Diffuusi idiopaattinen skeletaalinen fibroosi tai lyhennettynä tunnettu DISH (Forestierin tauti) on itsenäinen sairaus, jossa jänteiden kiinnittymiskohtiin, nivelkapseleihin sekä selkärangan ligamentteihin eli tukisiteisiin muodostuu herkästi kalkkeutumia ja jopa uudisluuta aiheuttaen tukirangan jäykistymistä ja nivelten liikelaajuuden kaventumista. Kalkkeutumismuutosten lisääntymisen syytä ei varmuudella tiedetä, mutta sitä esiintyy yleensä vasta yli 40 -vuotiailla ihmisillä, joilla on erilaisia sisäelinsairauksia tai oireita kuten korkeaa verenpainetta, korkea verensokeri, rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä tai kihtiä. Sairauden esiintyminen vaihtelee eri maissa, mutta se on melko yleinen Suomessa. Varovaisesti arvioiden keski-iässä alkaneiden muutosten jäykistävien muutosten syntyminen on todennettavissa joka kymmenennellä aikuisella vanhuusikään mennessä. Usein se todetaan avoterveydenhuollon kuvauksissa "lisälöydöksenä" esimerkiksi tavallisesta rintakehäkuvasta (Thorax) sydämen tilaa selvitettäessä.

Oireina tässä sairaudessa esiintyy erilaisia selkäkipuoireita, jäykkyyttä selkärangassa sekä jänteiden kroonisia tai äkillisiä tulehduksia, jotka pitkittyessään pyrkivät vahvistumaan keräämällä kalkkikudosta ympärilleen. Oireet ovat kuitenkin lievempiä kuin varsinaisissa tulehduksellisissa reumaattisissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Yleensä jäykkyyden lisääntyminen on yleisempää kuin varsinainen voimakas kipu. Muutoksia selkärangassa esiintyy useimmiten rintarangan ja lannerangan alueella, harvemmin myös kaularangassa. Kalkkeutumat ja luunmuodostus voivat sitoa nikamia toisiinsa tai toisaalta aiheuttaa rangassa teräviä "piikkejä", jotka voivat kaularangassa esiintyessään jopa painaa ruokatorvea. Jänteen kiinnityskohdan kalkkeutumia on nähtävissä mm. kantaluussa (kantaluupiikki), jollaisia DISH-potilaalla usein todetaan. DISH-potilaalla tyypillisiä muutoksia nähdään myös muualla eri puolilla kehoa. Muutokset syntyvät yleensä pitkän ajan, vuosien ja vuosikymmenten kuluessa ja lopulta kalkkeutuneet jäykistymämuutokset voidaan todeta normaaleilla rtg-kuvilla.

Oireyhtymän syntyä ei voida varmuudella ennustaa. Todennäköisesti DISH-oireyhtymää sairastavilla on muita enemmän erilaisia tuki-ja liikuntaelinoireita, koska pehmytkudosten (jänteet, ligamentit) kalkkeutumat syntyvät yleensä toistuvien tulehdusepisodien pohjalta. Luonnollisesti tulehduksia voidaan lievittää ja estää tulehduskipulääkityksellä sekä monipuolisella, niveliä hoitavalla liikunnalla sekä fysikaalisilla hoidoilla. Liikuntalajeista erityisesti uinnista saattaisi olla hyötyä sairauden hoidossa.

Keskustelu

2_s

f55-4092
15. tammikuuta

Onko tälle DISH kohtalotovereita. Ja mitä löytyisi tätä sairastavien vertaistukea?

12_s

f61-5734
24. tammikuuta

Sain Dish-diagnoosin viime kesänä, en ole vielä löytänyt vertaistukea ja sitä kaipaisin

Aiheen kysymykset