Eläinallergialla tarkoitetaan välitöntä tai pidempiaikaista herkistymistä eläimen hilseelle, syljelle tai karvalle. Allergisoitumisen myötä jo lieväasteinen eläinten läheisyys voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Eläinallergian kehittyminen voi toisaalta viedä jopa useamman vuoden ajan, jota edeltää pitkäaikainen elimistön herkistyminen ja ärsytysoireet. Kerran herkistyttyään on taipumus yleensä pysyvä. On kuitenkin tapauksia, jossa potilas on oppinut vähitellen sietämään (siedättäminen) omaa kotieläintään, vaikka on edelleen muille saman lajin yksilöille voimakkaasti herkistynyt.

Eläinlääkärin työnkuvan muuttumisen tapaan ihmisen eläinallergian kohteet ovat muuttuneet kaupunkimaisemmiksi. Hevosen ja lehmän ovat syrjäyttäneet kissa ja koira sekä erilaiset pieneläimet. Kaupunkilaisina jyrsijöinä eritoten marsu ja hamsteri ovat suosittuja mutta allergisoivia. Niin lyhytkarvainen kuin karvatonkin eläin voi aiheuttaa allergiaoireita. Täysin allergisoimatonta eläintä ei ole olemassa, vaikka joitakin eläinrotuja sellaisina mainostetaankin. Vaikka allergisoituminen on yksilöllistä, on eläinrotujen välillä kuitenkin joitakin yleisiä eroja herkistymisessä. Esimerkiksi koirat, joilla on pitkäkarvainen ja pehmeä turkki, voidaan kokea vähemmän allergisoivina kuin lyhytkarvaiset serkkunsa. Myös kissan erittämä pöly on koiran hilsettä voimakkaampi ja siten kissalle herkistyneet ihmiset saattavat reagoida jopa kissanomistajien vaatteissa kulkeutuviin allergiahiukkasiin

Eläinallergian ylivoimaisesti tehokkaimpana hoitona on yleensä allergisoivan eläimen välttäminen. Tällöin oireet yleensä myös poistuvat. Allergisen ihmisen lemmikkieläinvaihtoehdoista voi yrittää valita myös vähäisemmin allergisoivia eläimiä, esimerkiksi liskoja tai kilpikonnia. Myös allergialääkkeet voivat jossain määrin vähentää oireita, mutta eivät valitettavasti voi niitä kokonaan poistaa. Jos lemmikkieläimen omistajan oireet ovat lievempiasteisia,eivätkä ole kehittyneet esimerkiksi astman tasolle, voi oireiden hoidossa harkita lääkärin suosituksen mukaan myös siedätyshoitoa. Joskus lemmikkieläimen omistaja "siedättyy" luonnollisesti omalle lemmikkieläimelle, mutta ei voi "sietää" muita saman rodun lemmikkieläimiä. Tarjolla on myös vuosia kestävää siedätyshoitoa, jossa pistoksin opetetaan elimistö tottumaan kunkin lemmikkieläimen erittämiä proteiinipartikkeleille.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät eläinallergiassa kokemat oireet ovat olleet nenän tukkoisuus, silmien kutina ja kirvely, hengenahdistus sekä yskä. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahdeksaa muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet väsyttämättömät antihistamiinit, eläinten välttäminen, käsien pesu ja kasvojen pesu. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
13. lokakuuta

Jouduin luopumaan lemmikistä pienempänä, eläinallergian takia. Erittäin surullista, varsinkin jos lemmikki on ehditty kotiin jo hankkimaan ja siitä joudutaan luopumaan. Onko teillä kokemuksia?

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Tyttäreni hankki kotiin kanin muutama vuosi sitten. Viikon perästä rinnasssa alkoi syntyä painostava tunne,väsymys ja hengitys alkoi tuntua raskaalta. Kun palkeetkin alkoivat lopulta vingahdella, jouduttiin kani hätämajoittamaan kellariin, josta se sitten pääsi viikon päästä toiseen perheeseen. Sillä oireetkin rauhoittuivat. Kaninkaan vointi ei puolestaan muutosta häiriintynyt, joten hyvä loppu kummallekin.

4_s

Helena
22. lokakuuta

Minunlla oli lapsena kissoja ja pidän niistä vieläkin, sekä pienistä, kissan kokoisista koirista. Joskus 20v sitten oli ongelmia vuotavan nenän ja silmien kanssa, silloin ei ollut enää kissaa. Allergiatestissä oli selkeitä viitteitä mm- kissa-allergiasta. Unohdin sittemmin kokoasia. Nyt, kun olen ollut jo muutamia vuosia yksin, ajattelin hankkia kissan. Sattumalta käteeni osui all.testin tulos ja luovuin ajatuksesta, varsinkin kun allergiapohjainen astma on jo puhjennut. Mutta se pikkuinen koira, kissan kokoinen, jota voisi helliä ja ulkoiluttaa......vieläkin pyörii ajatuksissa.

8_s

007
22. lokakuuta

Sellaisia koirarotujahan on olemassa jotka ovat "vähäallergisia", mm. bichon frise. Kaikki rodut taitaa kuitenkin aina allergeeneja erittää, eli ihan suin päin ei kannata noitakaan lähteä hankkimaan. Mutta ilmeisesti joillain on kokemusta siitä että vaikka olisi (lievä) allergia, voi hankkia jonkin tietyn rodun. Astman kanssa voi olla jo hankalaa...

13_s

TriDoc
28. lokakuuta

Koiran karvallisuus tai karvattomuuden lisäksi mukana kuvassa ovat myös koiren erittämä hilse ja syljen eritteet, joille herkistyminen tapahtuu. ilmeisesti toisilla koiraroduilla, kuten bichon frise kokonaispäästöt ovat vähäisemmät tai senkaltaiset, etteivät ne allergisoi niin tehokkaasti. Eri roduissa ja eläinlajeissa on tosiaan eroja herkistymisen suhteen.

1_s

Anonyymi
29. tammikuuta

Onko kellään tietoa, minkärotuisia koiria kannattaisi harkita, jos haluaisi mahdollisimman vähän allergisoivia koiria. Onko roduilla eroja? syntyykö allergisuus koiran karvan pituudesta?

1_s

Anonyymi
29. tammikuuta

Ainakin sen voi heti vastata että allergisuus ei synny koiran karvan pituudesta, vaan hilseestä jota koira erittää. Täysin allergia"varmoja" koiria ei ole, mutta on olemassa tiettyjä rotuja jotka allergisoivat vähemmän.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Voiko jokuu kertoa,millasia oireita on kissa-allergiassa?

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Yleensä allergiaoireet ovat samantapaisia erilaisten eläimien aiheuttamina. Kissan kohdalla yliherkkyyttä aiheuttava allergeenipöly on kuitenkin hienojakoisempaa kuin esimerkiksi koiralla ja siten kulkeutuu hengitysteihin "ärhäkkäämmin". Kissalle reagoidessa oireet tulevat yleensä voimakkaampina esille. Tietysti tässä on myös yksilöllistä reagointia. Oireet ovat tyypillisiä, kuten vetistä nuhaa, silmien kirvelyä ja muita hengitystieoireita.

1_s

topa
17. toukokuuta

Onko olemassa mitään lääkettä mikä auttaisi sietämään kissojen tuottamia allergeeneja.Koska minun veljeni on hankkinut itselleen kissan joten aina kun minä käyn hänen luonaan vierailulla minulle tulee erittäin pahoja allergisia oireita.

13_s

TriDoc
21. toukokuuta

Pelkään, että tavallisesti allergisiin oireisiin käytettävät antihistamiinit eivät tapauksessasi auta riittävästi vaan saat pahenevia allergisia oireita. Tilanteessasi yrittäisin vain välttää altistumista, koska massiivit allergiaoireet voivat kroonistuessaan johtaa allergisen nuhan tai astman puhkeamiseen. Selkeän pahenevan allergiaoireilun ainut toimiva hoito on altistuksen vähentäminen/ katkaiseminen. Sijassasi pyrkisin välttämään vierailuja veljesi luona ja pyytämään hänet ilman kissaa omaan kotiisi tai muualle. (Pahasti kissalle herkistyneet ihmiset saattavat saada oireita myös kissanomistajien vaatteista pölyävistä eläinallergeeneista.)

4_s

Helena
24. heinäkuuta

Hei jälleen. En pääse eroon tästä "pienen koiran koirakuumeesta". Koiran hankkiminen on iso asia ja haluaisin olla ainakin kohtalaisen varma, että voisin pitää semmoista pikkuista pitkäkarvaista chiku-koiraa. Voisiko esim. tk-lääkäriltäni pyytää allergia-testiä...tai onko jo kehitetty itsetehtävä testi? Sairastan keskivaikeaa masennusta ja asun yksin, joten olisi mukava, kun seurana olisi pikkuinen koira, joka pitäisi minut liikkeessä, jota voisi helliä ja hoitaa.

13_s

TriDoc
24. heinäkuuta

Kyllähän koira on ihmisen paras ja uskollisin ystävä. Minullakin on sukulaisuussuhteen vuoksi ollut viikon ajan 50-kiloinen Rhodesian riggeback-hauveli hoidossa ja pelkkää iloa siitä on vain ollut, varsinkin kun kokonaisvastuu siitä on toisaalla. Asia olisi hieman toinen, jos koira olisi täysin oma. Koiran omistaminen on vastuullista ja pitkäjänteistä touhua,eikä sitä kannata hetken mielijohteesta hankkia.
Kyllä tk-lääkärin kanssa voisi asiasta keskustella. Keskeisintä kotieläimen hankinnassa on yleisen yliherkkyystaipumuksen selvittely. Jos on kovin herkkä ympäristön erilaisille ärsyttäville tekijöille, aiheuttaa kotieläimen hankinta tietysti perusteellisempaa pohtimista. Perus-prick-sarja eli ihoraaputussarja antaa jonkinlaista viitettä yleisestä yliherkkyystaipumuksesta ja siinä ovat tavallisimmin edustettuna kotieläimet kuten koira ja kissa. Testi testaa välitöntä yliherkkyyttä tavallisimmille ympäristön allergiaa aiheuttaville tekijöille. Toinen mahdollisuus olisi hankkia samantyyppinen koira tuttavalta tai sukulaiselta kotihoitoon, jolloin ihan käytännössä voisi muutamankin viikon aikana seurata, miten yhteiselo sujuu. Keskimäärin koiraa siedetään kuitenkin paremmin kuin kissaa, jonka hilseen koko on koiranhilsettä hienijakoisempaa ja ehkä voimakkaammin oireita aiheuttavaa.
Omaan kotieläimeen voi joskus myös "siedättyä" jos altistus ja oireet ovat sopivassa suhteessa. Tämän vuoksi kotieläimen hankinta on jossain määrin ikäänkuin arpapeliä ja todennäköisyyksillä pelaamista,eikä lopullista ennustetta voi kotieläimen sopivuudesta kukaan antaa. Käytännössä tämä edellä mainitty herkkä reagointitapa erilaisille ärsykkeille on keskeisimpiä pohdittavia aiheita. Astmaatikolle tai allergisesta nuhasta kärsivälle kotieläintä ei kannata varta vasten hankkia, vaikka osa heistäkin saattaa pärjätä sen kanssa.

4_s

Helena
24. heinäkuuta

Kiitos. Niinhän se on....kun on jo allergian pohjalta astma...v.-85 testissä olin allergisoitunut eniten lähmälle : ) olen nähnyt pe llolla, mutta en sen lähempänä. Kissa teki myös +-tuloksen, mutta...kun olen kissa-ihminen, olen lellitellyt kissoja, eikä ole tullut oireita. Ajokoira aiheuttaa lieviä silmäoireita, mutta semmoinen "mini-lassie" ei vaikuttanut kuin mielihyvää tuottavasti, kun "hän" oli niin ihana. Sain harjata ja kammata, rapsutella masusta ja halata. Kissa on liian itsenäinen, koska haluaisin lenkkeilykaveria, joten semmoinen kissankokoinen koira olisi paras. Tämä asia on pyörinyt nyt kolme vuotta mielessäni...ja pyörii edelleen. Hoitokoiraa ei ole saatavilla, jos en laita kaupanseinälle ilmoitusta, vaikka vkl-hoitopaikasta : )

13_s

TriDoc
24. heinäkuuta

Koira on kaikin puolin edustava ja hyvä seuralainen, jota voisi sinänsä suositella kaikille halukkaille. Kohdallasi ei valinta olisi kuitenkaan terveyden riskien kannalta järkevää. Voi myös syntyä tilanne, jossa koirasta joutuu sitten pahentunen terveystilan vuoksi luopumaan. Sellaisestakin on paljon kokemusta, ja on kuulemma tuskallista sekä eläimen että omistajansa kannalta. Eläin ilmeisesti kiintyy jollakin lailla ensikotiinsa ja hylkäys on sitten tuskallista. Ilmeisesti tavallinen koiranomistajakaan ei kovin herkästi anna lomienkaan ajaksi koiraa "vieraalle" hoitoon, jos ei tunne tätä kunnolla. Sen verran "perheenjäsen" koirasta taitaa syntyä. Tämä aihe on usein perheen arjessa eteen tuleva hankala asia, kun mietitään kotieläimen hankkimista ja perheessä on hengityselinsairautta poteva jäsen. Kokemuksesta näen haitat tässä suuremmiksi kuin hyödyt.

4_s

Helena
24. heinäkuuta

Niin.....harmittaa....vaikka järki sanoo toista niin osa minusta vähättelee terveydellisiä puolia ja yrittää houkutella....Tiedän, että kiintyisin pieneen koiraani niin, etten varmaankaan antaisi sitä edes muiden hoitoon. No...täytyy kai sitten tyytyä vain tuohon maalausharrastukseen. Onneksi akryylimaali ei kovin paljon ärsytä...ihan vain pikkuisen...mutta öljyvärit olen joutunut jättämään.

1_s

Anonyymi
14. huhtikuuta

tridoc, tarvitsen apua! Onko paha allergia, jos n.10 minuutin kuluttua kissanpentujen läheisyydessä kurkkuuni muodostuu ihmeellinen "mötikkä" joka ei kuitenkaan aiheuta oikein mitään hengenahdistusta. Nenääni ei vuoda, silmiä ei kirvele, olo on kaikin puolin hyvä tuota "mötikkää" lukuunottamatta. Pienenä minulla ei koskaan eläinten läheisyydessä tullut mitään oireita.
Tahtoisinkin kysyä mielipidettäsi kissan hankintaan. Voiko tuo pieni mötikkä muodostua pahemmaksi vai häviäisikö se ajan mittaan? Voisiko esim. siedätyshoidolla saada sen katoamaan? Minulla ei siis ole tuön mötikän lisäksi mitään muita oireita kissaa kohtaan.Kiitos jo etukäteen!

Aiheen kysymykset