Essentiaalinen vapina lasketaan kuuluvaksi asentovapinan ryhmään, mutta sen aiheuttajaa tai syntymekanismia ei tarkkaan tunneta. Essentiellin vapinan taipumus voi periytyä ja stressi voi pahentaa sitä. Se on yleisin liikehäiriö ja alkaa usein aikuisiässä.

Essentiaalinen vapina ilmenee vain lihaksia jännitettäessä ja työskennellessä. Usein julkisessa tilanteessa jännittäminen ja vanhat muistot aiheuttavat entisestään pelkoa selviytyä tilanteesta ja vapina voi pahentua ahdistuneisuuteen liittyen. Essentiellin vapinan lisäksi voi joskus syntyä ns. kahvikuppineuroosin oireita niin, että tarvitaan apua oireiden vähentämiseksi.

Vapinaoireen selvitykset voidaan suorittaa oman yleislääkärin tai neurologin johdolla. Selvitystyötä helpottaa luottamus omaan lääkäriin, koska taustalla voi olla pelko vaikeasta hermostollisesta sairaudesta. B-salpajalääkityksellä oireita voidaan tehokkaasti rajoittaa, mutta muuta parantavaa hoitoa ei ole.

Essentiaalinen vapina oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Vapina (liikevapina) 1

Essentiaalinen vapina hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Beta ja alfasalpaajat 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
15. tammikuuta

Löytyykö ketään joka kärsii essentiaalisesta vapinasta? olen kärsinyt 14 v. lähtien ja nyt 53 v. se on niin paha että joskus tuntuu, ettei saa syötyä. Ainoa lääkitys on beetasalpaaja jota neurologi määrää. Tällä hetkellä 80 mg ja eipä sekään suurta helpotusta tuo, mutta tuo kyllä sivuvaikutuksena lihasheikkoutta ym. Toivoisin kuulla toisia tästä kärsiviä.

1_s

m55-3333
29. huhtikuuta

Sama vaiva jo teini-iästä lähtien. Nyt olen 46v. Propralia popsin ja vaikutus huono. Useampia mielialalääkkeitä kokeiltu tueksi mutta ei niistä mitään hyötyä ole minulle ainaskaan ollut. Ikävä kyllä ainoa täsmälääke henk. koht on alkoholi. Tuttavat ym. tietävät joten eivät hämmästy jos jonku naukun ottanut kun on jotkin kissanristäiset tmv. Työelämää ja alan valintoja haitannut suunnattomasti, ja välillä tuntunut jotta onko tässä eläjäksi. Sitä kun pitäisi niin täyttää yhteiskuntanormit. Jos joku on kuittaillut jotta sinullahan tärisee kädet niin olen nykyään vastannut että "neurolooginen vaiva, mikä sinun ongelma sitten on". Pitänyt vain opetella ajattelemaan että onneksi tämä on ainoa vaiva joka on. Muuten terve kuin pukki. Eipä se kylläkään auta kun on tilanne päällä.

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Sama vaiva, teini-iästä lähtien. Rauhoittavat lähinnä rauhoittaa mieltä, eivät poista vapinaa. Lisäksi niiden käyttö on vähän ikävää vieroitusoireiden vuoksi, joita ilmenee jo parinkin päivän ja pienienkin annosten jälkeen. Alkoholi todellakin auttaa, mutta se kun ei kuulemma ole lääke ja tokihan duunissakin on nollatoleranssi. Lähinnä esiintymistilanteet aiheuttavat ongelmia ja palaverit joissa on entuudestaan tuntemattomia tyyppejä. Propraliakin kokeiltiin, mutta sen kanssa tuli ongelmaksi jo entuudestaan matala syke, levossa n. 50. Onneks tajus lopetella ajoissa. Hittosoikoon, onhan tämän kanssa vaan eleltävä. Juomat pillillä tai nokkamukeista (krapulaan varsinkin) ja ruokaa kaksin käsin. Mikäs siinä. :D.

1_s

Anonyymi
21. heinäkuuta

Hei, miten tuota essentiaalista vapinaa tutkitaan? Minulla alkanut oikesta alaraajasta ja kuukausien saatossa pahentanut aiemmin esiintynyttä lievää käsien tärinää. Nyt tärisee jo pääkin syödessä ja juodessa. Olen huomannut alkoholin vievän oireet kokonaan ja joskus pieni määrä rauhoittavaa lääkettäkin on tuonut hetkeksi avun. Uudelleen koulutus kysymykset myös muiden diagnoosien vuoksi tapetilla ja nyt luonut tämä yhä paheneva oire lisä ahdistusta, koska rajoittaa jo monta alaa minne haluaisi suuntautua. Onko kellään kokemusta siitä että olisi saanut oireet kokonaan kuriin?

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...