Keksijänsä mukaan Bellin pareesiksi nimetty kasvojen alueella kulkevan hermopunoksen halvaus on merkittävin kasvohermon halvautumisen syy. Yleisesti hermo johtona on arka venytykselle, puristukselle ja iskuille reagoiden poikkimenevän sähköjohdon tapaan. Vaikka silminnähtävää vauriota ei olisikaan syntynyt, kestää yksittäisen hermon toiminnan palautuminen ihmisellä jopa useita kuukausia, kun ehjässä sähköjohdossa katkoksen aiheuttama oikosulku on vain hetkellinen. Vaurio syntyy siis "hermojohdossa" eikä esimerkiksi aivoissa.

Kasvojen altistuminen voimakkaalle vedolle (avo-auto, ikkuna-auki ajaminen) voi aiheuttaa sairauden, ja on epäilty myös viruksen osuutta sairastumisessa. Kasvohermohalvaus syntyy toispuoleisena ja tyypillistä sille on suupielen roikkuminen ja silmän sulkeutumisen vaikeus. Oireet ovat yleensä selkeät kasvojen alueella toispuoleisine ihotuntopuutoksineen. Sairaus diagnosoidaan ja sitä seurataan keskussairaaloiden tai yliopistollisten keskussairaaloiden korva-nenä-kurkkutautien poliklinikoilla sairauteen liittyvien vaativien erikoistutkimusten ja diagnosoimisen vuoksi.

Sairaudesta toipumisen ennuste on hyvä, mutta se lasketaan yleensä kuukausissa. Toipumista edistää riittävä lepo ja stressin välttäminen. Nopeimmin sairaudesta voi toipua neljässä kuukaudessa, mutta useimmiten toipuminen vie vielä kauemmin aikaa. Noin vuoden kuluessa valtaosa on toipunut halvauksesta miltei normaalisti.

Bellin pareesi oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kaksoiskuvat 1
8_rs Halvaus 1
11_rs Hermokipu 1
16_rs Korvakipu 1
82_rs Kuivat silmät 1

Bellin pareesi hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä