Crohnin tautiin liittyy suolen tulehdusmuutoksia kaikkialla ohutsuolen ja paksunsuolen alueella. Sairauden puhkeamisen syy on tuntematon, mutta perinnöllisillä tekijöillä lienee osuutta taudin saamiseen.

Tyypillinen Crohnin tautiin sairastunut on nuori aikuinen. Oireet voivat olla samantyyppisiä kuin haavaisessa paksussa suolessa, mutta voivat jäädä joskus vähäisemmiksi. Diagnoosi tehdään yleensä sairaalassa polikliinisesti suoritetun vatsan tähystystutkimuksen ja koepalojen perusteella. Vaikeissa tapauksissa on harkittava leikkaushoitoja, joilla tuhoutunutta suolistonosaa joudutaan poistamaan.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät chrohnin taudissa kokemat oireet ovat olleet vatsakipu, pitkittynyt ripuli, ilmavaivat, pidempiaikainen väsymys, ulosteen veri sekä pitkittynyt kuumeilu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet tulehduksellisten suolistosairauksien lääkkeet, kortikoidivalmisteet, lepo ja reumalääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Mieheni (86 v) hemoglobiini laskee, vaikka veren rauta on normaali. Hb on nyt 114. On syönyt rautaa jo puoli vuotta 2 tablettia päivässä, aikaisemmin yhden. Keliakia-arvoista vain yksi oli ylärajalla. Tähystysaika annettu. Kaikki muut veriarvot kuuleman mukaan normaaleja. Mikä muu syy voisi olla taustalla?

1_s

m53-6155
5. toukokuuta

crohnintauti todettu v.1983.Välillä oireillut voimakkaasti hoitona prednison ja prednisolon asteittain pienenevinä annoksina.Välillä lähes oireettomia pitkiäkin kausia.2001 täytyi leikata paksusuoli ja peräsuoli pois.Ohutsuoliavnne Kysissä.Alun muutaman kuukauden opettelun jälkeen eläminen ja avanteen hoito osa elämää,osa minua.Olen pystynyt elämään lähes normaalia elämää.Kesällä 2011 ihorikkoa ja kiinnitys ongelmia.Johtuu suureksi osaksi lihomisestani ja omasta välipitämättömyydestä.Lisäksi kuvioihin tuli alkoholi.Nyt kesäkuussa 1 vuosi juomatta olen hoitanut hyvin.Korjausleikkaus tehty Kyssissä ja näyttää hyvältä.Avanne on turhaan pelätty ja vieroksuttu hoitomuoto.Parempi se kuin jatkuvat kivut ja toistuvat verenvuodot.Normaalit terveet elämän tavat ja hyvä hygienia,niin varmasti pärjää .

Aiheen terveysarvot

2_m

Hemoglobiini

Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin ...

Aiheen kysymykset