Suurin osa eläinten puremista syntyy kotieläinten, lähinnä koirien ja kissojen puremista. Harvinaisempia eläimiä ovat jyrsijät, linnut tai oravat. Kaikilla eläimillä on puutteellisesta suuhygieniasta johtuen hyvin laaja-alainen bakteerikanta, jonka vuoksi eläinten puremiin tulee suhtautua vakavasti. Kissan raapimisjäljet ja puremat infektoituvat hieman helpommin kuin koiran puremassa, mutta molemmissa mahdollisuus saada puremahaavaan infektio on merkittävä.

Eläinten aiheuttamia haavoja tulisi - mikäli mahdollista - hoitaa ja puhdistaa mahdollisimman pian pureman jälkeen ja välttää puremahaavojen sulkemista niiden aiheuttaman ihonalaisen infektiotaipumuksen takia. Etenkin syvissä ja repaleisissa puremahaavoissa haavojen sulkeminen todennäköisesti altistaa vakaville kudoksensisäisille infektioille. Kissan puremassa suositetaan jäykkäkouristusrokotteen lisäksi antibioottihoidon aloitusta korkean infektioriskin takia. Koiran puremassa tulisi ainakin selvittää jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo ja harkita tapauksen mukaan myös antibioottihoitoa.

Yleisimmät puremavammat voidaan hoitaa amoksisilliinilla ja doksisykliinilääkityksillä, jotka tehoavat keskimääräisesti parhaiten puremahaavojen infektioihin. Jos näistä huolimatta tilanne huononee, on syytä otta yhteyttä uudelleen lääkäriin.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät eläinten puremassa kokemat oireet ovat olleet ihon tai limakalvon punoitus, ihon turvotus sekä ihon haavauma.

Eläinten puremat oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 4
Stub Ihon turvotus 3
Stub Ihon haavauma 3

Eläinten puremat hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 2
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

11_s

Vähänonnellinen
27. helmikuuta

Hoidoksi käytin paikallista voidetta nimeltään Fucicort. Auttoi yhdessä yössä.Voide on antibioottinen ja corticosteroid (?). Sisältö Fusidic acid B.P.20 mg sekä Betamethasone BP 1 mg. Siis ei mitään tarjotuista.

13_s

TriDoc
27. helmikuuta

Fusicort-voide sisältää antiboioottivaikutteista fusidiinihappoa sekä kortikosteroidivoidetta, siis antibiootti-kortikoidivoiteen sekoite, jota käytetään yleisesti ihon tulehtuneisiin haavaumiin ja se sopii siten myös eläinten puremien pinnalliseen hoitoon. Ongelmana ovat syvemmät puremat, joihin pinnallinen salva ei saata kaikissa tapauksissa yltää. Useinpiinkin puremiin toki fusidiinivoide auttaa. Syvempien infektoituvien puremien hoito voi tarvita suun kautta otettavia antibioottihoitoja.

Aiheen kysymykset