Astma sairautena on kiistatta lisääntynyt etenkin länsimaissa viime vuosikymmeninä. Tarkkaa syytä tähän ei tunneta, mutta epäillään parantuneen hygienian ja vähentyneiden infektioiden lisäävän immuniteetin aktiviteettia väärällä tavalla todellisten sairauksien torjuntatyön puuttuessa. Noin 6 prosenttia väestöstämme sairastaa astmaa, johon liittyy keuhkoputkien pitkäaikainen tulehdustila ja ahtautumistaipumus. Vielä useammalla ihmisellä on lievempiä yliherkkyystyyppisiä astmankaltaisia oireita. Tulehdustilan takana on allergian tai mikrobien aiheuttama tulehdus tai muiden pitkäaikaisten tekijöiden ärsytystila.

Tulehtunut keuhkoputki on sisäpinnaltaan punoitteleva, herkkä reagoimaan supistuksella mille tahansa ärsykkeelle, kuten pölylle ja muille ilman epäpuhtauksille ja vaihteluille. Astma puhkeaa tavallisesti pienille lapsille tai myöhemmällä vanhuusiällä. Käytännön lääketieteellisen kokemuksen mukaan astman puhkeamista tapahtuu myös usein pitkäaikaisen virustulehduksen tai keuhkokuumeen jälkeen, jolloin kudokset ovat vielä herkässä tilassa. Merkittävällä osalla astma on lieväasteinen ja osalla potilaista hoito painottuu kausiluonteiseen hoitoon.

Astman hoidon perustan muodostaa hoitava, suun kautta inhaloitava kortikoidisuihke tai kortikoidijauhetta sisältävä inhalaattori. Inhaloitavan kortikoidin vaikutus punoittavalle ja turvonneelle keuhkoputken limakalvolle on rauhoittava, punoitusta, turvotusta ja tulehdusta vähentävä. Ilman hoitavaa kortikoidivalmistetta keuhkoputken pitkäaikaista tulehdusta ei saada rauhoittumaan. Toiseksi tärkein lääke on keuhkoputkia laajentava sympatomimeetti, jonka ansiosta tukkeutunut tai ahtautunut tulehtunut keuhkoputki voidaan nopeasti avata esimerkiksi urheilusuoritusta ennen tai sen aikana. Astmaatikolla nimenomaan liikunta, pakkasilma tai muu ärsyke voivat nopeasti aiheuttaa tulehtuneessa keuhkoputkessa supistusreaktion, johon keuhkoputkia laajentava lääke auttaa nopeasti. Mitä vähemmän keuhkoputki on tulehtunut sitä vähemmin se reagoi näille ärsykkeille. Tämän vuoksi ennaltaehkäisevä riittävä inhaloitava kortikoidihoito on astman hoidon perusta, koska kortikoidihoidon onnistuneen annostelun seurauksena tulehdusreaktio keuhkoputkessa voidaan sammuttaa. Lisäksi näennäisestä oireettomuudesta huolimatta kaikilla astmaa sairastavilla tulisi olla, vaikkakin vain pieni mutta säännöllinen hoitava sisäänhengitettävä kortisonilääkitys.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät astmassa kokemat oireet ovat olleet hengenahdistus, yskä, väsymys, nenän tukkoisuus sekä Äänen käheys. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet keuhkoputkia laajentavat lääkkeet, keuhkoputkia hoitavat lääkkeet ja liikunta. Myös kymmentä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. joulukuuta

Minä hoidan itseäni luontaistuotein.

2_s

Mallu
2. helmikuuta

Astmani on muuten hyvin tasapainossa, mutta usein tulevat flunssat aiheuttavat pahenemisvaiheita. Tälläkin hetkellä flunssa on jo mennyt menojaan, mutta pahenemisvaihe jäi päälle. Henkeä ahdistaa lähes koko ajan. Avaavat eivät juurikaan auta. Hengitys tuntuu raskaalta. Yskittää vain hieman ja limaa nousee hieman. Kortisonikuuri on kyllä menossa, mutta ei ole auttanut vielä. Mietin vaan sitä, että miten kauan tässä kannattaa vielä "kärvistellä", onko mitään tehtävissä muuta kuin odotella kortisonin vaikuttamista? Kannattaako olla sairaslomalla vai haittaako, jos menee töihin? Työssäni en paljoa paikoillaan ole ja puhun paljon (opetustyö).

13_s

TriDoc
2. helmikuuta

Hei! Mukava kuulla, että astmasi tasapaino on muuten hyvä. Flunssatautien jälkeen esiintyvät astman pahenemisvaiheet ovat yleinen ongelma, mikä juontaa juurensa kroonisesta tulehduksesta keuhkoputkien limakalvolla pahentuen virustautien vaikutuksesta. Krooninen keuhkoputken tulehdustila myös rauhoittuu hitaammin oireettomalle tasolle kuin ei-astmaatikoilla. Suun kautta otettava kortikoidikuuri on tehokas ja toipumista nopeuttava hoito, mutta sillä voi olla liian tiheästi käytettynä sivuvaikutuksia. Sain vaikutelman, että olet tehnyt kaiken oikein, mutta tulehtuneen limakalvon paraneminen vie aikansa. Jos henkeä ahdistaa koko ajan, on vaikea kuvitella, että työ helpottaisi oloa. Sisätyöhön voi kuitenkin heti palata, kun tunnet oireesi helpottavan. Näkisin jatkoa ajatellen mahdollisimman hyvän astman perushoidon auttavan flunssakausien yli parhaiten. Se tarkoittaa käytännössä, että käytetään kohtuullisen suuria määriä inhaloitavia kortikoidilääkitystä keuhkoputken tulehduksen poistamiseksi. Alkavien flunssaoireiden uhatessa tulisi heti tuplata inhaloitava hoitava eli kortikoidilääkityksen määrä useamman viikon ajaksi, jonka avulla olisi mahdollisuus jopa välttää suun kautta otettava kortisonitablettilääkitys. (Inhaloitavilla kortikoidisumutteilla on hyvin paljon vähemmän sivuvaikutuksia kuin tablettimuotoisella kortisonilla). Pyritään siis tulehdusten välillä mahdollisimman hyvään oireettomaan tilaan käyttämällä lääkärin määräämänä riittävän suuria hengitettäviä kortisoniannoksia, jotka takaavat oireettoman tilan ja vähentävät samalla avaavan lääkityksen tarvetta. Avaavan lääkityksen tarve tietyllä tavalla kertoo astman epätasapainosta, koska keuhkoputken supistelu lisääntyy tulehduksen pahentuessa. Muina tukitekijöinä ovat riittävä liikunta fyysisen kunnon parantamiseksi, tupakoimattomuus ja laihdutus (ylipainoisilla). keskustele lääkärisi kanssa, onko hoitava (inhaloitava kortikoidi) lääkitys riittävä nykytilanteessa, vai tulisiko sitä lisätä?

2_s

Mallu
2. helmikuuta

TriDoc, mä tuplaan aina hoitavan lääkkeen heti, kun flunssaoireet alkavat. Mutta tällä kertaa siitä ei ollut hyötyä. Eli ymmärsinkö oikein, että vasta sitten kannattaa palata työhön, kun oireet helpottaa, eikä oireet päällä mennä sinne?
Flunssien välillä astma ei aina ehdi palautua entisestä flunssasta, kun jo uusi kolkuttaa ovella. Työssäni on niin paljon flunssaviruksia tarjolla. Mutta täytyy jutella lääkärini kanssa hoitavasta lääkityksestä.

13_s

TriDoc
2. helmikuuta

Astmaoireiden vaikeutuminen ja tila vastaanotolla ratkaisevat sekä hoitolinjan että sitä seuraavan sairausloman tarpeen. Astman pahenemisvaiheessa keuhkoista on kuultavissa astmalle tyypilliset keuhkoputkia ahtauttavat hengitysäänet ja pidentynyt uloshengitys. Joskus tila on niin vaikea että syntyy selkeää hapenpuutetta (keuhkojen pihinä ja huulien sinerrys) tarvitaan jo vastaanotolla tilanteen helpottamista spiralla ja keuhkoputkia laajentavalla liuoslääkityksellä. Tämäntyyppiseen tilanteeseen usein yhdistetään suun kautta otettava kortikoidikuuri alenevin annoksin. Voidaan myös tarvita sairaalahoitoa, varsinkin vahemmilla ihmisillä. Myös muu yleistila määrittelee sairausloman tarvetta. Kyseessä on siis kokonaisuus, jonka lääkäri pyrkii vastaanotolla muodostamaan erilaisten oireiden ja löydösten pohjalta ja neuvottelemalla potilaan kanssa määrittelee lääkityksen ja hoidon tason ja sairausloman tarpeen. Suun kautta määrätyn kortikoidikuurin taustalla on usein niin vaikea tilanne, että tarvitaan myös lääkityksen lisäksi lepoa, varsinkin ruumiillisen työn suhteen mutta usein myös toimistotyyppisissä töissä. Lepo auttaa ja nopeuttaa astman pahenemisvaiheesta palautumista. harvemmin potilas palaa töihin muutaman päivän levättyään, mutta sekin on mahdollista, jos oireet sen sallivat. Toivottavasti pystyin välittämään joitain ajatuksia, millä lailla asiat suhtautuvat toisiinsa. Sairauden kulun tuntemus on tärkeätä potilaalle nimenomaan omahoidon suhteen. Osa potilaista kehittyy niin taitaviksi, että he käytännössä tietävät käytännön hoidosta enemmän kuin lääkäri.

