Naisilla emättimen bakteeritulehdus on yleinen tulehdusmuoto hiivasienitulehduksen ohella. Trikomonas-infektio on näitä kahta edellistä harvinaisempi. Emättimen bakteeritulehduksessa normaali sauvapitoinen laktobasillibakteerikanta korvautuu seka-ja kokkipitoisilla bakteereilla, jotka aiheuttavat tyypilliset oireet emättimessä. Tyypillisinä oireina ovat voimakkaasti tuoksuva vihertävä, välillä runsaskin valkovuoto.

Emättimen bakteeritulehdus on melko tavallinen sairaus yleislääkärin ja gynekologin vastaanotolla ja todetaan sisätutkimuksen perusteella. Se tulee myös ilmi mm. papa-kokeen perusteella, jossa normaali puhtausaste I nousee luokkaan 2-3 tai suoraan emätintähystyksen yhteydessä otetusta näytteestä, jossa poikkeava bakteerikanta todetaan. Tärkeää on näytteidenoton perusteella todeta, ettei kyseessä ole hiiva-tai trikomonas-infektio. Hoitona käytetään usein suun kautta nautittavia sieni-antibiootteja. Myös paikallishoitoja on tarjolla.

Emättimen bakteeritulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Valkovuoto 1

Emättimen bakteeritulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Miesten ja naisten sairauksien lääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
3. elokuuta

Haluaisin kysyä omituisesta valkovuodostani. Vuoto on paksua, valkoista ja kokkareista muttei muuten häiritsevää (ei kutinaa, kirvelyä tms). Välillä vuoto normalisoituu mutta palaa taas kokkareiseksi, jopa kuukauden sisään.Minulla on vakituinen kumppani emmekä käytä kondomia vaan nuvaringia.Voiko hiivatulehdus olla täysin ilman kutinaa tai kirvelyä vai onko kyseessä ph-tasapainon muutos? Mitä asialle voisi tehdä? Vaiva on jatkunut välillä kadoten muutamia vuosia.

13_s

TriDoc
3. elokuuta

Useimmiten pitkittynytkin valkovuoto on fysiologinen ilmiö, mikä syntyy normaalin hormonitoiminnan vaihtelun seurauksena. Emättimessä on aina periaatteessa hiukan miedon tuoksuista valkovuotoa, mutta sen lisääntyminen voi johtua useastakin syystä. Tavallisimpia niistä ovat stressitilojen laukaisemat hiiva-infektiot, erilaiset hygieniset tekijät, paine, pitkään istuminen ym arkipäiväiset tekijät.
Toisaalta sitten valkovuoto voi olla ainut oire piilevästä tulehduksesta. Pitkittyneeseen valkovuotoon voisi kiinnittää huomiota gynekologisissa kontrolleissa, joissa ottaa asia puheeksi. Vaivan pitkittyessa sisätutkimuksen, papa-kokeen ja tulehdusnäytteiden perusteella asiaan voi saada lisäselvitystä ja poissulkea mahdolllisia valkovuodon piileviä aiheuttajia. Valkovuotoon on mahdollista myös kokeilla erilaisia hiivalääkityksiä, jos sen taustalla ei ole muuta vakavampaa infektion aiheuttajaa.

1_s

Anonyymi
29. syyskuuta

Minulla on todettu bakteeritulehdus ja sain siihen postissa lääkereseptin. Tarvitseeko myös mieheni jonkinlaista hoitoa silä olemme vakituisessa suhteessa mutta hänellä ei ole mitään tulehdusoireita?

13_s

TriDoc
29. syyskuuta

Jos kyseessä on emättimen bakteerikannan muuntuminen ja lisääntyminen, eräänlainen häiriötila, jossa koetaan selvät tulehdusoireet, ei miestä tarvitse hoitaa varsinkin jos hän on oireeton. Tällöin tulehdus kohdistuu vain naiseen, eikä kovin herkästi aiheuta edes oireita miehellä. Yleensäkin miehellä hyvä alapääpesu paljaalla vedellä suojaa tehokkaasti tämäntyppisiltä infektioilta, joita välillä naisilla esiintyy johtuen hormonaalisista ja anatomisista seikoista.

2_s

f61-2941
28. marraskuuta

Hei!Minulla on ollut muutaman kerran vähäisessä valkovuodossa kuin punaisia n. 1mm pituisia punaisia lankoja, jotka ovat lähteneet sormella pois. Ovatko nämä verta? Mistä johtuu?Minulla on kuukautiset 3 - 4 kk välein, vaihdevuodet

1_s

Hoitonetti.fi
29. marraskuuta

Hei, asiaa on käsitelty kohdassa "valkovuoto".

1_s

Anonyymi
6. tammikuuta

Hei!Kuukausi sitten alapääni iho alkoi punertaa ja sitä kutitti. Lääkäri antoi minulle hiivakuurin. Kutina lähti, mutta punoitus jäi, tosin lievempänä. Muutaman päivän päästä 10 päivän hiivakuurin jälkeen valkovuotoa alkoi taas tulla runsaasti, ja se haisi joltain. Tämä vaiva ei ole vieläkään hellittänyt. Alapääni oli ja on edelleen herkkänä. Pitäisikö mennä lääkäriin vai odottaa, josko vaiva paranisi itsestään?

13_s

TriDoc
7. tammikuuta

Kertomuksesi oireiden perusteella lääkärin selvittelystä voi olla apua oireistosi määrittämisessä ja suosittelisin vastaanottoa asian selvittelyssä.

2_s

f52-3352
17. toukokuuta

HEI

Olen 43- vuotias, erittäin liikunnalinen nainen. Olen käynyt PAPA_ kokeessa tammikuussa tuloksélla puhdas. Valkovuoto on kuitenkin ertittäin häiritsevää. Se on runsasta, tuntuu valuvan aivan kuin kuukautisvuoto. Pikkuhousut kastuvat epämiellyttävästi ja vuoto menee päällyshousujen läpi aivan kuin olisin virtsannut housuuni. Vuotoa on myös pyyhittäessä paperissa- venyvän tuntuista muttei haise. Ajoittain kokkaroituu ulkosynnyttimiin.Pakko käyttää pikkuhousunsuojaa - parikin menee työvuoron aikana. En tee istumatyötä vaan liikun työpäivän aikana, samoin muutenkin. En käytä terveyssiteitä vaan kuukuppia.

Olen kokeillut maitohappokapseleita suun kautta ( nimenomaan valkovuotoon tarkoitettuja) sekä emättimeen laitettavia. Ei vaikutusta. Lääkäri kertoi PAPAn yhteydessä limakalvoilla olevan valkovuotoa muttei se ole hiivaa.

MITÄ NYT? Onko tämän kanssa elettävä vaihdevuosien loppuun? Häiritsee elämänlaatua

Aiheen kysymykset