Aortan dissekaatio on sydän- ja verisuonisairaus, joka johtuu synnynnäisestä suurten valtimoiden rakenteellisesta sairaudesta ja kehityshäiriöstä. Aortassa, kuten, muissakin isoissa valtimosuonissa erotetaan useampi suonen päällekkäistä tukevaa kerrosta verisuonen sisemmän endoteelin ja sen alla olevan lihaskerroksen mukaan. Aortan dissekaatiossa verisuonen sisäkerros repeää, jonka ansiosta veri pääsee välitilaan ja yleensä aiheuttaa lisärepeämän. Tästä seuraa usein äkillinen, kivulias ja hankala verenkierrollinen häiriö, joka sekoitetaan joskus infarktille tyypillisen rintakivun vuoksi sydäninfarktiin.

Aortan dissekaatio voi syntyä nousevaan aorttaan, sen kaareen tai tavallisimmin laskevaan osaan tai koko matkalle. Joskus dissekaatio havaitaan oireettomana muusta syystä tehtävässä ultraäänitutkimuksessa. Yleisimmin potilailla saattaa esiintyä erityyppisiä tuntemuksia, kuten rintakipua, hengästymistä, painon tunnetta rintakehällä tai verenpaineen nousua. Hoitona dissekaatiossa on usein leikkaus, mutta dissekaation esiintymispaikka määrää lopullisen hoitovalinnan. Jos leikkaukseen päädytään, korvataan vioittunut suoni proteesirakenteella. Huolimatta suuritöisestä toimenpiteestä ennuste on yleensä hyvä, jos äkillinen verenkierrollista tasapainoa uhkaava repeämätilanne saadaan nopeasti todettua ja hoidettua.

Aortan dissekaatio oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Rintakipu 1
Stub Hengenahdistus 1

Aortan dissekaatio hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

45-vuotiaalta puolistoltani, ikänsä kovasti töitä tehneeltä, repesi laskeva aorta kesken kahvitauon. Sairaalan nopea diagnosointi pelasti hengen. Repeämää ei voitu leikata/paikata vaan verenpaine pidetään vahvalla lääkityksellä niin alhaalla kuin mahdollista. Mieheni kunto on todella huono, hän kärsii kivuista, huimauksesta ja huonosta olosta sekä hengenahdistuksesta. Järkytyksemme oli suuri, kun työeläkeyhtiö käski töihin tai uudelleenkoulutukseen vaikka työpaikkalääkäri totesi hänen täysin työkyvyttömäksi mihinkään työhön. TÄmä on kuin pahaa unta, josta emme herää. Onko kenelläkään kokemuksia sairaudesta toipumisesta jne.

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Minulta aortta ratkesi helmikuussa, ei ollut varoitellut millään tavalla muuten kuin verenpaineet vähän koholla vuosikausia, kesken savotan piti metästä lähtee, heh.. Korvasivat osan aorttaa proteesilla, samoin aorttaläppä vaihtu mekaaniseen. Varsin hyvin oon vissiin toipunu kun kela ei suostu korvaamaan verenpainelääkkeitä joita vetelen kolmenlaisia koko ajan, repeämän alkuja kun on pallealinjan alapuolelle asti odottamassa että paineet taas nousis..

1_s

Anonyymi
16. kesäkuuta

Hei. Itseltäni todettiin nousevan aortan dissekaatio 2005, hädin tuskin selvisin leikkauksesta hengissä, nyt ihan hyvässä kunnossa. Dissekaatiota jäi jäljelle nousevaan aorttaan hieman, joten vuosittain käyn kontrollissa. Joskus tuntuu, että sisällä tikittää aikapommi, joka odottaa vain räjähtämistä. Kela ei todellakaan jostain ihmeen syystä suostu korvaamaan verenpainelääkitystä, koska se ylläpitää aortan rauhallisuutta, ja näin ennaltaehkäisee uutta dissekaatiota. Tällä hetkellä tilanne siis itselläni hyvä, satunnaisia kaksoiskuvia lukuunottamatta.

1_s

Anonyymi
26. kesäkuuta

Olin 38 2005 aortta repes kiikun kakun selvisin Noin 2kk eteen päin repes saumoista uudestaan sen jälkeen ollut jatkuvast kipui välil on kuin helvetti repeäis jos joku sanoo ettei koske puhuu p.....