Flunssa on kansanomainen yleisnimitys kaikille niille tavallisille virustaudeille, jotka aiheuttavat nuhakuumeen kaltaisia oireita. Valtaosalla avohoidon vastaanotolla käyvistä ihmisistä on ongelmana hengitystieinfektio, joista tyypillisin on juuri nuhakuume eli flunssatauti. Niiden yleisimpiä aiheuttajia ovat rinovirukset, jotka tarttuvat yskimisen tai käsikontaktin välityksellä. Muita flunssan aiheuttajia ovat koronavirus, rs-virus, enterovirus, adenovirus sekä parainfluenssavirus.

Flunssan tai nuhakuumeen toteamiseen ei välttämättä tarvita lääkärin apua, jos oireet ovat tyypillisiä, eivätkä ole kestäneet pitkään. Tarkasta flunssan aiheuttavasta virustyypin tunnistamisesta ei käytännössä ole apua, koska flunssataudissa hoito perustuu vain lepäämiseen ja rasituksen välttämiseen. Flunssan oireet ovat tavallisia ylähengitystieoireita, jotka eivät ole vakavia, mutta aiheuttavat ylähengitysteiden limakalvonärsytystä tai tulehtumista.

Antibioottihoidosta ei ole hyötyä nuhakuumeen hoidossa, eikä lääkärinkään keinoin flunssasta toipumiseen voida juuri vaikuttaa, paitsi oireita lievittävästi. Flunssataudin jälkitautina saattaa joskus seurata korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia, keuhkoputkentulehdusta tai vakavimmassa tapauksessa jopa keuhkokuumetta. Näitä ehkäisevät hyvä yleiskunto, terveelliset elämäntavat sekä riittävä lepo. Flunssan, toisin kuin influenssan ehkäisemiseksi ei ole myöskään olemassa rokotetta.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät flunssassa kokemat oireet ovat olleet nuha, päänsärky, Äänen käheys, yskä, kuume, väsymys, kurkkukipu sekä nenän tukkoisuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhdeksää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, lepo, itsehoitokipulääkkeet, nenän niistäminen ja väsyttämättömät antihistamiinit. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
21. lokakuuta

Olipa muuten syksyllä ärhäkkä flunssa-aalto, joka taisi kiertää monen moiset paikat täällä Suomessakin... itselläkin oli ärhäkkä flunssa joka ei sitten meinannut niin millään lähteä pois kun laiminlöin levon...

selvisittekös te ilman tämän syksyistä flunssaa?

1_s

Hoitonetti.fi
25. lokakuuta

Flunssia tulee ja menee parhaimmillaan 3-6 kertaa vuodessa. Varsinkin lapsiperheissä flunnssavirukset leviävät päiväkodeista ja tarhoista tehokkaasti. Lapsille niistä ei ole haittaa vaan ne toimivat oman elimistön puolustuskyvyn rakentajina. Tietysti korvakierteisellä lapsella tai flunnsakierterisellä lapsella kotihoito voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta käytännössä tämä ei ole useinkaan mahdollista. Tulisiko erilaisin tukitoimin kotihoitoon siirtymistä helpottaa? Onko kotihoidon tuki sen suuruinen, että se antaisi vaihtoehdon toisen vanhemman kotiinjäämiseen?

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Jokatalvisen influenssakauden jälleen lähestyessa kansanterveystyön puolesta terveyskeskuksissa on mahdollisuus saada ilmaiseksi osalle influennssaviruksia suojaava rokote. On muistettava, että rokote on nimenomaan harvinaisempia influenssaviruksia vastaan, eikä ehkäise mitenkään tavallista flunssaa. Rokote on tarkoitettu vanhuksille sekä muille kroonisesti sairaille, joille influenssaviruksen tartunta voi aiheuttaa vakavan sairauden. Terveen työikäisen väestön rokottamisessa ei ole juuri hyötyä, vaan hyöty syntyy nimenomaan erityisryhmien rokottamisesta. Viime vuosina suoisota on lisänneet erilaiset influenssarokotekampanjat työpaikoilla, joiden todellinen hyöty on näinollen kyseenalaista.

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Hoitonetin lääkäreiden saamien tietojen mukaan ensimmäiset influenssatapaukset ovat rantautuneet Suomeen. Esiintymishuipun ennustetaan ajoittuvan kuitenkin joulu-tammikuulle. Tämänvuotisesta influenssasairastavuudesta epäillään tämänhetkisten arvioiden valossa tulevan normaalia lievempi. Verrattuna tavallisiin flunssasairauksiin influenssatartunnat tulevat jäämään selväksi vähemmistöksi. Yleisempiä flunssasairauksia voidaan ehkäistä hyvällä yleiskunnolla, käsihygienialla ja välttämällä tahatontakin nenän kaivelua!

2_s

GOHJUT
5. marraskuuta

Influessarokotus ois hyvä :/

2_s

Mari
8. marraskuuta

Miten on, saako sairastetusta influenssasta (enpä kylläkään tiedä, mikä influenssavirus se oli, kun sairastin sen n. viisi vuotta sitten, jolloin korkeaa kuumetta kesti viikon) pitempiaikaisen suojan kuin rokotuksesta?

13_s

TriDoc
9. marraskuuta

Hei Mari! Olet saanut sairastetulle influenssavirukselle immuniteetin, mutta ongelmallista on viruksen muuntautumiskyky, jonka vuoksi jää epävarmaksi ja epätodennäköiseksi että altistuisit toistamiseen samalle virukselle. Mahdollista se kuitenkin lienee, joten siinä mielessä suojausta on olemassa. Täysin terveellä aikuisella pakottavaa tarvetta influenssarokotukseen ei ole. Riskiryhmille se kuitenkin on tarpeen. Rokote antaa suojan vain osalle influenssaviruksia, joita kuitenkin pyritään seuraamaan ja rokotetta valitsemaan sen mukaan. Aina rokote ei kuitenkaan anna suojaa suunnittelusta huolimatta. On myös muistettava tosiasia, että flunssasairaudet ovat influenssaa huomattavasti yleisempiä edelleen, eikä niihin rokotus tehoa. Hyvää alkutalvea!

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Influenssarokotushan ei taida auttaa ihan perusflunssaan millään tavoin?

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Vielä ei ole flunssaa iskenyt, mutta yrittänyt on monta kertaa. Eilen illallakin tuntui olo hieman oudolta, mutta ei kuumeiselta. Mittasin kuumeen näytti hieman yli 37 joten ajattelin flunssan iskevän, mutta se laski muutamassa tunnissa pois. Kurkku on nyt viikon verran ollut hieman karhea, mutta ei kipeä. En tiedä mikä tuohon vaivaan auttaisi vai onko jotain ensi oireita tulevasta flunssasta.

1_s

Anonyymi
25. marraskuuta

sairastuin keuhkokuumeeseen kuukausi sitten ja lääkkeillä kuume ja crp laskikin melko nopeasti. Keuhkokuvakin on nyt kai melko normaali. Sen jälkeen kuitenkin lämpäå on ollut jatkuvasti jo yli kaksi viikkoa n.36.9-37.3, joka ei ole normaalilämpöni. Verenkuva ja senkka normaalit. Kuivaa sitkeää yskää on jatkunut koko ajan. Olen muuten perusterve, enkä tupakoi. Alkaa vähitellen rassata tämä tilanne, kun mitään muutosta parempaan ei tapahdu. Olo ei muutenkaan tunnu oikein terveeltä. Onko muilla ollut pitkittynyttä keuhkokuumetta?

13_s

TriDoc
3. joulukuuta

Näin nimenomaan on. Flunssarokotusta ei ole olemassa ja rokotteita on vain eri influenssakannoille. Joka vuosi influenssarokotekaan ei auta välttämättä iskeneeseen influenssaankaan, jos tuleva influenssakanta ja rokote menevät ristiin. Erityisryhmille influenssarokotteilla on toki merkitystä ja toki yksittäistapauksissa, mutta tarve terveillä ihmisillä ei ole samalla tapaa merkityksellinen johtuen edellisestä.Itse en ole influenssarokotetta hankkinut tästä syystä.

13_s

TriDoc
3. joulukuuta

Kannattaa pitää keuhkokuumeen aikana ja sen jälkeen tiivistä yhteyttä hoitavaan lääkäriin, joka kontrolloi tilannetta. On muistettava, että keuhkokuvasta ei paranemisessa ole kovin nopeasti hyötyä, koska varjostumat keuhkokuvista häviävät hieman hitaammin kuin reaalinen tulehdus poistuu.Tämän kuitenkin lääkäri hoitaa. Keuhkokuume on vakava sairaus, joka muodostuu usein kohtalokkaaksi etenkin vanhuksille. Hoitoon tulee suhtautua vakavasti, koska ilman antibioottihoitoa sitä ei välttämättä selviäisi! Keuhkokuumeen jälkeen kannattaa flunssaoireiden iskiessä herkästi käydä lääkärissä seuraavan 1-2 vuoden ajan, koska sairaus voi uusiutua hiukan herkemmin. Taustalla voi joskus olla keuhkokuumeen toistumista edistävä syy, joka paljastuu vasta myöhemmin.Onneksi näin ei kuitenkaan usein ole.

5_s

m49-267
15. joulukuuta

Liekkö nyt flunssakausi jo ohi? Vai vieläkö on ollut talviflunssaa liikenteessä?

1_s

Anonyymi
19. joulukuuta

Itselläni ei ole ollut pitkään aikaan flunssaa, mutta mykoplasma oli pari kk sitten, ja se on monta kertaa flunssaakin kauheampi! Se on bakteeri, joka aiheuttaa hengitystieoireita, mutta minulla ainakin ne olivat kauheampia kuin flunssassa.

1_s

Hoitonetti.fi
21. joulukuuta

Hyvät hoitonetin jäsenet! Näyttää siltä, että lokakuusta 2008 lähtien on yhä lisääntyvässä määrin tavattu virusperäistä enterorokkoa, joka on tavallisimmin tyypillinen lasten virustulehdus, mutta tarttuu myös aikuisille. Tyypillisenä virustautina sille ei ole levon ja seurannan lisäksi antibioottihoidosta hyötyä. Oireina tässä virustyypissä esiintyy erilaisia rakkuloita käsissä ja suussa ja nielussa sekä flunssastaudin yleisoireina päänsärkyä ja huonovointisuutta sekä kuumetta. Erikoisimpana oireena on raportoitu kynsien irtoamista sairauden päätteeksi. On kuitenkin todennäköistä että ne kasvavat uudelleen, joten pysyviä haittoja sairaudesta ei todennäköisesti jää. Virustaudit ja erilaiset rokot ovat jokapäiväisiä sairauksia varsinkin lapsiperheissä, eikä niitä tarvitse varsinaisesti pelätä. Hyvää käsihygieniaa kannattaa noudattaa, koska sairaus tartuu koskettelun välityksellä!

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

Olen nyt kaksi kertaa saanut tavallisen pikku flunssan jälkitautina lihasheikkouden. (Sairastumisen alussa särkyä ja voimattomuutta jaloissa. Jatkuu lähinnä voimattomuutena ja jos liikkuu vähänkin enemän, kuin on pakko, niin tuloksena voimakasta kipua jaloissa.) En ollut siitä koskaan kuullut puhuttavan jälkitautina ja arvaatte varmaan, että säikähdin ekalla kerralla, kun muuten alkoi olla jo hyvä olo, mutta jalkojen heikkous vain paheni ! Kuinka yleistä tämä oikein on ??? Minulle tämä on nyt tullut tosiaan jo kaksi kertaa: Onko tämä siis helposti tulevaisuudessakin minun riesani ? Voiko sitä mitenkään välttää ? Olen näet taas pienessä flunssassa....

13_s

TriDoc
7. maaliskuuta

Hyvät hoitonetin käyttäjät. Helsingin Sanomissa julkaistiin 5.3.2009 Infektiotautien dosentti Olli Ruuskasen artikkeli infektiosairauksien hoidosta. Hän on yrittänyt kouluttaa meitä lääkäreitä antibioottihoidon järkevässä käytössä. Meitä kaikkia koskevana tavoitteena on estää toisaalta lääkeresistenssin syntyminen ja toisaalta tarpeettomista antibioottihoidoista syntyvät tulehdukselliset ja allergiset reaktiot. Antibioottihoidon järkevä käyttö vaatii jatkuvaa muistiinpalauttelua hengitystiesairauksien hoidon perusteista, jotta niistä olisi jatkossakin yhtä merkittävää hyötyä. Tässä artikkeli: "Puolet antibioottikuureista Suomessa on turhia HS 5.3.3009 Tavalliseen tapaan osa hiihdon MM-kisajoukkueen urheilijoista sairastui kilpailujen kuluessa hengitystieinfektioon. Lehtitietojen mukaan infektioita hoidettiin antibioottilääkkeillä. Virpi Kuitunen (HS 1. 3.) kertoi sairastuneensa flunssaan jo ennen sprinttiviestiä. "Söin antibioottia heti, kun oireilu alkoi. Varmaan se pelasti, ettei mennyt sen pahemmaksi ja pystyin hiihtämään ne kisat", hän kertoi. Lukijalle annettiin kaksi väärää ja vaarallista todistusta: flunssaa hoidetaan antibiootilla, ja kilpaa hiihdetään sairaana. Olen 30 vuotta opettanut lääketieteen opiskelijoille ja lääkäreille, että flunssaa ei pidä hoitaa antibiootilla. Flunssa on viruksen aiheuttama hengitysteiden limakalvotulehdus. Se ei ole satojen salaperäisten virusten aiheuttama tauti. Flunssaa aiheuttaa tavallisimmin yhdeksän virusta: rinovirus (yleisin), koronavirukset, parainfluenssavirukset, influenssavirukset, bokavirus, metapneumovirus, rs-virus, enterovirus ja adenovirus. Viruksilla on satoja alatyyppejä. Flunssan aiheuttaja voidaan tarvittaessa löytää nenänielun limasta lähes kaikissa tapauksissa vuorokaudessa genomin monistustekniikalla. Suomalaiset virologit ovat alallaan yhtä hyviä kuin Suomen naiset kilpaladulla. Valitettavasti aiheuttajan löytämisestä on vähän hyötyä, sillä spesifistä hoitoa on vain influenssainfektioon. Urheilijoilla flunssan aiheuttajan nopea selvittäminen voisi antaa tärkeää tietoa infektion taudinkuvasta, leviämisestä ja ehkäisystä ja estää turhia antibioottihoitoja. Urheilulääkäreiden ja urheilijoiden on syytä tietää, että flunssan alussa otettu antibiootti ei estä mahdollisia flunssan komplikaatioita, kuten välikorvatulehdusta, poskiontelotulehdusta tai keuhkokuumetta. Keuhkoputkitulehdus eli akuutti bronkiitti eli äkillinen yskätauti on lähes aina virusinfektion aiheuttama, eikä sitäkään pidä hoitaa antibiootilla. Ei ole siis mitään syytä, että urheilijan flunssan oireita hoidetaan antibiootilla. Suomessa määrätään vuosittain yli kaksi miljoonaa antibioottihoitoa – niistä arviolta puolet on aiheettomia. Aiheeton antibioottien käyttö on maailmanlaajuinen ongelma, joka on johtanut bakteerien vastustuskyvyn lisääntymiseen tavallisimpia antibiootteja kohtaan. Antibioottien käyttö ei ole riskitöntä. 5–25 prosenttia potilaista saa antibioottihoitoon liittyvän ripulin, kaksi prosenttia ihoreaktion ja noin yksi viidestä tuhannesta vakavan allergisen reaktion. Taloudellisesti virusinfektion hoito antibiootilla on sama kuin repisi satasia. Urheilijan flunssan hoito on sama kuin tavallisten ihmistenkin: lepo, lämpö ja sympatia. Erityisesti on korostettava, että sairaana ei saa mennä ladulle, eikä missään nimessä kilpaladulle, sillä silloin vakava sairastuminen voi olla oven takana, eikä sitä voi estää antibioottihoidolla. OLLI RUUSKANEN infektiotautiopin professori TYKS lastenklinikka"

8_s

Piippo
9. maaliskuuta

Hienoa, että joku ammattilainen puuttui tuohon asiaan. En liene ainoa maallikko, joka kummasteli näitä ´kuumeantibiootteja´. Mutta kun sairaana ei saa urheilla, niin mitäpä sanot minun tilanteestani?

Viime heinäkuuhun asti olisin sanonut: olen perusterve, tupakoimaton, liikuntaa harrastava 50-v. nainen. Heinäkuun alussa alkanut kuiva yskä vähän ihmetytti. Kun limaa alkoi irrota, ajattelin vaivan olevan pian paranemassa. Kuukauden yskittyäni, menin lääkäriin, vaikka muita oireita ei ollut (ei nuhaa, ei kuumetta, ei kurkkukipua). Verikokeissa ei näy mitään, poskiontelokuvissa ei näy mitään, mutta mykoplasman ja keuhkoklamydian vasta-aineet olivat koholla, joten suostuin ab-kuuriin (Roxitromycin). Kuuri ei tuo apua, päinvastoin – nyt myös nenä menee tukkoon. Ei nuhaa, mutta ääni honisee, korvat rutisevat ja olo on tukkoinen. Vasta-ainearvoista keuhkoklamydian arvo oli edelleen kohonnut, mp ennallaan. Sain Flixotidekiekon ja vähän myöhemmin myös Ventolinekiekon ja nenäsumutteen. Kummastakaan ei ole apua. Ne jätetään pois marraskuussa. Kokeiltiin toinen ab-kuuri (Avelox). Joulukuun alussa aloitetaan Sinqulair ja Tilade ja jatkan nenäsumutteen käyttöä (Avamys). Poskiontelot huuhdellaan syksyn aikana 3 kertaa – ei löydöksiä. Yskösten bakteeri- ja sieniviljelyssä ei näy mitään. Saan silti hoitokokeiluina vielä kaksi ab-kuuria (3. Ketek ja 4. Amoxin comp), joista mikään ei poista yskää ja turvotusta nenässä.

Yskin siis joka päivä edelleenkin ja nenästä tulee paksua, vihreää limaa, pääkin on kipeä,
mutta kuumetta ei ole. Olo ei ole ollut terve 8 kuukauteen. Voinko silti kuntoilla, kun kuumetta ei ole ja kroppa kaipaa päivittäiset ulkoilunsa ja jumppaakin 2-3 kertaa viikossa? Ja millähän saisin itseni taas terveiden kirjoihin?

12_s

TUULA74
10. maaliskuuta

Ei kuulosta kivalta, mutta jotain samantapaista oli mun sairastumisessa. Lääkärit eivät parilla ekalla kerralla vaivautuneet lähettämään sen enempiin tutkimuksiin vaan antoivat antibioottikuuria "poskiontelotulehduksiin" En usko, että mulla oli tuolloin kertaakaan oikeasti tulehdusta, koska joka kerta sen jälkeen, kun olo on ollut samanlainen ja asiaa on oikeasti tutkittu, minulla EI ole ollut tulehdusta vaan vain limakalvojen turvotusta poskionteloissa. Tämä turvotus johtuu taas allergiasta/yliherkkyydestä johonkin... (Allergia testeissä ei ole selvinnyt, että mihin minä reagoin) Tällä hetkellä käytössä Aerius, Nasonex ja Singulair. Yritin olla ilman tota Singulairia, mutta viikon kuluttua alkoi jo kipu poskionteloissa ja kummallinen olo korvassa. (Ei tulehdusta) Aloitin taas lääkkeen ja olo helpotti. Mulla on ollut tosiaan suuri apu tosta Singulairista, mutta mun "salainen aseeni" on "Sarvikuono" ("Nenähuuhtelukannu") Ostin sen pari vuotta sitten luontaistuotekaupasta ja ihan lääkärin suosituksesta ! Se on ollut mun oloni pelastus...tähän asti. (Nyt vaivaa ihan toinen tauti) Siis suosittelisin sua EHDOTTOMASTI kokeilemaan tota "Sarvikuonoa" ! Niitä löytyy myös apteekeista.

8_s

Piippo
10. maaliskuuta

Samaa mieltä! Sarvikuono pelastaa usein iltani. Kun sillä saan puhdistettua onteloita sen verran että nenäsumute menee perille, niin saan nukuttua ihan mainiosti. Öisin en juurikaan yski enkä niistä, mutta päivisin kyllä. Vaivani taitaa olla samaa lajia kuin sinullakin: yliherkkyys jollekin. Mutta millä ja missä voisi saada selville syyn?

13_s

TriDoc
10. maaliskuuta

On mahdollista, että joskus pitkään kestänyt virustauti pitää keuhkoputkissa pitkäaikaista tulehdustilaa päällä, jonka päätteeksi toipilas altistuu astman puhkeamiselle. Onneksi tämä ei ole kovin yleistä, mutta on totta että ajallisesti tuoretta astmaa todetaan merkittävästi pitkällisten tulehdussairauksien jälkeen. Tämänkin vuoksi pitkään kestävien virussairauksien kanssa maltti ja lepo voi olla hyödyllistä tulehduksesta paranemisessa. Pitkittynyt virustauti on hankala seuralainen nykyisessä kiireisessä yhteiskunnassa, kun se laittaa aikataulut täysin uusiksi eikä meillä olisi entiseen tapaan "aikaa" sairastaa.

12_s

TUULA74
13. maaliskuuta

Kuinka usein käytät Sarvikuonoa ?

8_s

Piippo
13. maaliskuuta

2 x päivässä = Aamulla ja illalla. Huuhtelun yhteydessä nenästä tulee lähes aina ihan kunnon klöntit paksua vihreää räkää, joskus verisiä klönttejä ja joskus isoja kovettuneita lohkareita. Hyh! Anteeksi nuo kuvailut. Puhdistuksen jälkeen laitan nenäsumutteen.

8_s

Piippo
13. maaliskuuta

Kysynpä nyt vielä tarkennusta. Olen siis sairastanut ikävää räkätautia jo 8 kk. Syitä on etsitty kovasti, sillä olen ennättänyt tänä aikana käydä 16 kertaa lääkärissä. Yksikään lääkäri (yleis-, keuhko- tai korvalääkäri) ei ole sanonut, etten saisi liikkua. Päinvastoin, minua on kehotettu liikkumaan, mieluiten ulkona puhtaassa ilmassa joka päivä. Kyse ei siis ole siitä, että minulla ei olisi aikaa pysähtyä ja levätä. Kyse on siitä, ettei kukaan ole vielä keksinyt, miksi tämmöinen vaiva minulle yht´äkkiä tuli ja millä sen saisi pois. Lepää mielelläni vaikka monta viikkoa, jos se on käypää hoitoa. Onko?

13_s

TriDoc
13. maaliskuuta

Hei vielä! Menit hyvin asian ytimeen! Pitkittyneessä oiretilanteessa ei ole yhtä hyvää sääntöä. Liikunta tulee yleisesti mitoittaa yleistilan, oireiden ja tuntemusten mukaan. Sinun kannattaa noudattaa lääkäriesi neuvoja liikunnan suhteen. Lepo on yleissääntönä hyvä, mutta luonnollisesti jossain vaiheessa tulee hetki, jolloin räkä täytyy saada raittiissa ilmassa liikkeelle oireiden jäädessä pesimään. Ilmeisesti tästä oli nyt kohdallasi kysymys.Hyvää viikonvaihdetta!

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

Olisiko aika kokeilla Homeopatiaa?

Itse olen ollut poskiontelotulehdus/räkätauti/tukkoisuus -kierteessä jo yli viisi vuotta. Poskionteloni on leikattu kahdesti. Tutkittaessani liman koostumusta (yhden kerran, vihdoin viime syksynä), selvisi että keltainen/vihreä lima on allergiaperäistä. Mikä sen laukaisee on epäselvää. Allergioita minulla ei ole.

Nyt palatessani matkalta (jonka aikana olin terve 99%) Suomeen jouduin taas antibioottikierteesseen. Lieneekä nyt takana yli 15 antibioottikuuria 5 vuoden sisällä. Räkätauti ei ota helpottaakseen. Keltaista ja vihreää limaa tulee päivät päästään. Oireita olen yrittänyt hillitä duactilla, flisonasella, nasonexilla ja sarvikuonolla. Minulla on myös astma (joka on todettu tässä parin vuoden sisällä). Astmaa hoidan seretide 50/150 inhalaattorilla aamuin illoin. Pef-mittauset ovat pysyneet suht samoina minulle alhaisesta astmalääkityksestä huolimatta.

Oloni on kuitenkin toivoton. Haluaisin eroon kaikista lääkkeistä. Ja jatkuvasta veitsen terällä elämisestä = milloin taas sairastun / kauan menee ennen kuin terveydyn. Kohta alkaaa kolmas kuukausi sairastelua.

Aloitin viime torstaina suolahuonehoidot. Laitoin viimeiset rahani siihen. Kallista puhaa 180e/10kertaa(alennettu hinta). Kokeilin pari vuotta takaperin homeopatiaa. Hoito jäi kesken sillä vointini meni niin huonoksi, ettei minulla ollut mahdollista käydä läpi tätä luonnonmukaista paranemista. Nytkin malttia olisi vähän, mutta jotenkin tuntuu siltä, että lääketiede ei pysty auttamaa minua. Antibiootit hetkellisesti auttaa, mutta uusi sairastuminen kolkuttelee nurkan takana aina jossain vaiheessa.

Haluan elää elämää ilman jatkuvaa pelkoa sairastumisesta. Liikkua, nauttia luonnosta, vuorista, kauniista maisemista, rakkaudesta, seksistä, ystävistä, olla iloinen ja jakaa sitä toisille. Miten saisin kaikki palaset loksahtamaan paikalleen???

Luin kirjan Itsensä parantava ihminen by Susanna Ehdin. Se herätti paljon ajatuksia. Nyt menossa Eckhart Tollen - The Power of Now. Alan uskomaan siihen, että sairaudet ovat tukahdettujen tunteiden purkautumia. Nyt pitää siis vaan selvittää mitä lukkoja on jäänyt avaamatta? Ja sitten elämä taas hymyilee?

1_s

Hoitonetti.fi
4. huhtikuuta

Flunssa- ja allergiaoireiden eroittelu toisistaan on varsinkin kevätaikaan normaalia hankalampaa. Kaikille rekisteröityneille hoitonettiläisille on tarjolla itsehoidollista tulkinta-apua flunssan ja allergian eroista (pääsivulta luettavasta taulukko-osiosta). Hyvää pääsiäisen odotusta!

8_s

Piippo
12. huhtikuuta

Otan osaa! Minä olen yskinyt ja tuhissut vasta reilut 8 kk ja olen jo ihan tuskastunut siihen, että syytä ei löydy. Poskionteloissa ei ole mätää, eikä punktioilla saada näin aikaan mitään edistystä. 5 kertaa on silti poskiontelot varmuuden vuoksi huuhdeltu ja nyt ehdotellaan tuota leikkaushoitoa, mutta minusta sekin on omituista. Miksi pitäisi leikellä, jos sieltä onteloista ei tule huuhtelussa muuta kuin vettä? Siellä on vaan koko ajan turvonneet limakalvot ja minusta sen turvotuksen syy pitäisi selvittää. Samoin kuin sinulla: jos räkä on allergia- tai yliherkkyystyyppistä, niin eikö löydy testiä millä saisi selville, mikä tuon reaktion laukaisee?

Jos syynä on joku homealtistus, niin sen tutkiminen lienee perin vaikeaa. Ainakin minä olen saanut sen käsityksen, kun pari lääkäriä on jo homeasiaa epäillyt, mutta mitään ei sen tiimoilta tutkita. Sen sijaan seuraillaan tilannetta ja tutkitaan onko astma puhkeamassa. Niin voi tosiaan käydä, mutta jotenkin luulisin, että siihenkin pitäisi löytyä joku laukaiseva syy, kun ainakaan suvussa ei astmaa ole. Hermot taitaa mennä ennen kuin mitään muuta selviää.
Tsemppiä taisteluusi!

1_s

Anonyymi
15. huhtikuuta

Niinpä niin. Nyky-yhteisunnassa on tosiaan niin kiire, ettei voi sairastaa. Ja tämähän tarkoittaa virussairauksien kohdalla sitä, että kolmen päivän "oma loma"-ilmoitus ei riitä paranemiseen. Lääkärit eivät juurikaan kirjoita sairaslomia kun ei ole kuumetta eikä rajuja merkkejä sairauksista. Monesti virustautien toteaminen on vaikeampaa ja niitä ei hoideta huolella. Monella vain tauti "roikkuu" kun ollaan puolikuntoisena töissä. Tämä on nykyaikaa!

1_s

Anonyymi
16. huhtikuuta

Minulla löydettiin toistuviin ylähengitystieinfektioihin maitoproteiiniallergia ihan sattumalta. Eli olen kovasti allerginen maidon kaseiinille, joka aiheuttaa kohdallani limakalvojen paksuuntumista mikä taas on otollista kaikelle muulle. Tätä tutkitaan aikuisilla TODELLA harvoin mutta kohdallani kierre katkesi kun jätin kaikki maitotuotteet pois.

1_s

Hoitonetti.fi
25. kesäkuuta

Kansainvälisessä BMJ- nimisessä lääkärilehdessä julkaistiin äskettäin tutkimustuloksia 13 eri Euroopan maan antibioottihoitokäytännöistä. Bakteeriresistenssin lisääntyminen on suurimpia lääketieteen ongelmia tänä päivänä, eikä Eurooppa ole ongelmalta säästynyt. Varsinkin sairaaloissa yhä enemmän joudutaan pitkittyneisiin hoitoihin lisääntyneen resistenssitilanteen vuoksi.

Tutkimusryhmän toimesta selviteltiin n 3400 potilaan hoitoja 13 eri Euroopan maassa. Tulosten mukaan antibioottien käytössä oli suuria eroja Euroopan sisällä, eivätkä erot voi selittyä muulla kuin hoitokäytäntöjen eroavaisuuksilla. Antibiootteja eniten käyttäviä maita olivat mm Puola ja slovakia ja vähiten niitä käytettiin Norjassa ja Ruotsissa. Myöskään hoitotulokset eivät korreloineet antibioottien käyttöön millään tavalla.

Vaikuttaa siltä, että antibioottihoitoja määrätään paikoitellen turhaan sellaisiinkin sairauksiin, jotka paranisivat ilmankin. Antibiootin määräämisessä varsinkin lääkärit ovat avainasemassa sellaisissa maissa, joissa antibioottia ei ole vapaasti apteekista saatavana ilman reseptiä. Lääkäreillekin asia on hankala, koska yleisellä tasolla lääkkeen määrääminen yleisesti parantaa potilaan tyytyväisyyttä vastaanottotapahtumaan liittyen. Onko mielipiteitä tai kokemuksia käynneistä, mitä tulisi tehdä turhien antibioottikuurien vähentämiseksi?

1_s

Anonyymi
10. elokuuta

mistä mahtaa johtua, että mulla on oikeanpuoleinen korva ollut jo viikon lukossa, ja välillä hengittäminen on raskasta, niin että tuntuu kuin kurkku olisi turpoamassa vallan umpeen? /:| myös päänsärkyä on esiintynyt..

6_s

Meeni
2. syyskuuta

Jotenkin pitäisi vaan lisää valistaa ihmisiä tästä asiasta. Yleiseti taidetaan vieläkin luulla, että antibiootti on oiva lääke hilseestä alkaen. Sanomalehtiä lukevat monet ihmiset, pitäisi olla vetävä otsikko, esim. "Uutta tietoa flunssan hoidosta ja lääkkeistä".

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset