Allergisen silmätulehduksen diagnoosin perustana on herkistymisen toteaminen allergeenille eli allergiaa aiheuttavalle tekijälle. Allergeeni, esimerkiksi siitepöly aiheuttaa silmän sidekalvolle laskeutuessaan allergisella mekanismilla ilmenevän tulehdustilan, eli silmän sidekalvon yliherkkyysreaktion/tulehduksen. Allergiaa aiheuttavia tekijöitä eli allergeeneja voi olla satoja erilaisia, mutta allergisessa sidekalvotulehduksessa tavallisimpia ovat siitepölyt, pölyt, kosmetiikka-aineet ja lääkeaineet.

Allergisen silmätulehduksen puhjettua silmään voi syntyä myös märkäeritettä tulehduksen jatkuttua pidempään. Silmän pintaosa muuttuu aristavaksi ja vetistää herkästi sekä nestettä voi kertyä sidekalvon alle. Allergisen silmätulehduksen diagnoosin määrittää lääkäri tarvitsemiensa lisätutkimusten jälkeen. Allergiset silmätulehdukset yleistyvät keväisin pähkinäpensaan, lepän ja koivun siitepölypäästöjen ansiosta ja jatkuvat kesällä heinien kukinnan aikoihin.

Allergiseen silmätulehdukseen on saatavilla suun kautta otettavia allergialääkkeitä tai suoraan silmiin annosteltavia sidekalvon allergista reagointia hidastavia silmä tippoja. Usein allergiseen silmätulehdukseen liittyy myös allergisia nuha-tai iho-oireita.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
29. maaliskuuta

Pitkään kestäneen talvisen jakson päätteeksi on tuuli kääntynyt/kääntymässä etelänpuoleiseksi ja lähipäivinä on tiedossa lisääntyvästi siitepölyn leviämistä ensin etelän tuulten kaukolaskeumina ja myöhemmin keväällä kotoisten pähkinäpensaan ja lepän kukinnan muodossa. Allegikoille tämä merkitsee jokakeväistä varautumista allergiaoireiden varalle. Tyypillinen allergiakausi kestää noin 3 kuukauden ajan heinäkuulle ainakin useimmilla. Lääkehoidon ohella tärkeää ennaltaehkäisyä jokaiselle allergikolle on pitää yleiskunnostaan hyvää huolta, nukkua ja levätä riittävästi sekä välttää stressiä!

13_s

TriDoc
4. huhtikuuta

Hiljattain ilmestyneissä kansainvälisissä julkaisuissam on esitelty suomalaisen tiedemiesryhmän uusia havaintoja allergian kehittymisessä. Allergia kehittyy elimistön tuottamien omien vasta-aineiden syntymisenä. Nyt tähän syntymekanismiin on tarjolla tarkennusta. Suomalaisssa tutkimuksessa on pystytty todistamaan koivuallergeenin siirtyvän Nenän limakalvon sekä silmän limakalvon alueella pinnallisten epiteelisolujen läpi syvempiin solukerroksiin, jossa ne reagoivat syöttösolujen kanssa tunnetuin allergisin oirein. Ei-allergisilla ihmisillä tällaista epiteelisolujen läpäisykykyä ei ole. Syytä, miksi allergiset ihmiset päästävät allergeeneja epiteelisolujensa läpi ei vielä tunneta. Löytö herättää paljon kysymyksiä allergian synnyssä ja syntymekanismien parmpi tuntemus voi tulevaisuudessa laajentaa allergian hoitomahdollisuuksia!

2_s

Muikkunen
20. heinäkuuta

Mikä ihmeen silmätulehdus tämä lie? Silmän ympärys turvoksissa, näkökin hieman heikompi, hieman vetistää, ei punoita. Onko allergiaa (allergioita on!) vai voisiko olla huuliherpeksen etiäinen? Ei ole tietääkseni ennen ollut mutta pelkomörkönä mielessä. Turvotus hieman aleni kun laitoin Livostin tippoja. Silti simmu tuntuu edelleen kummalta.

13_s

TriDoc
20. heinäkuuta

Jos tuntuu, että tilanne on aiemmin kokematon ja uusi, saattaisi olla paikallaan käydä näyttämässä tilannetta lääkärille, jonka on helppo tarkastaa silmä muiden tulehdusten varalta. Onneksi herpes-tulehdus ei ole silmän seudulla kovin yleinen mutta toki mahdollinen! Kun oireet eroavat merkittävästi aiemmista, on mahdollista, että mukana on sitten muutakin kuin pelkkä allerginen oireisto.

Aiheen kysymykset