Diabeteksen hoidon kulmakivi on hyvä verensokeritasapaino, johon voi vaikuttaa riittävällä liikunnalla sekä oikealla ruokavaliolla ja säännöllisyydellä. Hyvän verensokeritasapainon ylläpito on tärkeää verensokerin aiheuttamien hiusverisuonten muutosten vuoksi (mikroangiopatia) sekä hermostollisten muutosten takia (neuropatia).

Diabeettinen hermostovaurio syntyy korkean verensokerin aiheuttamista aineenvaihdunnan tuotteista, jotka vaikuttavat elimistössä vaurioittavasti hermoston rakenteisiin ja samoin niiden toimintaan. Hermon vaurioituminen voi syntyä sekä tahdonalaisen hermoston että ei-tahdonalaisen hermoston alueella. Tyypillisin hermostovaurion ilmenemispaikka ovat tahdonalaisen ääreishermoston alueella alaraajat, joiden pääoireena ovat iho-ja syvätunnon poikkeava aistiminen,sen väheneminen sekä eriasteiset kivun tuntemukset. Ei-tahdonalaisen hermoston alueella syntyvät hermovauriot voivat aiheuttaa häiriöitä eri sisäelinten alueella ( ruoansulatuskanavan, virtsateiden, sydämen,verenpaineen ym sisäelinten erityksen häiriötilat). Diabeettista hermovaurioitumista kehittyy sekä nuoruus-että vanhuusiän diabeetikoilla. Yleensä sen kehittyminen tapahtuu myöhemmällä iällä, kun sairaus on kestänyt useampia vuosikymmeniä.

Neuropatiaa voi aiheuttaa diabeteksen lisäksi myös alkoholi. Neuropatian seurauksena tahdonalaisen hermoston ääreisosien, kuten alaraajojen tuntoaistit, ihotunto, kivun ja värinän aistiminen varsinkin alaraajoissa vaimenevat ja vaarana ovat tunnon aleneman takia mm. erilaiset alaraajojen hiertymät. Ratkaisuna tähän toimivat yksilöllisten mittojen mukaan tehdyt erikoisjalkineet. Luotettavaa hoitokeinoa kehon diabeettisten hermovaurioiden hoitamiseksi ei ole olemassa, vaan lähinnä hoitolinja perustuu terveiden ja säännöllisten elintapojen vaalimiseen ja seurantaan. Alaraajojen suhteen tämä sisältää jalkojen terveyden tarkistamista ja tarkkailua sekä sisäelinten toiminnan tasapainottamiseen säännöllisen kuitupitoisen ruokavalion avulla.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset