynyt mutta eläkkeelle ei pääse???

10_s

Pertti
6. huhtikuuta

Ei tuo minun mielestäni vaikuta hyvänlaatuiselta asentohuimaukselta. Minä kävisin varmuuden vuoksi lääkärillä. Jos hän keksisi, mitä tuo on. Huimausta on melko monta lajia. Alkaisikohan jokin niistä vaikuttaa tutulta, jos lueskelisit huimauksista näiltä sivuilta?

Terveyskirjasto (Haku sairauden tai oireen perusteella.)

www.terveyskirjasto.fi

Käypä hoito

www.kaypahoito.fi

Hus (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri)

www.hus.fi

Hoitonetti

www.hoitonetti.fi

Gernet- keskustelufoorumi

www.gernet.fi/public/keskustelu

2_s

f48-3452
21. heinäkuuta

minkälaisia tutkimuksia asentohuimauksen toteamiseen käytetään? minulla nyt viikon kestänyt jakso ja joka päivä ollut huimausta. lääkäriin tällä viikolla menossa, pienet neurologiset tutkimukset tehty viime viikolla vastaaanotolla. nyt sitten pitäisi tutkia paremmin. mitä siellä sitten alotetaan tutkimaan? ja kuinka pitkään mahdollisen diagnoosin saamiseen menee? kiitos jos joku pystyy vastaamaan!

4_s

Hypermobiili
22. heinäkuuta

Mulla on kanssa asentohuimausta ja sitä ei ole tutkittu mitenkään. On vain liitetty matalaan verenpaineeseen. Rauhalliset ylösnousut ym. keinot käytössä.

1_s

Anonyymi
8. elokuuta

Minulla todettiin asentohuimaus v. 2006. Työpaikkalääkäri teki ns. kävelytestin, jolla selvisi, että sakkaa kertyy oikean korvan kaarikäytäviin. Sitten sain jumppaohjeet. Menetelmiä on erilaisia riippuen kummassa korvassa tai missä kohtaa kaarikäytävää vaiva on. Kohtaukset menivät minulle jumpan jälkeen pois (Lempertin menetelmä), mutta ovat uusineet n. 1,5 vuoden välein. Jumppa tosin aina auttaa. Seuraavalla P-Karjalan sairaanhoitosivustolla ovat kaikki ohjeet dokumentoituina:

http://www.pkssk.fi/metadocs/searchdocs.asp?SearchName=KOR%20pot%20huimaus:-1:0:0&user=-1&group=2&wg=0&menu_id=1600&menupath=1545,1588,1598,1600Toivotaan, että niistä on apua.