2_s

Mallu
3. helmikuuta

Kiitos TriDoc vastauksistasi! Kyllä tuossa oli mulle uutta tietoa selkeästi. Mulle tämä astma on melko uusi tuttavuus, siksi olen hieman pihalla vielä monista asioista. Mä olen muuten ihan hyvävointinen, mutta pahenemisvaihe vaivaa. Toisaalta tuntuu oudolta olla sen takia sairaslomalla, mutta en kyllä töitäkään jaksaisi tehdä kokopäiväisesti. Kiiire kuitenkin olisi jo töihin...Mutta täytyy sitten malttaa levätä se mikä on tarpeellista, jos se edesauttaa paranemista.
Mulla ei kyllä keuhkoista ole kuulunut mitään, vaikka henkeä ahdistaa lähes koko ajan.

1_s

Anonyymi
1. maaliskuuta

propolisuute päivittäin otettuna suojaa keuhkojen limakalvoja ja auttaa keuhkokatareihin ja astman hoidossa.
kysyisin tuoteesta ohranjyväuute,onko tietoa,pitäisi auttaa astman hoidossa.

2_s

f29-2295
6. huhtikuuta

Hei! Olen 18-vuotias tyttö Pohjois-Pohjanmaalta ja sairastin keuhkoputkentulehdusta n. 2 kk sitten. Yskä ja nuha olivat tuolloin aivan hirveät ja sain antibioottikuurin keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Muistan havainneeni hengityksen vinkumista lenkkeilyn jälkeen juuri ennen sairastumistani (en ole huomannut koskaan aiemmin vastaavaa) ja sama on jatkunut edelleen, eli en tiedä onko urheilu mulle tällä hetkellä hyödyksi vai haitaksi, vaikka tulehduksesta on jo 2kk. Hengitys vinkuu urheilusuorituksen jälkeen sisään ja ulospäin hengitettäessä, enemmän jos olen urheillut ulkona, mutta joskus myös sisätiloissa urheilun jälkeen. Vinkumisen vuoksi yskittää ja limaa erittyy jonkin verran yskimisen yhtetydessä. Varsinkin öisin on ilmennyt myös kurkkukipua "alhaalla" kurkussa esim nielaisemisen yhteydessä melkein koko 2kk ajan. Olen miettinyt että onkohan mulle kehittymässä astma vai onkohan vinkumiset ym ihan normaaleja keuhkoputken tulehduksen jälkeen?

4_s

Helena
6. huhtikuuta

Sinun kannattaa hakeutua lääkärille, joko tk:n tai yksityiselle keuhkosairauksiin erikoistuneelle lääkärille (paras vaihtoehto). Oletko allerginen esim. siitepölylle? Perustutkimuksiin kuuluu esim. Pef-mittarilla itsesuoritettava, yl. 2vk kestävä, tutkimus. Pef-mittariin puhalletaan = näyttää huippuvirtauksen, saat siihen opetuksen. On hyvä, että tilanne tutkitaan, vaikka saisitkin terveen paperit : )Parempi niin. Alkava astma/ siitepölyallergia ym. voivat oireilla yskän pitkittymisenä, hengityksen vinkumisena, vetämättömänä olona jne....

4_s

Eva
9. huhtikuuta

Onkos muita,joilla on tullut suuhun/nieluun hankala hiivatulehdus Budesonid easyhalerin käytöstä? Sain lääkäriltäni imeskelytabletteja(Fungizone tai jotain sinnepäin) kuukauden kuurin, jonka olen jo uusinutkin. Lisäksi on syönyt tablettimuotoisen hiivakuurin. Ei parane, oireet hellittää hetkeksi lääkityksellä, mutta sitten palaavat takaisin,kun lääke loppuu. Vaiva on tosi kiusallinen. Huuhtelen ja kurlaan useita kertoja Budesonidin jälkeen, joten se ei auta.Jos olette saanut avun jostain,niin kertokaa mullekin,kiitos!!

