Diabeteksen hoidon kulmakivi on hyvä verensokeritasapaino, johon voidaan vaikuttaa riittävällä liikunnalla sekä oikealla ruokavaliolla ja sen säännöllisyydellä. Hyvän verensokeritasapainon ylläpito on tärkeää verensokerin aiheuttamien hiusverisuonten muutosten vuoksi (mikroangiopatia). Tässä keskeisenä muutoksena ovat hiussuonten tukkeumat ja ahtaumat, jotka altistavat myös kudosvuodoille. Näiden aiheuttamat häiriöt erityisesti silmien ja verkkokalvon alueella olivat varsinkin aiemmin hankalia ongelmia, mutta niitä on opittu tehokkaasti hoitamaan.

Valtaosa diabeteksen silmämuutoksista koskee silmien retinopatiaa, verkkokalvon verisuonisairautta, jossa verkkokalvon hiusvaltimoissa on erotettavissa suonten ahtaumien muutokset, tukkeumat, sekä verenpurkaumat. Silmänpohjamuutoksia kehittyy verkkokalvoille usein vasta vuosien kuluttua sairastumisesta. Siksi tilannetta seurataan yleensä säännöllisin väliajoin, koska jo syntyneitä muutoksia voidaan nykyisin hoitaa tehokkaasti laserhoidoilla, jotka yleistyivät Suomessa 1980-luvulla. Laserhoidon avulla silmänpohjan uhkaavia verisuonivaurioita pystytään "rajaamaan" "poltetun maan taktiikalla" Synnyttämällä verkkokalvolle polttoarpia syntyy verisuonivaurioiden ja verkkokalvon terveiden aistimien välille tasapainotilanne, jossa näkökyvyn säilyminen on muuttunut mahdolliseksi, jopa erittäin hyväksi! Lasertekniikan kehittyessä muutoksia voidaan yhä tehokkaammin ja tarkemmin edelleen hoitaa. Tämän ansiosta esimerkiksi aiemmin yleinen sokeutuminen voidaan nykyisin miltei täysin estää.

Diabeteksen silmämuutokset oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Näkökenttäpuutokset 1
Stub Näön heikkeneminen 1
Stub Näköhäiriöt 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset