Atooppinen ihottuma on yleisimpiä ihon yliherkkyyssairauksia. Se kuuluu osaksi yleistä atooppista taipumusta, johon liittyy myös allerginen nuha, silmätulehdus tai astma. Atooppista ihottumaa omaavalla lapsella on täten suurempi riski sairastua myöhemmin hengitystieallergiaan.

Atooppinen iho kuivuu helposti, on kutiseva ja herkkä hankaukselle sekä tulehduksille. Atooppisen ihottuman kuva vaihtelee yksilöllisesti kuitenkin paljon ja suurin osa atooppista ihottumaa potevista saa kohtuullisella hoidolla pidettyä iho-oireet hyvässä hallinnassa. Osalla atoopikoita iho oireilee koko ajan voimakkaasti aiheuttaen jatkuvaa hoidon tarvetta. Atooppista ihoa hoidetaan säännöllisesti perusrasvauksilla, oikeilla ruokailutottumuksilla sekä ärsytyksen välttämisellä sekä kortisonia sisältävillä voiteilla ihottuman pahenemisvaiheissa. Auringonvalolla on yleensä atooppista ihottumaa rauhoittava vaikutus, samoin ihon kutinan ennaltaehkäisyllä ja hoidolla.

Atopiassa kroonisen ihon oireilun paremmat ja huonommat jaksot vuorottelevat, joten atooppisen ihonhoidon vaatimukset huomioon ottava elämäntapa takaa parhaimman lopputuloksen. Osalla ihmisistä citrus-hedelmät ja suklaa aiheuttavat iho-oireiden pahenemista ja kutinaa, minkä vuoksi osa ihmisistä hyötyy ruokavaliorajoitteista. Atooppinen ihottuma ja yleinen atopiataipumus on otettava joskus myös huomioon ammatinvalintaan liittyvissä asioissa. Voimakas atooppinen käsi-ihottuma lapsuusiässä ennustaa huonoa menestystä ammateissa, joissa kädet joutuvat kovalle kulutukselle ja käsien pesulle alttiiksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät atooppisessa ihottumassa kokemat oireet ovat olleet kuiva iho, herkkä iho, ihon tai limakalvon punoitus, hilseily, ihottuma, kutina sekä kalpeus iholla. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kortikoidivalmisteet, perusvoiteet, paikalliset ihon bakteeritulehdusta hoitavat valmisteet ja paikalliset iholle annosteltavat valmisteet. Myös kuutta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

10_s

Pertti
28. marraskuuta

Ihooni ilmestyy sinne tänne kuivia ja kutisevia laikkuja, jotka hoitamattomina paksuuntuvat ja käyvät vähän kivulloisiksikin. Syynä on selvästi ihon kuivuus vähän yleensäkin mutta ko. kohdissa erityisesti. Mikä voide mielestäsi olisi paras noihin kuiviin laikkuihin?

12_s

TUULA74
13. maaliskuuta

Kokeile sellaista suht uutta voidetta kuin Physiogel A.I. Creme. Kallista, mutta auttoi ainakin mua ja paljon ! Sitä ei tarvitse laittaa kovin paljoa ja ihan vain ihottuma kohtiin. Lisäksi kannattaa hankkia ihan jotain kevyttä perusvoidetta, jolla kosteuttaa sitä ympäröivää ihoa. Mun suosikki on Dermosilin ihonhoitovoide (Hajustamaton). Se on tarpeeksi kevyttä ja hyvin imeytyvää ja levittyvää.

Aiheen kysymykset