Karies (hammasmätä) on hampaiden reikiintymistä kuvaava nimitys. Sitä synnyttää mm. streptococcus mutans -bakteeri, joka käyttää ravinnokseen glukoosia ja tuottaa samalla hampaan kiillettä tuhoavia aineenvaihduntatuotteita. Hampaita suojaavan lujan kiillekerroksen pettäessä tulehdus pääsee etenemään esteettä huokoisemmassa hammasluussa.

Karies on lapsilla ja aikuisilla yleinen hammassairaus, jota vastaan voi jokainen puolustautua oikealla ja sopivin väliajoin ajoitetulla ruokavaliolla sekä henkilökohtaisella hammas- ja suuhygienialla, hampaiden harjaamisella ja hammasvälien puhdistamisella hammaslangalla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät hampaiden reikiintymisessä kokemat oireet ovat olleet hammassärky sekä pitkittynyt kipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet hampaan paikkaaminen, hampaiden harjaus ja vähäsokerinen ruokavalio. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Hampaiden reikiintyminen oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
88_rs Hammassärky 3
Stub Pitkittynyt kipu 2
Stub Pahanhajuinen hengitys 1
Stub Poskipääsärky 1

Hampaiden reikiintyminen hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Hampaan paikkaaminen 3
22_rs Hampaiden harjaus 2
52_rs Vähäsokerinen ruokavalio 2

Keskustelu

1_s

Anonyymi
24. joulukuuta

Miksi paikattu hammas on kipeä? Hammas on paikattu pari viikkoa sitten ja väliin siihen tulee kipu kun puren sillä esim. ruispalaleipää. Pitäisikö hammas mennä paikkauttamaan uudelleen vai mistä tämä johtuu? Myös suklaan syöminen vihloo.

1_s

Anonyymi
21. tammikuuta

sama ongelma minulla..

13_s

TriDoc
21. tammikuuta

En tunne hammaslääketieteen saloja sen taitavien ammattilaisten tavoin, joten joudun pitäytymään selityksessä, jotka yleisellä tasolla ovat sisältyvät eri kudosten oireiluun. Hampaan paikkaus voi aiheuttaa syvällä toteutettaessa hampaan hermon "ärsytystä". Hermo reagoi mm. erilaiseen paineeseen työskenneltäessä lähellä hermokudosta, vaikka ei oltaisikaan suorassa yhteydessä hermokudokseen. Myös paikkausta edeltävä särky voi johtua hammashermon ärtymisestä. Osa jälkisärystä saattaa johtua myös paikkauksen yhteydessä hammasta ympäröivän ikenen vaurioitumisesta paineen tai nirhauman muodossa. Jälkisärky on melko yleistä onnistuneenkin paikkauksen jälkeen, eikä jälkisärky välttämättä merkitse paikkauksen epäonnistumista.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset