Haavojen tulehtuminen on Suomen kaltaisessa viileässä ilmastossa helpompi välttää kuin esimerkiksi kuumassa tropiikissa. Myöskään Keski-Euroopan sairaaloita vaivaavat sairaalabakteerit eivät ole ehtineet rantautua Suomeen täysimittaisesti, mutta ennen pitkää ne aiheuttavat myös meillä lisää inhimillisiä sekä taloudellisia lisäongelmia. Määritelmä ei tietysti vähättele muiden, kuitenkin pienempien terveydenhuollon ongelmien olemassaoloa. Hyvää asemaamme on vaikea käsittää, jos ei ole tutustunut muuta maailmaa vaivaaviin terveydenhuollon hygieniaongelmiin, mutta tilanne tulee ilmeisesti jatkossa tasoittumaan.

Haavanhoidon periaatteet ovat yksinkertaiset, mutta niiden noudattaminen on tärkeää vakavampien infektioiden estämiseksi. Alle 6 tuntia vanha puhdas haava on mahdollista sulkea pinnalisinkin ompelein. Mitä vanhempi tai likaisempi haava on sitä parempi on jättää haava sulkematta, antaen mahdollisen tulehduksen purkautua ihon pintaan poispäin pohjasta. Jos likainen haava suljetaan, saa infektio rauhassa muhia ihon alla aiheuttaen nopeasti paiseen tai vakavan yleistulehduksen muodostumisen.

Avoin likainen haava tulee puhdistaa, ja se tulee samoin kuin tulehtunut ja märkivä haava jättää auki, suihkutella ja kuivata päivittäin edesauttaen märkäisen haavan paranemista. Tärkeää haavanhoidossa on paikallishoito. Pahasti bakteerikatteinen haava voi vaatia lääkärin suorittamaa puhdistusta ja kudosten siistimistä parantuakseen. Suun kautta otetusta antibioottihoidosta on yleensä hyvää paikallishoitoa vähemmän apua. Ilmastomme viileydestä johtuen auringon ultraviolettisäteilyn vaikutukset haavan paranemiseen ovat huonosti tunnetut. Kehitysmaissa haavanhoidon perusteisiin kuuluu avoimien haavojen altistaminen bakteereja tappavalle auringon ultraviolettisäteilylle. Tämä olisi mahdollista myös meillä aurinkoisina keskikesän päivinä.

Haavatulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Ihon haavauma 2
96_rs Kuume 1

Haavatulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 2
Stub Haavainfektion leikkaushoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Sain jalkaan haavan uidessani Thaimaassa meressä. Haava alkoi märkiä niin nopeasti, että minulle nousi 40 asteen kuume ja jouduin sairaalaan bangkokiin. Onko teillä muilla matkailijoilla kokemuksia etelänmailla sattuneista tulehduksista?

1_s

Anonyymi
24. kesäkuuta

Mä olen työskennellyt Phuketissa talvisaikaan erilaisissa matkailutöissä. Kyllä täällä on katottava haavat kunnolla alusta alkaen,ettei ne pääse tulehtuu. Mun kaverilla tuli pöpö polven skrapaan ja sen polvi jäykisty tulehtumisen jälkeen. Lääkärit onnitteli,että hyväet säily hengissä. Onko nää erilaisia pöpöjä tääl vai mist johtuu tää tällanen?

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset