Kun ihminen saa päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta tai ärtyneisyyttä oleskeltuaan liian kauan auringossa, puhutaan auringonpistoksesta. Se on yleisimpiä oiretiloja, jotka ovat tavallisia altistuttaessa liialliselle suoralle auringonpaisteelle. Usein syynä on tottumattomuus auringonvalolle, mutta yksilöllistä herkkyyttä esiintyy auringon altistukseen liittyen. Osa ihmisistä reagoi auringonvalolle lisäksi migreenioirein.

Auringonpistoksen toteamisessa ei tarvita yleensä lääkärin tai terveydenhuollon apua, jos tilanteeseen ei liity muuta terveydellistä epävarmuutta aiheuttavaa ylimääräistä ongelmaa. Riittävä nesteytys ja päätä viilentävä ja varjostava päähine estävät tehokkaasti pahoinvoinnin kehittymistä. Auringonpistoksen aiheuttama pahoinvointi kestää yleensä vain muutaman tunnin ja viimeistään seuraavana aamuna se yleensä on helpottanut. Auringonpistoksen saanut tarvitsee ensiapuna lepoa, viileän ja varjoisan tilan sekä nestettä nautittavaksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät auringonpistoksessa kokemat oireet ovat olleet päänsärky, huimaus, väsymys, pahoinvointi ja oksentelu, vireystilan ja aloitekyvyn huononeminen, niskakipu sekä sekavuustila. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet riittävä nesteen nauttiminen, lepo ja vuodelepo. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Auringonpistos hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
4_rs Riittävä nesteen nauttiminen 4
12_rs Lepo 4
13_rs Vuodelepo 3

Keskustelu

7_s

M2O
4. marraskuuta

Usein lomamatkoilla minulle iskee auringonpistos useasti

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Lippis on yksi parhaista lääkkeistä auringonpistoksen ehkäisyyn. Riittääkö pelkkä auringossa oleilu aiheuttamaan oireet vai liittyykö siihen juomattomuus,syömättömyys tai fyysinen väsymys mukaan? Riittääkö hattu/ aurinkolasit ehkäisemään pistoksen syntymistä?

1_s

Anonyymi
22. kesäkuuta

Mikä on lämpöhalvauksen ja auringonpistoksen ero?

1_s

Hoitonetti.fi
22. kesäkuuta

Päivystävän Lääkärimme mukaan auringonpistoksen riittää aiheuttamaan pelkkä auringonsäteily ilman muita elinvaikutuksia. Lämpöhalvaus on vakava elimistön kriisitila, johon liittyy nestehukan ohella kehon toimintojen vakava häiriytyminen. Sinulla on mahdollisuus vertailla molempiean tilojen oireita Hoitonetistä, koska molemmista tiloista on olemassa oma kuvauksensa, jotka saat suoralla haulla esille. Hyvää viikonalkua!

1_s

Anonyymi
27. kesäkuuta

Työpaikallani on vanhasta kasvihuoneesta muutettu juhlasali, jossa ei ole minkäänlaista ilmastointia. Tila onkin varsinkin keskipäivisin kuin sauna. Tiedän kirkkaan auringonpaisteen aiheuttavan minulle migreeniä, joten olen aina päiväsaikaan kyseisessä salissa touhutessani aurinkolasit päässät. Viime kerralla se ei auttanut, vaan tunsin jo hyvin aikaisessa vaiheessa päänsäryn olevan tulossa. Jäin kuitenkin töihin ja pärjäsin oikein hyvin loppuun asti. Kuitenkin kun pääsin kotiin, tuntui kuin pää olisi räjähtämispisteessä. Minulla oli huono olo, enkä oikein pystynyt enää kävelemään tai seisomaan. Pää oli niin kipeä, että en pystynyt nukahtamaan ja lisäksi minun oli kylmä, tärisin. Särky ei ollut migreenityyppistä. Olo oli kuin kuumeessa. Oliko kyse auringonpistoksesta?

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...

Aiheen kysymykset