Diabeetikon jalkaongelmien aiheuttajana on korkea verensokeri, joka lisää alaraajojen hermosairauden (neuropatia) oireita ja angiopatiaa (verisuonisairauden oireita). Oireiden kehittyessä alaraajojen kyky aistia asentoa, kipua ja puristusta heikkenee ja jalkaterät tahtovat altistua hiertymille ja haavaumille. Jalkaholvin rakenteessa tapahtuu usein madaltumista. Myös iho paksunee ja hankaukseen liittyen jalkaan kehittyy kovettumia. Hikoilun puuttuessa jalkaterän iho kuivuu helpommin, jolloin iho altistuu helpommin kroonisille haavaumille.

Alaraajojen ongelmien parasta hoitoa ja ennaltaehkäisyä on diabeteksen hyvä hoitotasapaino, jonka pohjalle toistuvat jalkojenhoidot ja tarkastukset luontevasti sijoittuvat. Diabeetikolle neuvotaan säännöllinen jalkojentarkastusrutiini sairauden toteamisen ja terveydenhoidon kontrollien yhteydessä. Jo syntyneitä kroonisia haavaumia hoidetaan jalkojenhoitajalla, terveyskeskuksissa diabeteshoitajalla ja lääkärillä sekä kirurgian poliklinikoilla, joissa haavaumien suurenemista pyritään ehkäisemään mm. puhdistamalla ja leikkaamalla haavauman ympäristö kuolleesta ja paksuuntuneesta ihokudoksesta joka muutoin ehkäisisi haavan luontaista paranemista. Paraneminen vie tällaisissa tilanteissa runsaasti aikaa ja vaatii säännöllisten hoitokäyntien lisäksi pitkäjänteisyyttä ja muuten terveiden elintapojen noudattamista hoidon onnistumiseksi.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
17. syyskuuta

jos on pudonnut petoni lattialle kantapää edellä paisuuko kantapää jos kantapäähän on tullut murtuma.

13_s

TriDoc
18. syyskuuta

Varsinkin rakennustöissä kuvaamasi putoamiset eivät ole harvinaisia. Putoamiskorkeus ja alustan kovuus vaikuttavat oleellisesti myös vamman vakavuuteen. Betonilattian varaan putoaminen on siinä mielessä epäkiitollinen alusta. Pelkän kantapään turvotuksen puolesta on vaikea arvioida, syntyykö murtumaa, mutta asia kannattaa selvittää koska kantapään turvotus seuraa usein kantaluun murtumaa. Asia selviää rtg-tutkimuksessa. Käy vaan lääkärin tutkimuksissa, jos epäilet tällaista.

Aiheen terveysarvot

8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset