Endometrioosi on sairaus, jossa kohdunsisäisen limakalvon tyyppisiä endometrioosipesäkkeitä tavataan myös muualla kuin kohdun sisällä. Tavallisempia endometrioosipesäkkeiden paikkoja ovat munasarjat sekä vatsaontelo, jossa poikkeava solukodos voi kasvaa ja reagoida kuukautiskiertoon endometrioosisolukon tapaan.

Endometrioosi on yleinen naisten sairaus, joka aiheuttaa varsinkin kuukautisvaiheessa alavatsan kipuoireita, vuotohäiriöitä ja on yhteydessä mm. lapsettomuuteen. Jos endometrioosi todetaan jo nuorena, voi se vaikuttaa tuleviin raskauksiin kehittyessään ja kasvaessaan. Tällöin lasten hankkiminen nuorempana tulee harkittavaksi.Varsinkin munatorven häiriöissä endometrioosi voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Se voidaan todeta luotettavasti vain tähystystutkimuksella ja siksi kaikkia endometrioositapauksia ei voida välttämättä selvittää ja epämääräiset kipuoireet voivat joskus jäädä diagnosoimatta. Toisaalta ultraäänitutkimuksella voidaan saavuttaa kohtalainen varmuus endometrioosin esiintymisestä useissa tapauksissa.

Arvellaan, että endometrioosia esiintyy 1/15 osalla terveistä naisista. Kuukautisten loputtua myös endometrioosipesäkkeet sammuvat ja kuukautiskierron tahdissa sykkinyt oireisto sammuu. Endometrioosia voi esiintyä naisilla myös oireettomana muotona. Sitä hoidetaan joko lääkehoidoin tai operoimalla. Lääkehoidolla pyritään sammuttamaan endometriumin toiminta vaikuttamalla ympäröivään hormonitoimintaan.Lievissä endometrioosin aiheuttamissa oireissa helpotusta voi saada tavallisista tulehduskipulääkkeistä. Yleislääkärin määrättävissä on lisäksi progesteronivalmisteita, jotka estävät endometrioosin kasvua ja vaikuttavat endometrioosipesäkkeisiin surkastuttavasti samoin kuin yhdistelmäehkäisypilleritkin. Gynekologian erikoislääkärin valikoimaan kuuluvat ns GNRH-johdokset, joilla saadaan sama vaikutus aikaan, kuin progesteronivalmisteillakin. Joskus tilanne on niin hankala, että joudutaan harkitsemaan endometrioosin leikkaushoitoa ja selvittely kuuluu gynekologian erikoislääkärille. Näin on varsinkin, jos endometrioosipesäkkeitä syntyy munasarjoihin.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät endometrioosissa kokemat oireet ovat olleet ulostamiskipu, kivulias yhdyntä, alavatsakipu naisella, hedelmättömyys, epäsäännölliset kuukautiset, runsaat kuukautiset sekä niukat kuukautiset. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet endometrioosin leikkaushoito, kipulääkkeet, naisten ehkäisyvalmisteet, zoladex ja enanton depot set. Myös 11 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. lokakuuta

Olen taiteillut endometrioosin aiheuttamien kuukautiskipujen kanssa teini-iästä asti ja tottunut järjestämään elämäni, työt, menot, reissut jne. kuukautisten ja ovulaation mukaan. Vasta nyt (34v) tapasin lääkärin, joka otti kiputilat vakavasti ja jolta sain tehoavan lääkityksen. Eli: 600mg Ibumax ja sen kanssa samaan aikaan Panacod (1-2), ja tämä satsi kolmasti päivässä. Suosittelen testaamaan.

6_s

lisko
9. kesäkuuta

Epäilen vahvasti itse sairastavani endometrioosia. Oireinani on jatkuvat alavatsakivut, yhdyntäkivut, verinen erite yhdynnän jälkeen ja ulostamista edeltävät ja sillä hetkellä esiintyvät kamalat kouristukset. Lääkärit tutkineet sisä ultran, papan ja näytteen kohdun sisältä. Näillä kokeilla ei mitään löytynyt, mutta ei suostunut vielä näillä oireilla lähteä etsimään endometrioosia.

1_s

Anonyymi
26. syyskuuta

mulla vähän samat kivut kuin sinulla lisko.. minulla alkoi kivut kun olin raskaana ja viikkoja oli 6 ja jotain.lääkäri sanoi ilma vaivat ja ummetus tekivät nämä..tuli keskenmeno..nyt kivut tuli taas. Alamaha kipee vihloo alamaha ja peräsuoli kun nousee seisomaan ja tarpeille kun menee niin sattuu alamaha ja peräsuoli.kouristelee välillä tosi paljon. ja sattuu myös kun istuu..en jaksa uskoa että on ummetuksesta kyse tai ilmavaivat. mulla olluaikaisemmin kohdunkaulanmuutoksia ja kohdussa pieni kasvain. nyt vaan odotanettä pääsen lääkäriin ja hyvälle sellaiselle..

6_s

lisko
31. lokakuuta

Mä olin siinä laparoskopiassa, eikä löytynyt yhtään mitään vikaa. Nyt oireet vähän helpottanut, mutta aina välillä vaivaa.

11_s

Rituli
19. marraskuuta

Olisin kiinnostunut kuulemaan,näistä vaivoista enemmän kokemuksia,jos täällä on n 25-30 vuotiailla ollut kyseinen vaiva.Minulla on 26 vuotias lapsen lapsi,jolta on leikattu näitä endometrioosi pesäkkeitä ja tilanne ei ole korjaantunut. Kipuja on usein ja tämän jälkeen,on joutunut osastolle hoitoon kipujen ja vuotojen kanssa,ainakin kaksi kertaa jo.Raskauksia ei ole ollut.Veriarvot ovat ok..nytkin on parasta aikaa osastolla,kipujen ja vuotojen takia. Minua alkaa huolestuttamaan tyttären tilanne,eikö tähän saada korjausta.Lääkkeitä hänellä on,mutta en tiedä mitä nykyään. Asumme kaukana toisistamme,tämän tarkemmin en osaa tilaa selvittää.Olisin kiitolline jos,täältä kuulisin vastaavasta vaivasta,jos sellaista olette kokeneet ja miten on apua tullut,onko vaan kestettävä kun ei tunnu lääkäreilläkään olevan keinoja.Hän on keskussairaalassa hoidoissa,luulisi siellä olevan ammattitaitoa lääkärillä.

Aiheen kysymykset