4_s

Helena
10. huhtikuuta

Jospa voisit vaihtaa lääkkeen tablettimuotoon. Tuo kortisoni on semoinen lääke, että se altistaa hiivatulehdukselle, joidenkin, niinkuin esim. mänun mahanikaan ei kestä kortisonisuihketta, vaikka huuhdon jakurlaan ja...väikka mitä. Singulair on 1 vaihtoehto, mutta en tiedä kelle se käy. Ota seuraavan kerran lääkärisi kanssa muut lääkevaihtoehdot. Terveiset lumisateisesta Kuopiiosta.

4_s

Eva
10. huhtikuuta

Kiitos vastauksesta, kontrolli on toukokuussa, pitää jutella asiasta. Hyvää Pääsiäistä aurinkoisesta Espoosta!

4_s

Helena
10. huhtikuuta

Kamalasti kirjoitusvirheitä näköjään tuossa tekstissä.Pitäis aina lukea ennenkuin lähettää : ) Sorry

4_s

Eva
10. huhtikuuta

Asia tuli kuitenkin ymmärretyksi,ei hätää!

4_s

Eva
7. toukokuuta

Budesonid vaihdettiin tuon inhottavan sammaksen vuoksi. Kokeilen nyt Aerobec Autohaleria. tuntuu suhahtavan hyvin keuhkoihin. Saas nähdä pysyykö sieni poissa.Tietenkin kurlaan lääkkeen jälkeen kuten ennenkin!

4_s

Helena
8. toukokuuta

Taitavat kaikki kortisonia sisältävät inhalaattorit aiheuttaa sammasta/ mahakipua, jos on siihen taipumusta. Singulair on tbl muotoinen astmalääke, jota minulle suosittelivat, mutta rytmihäiriöiden ym ongelmien vuoksi en ole uskaltanut sitäkään kokeilla. Toivottavasti löydät sopivan lääkkeen. t. Helen

4_s

Eva
2. kesäkuuta

Nyt olen käyttänyt AeroBec Autohaleria jonkin aikaa, ja ainakaan vielä ei ole sammasta näkynyt. Toivoinkin parannusta asiaan, niin paljon kärsin siitä mitättömältä tuntuvasta vaivasta. Aloitin kyllä terbinafin -lääkityksen kynsisieneen, lieneekö sillä vaikutusta asiaan,ei kai?! Mukavaa kesää ja lomalaisille mukavia ilmoja! ; )

4_s

Helena
3. kesäkuuta

Minäkin hommasin easihalerin ja suu tuntuu paremmalle. Voihan se sinun käyttämä kynsisienilääke auttaa sammakseenkin. Toivottavasti pääset molemmista eroon. Mukavaa kesää : )

13_s

TriDoc
3. kesäkuuta

Todennäköisesti samanaikainen terbinafiini-lääkitys kynsisieneen ehkäisee myös hiivasieni-infektioita taipeissa ja suussakin. Tietysti tämä ei voi olla rutiinilääkitys suun hiivan estoon, koska suun kautta otetuilla lääkkeillä on muitakin systeemivaikutuksia kuin pelkästään hoitava vaikutus. Virallisestihan suositellaan suun huuhtelua vedellä jokaisen inhaloitavan kortisonilääkeannoksen jälkeen, ja tämä ehkäisee varmasti useilla lääkkeen käyttäjillä sammaksen syntymistä. Valitettavasti kaikille se ei kuitenkaan välttämättä auta, jolloin tarvitaan mm.suutippoja ym. suun sammaksen hoitoon käytettäviä valmisteita.

4_s

Eva
3. kesäkuuta

Ja imeskelytabletit olivat hyvä apu, mutta niitä pitäisi saada iso määrä reseptillä, yksi paketti ei pitkälle riitä,kun vaiva on päällä. Mutta nyt nautin kesästä oireettomana!

Aiheen terveysarvot

16_m

PEF

PEF-mittaus (peak expiratory flow) on hengitystien huippuvirtausta mittaava tutkimus, joka on jokaisen helppo suorittaa opetettuna tai vastaanoton yhteydessä. Se on varsinkin astmaa sairastavilla h...

Aiheen kysymykset