Epilepsialla (entinen kaatumatauti) tarkoitetaan monesta toisestaan erilaisesta sairausperäisestä syystä johtuvia aivosähkön ei-toivottuja purkaustiloja jotka ilmenevät ennalta arvaamattomina yleistyneinä tajuttomuus-kouristuskohtauksina (yleistynyt kohtaus, Grand mal-kohtaus) tai tajunnan hämärtymistiloina (petit mal eli poissaolokohtaus). Lisäksi tunnetaan paikalliset eli fokaaliset kohtaustyypit, jotka ovat yleistyneitä kohtauksia rajoittuneempia. Sairauskohtauksen voivat laukaista erilaiset ärsykkeet, vilkkuvat valot tai muut tekijät. Kohtauksen laatu riippuu paljon siitä, missä osassa aivoja purkaus syntyy ja leviääkö se koko aivojen alueelle vai säilyykö se rajoittuneempana.

Kohtaukset perustuvat aivojen ei-toivottuun purkaukselliseen sähkötoimintaan, joka saattaa levitessään aiheuttaen laaja-alaisen epilepsia-kohtauksen (Grand mal). Tällainen saattaa äkisti herättää pelkoa tapahtumassa mukana olleille. Kyse on kuitenkin vain aivosähkön vääränlaisesta purkauksesta, joka tarvitsee lähimmäisen apua hillitsemään kohtauksen saaneen oireita säästäen hänet muilta vammoilta kouristelun aikana. Poissaolokohtaus (petit mal) voidaan käsittää hetkellisenä poissaolona ilman muita fyysisiä oireita. Usein kohtauksia syntyy ilman, että ulkopuoliset tuskin huomaavat kohtauksen olevan päällä. Epilepsian lajeina tunnetaan vielä partiaaliset eli paikalliset kohtaustyypit, joissa kohtaus on rajoittuneempi, esimerkiksi kasvojen tai silmien alueelle tai esiintyä poikkeuksellisina tuntemuksina tai aistimuksina.

Täysin terveellekin ihmiselle voidaan aiheuttaa epilepsiakohtaus, kun käytettävissä on vain riittävä aivoärsyke. Epilepsian laaja-alaisia syitä ovat aivojensisäinen vamma, synnynnäinen heikkous, tulehduksen aiheuttama vaurio, verenvuodon tai aivokuolion jälkitila tai muu aivonsisäinen poikkeama (kasvain). Epilepsian hoito keskittyy kohtaukselle altistavien tekijöiden minimoimiseen, lääkehoitoon sekä viime kädessä epilepsian leikkaushoitoon. Koska epilepsia käsittää oikeastaan monta eri sairautta saman nimikkeen sisällä, on hoito hyvinkin erilaista ja vaihtelevaa. MM.epilepsiakirurgia on lääkehoidon ohella kehittyvä epilepsian hoidon osa-alue.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät epilepsiassa kokemat oireet ovat olleet lihaksen supistelu ja nykinä, poissaolokohtaus, kouristelu, muistihäiriöt, pahoinvointi ja oksentelu sekä virtsankarkailu. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut epilepsialääkkeet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. lokakuuta

siis haluan oikeasti tietää, voiko poissaolokohtaus kestää vaikka yhden vuorokauden? niin että ihminen ei oikeasti niinku tajuu missä on tai on lyhyitä muistikatkoksia? vai onko poissaolokohtaus vain hetki ja se on ohi? e

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Epileptisiä poissaolokohtauksia esiintyy yleensä lapsilla ja nuorilla alle 20 vuoden iässä. Yleensä epileptinen poissaolokohtaus kestää joitakin sekunteja, yleensä kuitenkin alle 30 sekuntia. Pitkittyessään poisaolokohtauksia voi toki tulla peräkkäin ja kohtausten jälkeen tilanne voi jatkua sekavuutena vielä päiväkausia, jolloin ulospäin voi olla vaikea eroitella kohtauksen kokonaiskestoa. Normaali poissaolokohtaus on kuitenkin yleensä vain sekunteja kestävä.

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Olen 65 vuotias nainen. Ensimmäisen epilepsiakohtauksen sain 1993 (kaksi kohtausta). Viisi vuotta oli lääkitys ja kohtaukseton, sen sälkeen se lopetettiin . Sain kohtauksen 2006 jolloin lääkitys aloitettiin uudelleen. Nyt 2009 sain kohtauksen jälleen. Lääkitystä lisättiin. Minulla on erittäin vaikea elämän tilanne, silloin kun sain ensimmäisen kerran kohtauksen. Jouduin puolisoni velkojen takaajan maksumieheksi, joten siihen saakka hankittu omaisuus meni. Sitä prosessia on kestänyt tähän päivään saakka. Nyt 2007 puolisoni kuoli. Yks kaks jouduin muuttamaan vieraalle paikkakunnalle saman tien jäin eläkkeelle korkeakoulun opettajan virasta. Kuoleman johdosta olevat jälkiselvittelyt puolison jälkeläisten kanssa ovat olleet erittäin vaikeat ja pelottavat. Voiko epilepsiakohtauksia saada voimakkaasta ja pahasta stressisstä? Nyt olisi mahdollisuus lähteä matkalle väli Americaan. Voinko matkustaa? Pyydän kommentoimaan asiaani. Nimimerkille sikuna

1_s

Anonyymi
10. helmikuuta

Minulla vaikeahoitoinen epilepsia 10-vuotiaasta. Kohtaukseni tulevat rem-univaiheen aikana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Saan kohtauksia n.3 yönä viikossa ja etenkin stressaantuneena tai kuukautisten aikaan. Sinuna lähtisin kuitenkin matkalle, sillä elämästä kuuluu nauttia. Matkaoppaille on hyvä kertoa tilanteestasi, jotta tarvittaessa osataan auttaa oikein. Näin minä olen tehnyt. Kesäkuussa menen naimisiin ja raskauden suunnittelu on menossa. Älä lannistu, aina on toivoa! "morsian 30v."

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Kiitos viestiin vastauksestasi. Tämä antaa minulle voimia jaksamaan. Kerron sinulle, että olin siellä väliamerikassa ja matka meni erittäin hyvin, ei kohtauksia.. Olipa onni, että löysin tämän vastauksen, luulin ettei kukaan kommentoisi asiaani. Rakkaudellista elämän jatkoa sinulle.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Onko olemassa keskustelupalstaa, missä voisi keskustella vastaavanlaisesta sairaudesta ja siinä pärjäämisestä ja yleensä elämästä epilepsian kanssa. Verataistuki olisi todella hyvää terapiaa näissä asioissa. Joskus itse painaudun itsesääliin, enkä luota kenenkään välittävän minusta saatikka uusien ihmissuhteiden rakentamisesta.

1_s

Anonyymi
21. elokuuta

En tiedä onko tämä poissaolo kohtaus ollut eillen kun olin kaupassa niin tuntuu että kaadun mutta en kaadu ja pystyn siltitekemään kaikkea hirveen usein on ollut yläasteella voiko poissaolokohtauksen aikana tehä normaalisti mm ostoksia? se kesti jonkun 20 minsaa ehkä. Saako epilepsia rannekkeen jos on diagnoosina määrittelemätön epilepsia?

1_s

Anonyymi
28. elokuuta

onko kellään kokemuksia tajunnanhämärtymis kohtauksista? TUNNE, KESTO JNE. Kestääkö aina kauan, 30 min-1h-2h. onko seuraava päivä sekava. muisti häiriöitä päivän pari. miten alkaa, ennakkotunne tulevasta. vaikeaa tuottaa selkeitä lauseita, ei löydä sanoja, ei voi liikkua,joskus ei puhua. MUTTA EI KOURISTUKSIA.

8_s

Annukka
28. elokuuta

15-vuotiaalla pojallani on epilepsia, joka todettiin 1.5 v. sitten. Hänellä on kouristuskohtauksia, mutta joskus on ns. tajunnanhämärtymis kohtauksia. Niitä ei välttämättä sivullinen huomaa. Itse olemme sen huomanneet, kun hän ei reagoi hänelle puhuttaessa. Ne kestävät mielestäni vain sekunteja tai korkeintaan joitakin minuutteja.

1_s

Anonyymi
13. syyskuuta

olen 29 vuotias nuorinainen nimeni on sanna ja sairastan hyvin vaikean tyyyppistä epilepsiaa ,syön neljää eri lääkettä siihen minun epilepsiaani eilen viimeksi tuli sellanen pienen oloinen kohtaus mutta se meni viidessä minutissa ohitse ,mutta joskus on sellasia päiviä että ei tule ollenkaan kohtauksia ,olen justiinsa tämän epilepsian takia joutunut istumaan pyörätuoliin nytten eli istun sellasessa tällä hetkellä kouristuksia ei ole tullut koskaan elämässäni ollenkaan ainakaan vielä.nimi merkki sanna81

Aiheen terveysarvot

8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset