Anemiasta puhutaan kun veren hemoglobiinipitoisuutta mittaava arvo alenee keskimäärin alle 120 aikuisella. Aikuisella naisella anemian raja on muutamaa yksikköä alempi, 117. Anemian syynä voi olla moni tekijä, esimerkiksi foolihapon puute (kasvissyöjät), B12-vitamiinin puute, punasolujen hajoaminen tai suolensisäinen verenvuoto. Keskitymme tässä kahteen merkittävimmistä sekä oman tunnistuksen ja hoidon kannalta keskeisistä syistä. Yleisin on raudanpuutteesta johtuva anemia ja runsaan kuukausivuodon aiheuttama anemia naisilla. Itse asiassa nuorilla naisilla runsas kuukautisvuoto on syy ja punasolumenetyksestä (punasolujen sisältämä rauta) johtuva raudanpuuteanemia seuraus.

Normaalisti raudanpuutteesta johtuvassa anemiassa rautavarastojen huvetessa hemoglobiinipitoisuus laskee, mikä voidaan korjata nopeastikin viikoissa suun kautta otetuilla rautatableteilla. Pidemmälle kehittyneessä raudanpuuteanemiassa myös punasolujen koko pienenee, mikä näkyy hemoglobiinin alenemisen lisäksi verenkuvassa punasolukoon pienenemisenä. Hoitona raudanpuuteanemiassa käytetään rautatabletteja, joilla anemian korjaantuminen käynnistyy käytännössä 4 viikossa rautakuurin aloituksesta ensimmäisissä kontrollikokeissa. Rautalääkitystä kannattaa nauttia vähintään 10 viikkoa rautavarastojen täyttämiseksi. Pelkän raudanpuuteanemian hoito on yksinkertaista ja voidaan joskus aloittaa potilaan itsensä toimesta sen toistuessa, esimerkiksi runsaisiin kuukautisiin liittyen. Jos rautalääkitys ei nosta hemoglobiiniarvoa, voi taustalla olla muita merkittäviä anemisoitumisen syitä, jotka on syytä selvittää lääkärin toimesta.

Lisääntymisikäisillä naisilla runsaasta kuukautisvuodosta johtuva punasolujen menetys ja siitä johtuva anemia on yleinen raudanpuuteanemian syy. Runsaista kuukautisista puhutaan, kun menetys on yli 80ml vuodon aikana. Runsaisiin kuukautisiin voi tottua eikä välttämättä huomaa siitä johtuvia seurannaisvaikutuksia. Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa erilaisilla ehkäisyvalmisteilla, vuotoja vähentävillä ehkäisypillereillä sekä hormonikierukoilla.

Anemia hoidot Information

Ei tietoa

Keskustelu

6_s

f62-5078
18. elokuuta

Hei! Menin Työterveyslääkärille ihan muun vaivan takia, mutta laboratoriokokeista selvisi, että hemoglobiiniarvoni oli vain 91. Olen 53- vuotias, mutta vaihdevuosioireita ei juuri ole ollut, mitä nyt satunnaisia lieviä yöhikoiluja, mutta siis tosi harvoin. En käytä alkoholia ollenkaan , lenkkeilen kävellen kahdesti päivässä, yhteensä reilut 10 km, syön terveellisesti ja monipuolisesti ja nukun riittävästi. En tupakoi.Olen yleisesti ottaen ollut koko ikäni hyvin terve, edes tarttuvat flunssat tms. kulkutaudit eivät ole minua vaivanneet. Tietysti opettajana olen ehkä vuosien mittaan saanut elimistöön hyvän vastustuskyvyn, kun pöpöjä on paljon ympäristössä päivittäin.
Tietysti sain nyt rautakuurin ja syitä näihin arvoihin selvitellään jatkotutkimuksin. Mutta mistä ihmeestä tällainen pudotus voi johtua? Kuukautiskierto on minulla ihan kuin ennenkin, päivälleen tiedän milloin seuraava vuoto alkaa ja milloin se loppuu. Mitään erityisen runsastakaan se ei ole. En myöskään käytä mitään lääkitystä. Osaako joku kertoa?

Aiheen terveysarvot

2_m

Hemoglobiini

Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin ...

Aiheen kysymykset