Eturauhastulehdus on yleinen miesten vaiva. Se synty on usein sidoksissa eriasteiseen kylmettymiseen, jonka seurauksena ensimmäinen eturauhastulehdus on kehittynyt. Tyypillisinä oireina eturauhastulehduksessa on kipu, virtsavaivat ja huonovointisuus. Lisäksi lämpöily on oire, joka voi liittyä tulehtuneeseen eturauhaseen. Eturauhasen tulehdusta on karkeasti kahta lajia aiheuttajansa mukaan.

Valtaosa eturauhastulehduksista (yli 95%) on aseptisia, jossa mukana ei ole todettavaa bakteeritulehdusta. Asianmukaisen lääkärikäynnin jälkeen ei-bakteeriperäisen tulehdukseen eturauhasen hoitona avun/helpotuksen voi saada tulehduskipulääkkeistä. Myös lantion alueen lämmittämisestä, kuumasta kylvystä tai yhdynnästä (siemensyöksy) voi olla hyötyä. Alapäätä ja alaraajoja suojaavaan vaatetukseen tulee kiinnittää huomiota (pitkät alusvaatteet) talvisaikaan, koska eturauhastulehdus voi uusiutua kylmälle altistumisesta. Istumista kylmällä alustalla olisi hyvä välttää, jos eturauhasen oireita on esiintynyt. Myös alkoholi saattaa ärsyttää eturauhasen oireilua.

Huomattavasti harvinaisempi on bakteerin infektion aiheuttava tulehdus eturauhasen alueella. Bakteeritulehduksen harvinaisuus johtuu miehen pitkästä virtsaputkesta, jota kautta infektion on hankala nousta ja yleistyä virtsaputkessa, eturauhasessa ja virtsarakossa. Bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa eturauhastulehduksetn oireet ovat yleensä pelkän kylmettymisen aiheuttamaa tulehdusta rajumpia ja se vaatii aina antibioottihoidon.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät eturauhastulehduksessa kokemat oireet ovat olleet alavatsakipu miehellä, kirvely virtsatessa, virtsasuihkun heikkeneminen, kiveskipu, virtsankarkailu, virtsaumpi sekä kuume. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta.

Eturauhastulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 2
Stub Kipulääkkeet 2
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1
12_rs Lepo 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset