Borrelioosi on monimuotoisin oirein ilmenevä bakteerin aiheuttama infektiotauti, jonka aiheuttaa hämähäkkieläimessä asuva Borrelia burkdorferi Borrelia-bakteeri. Suomessa punkkeja tavataan Etelä-Suomessa eniten Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa, Helsingin edustalla ja Suomen kaakkoisella rannikkoseuduilla sekä Perämerellä. Viime vuosina vahvoja punkkikantoja on tavattu myös Saimaan rannoilla Lappeenrannan seudulla. Kotoisista punkeista joka neljäs kantaa Borrelia-bakteeria. Sen infektoitumisen aiheuttamat oireet vaihtelevat ihottumasta vakaviin neurologisiin häiriöihin riippuen siitä, kuinka nopeasti antibioottihoito aloitetaan infektion hoitoon.

Täysi varmuus punkin puremasta on usein vaikea saada, mutta siihen viittaa epäillyllä punkin purema- alueella oleva sinipunertava rengasmainen muutos, joka tunnetaan nimellä erythema migrans, vaeltava punoitus. Se on aina hoidettava suun kautta otettavalla antibiootilla, koska hoitamattomana infektion myöhempi vaihe voi olla hyvin vaikea. Myöhemmässä vaiheessa antibioottihoitojen kesto tulee ulottaa kuukausien mittaiseksi.

Keskustelu

13_s

TriDoc
10. helmikuuta

Borrelioosi on hyvin erilainen bakteerisairaus ja sen ilmeneminen iholla on usein laimeaa johtuen borreliabakteerin kyvystä väistää ja lamauttaa ihmisen immuunipuolustusta. Vastikään ilmestyneessa uudessa suomalaisessa väitöskirjassa (Pauliina Hartiala, Turun yliopisto). Normaalisti ihon alle päässyt bakteeri aiheuttaa vakavan tulehduksen, johon liittyy voimakas punoitus, turvotus ja kipu. Borrelia-bakteerissa taudin ensimmäisenä oireena on "erythema migrans"-tyyppinen punoitus, joka on sinipunertava ja haalean läiskäinen. Kesäaikaan varsinkin rannikkoseudulla asuvien ihmisten olisi hyvä tunnistaa tämä punkin puremaan liittyvä hailea ihoinfektoituminen, jonka ulkoiset merkit siis jäävät normaalia bakteeritulehdusta vähäisemmiksi. Varsinainen borrelioositulehdus voi myös rajoittua pelkässä ihossa ja parantua itsekseen ilman hoitoa. Borreliatulehdus on ongelmallinen hoitamattomana. Koska bakteeria vastaan ei kohdistu kunnon hyökkäystä elimistön taholta, voi se rauhassa lisääntyä ja siirtyä elinalueille, jossa se pikkuhiljaa immunisoi ihmisen puolustusmekanismeja ja aiheuttaa vakavia pitkäaikaisia tulehdustiloja mm. keskushermostoon. Borreliatulehdus on tunnettu myös ns Lymen tautina saaden nimensä Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevasta Lymen kaupungista, jossa sairastavuus borrelioosiin kohosi muuta maata suuremmaksi paikkakunnan poikkeuksellisen runsaan punkkikannan vuoksi.

6_s

kirmar
4. maaliskuuta

Hei! Olen juuri kotiutunut Meilahden sairaalasta. Tilanteeni muuttui vuodenvaihteessa rajusti huonompaan suuntaan. Nyt on lääkitys muutettu mutta lausuntoja en ole vielä saanut. Kirjoittelen kun minulla on tarkemmat tiedot.

1_s

Hoitonetti.fi
7. huhtikuuta

Hyvä Hoitonetin käyttäjä! Reumaliitossa avataan neuvova terveyspuhelin ja neuvontalinja, mistä on mahdollisuus saada borreliasta ja sen tarttumisesta neuvontaa ja tietoa hoidosta! Suomen Reumaliiton Borrelioosi-puhelin 0800 188537 on avoinna 7.4.–16.6.2008 tiistaisin klo 17.00–19.00. Puhelimessa tietoa antavat Suomen Reumaliiton asiantuntijat ja koulutetut työntekijät.

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

Voiko borrelioosi tarttua ihmisestä toiseen? Useimmiten vastaukseksi sanotaan ei. Kuitenkin on epäilyjä, että tartunnan voisi saada mm. lapsi äidistä sikiön välityksellä. Lisäksi on kai epäilyjä, että voisi saada borrelioosin seksin välityksellä. Joissain tapaukissa henkilöllä x on todettu borrelioosi, ja jonkin ajan kuluttua myös hänen aviopuolisollaan. Eli onko mahdollista, että borrelioosi voisi tarttua seksin välityksellä, vai onko edellä mainitsemani kaltaisissa tapauksissa kyse vain sattumasta.

13_s

TriDoc
21. kesäkuuta

Borrelia-bakteeri leviää punkin puremassa syntyneen verikontaktin kautta. Nykyisin vallitsee käsitys, ettei borrelioosi voi tarttua ihmisestä toiseen ihmiseen. Tietysti tämä aviopuolisoiden yhteinen tartunta herättää epäilyä, mutta katsoisin saman ympäristön (punkkitartunta) olevan loogisempi selittävä tekijä tässäkin. Seksin kautta saatavaa tartuntaa ei tiettävästi ole voitu osoittaa. On myös epäily sikiön saaneen tartunnan äidin kautta. Tämäkin on jäänyt epäilyn asteelle, eikä sitä ole voitu varmentaa. Löytyykö tästä linjasta poikkeavaa tietoa muilla?

1_s

Anonyymi
30. kesäkuuta

Miten pitäis menetellä, kun tietää punkin pureneen iholle. Pitäiskö mennä terveyskeskukseen hakemaan antibioottiresepti? Mitään muita oireita ei mulla ole.

13_s

TriDoc
30. kesäkuuta

Yli 8 tuntia kestäneen punkkialtistuksen jälkeen purema ja siitä leviävä borrelia-bakteerin infektio on mahdollinen, mutta todennäköisempää on, ettei infektiota silloinkaan synny. Jos iholle ei nouse punkinpureman jälkeen mitään oireita, ei antibioottihoitoa tarvitse aloittaa. Poikkeuksen tekevät ehkä raskaana olevat naiset lääkärin harkinnan mukaan.

Jos pistokohdan ympärille syntyy sini-punertavaa ihottumaa tai muuta punoittavaa ärsytystä merkkinä infektion/tulehduksen oireesta, on antibioottihoito syytä aloittaa. Antibioottihoito tehoaa siis borrelia-bakteeriin, mutta ei viruksen aiheuttamaan aivokuumeeseen, jota myös punkki levittää. Onneksi aivokuume eli kumlingen tauti on melko harvinainen. Alle 8 tuntia kestäneen punkkialtistuksen (iholla) perusteella purema ja siten myös infektiomahdollisuus on epätodennäköinen, koska punkki ei todennäköisesti ole kerinnyt kunnolla kiinnittyä siinä ajassa ihoon.

1_s

Anonyymi
11. elokuuta

Hei! Huomasin punaisen ihottuman 20.6.09 ja lääkäri kertoi sen olevan punnkin purema, mutta punoittavan läiskän halkaisia ei ollut yli 5cm joten lääkärini ei aloittanut antibioottikuuria. Läiskä ei lähtenyt ja aloitin Amoxin nimisen lääkekuurin 16.7. kahden viikon ajaksi ja minulta otettiin verikoe borrelioosi-infektion varmistamiseksi 15.7. Verikokeen tulos oli positiivinen ja minulta otettiin toinen verikoe 31.7 ja senkin tulos oli positiivinen. Lääkekuuri pitäisi ilmeisesti hoitaa borrelioosi pois, mutta onko mahdollista, että minulla on vieläkin se, sillä aloitin kuurin vasta kuukauden jäljessä puremasta? Voinko varmistua siitä, että lääkekuuri tehosi ja hoiti iinfektion pois?

13_s

TriDoc
11. elokuuta

Kahden viikon ajaksi määrätty amoksisilliini-antibiootti on järkevä hoitovalinta ja riittää hoitamaan syntyneen borreliabakteerin aiheuttaman infektion pois. Mitä aikaisemmin hoidon aloittaa, sitä vähemmän syntyy bakteerista myös vasta-aineita vereen, jotka saattavat aiheuttavat taudin aktivoitumista ja myöhempiä komplikaatioita. Ensimmäisten viikkojen aikana (1kk) tartunnasta aloitettu kuuri on käsittääkseni riittävä ja tappaa borreliabakteerin, joka ilmeisesti muuten pystyy kulkeutumaan elimistössä monen eri elimeen ja aiheuttamaan siellä tulehduksen. Jos kuuri on otettu ohjeen mukaan, on se käsittääkseni paras varmistus ja tae, johon voi myös luottaa.

1_s

Hoitonetti.fi
18. elokuuta

Reumaliiton järjestämä punkkipuhelin päivystää taas kuumana kesätauon jälkeen tiistaisin klo 17-19.00 välisenä aikana numerossa 080018537. Jos kaipaat lisää perustietoa borreliosista, soita numeroon maksutta!

12_s

TUULA74
20. elokuuta

Tänään tulossa telkkarista. Katsokaa jos suinkin voitte...

Teema 20.8.2009 klo 20:00 - 20:30
Punkit ja borrelioosi

Punkki on vaarallinen eläin, joka levittää erityisesti borrelioosia. Ovela bakteeritauti herättää ristiriitoja lääketieteessä. Keskustelua käydään antibioottihoidon pituudesta ja siitä, voiko tauti muuttua krooniseksi


Teema 20.8.2009 klo 20:30 - 21:15
Puhetta punkkitaudeista

www.yle.fi/tiede »

Punkkien illassa pääosassa vaaralliset verenimijät, puutiaiset. Lääkärit keskustelevat punkeista ja niiden levittämistä sairauksista. Iltaan kuuluu myös lääkärin kysymys-vastauspalvelu netissä www.yle.fi/tiede »

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Sain kaksi punkkia 23.7.09 Saarenmaalla. Poistin molemmat käsin pois. Kun sormia alkoi särkeä ja pientä yskää ja flunssaa oli, kävin borrelioosi testissä n.1½kk tartunnan jälkeen. Tulos oli negatiivinen, en tiedä mitä kokeita otettiin. 2kk tartunnasta tuli polvitaipeeseen, johon toinen punkki tarttu, punainen n. 12cm halkaisijaltaan pyöreä punainen alue. Päivisin alue vaaleni lähes näkymättömiin. Punaisen alueen "tuntoaistimus" oli outo, raapiminen tuntui terävältä ja kolhaisut sattuvat. Jotensakin ajattelin että kyse on muusta kuin borrelioosista. 3kk tartunnasta alue alkoi laajeta n.20 cm halkaisijaltaan. Lääkäri totesi, selvä borrelioosi. Syön nyt 15 pv:n ajan DOXITIN 100mg 2x pv. En ole aiemmin havainnut punkkeja ihollani, paarman puremia useinkin, myös hirvikärpäsen puremia. Vuosi sitten sairastin kasvohermohalvauksen. Paljon borrelioosin oireista tuntuu kohdallani tutuilta, mm.syvä väsymys, särkyjä nivelissä ja selässä. Onko 15 pv. lääkekuuri riittävä. 3 vuotta sitten otettu S-BorrAbG ja S-BorrAbM ja tulokset olivat negatiivisia, muita kokeita ei ole koskaan otettu.

13_s

TriDoc
30. lokakuuta

varhaisen borrelian diagnoosi on kliininen, jonka merkkinä kuvasitkin tyypillisimmän ihomuutoksen, sinipunertavan ihomuutoksen. Tämä tila voi kestää viikkoja- kuukausia. Tällöin infektio on hoidettavissa 2-3 viikon antibioottihoidolla.
Kirjallisuudessa yleisesti mainitaan jos tällaiseen ihottumatilanteeseen liittyy joitain yleisoireita, kannattaisi tilanteen mukaan harkita hoidon jatkamista kolmeen viikkoon asti. Sinulla on hoitosuhde, jossa hoitoasi kontrolloidaan lääkärin arvion mukaisesti. Hoitava lääkäri on aina ensisijainen asiantuntija ongelmassasi, joten asiasta voisi neuvotella vielä hänen kanssaan halutessasi. Koska oireet ovat kestäneet jo jonkin aikaa ja myös yleiosoireita esiintyy, pitäisin yleisesti järkevänä vielä kontrollia tällaisessa tilanteessa hoitavan lääkärin pakeilla, jolloin hoitolinjoja voidaan vielä varmentaa ja täsmentää tarvittaessa.

1_s

Anonyymi
1. tammikuuta

voiko borrelioosi aiheuttaa hiusvärin muutoksia

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Tuskin borrelioosin tyyppioireena tavataan suoraan hiusten harmaantumista, mutta yleensä vanhenemisella ja kroonisilla infektioilla voi toki olla epäsuoraa jouduttavaa vaikutusta ulkonäköönkin ja samalla hiusten värin muuttumiseen. Borrelioosista aiheutuneeseen tyypilliseen hiusten värin muutokseen suhtautuisin ainakin varauksella. Onko asiasta kenelläkään omakohtaista kokemusta?

6_s

kirmar
25. tammikuuta

Neuroborrellioosipotilaana on kokemusta hiusten harmaantumisesta, runsaasta lähtemisestä ja ihon kuivumisesta. Todettiin B-vitamiinien huono imeytyminen suun kautta nautittuna, nyt olen saanut liki kolme kuukautta B-vitamiinit ruiskeena ja hiusten väri on alkanut palautumaan ja iho on tullut kimmoisammaksi. Sisarellani ja minulla on vuosi ikäeroa, hänellä ei ole borrellioosia ja hiukset ovat vielä tummat kuten minullakin ennen oli.
Olen tehnyt oirekyselyn yli sadan borrelioosipotilaan kanssa ja hiusongelmat ovat hyvin yleisiä.

1_s

Anonyymi
14. helmikuuta

Teema ohjelmassa kesällä oli naishenkilö punkkikeskustelussa jonka hiukset olivat kirjavat. Ne eivät näyttäneet kampaajan värjäämiltä, itselläni on muuttuneet harmaat hiukset kellertävän/vihertävän ja mustan sekasotkuksi. Yleislääkäriltä en ole mitään vastausta tähän saanut. Borrelioosi oireet ovat mielestäni selvät mutta mitään näkyvää ei ole. Vasta-aine koe otettiin oli negatiivinen. Nyt odottelen että tulisi jotain näkyvää tai että tilttaisi jostain että saisin lääkärinkin vakuuttuneeksi ja määräämään vaikka kokeeksi lääkettä. nim. vitsit vähissä

1_s

Anonyymi
26. kesäkuuta

löytyykö suomesta borrelioosiin erikoistuneita lääkäreitä. mistä?

1_s

Anonyymi
18. elokuuta

Olen saanut jalkaani punkin puremaa muistuttavan pistopaikan ja selvän punertavan renkaan, joka oli kuin oppikirjasta kopioitu. Kuurini aloitettiin heti renkaan ilmestyttyä ja se on 14 pv:n ajan DOXIMED 150mg 2x pv. (Olen yli 110 kiloinen) Punainen alue jalallani lisääntyy vaikka lääkekuuri loppuukin huomenna. Pitäisikö kuuria jatkaa?

1_s

Anonyymi
30. elokuuta

Löysin koiraltani irtonaisen punkin ja tapoin sen kynsieni välissä. Tässä yhteydessä punkin sisällä olevaa nestettä roiskahti suoraan silmääni. Huuhtelin silmää runsaalla vedellä ja laitoin vielä kosteustippoja. Mitä minun pitäisi nyt tehdä?? Voiko borrelioosi tarttua ja millaisia oireita seuraan nyt?

Aiheen kysymykset