Hikirauhastulehdus on ihmisen laajalla taive- ja rauhasalueella esiintyvä ihonalainen tulehdustaipumus. Yleisimmin märkäinen tulehdus voi syntyä kainaloon, nivusseutuun ja pakaroihin, joissa apokriiniset hiki- ja talirauhaset sijaitsevat. Pienet hikirauhaset, jotka ovat osa kehon lämmönsäätelyä, eivät yleensä sitä vastoin tulehdu.

Hikirauhastulehduksen kehittymiseen liittyy taivealueiden hautumista, turvotus ja ihon pehmeneminen, jonka seurauksena ihon pintaan syntyy herkemmin hiertymiä ja punoittelua. Seurauksena voi olla jopa kipeä ihonsisäinen paiseen syntyminen. Osa ihmisistä reagoi myös herkästi erilaisille keinokuiduille ja niiden hankaukselle. Yleensä luonnolliset kuidut, puuvilla ja silkki ovat taivealueita vähiten ärsyttäviä kankaita. Yliherkkyys deodoranttien tai hajusteiden kemikaaleille voi myös aiheuttaa ärsytys- ja punoitusreaktion. Markkinoilla on nykyään riittävästi herkälle iholle tarkoitettuja ihon hajusteita ja voiteita herkkäihoisille ihmisille.

Hikirauhastulehduksen perushoitoa ovat riittävä hygienia, taipeiden ja kainaloiden hautumisen välttäminen, oikea vaatetus ja hygieniatuotteet, toistuvat suihkuttelut ja tarvittaessa hankalassa tulehdustapauksessa suun sisäinen antibioottihoito.

Hikirauhastulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Ihon hautuma 1
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1

Hikirauhastulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

11_s

abuela
22. maaliskuuta

Mulla on ollut kauan aikaa n.pigispallon kokoinen patti vasemmassa kainalossa.
Kova ,ei liiku.ei kipee mutta joskus outoja tuntemuksia.
Kävin näyttämässä lääkärissä ja sain lähetteen ultraan.
Lääkäri totesi vaan jotenkin tylysti ettei hän sieltä mitään löytänyt mutta ei liioin kertonut MIKÄ siellä sitten oli?
En nyt sentään ole kuvitellut koko pattia koska toinen lääkäri totesi sen ja samon mun läheiset ovat sen todenneet.
Lääkäri tutki kyllä utrassa mutta musta tuntui että ko,patti ikään kuin "pakeni"jonnekkin.
Patti näkyy tietyssä asennossa ihan paljaalla silmälläkin.
Olen sairastanut 12 v sitten ärhäkän rintasyövän ja just vasen rinta poistettu ja kainalo tyhjennetty.
Mua vaan jäi vaivaamaan se että mikä patti on kysymyksessä ja onko tuo ultra luotettava jos ei "osu kohdalle"

4_s

Eva
22. maaliskuuta

Kävitkö ultran jälkeen hoitavalla lääkärillä kuulemassa vastaukset?
Onko jatkosuunnitelmia?

13_s

TriDoc
22. maaliskuuta

Hei! Evan ohjeiden mukaan kannattaa Sinun neuvotella tuloksista hoitavan lääkärin kanssa. Yleinen periaate on, että epäilyttäviä patteja tulee pitää tuumoreina, kunnes lopullinen syy on selvillä. Etenkin kohdallasi selvitys on tarpeen.

8_s

Fireballwoman
22. maaliskuuta

Mä löysin myös kainalosta joku aika taakkepäin patin, tosin ei näy ulospäin, mutta säikähdin kovasti. Se on myös kova ja liikkumaton. Kirjotin siitä tänne jonnekin mutten muista minne ;) Kävin terveyskeskuslekurilla joka just ja just tunnusteli ja määräs labrakokeisiin. Muuten ok paitsi senkka oli 31. Nyt menen uudestaan lekurille ens viikolla. En oikeen usko että hänestä on mulle hyötyä. Täytynee varata yksityiselle aika.

13_s

TriDoc
22. maaliskuuta

On hyvä, että onneksi suurin osa ihonalaisista pateista on hyvänlaatuisia muutoksia, esimerkiksi suurentuneita imusolmukkeita normaaliin infektioon liittyen tai muita kovettumia/tulehduskiinnikettä. Suurentuneita imusolmukkeita voi syntyä myös kainalon alueelle ja ne voivat olla aristavia tai aristamattomia. Muutaman kuukauden seurannnalla infektiosta/muusta altistuksesta johtuvat suurentuneet imusolmukkeet yleensä pienenevät ja häviävät itsestään. Jos potilaalla ei ole vakavaa perussairautta ja hänelle ilmaantuu suurentuneita patteja, on tavallisten muutosten mahdollisuus suuri ja asiaa voidaan jäädä usein seuraamaan,koska normaalit imusolmukemuutokset paranevat itsestään. Sitten on eri asia, jos patti on alunperin epäilyttävä. Näin käy harvemmin. Silloin asia tietysti on kiireellisempi. Yleislääkäri tunnnistaa yleensä helposti suurentuneen imusolmukkeen, johon ei välttämättä liity pahanlaatuisuutta. Yleensä 1-2 kuukauden seuranta paljastaa jatkotoimenpiteiden tarpeen. On luonnollista, että poikkeavan patin löytyminen aiheuttaa meille kaikille epävarmuutta varsinkin kun usein on järkevää odottaa asian hoitumista luonnollista kautta. Keskustele vielä hoitavan lääkärisi kanssa tästä, olisiko kysymys tämäntyyppisestä tilanteesta?

1_s

Anonyymi
29. heinäkuuta

Hei. Minulla on kohta jo puoli vuotta ollut molemmissa kainaloissa punaisia, finnin tyylisiä patteja. Osa on myös ihonalaisia. Olen käynyt lääkärillä kerran ja hän määräsi antibiootti voidetta kainaloihin, mutta se ei ole tepsinyt. Oli myös jotain puhetta hikirauhasten puhkaisemisesta jos eivät katoa. Onko mahdollista kokeilla suun kautta antibioottia ja jos tähän puhkaisemiseen mennään, niin mitä siinä tapahtuu, missä ja onko puudutus/nukutus tarpeen?

Aiheen kysymykset