Eturauhasen syöpä on yli 80- vuotiailla miehillä hyvin todennäköinen fysiologinen tosiasia. Se voi olla kuitenkin täysin oireeton ja rajoittunut siinäkin vaiheessa, sillä eturauhasen syöpäkudokselle on ominaista hidas kasvutapa, minkä vuoksi mahdollisuudet todeta se paikallisena ja eturauhasen kapselinsisäisenä ilman etäpesäkkeitä ovat hyvät.

Tarjolla on tehokkaita hoitoja pysäyttämään syövän eteneminen jopa kokonaan. Eturauhassyöpää epäiltäessä on syytä käydä perusteellisissa tutkimuksissa, johon kuuluu käsin tunnusteltava eturauhasen tunnustelu sekä PSA- nimisen merkkiaineen laboratoriomääritys. Suurentunut PSA-pitoisuus voi olla merkki eturauhasen liikakasvusta tai pahanlaatuisesta eturauhasen sairaudesta. Toistuvasti koholla oleva PSA-arvo olisi syytä selvittää, vaikkakin usein se liittyy hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät eturauhassyövässä kokemat oireet ovat olleet virtsasuihkun heikkeneminen, virtsankarkailu sekä virtsaumpi. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet syövän sädehoito ja syövän leikkaushoito. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

13_s

TriDoc
10. joulukuuta

Viimeaikaiset uudet kansainväliset tutkimustulokset puhuvat sen tosiasian puolesta, että erilaisilla lisäravinteilla ja vitamiineilla ei vaikuttaisi olevan merkitystä syöpien ja sydänsairauksien ehkäisyssä, jos muuten nautittu ravinto on riittävää ja monipuolista. Viimeiset tutkimukset kansainvälisesti on tehty ainakin seleenillä, C- ja E-vitamiineilla, joilla ei havaittu mitään estävää mekanismia eurauhasen syöpien synnyssä. Tulos osaltaan vahvistaa aiempaa tietoa, jonka mukaan yksittäisillä pillereillä ei ole terveyden ylläpidossa suurempaa merkitystä. Uusimmat Tulokset ovat pettymys erilaisille vitamiinien ja lisäravinteiden markkinoijille, koska näyttää, ettei niiden käytöstä ole hyötyä terveyden edistäjinä. Sen sijaan on todistettu kasvispitoisen ja kevyen ruokavalion kiistattomat edut mmm. eturauhasen syövän ehkäisyssä, koska sitä käyttävällä ei synny ylipainoa.. Ylipaino kiistatta lisää eturauhassyövän riskiä, samoin alkoholin ylimääräinen käyttö sekä tupakointi.

1_s

anssi76
23. elokuuta

Tohtorin kirjoitus tässä on täyttä asiaa. Kuitenkin viime aikoina on todettu D-vitamiinilla olevan erittäin myönteinen vaikutus yleensä ihmisen terveyteen. On huomattu, että vanhat suositukset D-vitamiinin tarpeeseen ovat olleet aivan liian pieniä. Olen käyttänyt säännöllisesti terveellisen, kasvispitoisen ravinnon lisäksi myös D-vitamiinia. (1 tabl./vrk.) Vuonna 2002 brakyterapialla hoidettu eturauhassyöpäni on pysynyt hyvin kurissa, PSA- arvo 0.4. Oma urologini kehoitti myös käyttämään D-vitamiinilisää.