Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on miesten tavallisimpia vaivoja yli 30 vuotiailta miehiltä alkaen. Ilmeisesti eturauhasen liikakasvu on jossain määrin sidoksissa länsimaiseen elämäntyyliin, ruokakulttuuriin ja alkoholin käyttöön. Myös ylipaino altistaa eturauhasen suurenemiselle ja lisää elimistön yleistä tulehdustaipumusta. Täsmällistä syytä eturauhasen suurenemiselle ei kuitenkaan tiedetä. Eturauhasen kokoa voidaan arvioida käsin peräsuolen kautta tunnustelemalla.

Yleisenä oireena eturauhasen suurenemisessa on virtsantulon merkittävä vaikeutuminen, tiputtelu, tihentynyt virtsaamisen tarve tai rakon täydellisen tyhjenemisen puute. Oireiden synty johtuu eturauhasen liikakasvusta ulospäin kuin myös virtsaputkea kohti, joka kulkee eturauhaskudoksen läpi. Lääkäri yleensä tunnustelee koko eturauhasen pintaa etsien kyhmyjä, ja arvioiden samalla kokonaiskokoa asteikolla I-V. Eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa eturauhanen on yleensä pinnaltaan sileä ja kyhmytön, mutta kooltaan suurentunut, turpea ja joskus lievästi aristava. Liikakasvua syntyy myös eturauhasen läpi kulkevaan virtsaputkeen päin, mikä aiheuttaa tyypilliset virtsavaivat.

Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu voidaan todeta yleislääkärin vastaanotolla oireisiin liittyvän kliinisen tutkimuksen (peräaukon kautta suoritettu eturauhasen tunnustelu) sekä laboratoriokokeiden (PSA-entsyymi) sisältyessä selvittelyyn. Usein oireiden hyvänlaatuinen luonne helpottaa oireilevaa potilasta ja joillekin apua oireisiin on saatavilla elintapojen muutoksilla. Hyvänlaatuista liikakasvua voidaan hoitaa kahdella eri tavalla vaikuttavalla lääkeaineella, eturauhasen kokoon vaikuttavalla sekä eturauhasen sileälihaksen rentoutumiseen vaikuttavalla lääkkeellä. Lääkitysten käyttö on oltava jatkuvaa, koska lääkityksen lopetus voi altistaa oireiden uusimiselle. Vaikea-asteinen eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa äkillisenä oireena jopa virtsan tulon estymisen, missä joudutaan turvautumaan äkillisesti kehittyneen tilanteen laukaisemiseksi virtsarakon katetroimiseen. Tila vaatii usein urologin selvittelyä ja voi johtaa jatkossa virtsaputken kautta tehtävään eturauhasen "höyläykseen" kaventuneen virtsaputken aukaisemiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät eturauhasen liikakasvussa kokemat oireet ovat olleet virtsanpidätyshäiriö miehillä, virtsasuihkun heikkeneminen, virtsaumpi, virtsankarkailu sekä kiveskipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet eturauhaslääkkeet, liikunta, miesten ja naisten sairauksien lääkkeet , laihdutus, alkoholinkäytön lopettaminen ja hyvänlaatuisen eturauhasen suurenemisen höyläyshoito. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
31. tammikuuta

olin eturauhasen höyläyksessä ja nyt tulee kusi hyvin,oikeastaan liiankin hyvin ei aina kerkii pöntölle,vaan tulee housuun,jouduinko ojasta allikkoon sen aika näyttää.

Aiheen kysymykset