Ihmisen hajua aistivat aistinrauhaset sijaitsevat nenäontelossa josta niiden hermoimpulssit kulkeutuvat ohutta ja hentoa ”hermojohtoa” pitkin aivojen hajuaistikeskukseen. Suussa on kielen sivuilla joitakin makua aistivia aistinrauhasia, mutta suurin osa ruoan makunautinnosta ”haistetaan” ruoan aromien synnyttämänä ja kulkeutumisena nenäonteloon hajaistinkeräsien tuntumaan.

Hajuaistin puuttuminen eli tieteelliseltä nimeltään anosmia voi syntyä aikuisella päähän kohdistuneen iskun johdosta (aivotärähdys). Takaraivon maahan iskeytymisen johdosta tapahtuu aivojen ”heilahtaminen”, jonka seurauksena herkät nenäontelon katosta aivoihin kulkevat hermojohdot voivat vaurioitua. Muita syitä voivat olla vaikea-asteinen krooninen nuha, aivoperäinen kasvain, päänsisäinen tulehdus, verisuoniperäinen kuolio tai vuoto. Hajuaistin heikentyminen liittyy myös vanhempana Alzheimerin sekä Parkinsonin taudin oireisiin.

Hajuaistin häviämistä tutkitaan Suomessa Korva-Nenä-kurkkutautien klinikoissa. Tapaturmaisen hajuaistin häviäminen voi palautua yleensä vuoden kuluessa tapahtuneesta, mutta sen jälkeen muutos on yleensä pysyvä. Hajuaistin häviäminen koetaan yleensä hankalana eritoten ruokailuun liittyvän makuelämyksien ja nautinnon vähentyessä tai puuttuessa. Puutos voi synnyttää myös muita sosiaalisia ja hygieenisiä ongelmia.

Hajuaistin häviäminen oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Nenän tukkoisuus 1
183_rs Nuha 1
191_rs Haju- ja makuaistin heikkeneminen 1

Hajuaistin häviäminen hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
19. lokakuuta

Monet hajut ovat muuttuneet pahoiksi. Esimerkiksi koivivihdan haju on oikeasti hyvä, mutta nyt se haisee kuin myrkky. Metsämansikan hajua en tunne enää ollenkaan.